Môže každý bezdomovec za to, že skončil na ulici?

22. mar 2022

Možno trochu netradičná téma,ale zial zo života.Myslite,že každý bezdomovec si môže sam zato že skončil na ulici?Čo tomu vo väčšine prípadov predchádza?

babovka2321
22. mar 2022

Drviva vacsina ano. Alkohol, pozicky, pozicky a pozicky, slovensky narodny sport.

pribinak
22. mar 2022

Veľa z nich sú psychicky chorí ľudí, ale aj ľudia z rôznymi závislosťami, chovanci rôznych ústavov a zariadení, mentálne postihnutí ľudia, ťažko súdiť, ale je fakt, že mnohí si za to kde sú môžu sami

zmrzlinka2021
22. mar 2022

Urcite nie kazdy.
Ale zial vela z nich ma vazne psychiatricke diagnozy, alkoholizmus, atd. Otazne je, ci nie je cesta hladat sposoby aj pre nich ako im pomoct.

Napr. na Malte nam slovenska, co tam robi sprievodkynu uz pomaly desatrocia hovorila, ze je u nich zakazane tak zit a o tychto ludi sa stara cirkev.

basska_b
22. mar 2022

V Nota bene som svojho casu citala ich pribehy, vacsinou alkohol, automaty, pozicky od nebankoviek alebo konflikt s manzelkou/druzkou, ktora ich vyhodila z bytu. Samozrejme aj drogy a psychiatricke diagnozy

savanna
22. mar 2022

Toto je asi dost relativne. Mozeme si povedat, ze clovek si za to moze sam, lebo je alkoholik, gambler, atd. Na druhej strane alkoholizmus je ozajstna choroba, ktora je do znacnej miery ovplyvnena genmi, zivotnymi udalostami, tazkym detstvom. Tazko niekoho len tak odsudit bez toho, aby sme poznali jeho zivotny pribeh.

ckocka
22. mar 2022

Može si človek za to sám ak nemá dostatočnú mentálnu kapacitu?
Može si človek za to sám ak vyrastá v rodine ktorá sa nestará o vzdelávanie?
Može si človek za to sám ak má zdravotné problémy ktoré mu bránia získať alebo udržať si stálu prácu?
Može si človek za to sám ak nemá rodinu ktorá ho v prípade finančných ťažkostí podporí?

jahoda_12
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cina1
22. mar 2022

@zmrzlinka2021 to som pocula aj ja...

cina1
22. mar 2022

niekedy okolnosti mozu byt tak "tazive", ze clovek tak moze skoncit...ale pokial je mentalne v poriadku, tak sa bude snazit zubami-nechtami sa z toho vyhrabat...verim ze to moze byt nesmierne narocne a aj tazko predstavotelne pre kazdeho z nas...

0silvia0
22. mar 2022

Kazdy zije ako vie, je jedno ci si za to bezdomovci mozu alebo nemozu. Jednoducho sa to stalo. Niektori su dokonca v tejto svojej komunite spokojni. Mam kamosa bezdomovca, pamatam si ho este z cias, ked normalne zil. Rozviedol sa, nechal zene vsetok majetok a odvtedy zije takto. Obcas ma pracu, obcas nema, osprchovat sa chodil kedysi k sestre, teraz prespava v noclaharni pre bezdomovcov. Ked sa stretneme, hodime rec, nikdy odo mna nepytal ziadne peniaze, ani ja som mu nikdy nenukala, bolo by to pod nasu uroven. Rozprava mi bezdomovecke historky, vzdy dobre naladeny. Beriem ho ako kazdeho ineho cloveka, je to jeho cesta, jeho volba.

monka105
22. mar 2022

Dnes ma akurát zastavila jedna pani cestou domov z práce, nech jej dám drobné, lebo ju zbil manžel a zostala vymknutá z bytu. Ako, nešla som sa hádať, ale pani už na prvý pohľad vyzerala, že je kamoška s pohárikom. Tak som jej odporučila, nech miesto pýtania drobných ide na políciu, keď ju zbil manžel. Vraj nemôže, lebo skončí v CPZ-tke. Tak ja neviem, keď si niekto vyberie, že bude radšej žobrať drobné od cudzích ľudí miesto toho, aby šiel na políciu a riešil situáciu…pre mňa zvláštne…ale nemyslím si, že každý bezdomovec si môže sám za to, že skončil na ulici. Zároveň viem aj o takých, ktorí sa ale neopustili a do roka si našli prácu aj ubytko.

dollyzv
22. mar 2022

Keď som robila na pošte chodil si po sociálku k nám jeden profesor zo strednej..ex manželka ho osklbala o všetko a narobila dlhy,keby pracoval aj tak by mu ani dva životy na to nestacili aby všetko poplatil..tak ostal na ulici..inak bol veľmi slušný..

