icon

Môže evanjelička chodiť na katolícku spoveď?

19. jún 2024

Som evanjelička, presťahovali sme sa do druhého mesta a blízko mám len katolícky kostol, tak tam raz za čas chodím.. Môžem ako evanjelička ísť na spoveď aj u katolíkov? Prosím normálne komentáre, vďaka. Viem, že mi v tom nič nebráni, ale chcem vedieť ako je to z pohľadu viery..

tetapetra
20. jún 2024

A nie je to jedno? Som rímskokatolicka, prijímala som aj u pravoslávnych aj gréckokatolíckych. Vyspovedať, ťa musí každý kňaz.

lukbe
20. jún 2024

@angelous1991 presne tak to je.

beasy
20. jún 2024

Každopádne autorka zhrniem to podľa svojho názoru asi tak že mi príde to čo robia z viery ľudia na hlavu, viera by mala ľudí spájať a pomáhať im nie rozdeľovať a podmienkovať, obmedzovať. Byť tebou tak idem do katolíckeho kostola, idem aj k prijímaniu a dam si aj hostiu, potom sa v sebe vyspovedám a oľutujem hriechy a nikto nič riešiť nebude, podstata je že to pomôže tebe nie aby si riesila nejake ľudské výmysly, kto sú ľudia aby si dovolili rozhodovať o tom či sa evanjelik môže potichu vyspovedať vo svojom vnútri? Nikomu tým neublížiš a jediní kto tu šíri zlo sú presne osoby ktoré chcú niekoho niečím takýmto obmedzovať, v tomto som vlastne rada že som narazila na kňaza ktorý má jasno v tom či robí svoje poslanie s dobrým úmyslom alebo ide niekoho šikanovať 😌

yanni
20. jún 2024

@lakebabe presne tak. Ja som tiez evanjelicka a take cirkusy, ako vystrajaju katolici ,som nikdy u evanjelikov nezazila.

maja22
20. jún 2024

@tetapetra Nie je to jedno. Rkc, grkc a pravoslavni maju podstatu viery a sviatosti rovnake. Evanjelici a protestantske denominacie uz nie. Rkc a grkc su surodenci zjednoteni pod rovnakym vedenim, tam je rozdiel len minimalny.

maja22
20. jún 2024

@beasy to nie je sikana. Otazka je, ci ona ako evanjelicka si naplno uvedomi, ze neprijima v hostii len nejaky symbol, ale skutocne ziveho Krista, s Telom, Krvou, Dusou i Bozstvom.

tetapetra
20. jún 2024

@maja22 a preto je svet tam kde je. Všetci svojho boha chvália. A snažia sa presadzovat práve tu svoju vieru lebo práve tá ich je ta najlepšia. Som z kraja, kde už ťažko rozdychavaju grecko, pravoslavni to už je chodiaca pliaga 😉. Evanjelikov asi ani nepoznam. Pritom všetci svojim spôsobom v niečo veria len to inak volajú.

beasy
20. jún 2024

@maja22 vies co je na tom najviac super, že sme všetci ľudia a preto by sme sa mali respektovať.. a práve vierou neubližovať, cize ak to čo urobi nikomu neublizi(co myslim ze to ze prijme hostiu a vovnutri sa pomodli naozaj nikomu neublizi) potom je vsetko vporiadku a moze to bez problemov a pre svoj pokoj urobit. Viere nejde o nejake nariadenia, ani Ježišovi nejde o nejake nariadenia, toto divadlo urobila maximalne tak cirkev a nie žiaden Ježiš, lebo ak by bolo na ňom tak by mu to naozaj problem nerobilo že chce evanjelicka prijat hostiu a urobit vnútornú spovednú modlitbu. To co uz momentálne napísali niektoré osoby mi príde čistý fanatizmus a nemá to so zdravou vierou nič spoločné 🙂

beasy
20. jún 2024

@maja22 jasné že uvedomí, lebo to ide robiť so zámerom prijať to a pomodliť, vyspovedať sa Bohu nie kňazovi, čiže jej úmysel je čistý a priamy, na túto situáciu nemá naozaj dosah ani kňaz nakoľko Ježiš by ju za takúto vec nesúdil, a ak to robí kňaz potom je pre neho dôležitejšia cirkev než poslanie ktoré si zvolil ako svoju cestu 🙂

