Multi-kultúrne spolužitie po všetkých stránkach
Tato tema je urcena pre kazdeho a akukolvek temu suvisiacu so spoluzitim viacerych narodov - po politickej, ekonomickej, nabozenskej ci kulturnej stranke. Nech sa paci, pridavajte akekolvek prispevky pozitivne ci negativne, usmevne ci "na zaplakanie", glorifikujuce ci kriticke, vitane su napr. aj multikulturne recepty, vychovne metody atd. atd...
Jedine pravidlo (ja viem "medzi nami zenami je tazke ho dodrzat..." ) je ***ziadne urazanie, osocovanie a nadavanie***! -aj ked ma niekto opacny nazor ako VY 😎
@eva8 haha evi... aj chudoba je zla lebo vytvara zavislost zeny na muzovi, a plodi nasilie a extremizmus ... rovnako ako prilisne bohatsvo... z inych pricin... a to bez ohladu na nabozenstvo...
dnes mal Papez Frantisek prihovor, velmi pekny a inteligentny, klobuk dolu pred tymto muzom... on zije tak ako kaze a kaze to cim zije... podobny pripad uruguajsky prezident...
@dalal ešte: to čo si opisovala v nemocniciach (o tom prechádzaní sa nahá), mne sa to nikdy nestalo, možno je to možné. le vieš čo sa mi stalo? Keď mi išiel arab podať injekciu, najprv sa usmivl, potom ma tresol po zvdku a potom mi ju podal. Je toto úplne normálne chovvnie pri aplikácii injekcií?
Pacientky sa medzi sebou nikdy nevideli nahé. Píšeš stále o informovanosti sa dopredu, prečo sa nedokážu informovať oni dopredu?
Tebou spomínvný prezident vlastní len chrobákv, kt. prvvdepodobne predá na charitatívne účely.
Chudoba vytvára závislosť na mužovi????!!!
@eva8 ano neni obľúbená medzi inými pomocnickami ostatných kamosiek.
Potrebovala som rýchlo nájsť babysitterku minuly týžden lebo maly bol chorý a moja nemohla. Ja pracujem a uz som jeden den vynechala a bez rodiny a rodinnej pomocí v zahraničí veľmi zle.
Takze jedna kamoska sa mi ozvala, ze jej babysitterka moze prísť ku mne lebo oni su na dovolenke.
Lenže predtým ako povedala (babysitterka) ano sa opytala ci náhodou ja nie som ta indka. Lebo k nej by nesla.
😂😂😂
nechcem sa chytať za slovíčka, ja som len rada, že dochádzvme k spoločným záverom, i keď každá z nás si to vysvetľuje inak.
dalal, ešte niečo, starostlivo ste vysvetľovali, že chudoba vedie k nevzdelanosti, potom k spoločnosti takej aká je. Prečo to platí i v prípade bohvtých? Lebo oni sú jednoducho tvkí, ako napísala mariuška?
Už vážne, dobrú noc, deti som hnvla do postele a jv tu vegetím
🙂
@eva8 taku by som mu tresla ze by mu stena dala druhu 😀 😀 .... araby ( najma ti jednoduhsi) si dovoluju pokial si to nechame... ak das najavo ze si na urovni a nie '' lahka korist '' vacsinou to respektuju... v chudobnych krajinach typu afganistan, jemen zeny vacsinou nepracuju z roznych dovodov a su teda celkom odkazane aj financne aj socialne na muzov... v tom vidim ich zavislost...
ako vravim vsetko co pisem je z vlastnej skusenosti, nic nie je precitane z blogov, internetu, youtube... to ma tesi ze ty mas ine skusenosti pevne dufam ze vsetci u nas nie su rovnaki.
@dalal @eva8 ....sice v inom Kontexte, ale situacia rovnaka....arab tresol mna, ja jemu druhu a pracovna doska tretiu... 😎 .....a neskor ked na pocin sefa sme si to museli vydiskutovat, tak na otazku preco , tak ze doteraz ani jedna slovenka nic nepovedala/nereagovala, tak ked dovolili, tak to pokladal za normalne, ze si to moze dovolit... (dovtedy sa ich u vtedajsich sefovcov vystriedalo cez 50-60 kuskov..)
