Môže sa počas sviatku pracovať na dvore?
Môže sa zajtra pracovať na dvore ? Napr. Kosenie travnika
@sara07 sviatok pre mňa nie je povera, ale sviatok, len tie sprievodné veci, ako vešanie prádla a vynášanie smetí, a ešte plno iných vecí a folklóru, to nie je súčasť samotného sviatku, to je niečo, čo si ľudia domysleli a dodržiavajú to, lebo chcú...možno v iných krajinách zas majú inú nazvem to "tradíciu"
@saxalendra naruša to udajne sviatok
tradicia ? ktorá tá pôvodná pohanská alebo vnutená , vynutená krestanská ,
Ani kamióny by nemali chodiť počas sviatkov a nedele a celý deň ficia. A suseda povedala že každý sa snaží robiť si svoju prácu, a teraz sa robí keď je nato čas. Že nikdy nevieš keď sa ocitnnes na druhej strane a sestrička ti povie dnes vás neprebalím lebo cez sviatok nerobím.
Ako citam, mame super susedov, co sa aj v sobotu opytali ci dieta nespi, aby ho kosenim nerusili.
@zic ak to nie je v zakone, VZNko nemoze byt postavene nad zakon.
@sara07 nemyslím si, že sa da vnútiť alebo vynútiť kresťanský sviatok, buď mu veríš alebo nie, môžeš si vybrať.. ja som len narážala na to, že niektoré veci, ktoré sa praktizujú v spojitosti s cirkevným sviatkom nemajú so sviatkom nič spoločné...rovnako ako nikto nemôže vyžadovať od iných dodržiavanie, niečoho čomu verí...ani mne nikto nič nevnútil...moji rodičia boli obaja prakticky neveriaci.
@marcellka32 tak ja ked som cez tyzden po nocnej tiez nekazem susedom nekos, nerob, tak ja si pokosim aj cez statny sviatok aj v nedelu aj sobotu a kludne aj pred 9tou😊
@cookie29 Vieš, boli sme nejaku dobu v zahraničí. Tam sú ľudia tolerantnejší. Ja som žila na dedine celý život. V sobotu sa makalo, v nedeľu bol kľud. A nikto nehľadel či je alebo nieje kresťan. Ale ľudia si videli ďalej ako na špičku svojho nosa. Dnes je kopec ľudí, ktorí utekajú z mesta do domu kvôli kľudu a nakoniec berú ten kľud miestnym, pretože sú zvyknutí hľadieť iba na seba a tolerancia im nič nehovorí.
@janinah tak to sa mylis...podla mna su na skodu veriaci so svojimi primitivnymi nazormi...sa zobudte...uz nezijeme v 15.st....vdaka bohu, cim daldj tym viac ludi zacina mat rozum...
@elisebah91 nemalo by sa...moze sa
@klarissa25 aj my to mame vo vzn...dokonca pred dedinou tabulu kt.na tonupozornuje...vedlajsia obec tak isto
@elisebah91 a kostol respektuje moje potreby?...moje zvyky?...
@katuskamala1 no...my to me vo vzn uz minimalne 10 rokov, a vedlajsia obec adi rok pk nas...takze v spravach bola zla info
@mizoko preboha, to kde zijes?...by som sa zblaznila...ale ako sa poznam asi by som ich poslala kade lahsie
@adelkaa159 pre mna su cirkevne sviatky akoby ani neboli...absolutne ich nevnimam a teda dodrzujem len vzn nasej obce, v nedelu a vo sviatok ziadne hlucne prace ..cirkevny sviatok mi je ukradnuty
@pink_lady
A ti, co chodia domov z prace o 18,00 maju kedy napr.kosit? Alebo im.kosi pocas dna obec?
Citam tie odpovede a vravim si: Toto si musia ludia robit srandu. Az po 2 stranach som zacal verit tomu ze to myslia vazne. Toto forum skutocne neprestava prekvapovat.
A počas cirkevných sviatkov hučí kosačka tichšie ??
@diablikovci niektoré kamióny majú výnimky.
Napríklad také, ktoré prenášajú rýchlo kazive potraviny
Mne farár povedal že ak to nerobím pre peniaze, môžem...niekedy sa zber alebo práce na poli prispôsobujú počasiu a nie dátumu v kalendári...a teraz aj do práce Ludia na sviatky chodia, lebo fabriky chcú vyrábať a zarábať...
@jabuducanevesta ja naozaj neviem, či niektoré komentáre sú myslené vážne, alebo má niekto ešte lepší zmysel pre humor, ako ja
Nestačím sa čudovať, akou cestou sa táto debata uberá. Pôvodná otázka znela, či sa môže kosiť, čo som ja pochopila, že autorka sa pýta na hlučné práce. Nie, či sa má, alebo nemá vôbec pracovať. Za mňa je úplne jedno, či je sviatok štátny, alebo cirkevný. Nech si každý robí, čo chce. Len by mal mať štipku tolerancie a prispôsobiť čas hlučných prác tak, aby tým neobťažoval ostatných. Sobota napríklad nie je sviatok a je to deň, kedy tradične ľudia najviac robia na záhrade. Napriek tomu ma naštve, keď začne sused kosiť o 7 ráno.
Prídu policajti a ideš do basy 😂 ale nie...zaužívané je to tak že cez cirkevné sviatky a v nedele sa nerobia hlučné roboty ako je kosenie trávnika, pílenie dreva atď a cez štátne sviatky sa robí doma odušu (obrazne). Aspoň u nás v okolí to tak je. Ak to niekto "poruší" neriešim, tak je pracovitý a čo, to je plus 👌 Mne osobne je srdečne jedno kto ako a kedy robí, ja robím aj cez cirkevný sviatok také tiché práce doma. Ale zase ja som typ že mne veľa veci nevadí, ani keď uspávam dieťa na poobedny spánok a sused zapne cirkulárku 🙂 Zavriem okno a vybavené. Mne to príde dosť smiešne riešiť také žabomyšie vojny, ak sa to niektorým ľuďom nepáči, lebo áno, pre mňa to sú.
@erikavesela fajn to je každého vec u nás v dedine to je tak keď sú cirkevné sviatky sa nerobí nič pokiaľ iba štátny tak pracujú normálne doma
@sara07 čo sa do mňa navážas šak žiaden zakon neupravuje každý to ma nejako zaužívané u nás to je takto na dedine a aj tak každý nech robí ako uzná za vhodné my sa prispôsobujeme väčšine takže počas cirkevných sviatkov keď všade ticho nezačneme kosiť trávnik ale keď sa robí počas štátnych sviatkov a počujeme to tak robíme normálne aj my
@erikavesela určité nechodí domov po 18 od pondelka do neděle a neoschadza z domu pred 6. Bohuzial toto sú nariadenia ktorycj porusenie moze vyjst peknu pokutu. Neviem ako hlucna je daná kosacka, treba si pozriet presne znenie vzn - tam byvaju aj decibely
@simca06022011 minule som isla do prace a asi tak 6:24 som videla jedneho kosit takze susedia mali evitentne radost ked on nemoze spat. Na dedine domy pri sebe
@adelkaa159 odpovedám tvojím štýlom len,

@klarissa25 aj my mame take vzn, a ano na stranke obce. Ale kazdy to ma na salame.