larinka552
20. jún 2024

@lenkakravcova Ak si pokrstená a chceš ísť ako dospelá na spoveď a následne sv. príjímanie tak potrebuješ absolvovať náuku vo farnosti, ktorá trvá rok. Inač je spoveď neplatná a takéto príjímanie je svätokrádež.
Také sú pravidlá 🤷

lakebabe
20. jún 2024

@maja22 vieš je to šikana zo strany katolíkov. Vždy sa cítili nadradeni nad inými cirkvami. Bohuzial je to tak. U nás sme všetky deti boli evanjelici po mame iba brat prestúpil ku katolíkov, lebo jeho zena chcela svadbu v katolíckom kostole.
Zo strany katolíckych kňazov som jedinú ponuku na integráciu dostala , že môžem prestúpiť ku katolíkom.
Presne toto sú dôvody prečo sa mi cirkev zhnusila a aj môjmu mužovi, ktorí po týchto skúsenostiach prestal úplne chodiť do kostola. Keď budeme mať deti dám ich pokrstiť v našom kostole , lebo u vás by ich nepokrstili. U nás rozdiely nerobia.

lakebabe
20. jún 2024

@yanni presne tak

tanuuulka
20. jún 2024

Z pohladu viery je uplne v poriadku aj nechodit do kostola! Viera je predsa moje presvedcenie spravat sa v sulade s moralnymi principmi. To, ze niekto stanovil, ze spoved je neplatna, ked si neabsolvoval/a predtym urcite tomu predchadzajuce standardy, je predsa vymysel konkretnej cirkvi. Ak sa "spovedas" a lutujes uprimne svoje "hriechy", malo by to mat rovnaky efekt aj v tvojej obyvacke. Ty chces konat v tvojom presvedceni spravne, chces ist do kostola a rovnako olutovat zle skutky ako katolik. Za mna je to 1 : 1. Ba aj viac, kolko najvacsich poboznikov vysedava v nedelu v katolickom kostole a ziju zivot, ktory nema s uctou voci inym a vierou v dobro nic spolocne...

julia8888
20. jún 2024

@beasy ja nehovorím že je chybný Knaz. Nemôžeš to tak brat nikto nieje neomylný dokonca aj pápež. Zase Knaz je tiež len človek

maja22
20. jún 2024

@beasy Bozie milosrdenstvo je velke a neobmedzene. Preto mas pravdu v tom, ze ak clovek uprimne lutuje svoje hriechy, Boh mu ich odpusta v tej chvili. A tiez plati to, ze Jezis vola na svoju hostinu (tzn. na svate prijimanie) kazdeho cloveka. Je to Jeho vola, ze sa nam chce rozdat cely. Netreba vsak zabudat na to, ze On tiez ustanovil tieto sviatosti a dal mandat apostolom, aby ich zacali uplatnovat v praxi a ti v apostolskej postupnosti, vkladanim ruk a mocou Ducha Svateho odovzdavali toto vysluhovanie sviatosti dalej. Jezisovi je mile, ked Ho chceme prijimat, ale tiez mu je mila nasa poslusnost cirkevnym autoritam. Nejeden raz to dal najavo. Takze pokial cirkevna autorita urci, kto a za akych podmienok moze pristupovat k jednotlivym sviatostiam, treba to respektovat. Ja sa tesim tomu, ze autorka otazky tuzi po vztahu s Bohom, ze ked nema moznost slavit Sluzby Bozie, tak sa zucastnuje svatej omse v katolickom kostole. Ale jej otazka je logicka, lebo si uvedomuje, ze jej viera a nasa viera su odlisne.

maja22
20. jún 2024

@lakebabe To ma mrzi, ked katolicku cirkev vnimas takto. Si ovplyvnena svojimi skusenostami a tym, ze nepoznas do hlbky podstatu jej ucenia. Ale mas pravo slobodnej volby kde a ako chces chvalit a velebit Boha, takze ti prajem vela Bozieho pozehnania a krasny vztah s nasim Otcom 🙂

erosmal
20. jún 2024

@tetapetra vyspovedať áno ale dať ti rozhrešenie môže iba rimo ak si rimo, to isté by malo platiť pri pristupovaní k sviatostiam lebo páchaš svatokradež. áno máš právo prijať eucharistiu na každej liturgii ale s náležitou prípravou a súhlasom s vieroukou konkrétnej denominácie. nemôžeš len tak preskakovať z viery do viery, lebo si veľmi duchovne škodíš.