ELLISE, , zakon v UK existuje tak,ako v inych krajinach. co je v uk zvlastnost, je nepisane pravo. neviem o ktorom irsku v suvislosti s uk pises. ci o severnymisrskom, castou uk, ci irskou republikou. pretoze to je rozdiel.
uplatnovanie prava na zaklade precedenzov su aj v DE napriklad.
tam sud niekedy vynesie rozhodnutie a to sa stane precedensom potom pri uplatnovani prava v pod. pripade. cize poukazuje sa na tento precedens
DALAL, ja som svoj nazor vyjadrila nemam na nom co menit. tvoj nazor beriem ako subjektivny nazor laika.
a co sa tyka respektu , ty sama v prvom rade sa zamysli nad tym, ako/ne/ kultivivane s debatujes . a debatovala si na tomto ci inych forachch.j so mnou.
reespekt mozes cakat len vtedy, ak sa chovas na urovni a nekonfortacne.
o posudzovani mojich vedomosti sa nebudem debatovat s uplnym laikom na fore, to mi prepac. 😉
a co sa tyka toho, ze sa snazis velmi zdoraznovat , svoju odbornost, tak to nemusis. ja poznam ,kto odbornik je. ci to povie, ci nie. odbornost sa pozna podla vedomosti a skusensoti z praxe
MARIUSKAA, ty si presne ten pripad nekultivovanosti na fore. poznamka , ktoru si na adresu mna ako nicku alice napisala, je nevhodna, konformtacna a nekultivovana . ziadam ta,aby si debatovaal aka to dokazes nekonftontacne a upustila od podpychovacneho chovania sa .
ale ked uz si zacala taku debatu, to,ako sa ja chovam k zametnancom ti ale ochotne priblizim. chovam s ak nim kultivovane.nie ako ty ku mne. cize dodrzujem vsetky pravidla styku so zamestnancom.
CIZE KOREKTNE VZTAHY ZAMESTNAVATELA A ZAMESTNANCA.
neviem aku rovnocennost mas konkretne na mysli. pravnu,spolocensku, ci postavenia v praci? aku konkretne?
no, ja sa na fore chovam ku kazdemu kultivovane, na rozdiel od tvojho chovania s aku mne.
takze ak ma nabuduce spomenies v prispevku , ocakavam istu uroven .
EVA8, ano mas pravdu, , v piestanoch sa ti arabi uz v minulosti chovali nedostojne. nie preto, zeby boli bohati. bohati arabi do piestan nechodili ani nechodia. je to ich sposob zmyslania a konania, ako aj ich mentalita. to, co tu nazyvaju niektore arogancia je nedostatok vychovy v zmysle eu bontonu tiez.
poznam bohatych arabov , ktori sa rovnako chovaju ako ti chodovni v istych parametroch. mentalita sa nezaprie.
aked niekto znich dosiehne nejake sebamensie postavenie, tak nadradenost nad rodinou ostatnou, ci inymi ludmi da najavo. personal je doslova otrokmi. pravne ziadne prava, nasile na nich caste a uplne pre nich prirodzene.
veu ak mame personal, uskostlivo dbame na ich prava, zdvorile zaobchadzanie. to oni nedokazu ti arabi pochopit.ale na druhej strane ked sa ocitnu, tak to samozrejme vyzaduju. to ano. a do vsetkeho miesaju svoju frustraciu s rasizmu.ked je nakvalitny zamestnanec, tak on nie je na vine.ale zamestnavatel, ze je rasista. to , ze on sii neplni voci zamestnavatelovi pocvinnosti nechce vidiet.
ved to poznas z praxe.
inak, vcera bolav tv debata o islame. zaujimave fakty tam odzneli. naprklad to, ze 42 % opytanych respondentov/obvyvatelov DE/ ma velmi velke obavy z islamu v de, 42 % velke obavy alen 16 % nema obavy
velmi zaujimave/ale pre mna neprekvapive / bolo vyjadrenie erdogana/prezidenta turecka/ ktore tam bolo citovane moderatorom. ten prezident potvrdil rodovu NEROVNOST nedzi mozom azenou.lebo podla neho je zena od prirody nerovnopravneho postavenia .je vnimana a svojim postavenim od prirody predurcena len byt matkou a manzelkou niekoho.a tak muz ma ine /nadradene postavenie/ lebo ma inu ulohu. v spolcnosti aj v rodine.
