icon

Môže sestrička vojsť do mužskej izby bez klopania?

1. dec 2024

A opačne. Co ak by sa pacient prezliekal? Vam.by to vadilo? Ja som.zazila ze sme sa prezliekali so spolubyvajucou a vtrhol nam tam neviem ako ho nazvat proste muz ktory robi sestričku...
Ja osobne kebyze robim sestru urcite by som.nebola zvedava na muzsku ,,pychu" a zaklopala by som. Hovorim o sebestacnych pacientoch, ktory chodia na wecko, sami sa prezlečú

kavasmliekom
1. dec 2024

@anavixy pri prvej dcére som bola na izbe s 2 ďalšími. A ani nám nedovolili zatvoriť dvere.

januska12323
1. dec 2024

@lenkakravcova
@mimikas
Odpovedala som len na to, že by bol nejaký zdravotný asistent zvedavý na pacientove partie. Osobne som bola v nemocnici naposledy v puberte a vážne netuším či niekto klopal, viac ma štvalo ranné upratovanie pred vizitou. Neviem ani aké je bežné klopanie v našich nemocniciach.

srdeenko19
1. dec 2024

Podľa mňa to je slušnosť. Nie každý ju asi ma 😆 ja som napr. rodila druhú dcéru v Boroch. A počas celého pobytu nikdy nikto nevosiel do izby bez zaklopania. Klopali všetci, od primárky až po upratovačku.

katulkagajdos
1. dec 2024

Ležala som párkrát v nemocnici, aj na detskom s detmi- a nie, sestričky neklopali a nemyslím si, že je to problém- ja som videla, že nemali čas ani sadnúť, fakt behali hore dole, ešte keby mali zakaždým klopať a čakať, kým im pacient dovoli vojsť, tak by zo služby ani domov nedošli 🙄 Keď mas problem s nahotou prezliecť sa dá v kúpeľni, alebo na toalete, tam pochybujem, ze Ti vtrhne sestra bez zaklopania.

blaazi
1. dec 2024

Mne v porodnici najviac vadilo toto...🙄 prsniky von, len krvava vlozka medzinohami, vetrajte, dojcite, odsavajte, ale hocikedy vrazil hocikto do dveri 😭😭😭 stres som mala z toho cely cas

dota6
1. dec 2024

Žiaľ, to sú neduhy slovenskej nátury. Vojsť bez zaklopania, rozkopnúť dvere ako na maštali, bolo počas môjho pobytu v nemocnici bežné. Tu nejde o to koľko nahých ľudí videla, akéhokoľvek pohlavia, na akomkoľvek oddelení. Ide o základnú slušnosť. Či v práci vnikáte do rôznych kancelárií a dverí ako horda nájazdníkov z roku pána. Rodičia vás to nenaučili? Klop klop?

svetlonos
1. dec 2024

@anavixy
ale ved som pisala ze sa da aj inak prezliecť. Ono to polsekundove klopnutie ta hoľu aj tak už nezachráni. Niedeky klopli a vošli, Vtedy stihneš fakt akurát paplón hodiť na seba 😁
No bohudik som ešte nemala na izbe nuda pláž a čistý odchodcrozumu 😂

autor
1. dec 2024

@bobaas nepovedala som mu nič. Ani spolubyvajuca. Napisala som to len do dotazníka ze toto by trebalo zlepšiť.

svetlonos
1. dec 2024

@abbey1
pozri, ak sestrička aj klopla, tak o chvíľku vošla dovnútra. To nie o tom ako zmyslami. VvSk nemocnici som nikdy nelezsla, len bola na navsteve.
Ale aj tu v AT ako vravím. Klopli a vošli, aj muži. Ti počkali dlhsie trošku. Ja nepisem o protivnom zdravotnom personale, ktorí sa nevedia chovat.
Ja som som okrem odsávania mlieka sa vzdy prezliekanie v kúpeľni.
Pokial sa prezliekanie iná na izbe a sestrička, toboz muz to videli, vysli na chodbu.

bloger
1. dec 2024

Tak ale na psychiatrií je to niečo iné.

oblecenie99
1. dec 2024

Ja sa niekedy zatváram aj v práci, keď potrebujem riešiť niečo, na čo sa potrebujem sústrediť a každý, či je to asistentka, kolegyňa alebo šéf slušne najprv zaklopia, aj keď je to mega súrne. Nie, na Slovensku to nie je len zdravotnícky personál, ktorý je mega vyťažený, sú aj iné profesie, ktoré pracujú a majú toho dosť a pár sekúnd slušného zaklopania ešte nikoho neobral o cas. Na kieho frasa sú vlastne na tých izbách potom dvere? Načo vôbec sú? Nikdy nezabudnem, ako mi skoro ráno v pôrodnici rozrazili dvere, často ešte bola ráno tma (v zime), zasvietili bez slova do ksichtu tie neony, a upratovačka začala namosurene umývať podlahu a trieskala tým mopom o skrinky. Ani mu ani bu. A takto to celý deň, od vizity, po sestričky a lekárov. Tak čo by som chcela, diskrétne zaklopanie?