tetapetra
20. jún 2024

@erosmal mne je to jedno. Boh ako Boh,len každý to inak volá. Autorka sa pýtala na spoveď. Aj je kňaz normálny, nevidím dôvod prečo nie.

staleja
Autor odpoveď zmazal
erosmal
20. jún 2024

@tetapetra nevravim že Boh nie je jeden, rozdiel je v učení a dogmách, ktoré rôzne denominácie uznávajú a vyznávajú. Ja ťa nesúdim, v podstate mi je to jedno je to tvoja slobodná vôľa si ne/škodiť. Ale ak je to tebe jedno tak nemôžeš ostatným hovoriť že to tak je.. zvlášť keď sa tu pani opýta tak asi jej to jedno nie je..
kňaz je normálny, vyspovedať/vypočuť by ťa mal, ale ak nespadáš do jeho právomoci rozhrešenie ti dať nemôže aj keby bol najnormalnejší na svete.. proste každý má svoje zákony ktoré by mal dodržiavať, ak nedodržiava tak na svoju zodpovednosť..

deti95060810
20. jún 2024

@maja22 viem o takýchto prípadoch medzi katolíkmi a evanjelikmi...
áno, je to tak ako píšeš . najviac sa to ukazuje pri výchove detí... a neraz trpia aj deti.

julia8888
20. jún 2024

Tieto názory sú veľmi pomýlené pretože vy absolútne neuznávate autoritu a podľa vašich príspevkov mi to príde čo sa vypytujes rob tak ako chces ty veď boh je len jeden či v jednej cirkvi či v druhej. Takéto správanie je hneď na začiatku biblie keď Boh nariadil Adamovi a Eve pravidla nepovedal im že môžu všetko čo oni chcú. Povedal im ,, pravidla ,, aby nejedli zo stromu ale potom prišiel diabol a čo bolo. Nahovoril ich nech nepočúvajú Boha ale robi si po svojom. A tak to dopadlo. Aj teraz človek si mysli že on vie všetko najlepšie a netreba počúvať nikoho a robiť podľa seba veď čo Boh je milosrdný. Na take veci si treba dávať veľký pozor

zmrzlinka8
20. jún 2024

@yosi gréckokatolíci a rímskokatolíci sa navzájom akceptujú . evanjelik je ale už iná cirkev.

yosi
20. jún 2024

@zmrzlinka8 Áno, rímskokatolícka a gréckokatolícka cirkev spadajú obe pod rímskeho biskupa, teda pápeža. Ten farár mi povedal, že by bol ochotný akceptovať aj keby bola pravoslávna, ale nie keby bola evanjelička.

nevenka
20. jún 2024

@fido69 nie je to symbol, u katolikov nie. U evanjelikov je to symbolicke. Ale kym to nestudujes do hlbky, nedokazes vidiet rozdiel.

fem
20. jún 2024

To nie je o nadradenosti, ale o vzájomnom rešpekte .
Evanjelici aj katolici majú niekedy spoločne slávenie liturgie , ale len liturgiu slova , Eucharistiu nie, nemajú spoločnú “večeru” alebo premenenie.

. Keď to kňazi a farari sa medzi sebou rešpektujú , prečo my nie. To nie je o nadradenosti, ale o vzájomnom rešpekte .

Ak chcem sa zúčastnit , tak prejdem katechezou a môžem prestúpiť napríklad , je na mne, na slobode mojej vôle.

A Pán Ježiš , túzi najmä, aby sme vnímali vieru a sviatosti v hĺbke , rozumeli im , nielen povrchne , a práve na to , je katechéza , príprava na sviatosti .

Dvere sú otvorené , no aj Pán Ježiš prostrednícvom katolíckej Cirkvi , s nami narába s úctou a chce , aby sme si slobodne zvolili , čomu aj hlboko rozumieme . Túži sa dávať poznat vo sviatosti v úplnosti a hĺbke .nielen tak aby bolo. Lebo to je vzájomný vzťah . A nie to, čo si určíme akoby len my sami.