bolo zaujimave pozorovat,ako moslimka7VZDELANA SO SATKOU A STALE TA ISTA 😀 v debatach/asi nemaju inu vzdelanu na porudzi pre debaty/ ako nedokazala oponovat faktom co prdniesla dalsia debatujuca /evanielicka pastorka/ co s atyka postavenia zien vislame, mierumilovnosti islamu/v suvislosti s is statom /.
bol roben prieskum, ci ludia veria, ze tvrdenie predstavitelov organizacie islamu , ze islam nema nic s myslenim ake predvadzaju prislusnici is. vyse 60 % sa vyslovilo, ze neveri v taketo tvrdenie
pocas debaty na internete mohli mienku vyjadrit ludia k danej teme
drviva väcina prispevkou bola velmi zamietava k islamu,
debata znela, ci slam parti do eu a do De. odpovede boli , ze nepatri. ludiia vyjadrovali zapr k islamu v dea europe
statna bezpecnostna sluzba v de sa boji ter. utokov a sleduje mesity. je si ista, ze su moznym loziskom nasila a podnecovania k nasiliu.
takze ako vidiet, ludia v de aj v europe coraz viac citia potrebu povedat, ze islam nepatri do europy
ato, ze to tak citia a chcu je vina islamu a moslimov/ich chovania sa/. nie tych obyvatelov europy.
@dalal ja som bola sokovana, ze to predo mnou este ziadna baba nespravila...!!!! A to pracovali u nich vsetko uni- studentky...takze vzdelanim alebo socialnym statusom to urcite nebolo 😠
...to mi pripomenulo prihodu, ked som bola v prvaku na strednej( vyberova skola, ze vraj elita sk..) , prisli pred triedu chalani z vysich rocnikov a vosli do triedy a chodili obzerat baby, ze ktora je aka a "k mani" - baby z vyssich rocnikov to volali "obzeranie dobytka" (vyzeralo to presne ako na nejakej farme v texase, kde sa dohaduju o dobytok) - dokym nasa triedy s tym nesekla- boli sme varovane, ze sa chalani chystaju, a len co vosli do triedy, uz aj letela za nimi mokra spongia a co.......urobili to posledny krat 😝
.... taketo chovanie je podla mna vzdy odrazom toho, kto si co dovoli a necha... 😎
dalal, raz tvrdis , ze si lekar, teraz ze odbornik na pravo a mas pravnu prax? 😕
takze sa ta spytam. ty konkretne mas pravne skusenosti v oblasti, o ktorej sa bavime
pozri sa na to pragnaticky. ja na zaklade tovjich tvrdeni som videla, ze nie si pravny odbornik. to je vsetko
ale dobre. takze ak nas konkretne skusensoti, tak napis ich. ja to len rivitam
cize podla teba a tvojich pratavnych skusensoti sud v irsku/ktore irsko konkretne?/ vyniesol v akom prcese rozhodnitie, ktrore postihlo lekara
polis konkretnu situaciu, ktoru si zazila vpraxiv suvislosti s kauzou nejakej nabozenskej ideologie v tvojej praci. budem fakt len rada
pretoze tu vde sitiaciu ako si opisala NEMCNICE ODMIETLI TAKEHO PACIENTA , co odmietol prukon, nevyhnutny ri operacii.a jeho obsencia by mu ohrozila zivot.
o opacintovi , co treba poskytnut okamzitu pomoc prvu by sa ani nebavila, ze neposkytne transfuziu na zachranu jeho zivota.a ver ci nie, nevidela som precedens, zeby take zariadenie prehralo nejaky psor, ze mu dalo tu transfuziu
chapes ty vobec, o com je rec?