1ryba
Odpoveď bola odstránená
vevesh
1. dec 2024

Lezala som nedavno ddooost dlho v nemocnici a rotovala som od cisarskej saly cez gynokologicke na poporodne podla toho, kde bolo volno a kde som sa musela docasne nachadzat, a teda ani raz mi nikde nikto nevtrhol bez zaklopania, upratovacka upratovala vtedy, ked som jej povedala, ze moze (a ked som jej povedala, ze nemoze, isla na dalsiu izbu a prisla neskor). Takisto sestry, ked to nebolo vhodne, prisli neskor. A teda za cely par mesacny pobyt som nevidela ziadnu zenu nahu sa promenadovat ci iba s vlozkou a pod., jedna spolubyvajuca si dokonca nastahovala rodinu docasne na izbu (rozumej, domov sa odisli iba vyspat na 7 hodin)🙄 - si to ani neviem predstavit, co sa tu vo velkom opisuje, ze sa odohrava na oddeleni...🫣🫣🫣🫣

abbey1
1. dec 2024

@1ryba Slušnosť a odbornosť nemôžu ísť ruka v ruke?

autor
1. dec 2024

@1ryba pisala som ze sebestačni pacienti. Nie taki co sa pokakaju, treba ich sprchovať a podobne.

oslo1
1. dec 2024

@1ryba
Toto je elementarna slusnost.

U Nas su okolo pacienta este aj zavesy, tak sa tam mozu zavriet, aby aspon vizualne Mali pocit sukromia.
Tak aj tam, ked som Isla s misou, a ocakavali ma, tak som vzdy hovorila, klop, klop, mozem prist?

U Nas potom Este aj na tie zavesy Dali cedulu, aby ludia naokolo dodrziavali sukromie. Lebo ASI sa stretli s telcami.

Robila som roky so spickovymi lekarmi, v Oxford s neurochirurgami co robili operacie, ze vy o nich na Slovensku ani netusite. Boli medzi nimi aj neuro diver. professionali a vsetci do jedneho klopali.
Ked nevedeli, tak zavolali sestricku.
Takze slusnost a odbornost ide rukav v ruke.

Ale u VAs si celkovo nevazite sukromie. Boli sme v IVF klinike na Slovensku - ziadny zavesy okolo kozy, a to tam denne vysetruju iba zenu na IVF.
U Nas som Bola teraz u sestricky u praktickeho na vyter z krcka, hned zatahovala zavesy, aby som SA v kludne vyzliekla.

Ale zaujomave, ze ked sa henti hulvati dostanu do sukromneho sektoru, tak klopat vedia.

ivanaks
1. dec 2024

Som prekvapená, ako veľkej časti žien na MK nevadí, že sa s nimi v nemocnici zaobchádza ako s kusmi mäsa. Dožadovať sa toho, čo je na Západe považované za normálne, sa tu považuje za nonsens... Ale tie isté ženy si otvoria hubu na učiteľky, predavačky a pod., len zdravotnícky personál je tu svätý a nemusí dodržiavať elementárne pravidlá slušnosti (veď ako by k tomu došli, aby museli každého pozdraviť?!). Takže naše ženy si asi fakt zaslúžia iné, len aby im medzi nohy, na nahé prsia, zadok (dosaďte si ktorúkoľvek časť ľudského tela) čumel hocikto - medikom počnúc a sanitárom končiac...

autor
1. dec 2024

Ja som myslela ked vtrhne do izby osoba opačneho pohlavia Ako pacienti na izbe. Pred zenami sa abdolutne nehabim byt holA. Ved mame telo rovnake... v nemocnici.

oslo1
1. dec 2024

Autorka, je uplne jedno, akeho si pohlavia.
Je elementarna slusnost,zaklopat.
Aj suseda, ked to ide do domu, tak ti najprv zaklope, zazvoni a az potom vstupi.
To iste aj v hoteli ti upratovacka najprv zaklope. Rovnako tam a aj v nemocnici si platis za sluzby.

nevenka
1. dec 2024

@nika11103 mne klopali na izbu jedine na nadstandarde po porodoch, aj to nie vsetci. A zase nejak dlho necakali, zaklopali a vosli 😅

jarmilaj
1. dec 2024

Tie, ktoré tu nakladáte zdravotníkom, dámy, dúfam, že keď idete na poštu či do obchodu, dúfam, že klopete, pretože tam majú dvere. A, prosím, neporovnávajte AT a SK

svetlonos
1. dec 2024

@blaazi
no a o tom to je cele. Keby sestra aj nezaklope ale p9kojne vojde a opýta sa, či je všetko ôk a potrebuje xyz, celkom by to stačilo. Stačil by úsmev a milý prístup.
K tomu - len vložka a vetrať- by ma mohli tak akurat tak poskrabkat po chrbatiku, ale to už úplne iná téma...

