Môže sa počas sviatku pracovať na dvore?
Môže sa zajtra pracovať na dvore ? Napr. Kosenie travnika
@klarissa25 staci hodit do googla zakaz kosenia vzn a tych obci je ako maku (co to maju zakazane)🤷♀️
teda je zaujimave, ze casto sa ohaname zahranicim a ze len na Slovensku je to takto... ale v nemalo EU krajinach je to upravene zakonom. Ci uz na narodnej, regionalnej alebo miestnej urovni. Vseobecne napriklad plati ze v nedelu a statny sviatok sa hlucne prace vykonavat nemozu, tusim ta je vynimka od 10 do 12hod. Cez tyzden podobne, su hodiny kedy ano a kedy nie, a napriklad po 19 vecer uz urcite nie. V niektorych turistickych oblastiach je to este prisnejsie a ziadne prace nie su povolene napriklad v lete.
@banalu hej no je to trápne.
Mi chodime raz za štvrťrok na Slovensko na dom a ešte sa nestalo,žeby nam niekto nadával ,ze kosime a to aj iný ludia robia aj s cirkularkou,máme super susedov,
@petronelag Ono ale nejde o to, či je sviatok štátny alebo cirkevný. Cez sviatky by som hlučnymi prácami susedov neobťažovala. Nie sú všetci nastavení tak, že je voľno, ide sa makať na dvore. Niekto chce možno oddychovať a berie každý sviatok ako nedeľu resp. deň pokoja. Naši boli veľmi prekvapení, keď sme 17. novembra nechceli píliť drevo, že veď nie je cirkevný sviatok🤦
@klarissa25 ano suhlasim, ze treba nariadenie na to co je roky nepisane pravidlo a je uplne jedno z coho to prameni... nuz doba sa zmenila, pravo jednotlivca sa zda dolezitejsie ako prava davu 🤷♀️
Este ze nemusime pozemok kosit,aspon dilema vyriesena 🤣
To človek co robí cely týždeň v práci a doma môže robiť len cez víkend tak chudák normálne
My robíme čo potrebujeme sviatok nesviatok.., niektoré veci sa nedajú stihnúť keď človek robí na smeny počas týždňa ,
Akože nemôže 😃 to je vtipné bežné sme na dvore my aj susedia robili co treba aj cez sviatok samozrejme nie ráno o 6tej. Aj doma robíme v byte. Robí sa vtedy ked je čas predsa. Nikdy žiadny sused a pod s tym problémy nemali
Hlučné prace sa robit mozu v prác dní od 6 do 18, v sobotu od 9-do 15 a v nedelu a sviatky zakázané. Treba si pozriet vzn prislusnej obce
aj keby bol cirkevny si statny - pracovat mozes.. aj ludia pracuju ci je sviatok alebo nie .. ziaden zakon to neupravuje..
Pokiaľ to není cirkevný sviatok tak mozes
@adelkaa159 nikde nikto neupravuje že nemôže počas cirkevného sviatku
kde to máš napísané , o čo sa opieraš ? aké pokial ?
neskoro reagujem-ale dufam,ze si vsetci vcera citali ustavu...a vo sviatocnom...neviem,co bude s ludmi,ktori vcera museli ist do roboty...a ta robota nebola ticha...pokuty?gilotina?...akurat je 9 hodin vecer a z kostola hlasno vyzvana...mam padnut na kolena?...a pre istotu som ticho...a vonkoncom nic nerobim...chranpanboh...
@lucia13022023 to co mate za susedov😂😂
@tanja40 milých ľudí 80+ 🙂 ale nie, zas nebudem hovoriť na každého, ale je tu pár ľudí čo keď začne mixér, buchaju sa rezne alebo nedajbože vrtaju par sekúnd cez víkend tak chodia a počúvajú za dverami 🤣 bývame na prízemí a uspavala som malého a robím čšš a pozerám von oknom lebo bolo otvorené a tam nás milovaný sused stojí a klepe na hodinky a vravi: za chvíľu bude nočný kľud.. A ja len ze wtf 🤣🤯
to ako vazne sa pytas??ty nemas vlastny rozum??co len chces mozes robit ,,nikto a nic ti to zakazat nemoze,,
Uz kašľať na to....
Teraz by sa zišla minúta ticha za moju naivitu....
Asi som to s našimi susedmi prechvalila...
Náš sused včera začal kosiť o 8 ráno!!!! Je na dôchodku, takže mohol ktorýkoľvek iný deň. (Ale možno sa už stráca v tom co bolo včera a co bude zajtra) 😪
@simona20201309 za rána, za rosy, tráva sa kosí 😃
Minulú nedeľu sused dochodca začal kosiť strunovou kosačkou 7:30 a o 8:00 už mal pokosene, celý deň už potom bol pokoj. Pýtam sa načo to bolo dobré, ráno v nedeľu s tým vrčať???? Akurát nás zobudil. Sme síce na dedine, ale sviatok a nedeľa nech je kľudná a tichá.
Keď je štátny sviatok, kosí trávu aj náš farár, takže áno počas sviatkov sa môže
Podla toho kde byvas😁 my normalne robime aj susedia okolo ale niekde je to amen tma,kamoska byva v novej dedinke a tam dala obec oznam ze zakaz prác cez nedelu nech je ticho aspon jeden den
U nas sa snazia nekosit ale obcas uz vecer kosia alebo ku večeru niekto aj bucha a reze daco ale urcite nie tak ako cez pracovný den
V meste nikto neriešil,vrtali sme,upratovali,umyvali atd,bigotni katolici riesili ale vacsina mala v pazi
Statny ano
Cirkevny nie
@sara07 som kresťan, ale toto nevychádza zo žiadneho kresťanstva, to je len nejaká povera, to prádlo a smeti, nemá to nič spoločné s kresťanstvom.
Autorke, a možno aj iným, na dedinách byva ZVYKOM počas cirkevných prikázaných sviatkov u katolíkov nepracovať, neviem ako v iných cirkvách. Ale neide tu o príkaz, zákaz, skôr o vnútorné presvedčenie. A to sa nemusí týkať každého občana, samozrejme. Niekto sa na to pozerá, že môže teraz pracovať, lebo mu to nevychádza inokedy, niekto berie ohľad na suseda, niekto nechce pracovať, lebo si chce oddýchnuť...
Ináč sú aj výnimočne situácie. My sme raz v nedeľu na obed hrabali seno na kopy a prikrývali, lebo išla zrazu búrka, stihli sme polovicu, ostatné vyšlo nazmar...utekali sme od naložených tanierov...každý ratoval po dedine, čo sa dalo, nikto neriešil nedeľu...každý má slobodnú vôľu. Ktorý kresťan chce bude dodržiavať cirkevné prikázania, ale nemôže nútiť druhého, a môže a nemusí za to súdiť tých, čo to cítia ináč.
@saxalendra fajn som rada že aj niekto iný berie k sviatky ako poveru 😂

@mizoko máš môj obdiv, toto by som nedávala , stahovala by som hned aj ked to nie je riešenie, leby ty musíš strpieť od nich všetko ale naopak však vidíš dikusie , oni majú práva kašlať na tvoje práva, však cirkev vie prečo nechce povolit cirkevnu dan , by sme razom boli ateistická krajina ako lusk , zase 10% nie je vela na daniach dávame tiež v podstate ale to tak nebolí lebo to nevidia