takze bez akychkolvek natahovaciek kto je odbornik, je jasne, ze aka je prax. t
ale ako som pisala, v tom irsku kde zijes ak ma s opacne pravne skusensoti/osobne/ ,napis..mormalne to dam v de pravnikom precitat. a to fakt cize ak vychdzame z toho, ze si lekar niekd ev st.nemocnici v isrsku,
znamena to/podla tovjich vyjadreni / ze mas oosbnu skusenost, ze v tej nemocnici sa operuje tak, ze ak pacient si nezela transfuziu, nedaju a prijmu ho na operaciu aj tak, hoci to znamena jeho ohrozenie zivota a zdravia? ty osbne si toto zazila? ci ake skusensoti to vlastne KONKRETNE mas?
@alice107 hovorim ze mam skusenosti s lekarskym pravnym systemom nijakym inym... priklady som uviedla uz skor ale mozem este raz: v irskej republike ak pride do statnej nemocnice jehovov svedok na elektivny ( planovany) operacny zakrok spojeny s velkou stratou krvi napr operacia skoliozy a podpise informovany suhlas ze si nezela dostat krvne transfuzie potom ani ked v priebehu operacie dojde k masivnemu krvacaniu a hrozil by hemoragicky sok alebo dokonca smrt tak nesmiem (!!) podat krv pretoze musim respektovat pacientovu autonomiu. V opacnom pripade by mi hrozilo trestne stihanie, vyskrtnutie z lekarskej komory a zakaz vykonavanie lekarskej profesie. Rovnaky pripad by nastal ak by pacient prisiel v ohrozeni zivota ale stale by bol schopny podpisat suhlas ( to znamena ze by mal zachovanu kapacitu na podpisanie suhlasu)... jedine ak by bol pacient v bezvedomi a jeho rodinny prislusnik by tvrdil ze ide o jehovistu tak by som musela liecit lebo pacient nema kapacitu na podpisanie suhlasu ( consent) a som povinna mu osetrenie poskytnut.
@alice107 z vlastnej skusenosti operujeme pacientov ktorych hemoglobin klesol na 4 co je tak akurat zlucitelne so zivotom u predtym zdravej osoby... ziadne transfuzie sa nepodavaju a takisto sa pacient neodmietne a neposle do inej nemocnice.
a btw nejedna sa o nejaku nemocnicu v irsku ale o najvacsiu teaching hospital v irskej republike.
Ja skusenosti s inym ako lekarskym pravom nemam a ak si si vsimla ani sa k tomu nevyjadrujem. Toto je vsak moja oblast posobenia v ktorej sa denno denne pohybujem. Skusenosti z inych krajin nemam takze nemozem posudit ine krajiny aj ked si myslim ze vsade bude postup rovnaky.
@alice107
dalal tieto priklady mas odkial? lebo su nepresne podane. pises o tom, ze pacient odmietne rtransfuziiu aches mi tvrdit, ze oparacciu aj tak nemocnica vykona? 😕 ktor i zakaze ako lekarovi dat tu krv? takto rozhodne vedenie nemocnice? 😕 tvoj priamy nadrideny seflekar? ci kto? pretoze toto sa vdem. state nestalo nikdy co ja viem. riawditel nemocnice /spravna rad7 MA tim PRAVNIKOV, ktori by hned poradili odmietnut takeho pacienta. cize pravne podlozene zovodnenie, nech ide ´´o dum dal´´.
takze ako to je konkretne? ziadna teoria nejakeho kurzu.ale priamo tvoju skusenost mi napis podla toho, co som sa pytala
preoze tvoja odpoved je netransparetna
a ked mi odpovies, potom sa vynaraju dalsie pravne otazky. ak dovolis, potom po tvojej odpovedi ti polozim dalsie prakticke otazky.
dalal, napisla si, ze ide o operacie, kde hrozi strata krvi. to znamena, ze v tej nemocnici nedavate krv vseobecne u tebou popisaneho stavu, ci uz pacient odmieta ci neodmieta transfuziu?
ci transfuziu nedavate vtej konkretnej siruacii len tomu pacientovi, co odmietol transfuziu? akto to nariaduje konkretne taketo opatrenaia? seflekar? riaditel nemocnice, spravna rada? kto konkretne
inak ako to popisujes, je to ako nemocnica niekde u samana v kongu. 😕 nie v europe.