andreatytler
23. mar 2022

Urcite nie kazdy. Pocula som pribehy, kedy to boli bezni ludia, ale ked prisli o byvanie, uz sa nedokazali z toho vyhrabat. Je to ako zacarovany kruh. Na byvanie potrebujes pracu, ale ako zohnat pracu ked ani nemas adresu.
Pekny film o tom ma Will Smith - The Pursuit of Happyness.

hellwant
23. mar 2022

@ckocka Časť pripadov je ale taká, že rodina pomahala, ale po opakovanych zlyhaniach, keď napr. gamblovanim, alkoholizmom poprehravaju domy rodičov, či vlastné už nemali ostatní ďalej síl. Si zoberme, že mate deti a musi ich jeden partner chraniť a vychovavať a druhy partner aj po niekoľkoročnej snahe vas pripravi viackrat o uspory, či dom alebo vas mlati. 😪

liljana
23. mar 2022

Kolko bezdomovcov moze byt na Slovensku. 3000-5000-10000? V porovnani s ostatnymi zijucimi "normalne" je to velmi maly podiel. Ako je mozne ze ostatni zvladaju normalne zit? Skor je to kombinacia vlastneho zavinenia a okolnosti. Ze boli lahkomyselni, nezodpovedni, v mladosti nemysleli na horsie casy, rozne zavislosti (drogy). Do toho ich niekto podviedol, alebo nastal vazny problem (uraz,...), stratili zamestnanie a vo veku po 40-50 sa uz nevladali vyhrabat z problemov. Vacsinou koncia ako bezdomovci starsi ludia.

bloger
23. mar 2022

To je ťažko povedať. Podľa mňa je to také aj aj. Určite nie všetko si zavinili sami.

stanulienkat
23. mar 2022

DRVIVA vacsina si za to moze SAMA!! Nezodpovednostou, lenivostou, vychcanostou, blbostou. Co je nebezbecne, je Ficovsky populizmus, ked si ludia myslia, ze ulohou statu je postarat sa o ludi roznymi socialnymi davkami a vyhodami. Clovek aj ked pride o byvanie, to neznamena, ze musi skoncit na ulici. Uplne najdolezitejsie je pracovat!!!, co sa tymto ludom nechce!! Byvat sa da v prenajme, na ubytovni....Ved ani vo svete nie je standard byvat vo vlastnom. Ludia byvaju aj v prenajmoch.... A psychicky chori? Ved maju rodinu, pribuznych... Kto sa staral v minulosti o takych ludi? Nielen stat, hlavne rodina. A to, ze niekto nema IQ 120, neznamena, ze nemoze pracovat. V mojej praci som sa stretavala s takymito ludmi, aj na sidlisku sme takych mali a v 98% je to tak ako pisem. Kto sa aspon trochu snazi, nezostane na ulici.

vevesh
23. mar 2022

Ja osobne som sa stretla s vacsinou ludi, ktori skoncili na ulici okolnostami (v jednom momente bez rodin, bez pribytku, bez penazi) a kazdy jeden z nich to po urcitej dobe riesil alkoholizmom alebo drogami (niekto po mesiaci, niekto po roku)- lebo alkohol su kamarati-bezdomovci a spolu sa podelia. Alkohol zahreje za zimnych dni a nasledna opitost zmierni neznesitelnu realitu. To iste plati o drogach. Ale velmi velmi malo z nich sa dostali na ulicu kvoli priamej zavislosti ci gamblovaniu. Cize v drvivej vacsine nie, nemozu si za to sami. Ale z bludneho kruhu, kedy uz zavislost maju, je tazko sa dostat von. Lebo ruku na srdce, kto zamestna bezdomovca? A bez prace, nema kde byvat...

kondelka
23. mar 2022

@stanulienkat
s týmto príspevkom veľmi súhlasím.
Zažila som si to na vlastnej koži, vlastne to prežívam teraz.
Nie vlastnou vinou. Myslím.
Kúpili sme si pred 15rokmi byt, všetko čiste, bez tiarch, LV ok, bytové družstvo ok, všetko na oko zjavne v poriadku.
Po dvoch rokoch nám prišla výzva zo súdu, stávame sa účastníkmi súdneho sporu.
Naše obrovské prekvapenie, čo sa deje, kedy, prečo???? šok.
Úplne prvá majiteľka bytu si vzala pôžičku z nebankovky, neplatila ju a nebankovka jej byt zobrala a ju vyhodila. Nebankovka predala byt a ten ďalší ho predal nám.
Asi najjednoduchšia cesta ako sa dostať k bytu pre pôvodnú majiteľku bol spor cez nás.
A tak sa aj stalo. Po 12rokov ťahaníc na súde vyhrala spor, všetky zmluvy neplatné, prevody neexistujú a my sme bezdomovci. Odvolali sme sa. Ale aj ten súd dal za pravdu pôvodnej majiteľke.
S manželom sme mali obrovskú krízu, pomaly zo dňa na deň ste bezdomovci. Platíte hypo, záväzky, staráš sa a vychovávaš deti......
Pôvodná majiteľka nám zrušila trvalý pobyt, stále ale bývame v byte. Ale sme papierový bezdomovci.
Naše pocity sú jedná veľká krivda a nespravodlivosť. Ale..... robíme, stále pracujeme, deti dávame do škôl a krúžkov, stále platíme hypo a naše záväzky... stále si platím nájom, aj keď ma už bytové družstvo vyzvalo, že nemám.
Stále sme sa tak neopustili s manželom, že by sme začali chlastať, musíme bojovať.
Naša identita je pre nás dôležitá. Veľmi.
Možno nie sme prototyp bezdomovcov, ktorí sú vonku.... ale tak málo stačí...... :(