Vzájomný rešpekt , komunikácia , neodcudzovanie je dôležité , ale takisto aj sloboda , ak chcem poznat inú vieru , tak ju poznavam hlbšie , a tak sa rozhodnem slobodne a nie povrchne .

No určite kňaz ti poradí , ako môže ti duchovne pomôcť do akej miery , treba zvoliť rozhovor a opýtať sa , aké ma riešenie duchovnej služby pre teba .

Koľkokrát hovorili príbehy kňazi z nemocníc, kde chodili spovedať starších ľudí , niekedy aj sa aj evanjelici použili duchovnu službu spovede , lebo
To videli u spolubývajúcu, ale neislo sviatostne “rozhrešenie” .

Pretože ten kňaz to rešpektuje tu inú cirkev , nemôže zmeniť z vlastnej vôle , nezneužíva to , že niekto nemá plne vedomosti . Na to , aby sme sa mohli rozhodnúť , musíme mať aj kompletne info aj hlbšie porozumenie tej veci . Vtedy sa rozhodujeme slobodne .

autor
21. jún 2024

Ďakujem všetkým za odpovede
@lakebabe súhlasím, tiež mi to je zvláštne, lebo veríme v jedného Boha a tie viery, aspoň doteraz som si myslela, sú až na nejaké veci príbuzné... A presne ako píšeš, aj mne sa cirkev presne za takéto veci trochu zhnusila... No čo už, treba to rešpektovať 🙂

lakebabe
21. jún 2024

Kým to opovrhovanie niekto nezabije osobne ťažko to pochopí. Muž mi neveril kým sam nezažil a tiež sa mu riadne ich cirkev zhnusila. Veriaci sme obidvaja do kostola už nechodíme ani jeden. Keď budem potrebovať krstiny alebo niečo také tak u nás v kostole, tam je vítaný každý s akoukoľvek vierou. Náš farár je mladý zenaty chlap s detmi , velmi otvorený vsetkemu, nemá problém s nikým, ani s gay komunitou ani s inými vierovyznaniami. To mi je čím ďalej viac sympatickejsie.

maja22
21. jún 2024

@lakebabe Vies, clovek moze zazit rozne zranenia. Aj od tych najblizsich v rodine, aj od clenov cirkvi. Boli to, niekedy velmi (viem, o com hovorim, tiez som zazila zranenie), ale v laske sa da vselico prekonat, odpustit, ist dalej. Denne hovorime svojmu nebeskemu Otcovi - Odpust nam nase viny, ako i my odpustame... Niekedy nam v odpusteni brani vlastna pycha, predstava, ze sa mi deje krivda, ak veci nejdu podla mna, je tak pevne vo mne zakorenena, resp. som v tomto svojom pocite krivdy niekym este aj podporovana, tak neodpustim. Je to tazke si priznat, ale ked clovek napokon v tomto poznani vlastnej ubohosti pred Bohom kapituluje, odpusti bliznemu a aj sam sa pokori a poprosi Ocka o odpustenie svojho zatvrdnuteho srdca, otvoria sa mu tym nove obzory, ziska zrazu novy pohlad, nove milosti, lebo Laska takto funguje...

maja22
21. jún 2024

autorka, nase viery su pribuzne. Preto ta povzbudzujem, navstevuj katolicky kostol, klanaj sa tu Bohu, lebo Mu to je mile, ze ho potrebujes a hladas. Vela veci mame a prezivame rovnako. Nenechaj sa odradit tym, ze nieco v tom kostole dovolene nemas. Ked sa formovala prvotna cirkev, ani vtedy nemali vsetci dovolene slavit sv. omsu v jej celosti a uplnosti. Ti, ktori napr. este neboli pokrsteni, tzv. katechumeni, mohli byt pritomni len po bohosluzbu Slova. Ked sa blizila bohosluzba obety (premenie chleba a vina na Telo a Krv Jezisa Krista), museli nepokrsteni bohosluzobne priestory opustit pre posvatnost chvile, ktora nastavala a oni na nu este neboli dostatocne pripraveni. Dnes uz moze byt na celej sv. omsi pritomny ktokolvek, moze sa zucastnovat vsetkych obradov, ale nie pristupovat bez pripravy k sviatostiam. Mozes vsak v tu chvilu prosit Jezisa, aby k tebe prisiel v duchovnom sv. prijimani. Ver tomu, ze pride rad 🙂