@alice107 nejde o vedenie nemocnice ale toto je pevne zakotvene v pravnej legislative statu... cize nie seflekar alebo riaditel alebo nikto iny ale stat a jeho pravny system dava pacientovi pravo na autonomiu. Kedze nase pracovisko je vysoko specializovane nie je nijaky ´´ dum dal ´´ kde by pacient mohol ist...
Moju priamu osobnu skusenost som ti napisala.
dalal, cize v zakone o poskytovani zdravotnej starostlivosti je zakotvene v legislative pravo n aautonomiu vyssej ppravnej sily ako spravne poskytovanie starostlivosti`a neohrozenie zdravia azivita pacienta?
mmozes mi naposat cislo toho zakona? mrknem sa nato.. zaujima ma to......
dalej, neodpovedala si na otazku, ako to je stou transfuziou. vseobecne pre tom staee popisanom nedavate,alebo len v zakone je ta vynimka.
@alice107 The Ward of Court ruling upheld the right to patient autonomy and even went so far to say that an adult can refuse treatment even if there is a risk of serious harm or death...
krv sa nedava vseobecne... iba ked je to nutne... kazda operacia a kazdy pacient sa posudzuje individualne.
dalal je to jasne... je to tak,ako som si myslela... cize pacient ma prvo na autonomiu,ale za isteho predpokladu len...... cize vyssia pravna sila je zakon o spravnom poskytovani zd. starostlivosti.....
je mi jasne, ze krv sa nedava vseobecne.. to nebola moja otazka..moja otazka bola, ci v damom stave pacienta nedavate vobec krv..
cize z tvojej nepriamej odpovede vidiet, ze krv sa pacientovi moze dat aj v danom tebou popisanom stave... zalezi od sstavu ...
cize moja dalsia otazka je...... ak pacient v danom stave potrebuje tu krv a odmietne, tak uplatnite autonomiu a pripadne ho nechate zomriet? hoci viete, zeby tu krv potreboval nevyhnutne?
DALAL , vidis sama , ze ako postupujeme otazkami, tak vecdi sa javia inak,ako si ich na zaciatku prezentovala.
ak mi odpovies na tu otazku poslednu, potom uvids veci vo svetle, v akom skutocne su
ja z tvojich odpovedi tam niekde nevidim zatial ten zakaz dat krv za kazdu cenu a za kazdych okolnosti.
cize len podla stavu pacienta moze byt uplatnene jeho pravo na vastne rozhodnite. cize nie za kazdych okolnosti,ako to vyplyvalo nepriamo z tvojich prispevkov. cize aj iplatnenie toho prncipu ideologie nie je respektovane vzdy. len ked to neohrozi jeho zivot za zdravie zavaznym sposbom
takze takto si to mala hned napisat. pretoze ako si to podala, je to zavadzajuce.a nepresne.a navodzovalo to dojem, ze irska republika ma zakony, ktore via c respektuju ideologiu ako zivot azdravie pacientov.anie je to tak
takze asi si nieco v tych zakonoch nepochopila,alebo zamerne vynechala pri tom prvotnom tvrdeni.
vidis, takto sa da manipulovat s verejnou mienkou.
takze som rada, ze si sama podala dokaz,o tom, co som ja tvrdila na zaciatku.
DALAL ,este otazka.takze si svedkom, ze zomieraju paceinti vo vasej nemocnici preto, ze im nebola posktnuta dobra zdravotna starostlivost na ich ziadost?
vysvetlujete im rizika? co na to pravnici nemocnice?

@dalal
Presne. Na SK HRÔZA služby (vačšinou). A veľa sa nezmenilo ani medzi novou - nekomunistickou generáciou (co maju pod 25 rokov a komuznus nezažili. Ale kde sa to maju naučiť?
Slováci na 20% sprepitne nemajú a nikto ti neda dobry service ked buď nepozná co to je slebo to nema zaplatené. ;( tak načo by sa obťažoval.
Take slovenske specialitky sme tu uz preberali neraz.