stanulienkat
23. mar 2022

@kondelka fuuha. Silne kafe. Dufam, ze to vyriesite s financiami.

0silvia0
23. mar 2022

@kondelka ako to ze su vsetky zmluvy neplatne a prevody neexistuju?
To je hrozne, vy nebudete mat ziadnu kompenzaciu, nic? Ved ste v tom vsetkom nevinne😳

kondelka
23. mar 2022

@0silvia0
nič neexistuje, máme možnosť... súdnym sporom vysúdiť peniaze od kupujúceho, a ten asi už tiež nie je. Už keď nám predával byt, tak mal 60
Je to krivda, obrovská. Ani nechcite vedieť ako sa zaspáva.
Pôvodná majiteľka už rieši vypratanie nehnuteľnosti.... aby nás mohla exekúciou oficialne vyhnať z bytu. Zatiaľ sa držíme zubami - nechtami, lebo máme deti.... ale je to otázka času. Len času.

0silvia0
23. mar 2022

@kondelka je mi to uprimne luto, co mate v plane dalej robit? A co dalej s hypotekou? Vy teraz splacate nieco, co uz nebudete vlastnit?

vevesh
23. mar 2022

@kondelka vam drzim palce, aby sa ta velka nespravodlivost utriasla.

@stanulienkat staci velmi malo, a naozaj vacsina ludi si za statut bezdomovca nemoze (myslim tych prvych par dni, tyzdnov na ulici) a neskor uz je pre vacsinu z nich neskoro sa dostat "spat do normalneho zivota", pokial nikto nedrzi nad nimi ochrannu ruku.

sense
23. mar 2022

Drvivá väčšina áno ale nie vsetcia... Poznsla dom jedného bol to známi môjho ex. Po rozvode nechal byt ex resp deťom. Diel do podnájmu, pracoval, stal sa mu úraz, o prácu prišiel a žiaľ neskôr aj o nájom pretože kým vybavil invalidný bol bez peňazí a žil z mála úspor co mal a kedze nedokázal všetko platiť ostal na ulici, resp občas na ulici, občas v ubytovni. Neskôr mu už nikto nechcel dať prenájom keďže nemal stálu prácu, len čiastočný invalidný dôchodok, tak žil po ubytovniach a koľko mu zdravie dovolovalo pracoval po brigádach.

kondelka
23. mar 2022

@0silvia0
ďakujem 🙂
hypo musíme splácať naďalej a tváriť sa pred bankou, že sa nič nedeje. Inak by mohli pristúpiť k okamžitému splateniu úveru. Och.... je to mrazivé. Aj tak to musím riešiť, musím banke ponúknuť inú nehnuteľnosť, asi rodičovskú, lebo LV už zachvíľku nebude napísané na naše mená :(
Rodičia súhlasia aby sa ich byt založil. Splácať už dlho nemusíme, už iba nejakých 10rokov....

0silvia0
23. mar 2022

@kondelka citit z teba zmierenie a pokoj. Az je to neuveritelne ako to beries, asi si vsetky emocie uz stravila. Velmi drzim palce, aby ste to ako rodina ustali, snad sa najde este nejake riesenie🙏

stanulienkat
23. mar 2022

@vevesh pises, ze vacsina ludi za to nemoze. Opak je pravdou. Vacsina si za to moze. Nemoze za to pripad, co opisuje
@kondelka .

Poznam zopar pripadov. Ak by mali ist pracovat, radsej budu na ulici. Su ludia, co za zivot odpracovali 5 rokov a ked sa im na stare kolena nieco stane, tak nadavaju na stat, ze nepomoze. Len za mladi ruka hore, potom to tak na starobu vyzera. Mala som cest s tlupou bezdomovcov, ktorym sa zdalo extremne smiesne, ze chodim do prace. Oni sa radsej pomotaju po utulkoch, dobrocinnych vydajniach, kde ich oblecu, nakrmia a maňana.

vevesh
23. mar 2022

@kondelka je to velka nespravodlivost ....ale nad odchodom do inej krajiny ste neuvazovali? Lebo ja by som takto teda "nadarmo" nesplacala🤐

stanulienkat
23. mar 2022

@vevesh a to akoze utecu pred hypo??🙄🤔😳