oblecenie99
1. dec 2024

@jarmilaj jasné, aj keď idem do Lidlu 🙄 porovnávať vstupné dvere napr. na poštu, kde je za dverami jeden otvorený vestibul, miesta na automaty na lístky a okienka, s dverami do izby, kde leží pacient, je dosť od veci. Ale keď už: áno, keď napr. mám ísť za nejakým úradníkom, kde za dverami má svoj súkromný priestor, rozumej kanceláriu, tak buď čakám slušne, resp. jemne, zdvorilo zaklopem, nevrhnem sa mu do kanclu len tak. Absolútne nenakladam slušným zdravotníkom, ale po nejakej tej skúsenosti sa dovolím ozvať, že nie som kus mäsa, lebo sa naozaj takto často chovajú k ľuďom, či sa to páči alebo nie. Neviem si ani v najhoršom sne predstaviť, že by som si takto dovolila komunikovať s klientmi ja, ako si už na mňa nespočetne krát dovolil zdravotnícky personál, a nie, nikdy som nebola otravná, neslušná, či drzá. Vďaka ich prístupu mám len tie najhoršie spomienky na môj pôrod, áno, ďakujem za kus dobrej roboty, som im vďačná, ALE dovolím si tiež poukázať aj na ten zvyšok, lebo to nebolo vôbec v poriadku a stačilo byť len ludský. A kiežby ten najväčší problém bolo rozrazenie dverí bez klopania.

abbey1
1. dec 2024

@jarmilaj Áno, áno zaklope na posuvné dvere, počkám, otvoria sa, vojdem a pozdravím. Presne tak to robím v Kauflandu, v Lidli a tak. 🙂 Prečo nemáme porovnávať? Za hranicami to slušne ide a tu nie? Slušnosť neprichádza ruka v ruke s peniazmi, ale s inteligenciou.

rozculena
1. dec 2024

keď som bola v nemocnici,tak tam ani dvere neboli zatvorené

nikaeli
1. dec 2024

Pre mňa najviac nepríjemný a naozaj nedôstojný zážitok v nemocnici bol, keď som šla na plánovanú sekciu. Sestrička mi kázala povyzliekať sa a dať si veci do tašky a že keď už budem, mám prísť na sálu. Stála som tam nahá a čakala, kedy mi niekto donesie aspoň nejakú plachtu, keď sa pootvorili dvere 'už ste? tak poďte!' tak som tam vkráčala taká nahá a šla cez celú miestnosť, kde bolo asi 5 ľudí veselo sa zabávajúcich na zážitkoch z nedele. Cítila som sa veľmi zahanbene. V tom som si všimla za okienkom niekoľko praktikantov. Všetci na mňa čumeli a ja som mala chuť ujsť. Dosť som bola vystresovaná zo sekcie ako takej, z mojej prvej narkózy vôbec a k tomu ešte toto. Otrasný zážitok. Dcéra už má 17, no zabudnúť neviem. Bolo to veľmi ponižujúce a neúctivé.

sisaka
2. dec 2024

@abbey1 presne tak, kým si ľudia budú myslieť, že také správanie je normálne, nič sa nezmení….

sisaka
2. dec 2024

@jarmilaj neporovnávajte AT a Sk? To si ako myslela? Že ľudia na Slovensku nemajú právo na zachovanie dôstojnosti, nemajú právo na slušnú komunikáciu a zaobchádzanie ako s ľudskými bytosťami a nie kusom mäsa? Prečo? Čo sú Slováci menej?
Vieš o tom, že slušnosť a ľudský prístup nezáleží od peňazí vynaložených na zdravotnictvo, ani od výšky platu zdravotníckeho personalu?

ina2405
2. dec 2024

@jarmilaj pracovala som ako sestra v Nórsku a budem kľudne porovnávať nás a západnú Európu. Klopala som na dvere tam a klopem aj tu. Čo sa týka odbornosti a šikovnosti personálu, tak Slovensko je na tom podľa mňa o moc lepšie a nemáme sa za čo hanbiť. Ale tieto zvyky na niektorých pracoviskách treba zmeniť a ľudia sa majú otvorene sťažovať, bývajú na to anonymné formuláre.

3petka
2. dec 2024

Normálne. U nás síce zaklopú ale v sekunde vtrhnú do izby a to ešte k tomu tak že aj infarkt dostaneš.