icon

Multi-kultúrne spolužitie po všetkých stránkach

vevesh
30. júl 2014

Tato tema je urcena pre kazdeho a akukolvek temu suvisiacu so spoluzitim viacerych narodov - po politickej, ekonomickej, nabozenskej ci kulturnej stranke. Nech sa paci, pridavajte akekolvek prispevky pozitivne ci negativne, usmevne ci "na zaplakanie", glorifikujuce ci kriticke, vitane su napr. aj multikulturne recepty, vychovne metody atd. atd...
Jedine pravidlo (ja viem "medzi nami zenami je tazke ho dodrzat..." ) je ***ziadne urazanie, osocovanie a nadavanie***! -aj ked ma niekto opacny nazor ako VY 😎

eva8
26. nov 2014

@mariuskaa ...a čo sa týka služobníctva, nie je to vo všetkých krajinách rovnaké

eva8
26. nov 2014

@dalal
@vevesh
vysvetlenie mojej otázky:

Dalal: "... taku by som mu tresla ze by mu stena dala druhu emoticon emoticon .... araby ( najma ti jednoduhsi) si dovoluju pokial si to nechame... ak das najavo ze si na urovni a nie '' lahka korist ''...

Vevesh: "arab tresol mna, ja jemu druhu a pracovna doska tretiu... emoticon .....a neskor ked na pocin sefa sme si to museli vydiskutovat, tak na otazku preco , tak ze doteraz ani jedna slovenka nic nepovedala/nereagovala, tak ked dovolili, tak to pokladal za normalne, ze si to moze dovolit"

Záver: Hovorilo sa o arogancii slovenského zdravotného personálu k zahraničným návštevníkom, pritom ich obskakovali ako sa len dá. ale to, že ma arabský lekár plesol po zadku je moja vina, lebo som mu to dovolila a jednoduchí vrabi (citovala som) to jednoducho robia. Pekne podané....

Čiže pointa nebola v tom, ako by ste zareagovali, či ako ste v podobnej situácii (hoci v inom kontexte), alebo ako som mala zareagovať ja, ale správvnie sa zdravotného personálu k pacientovi. Samozrejme, z vašich reakcíí vyplíýa, že v práve sú arabi....

apropo:
to, že nie som ľahká korisť sa dá dať i inak najavo 🙂
a vlastne samé ste opísali správanie sa arabských zamestnancov
vevesh, porovnávať správanie sa adolescentov a dospelých vzdelaných zvmestnvncov je trošku zvláštne, i keď si tým chcela dať najvvo, že sa udeje len to, čo si dovolíme. ani ty si nezabránila prvej facke od kolegu (ale fackovvnie kolegýň je normálne)
k tej strednej - moja dcéra je prváčkv nv strednej, už na základnej nezrovnalosti riešila inak ako násilím a má to rovnvký, keď nie vňčší účinok. Slovo a vystupovanie má svoju moc u kultivovvných ľudí. Žiaľ, možno z vašich skúseností u niekoho pomôže už len násilie....

.

dalal
26. nov 2014

@alice107 nechapem co tym myslis davat krv za kazdu cenu za kazdych okolnosti? krv sa podava ked je to indikovane a nepodava ked nie je treba... pacient podpise vyhlasenie ze odmieta krvne preparaty ak je to potrebne... cize ak tato situacia nastane tak nie je mozne krv podat. cize je to tak ako vravim, je to celkom jasne a pravne osetrene... pacientovi krv nepodam (kedze sam podpisal prehlasenie ) aj ked je v ohrozeni zivota.Samozrejme vsetky informacie su pacientovi dostatocne vysvetlene pri podpisovani consentu.
Nejde o to ci je poskytovana dobra alebo zla starostlivost ale ide o respektovanie autonomie dospeleho jednotlivca ktory ma pravo na rozhodovanie o svojom osude. a v tomto pripade jeho viera ovplyvnuje jeho rozhodnutie.

eva8
26. nov 2014

Keď bola mamka v nemocnici, tiež jedna svedkyňa podpísala odmietnutie transfúzie a rešpektovalo sa to. Ja som podpísala reverz, tiež sa to rešpektovalo

dalal
26. nov 2014

@eva8 evicka ty pleties niekolko veci naraz.... ina vec je spravanie zdravotneho personalu k pacientom ktore je na slovensku sokujuce a druha vec je ako sa spravas k nejakemu hulvatskemu chrapunovi ktory si dovoli to co si popisala. Vobec tu nejde o obranu nikoho... chrapunske spravanie by sa nemalo tolerovat zo strany pacienta ale ani zo strany zdravotneho personalu. Cize vobec nikto tu netvrdil ze arabi su v prave... ani ti nikto neradil ako si mala alebo nemala zareagovat kedze viem dobre ze si zareagovala primerane a ten chrapun si to uz viac nedovolil.

dalal
26. nov 2014

@eva8 presne tak... pacientovo zelanie sa respektuje vsade vo svete tak ma prekvapuje ze alice to tak prekvapilo.

dalal
26. nov 2014

@eva8 ja si myslim ze vsetci tu mame podobny nazor... je jasne ze imigracii sa v dnesnych tazkych casoch neda zabranit.... a asi by sme mali tychto ludi respektovat a poskytnut im primerane podmienky na zivobytie ZA PREDPOKLADU ZE ONI BUDU RESPEKTOVAT kulturne zvyky a zakony danej krajiny. Ak tomu tak nie je mali by byt dostupne zakony a cesty ako tychto cudzincov vyhostit z danej krajiny.

eva8
26. nov 2014

@dalal správanie sa arabského personálu ťa nešokovalo? Ja nepletiem niekoľko vecí narvz, vy ste priplietli, aké by boli vvše reakcie, keď som na obhajobu "arogantného" personálu v Piešťanoch k arabom napísala skúsenosť s nearogantný arabským personálom v ich krajine 🙂
Ja som so slovenským zdravotným personálom v dlhodobom styku, dokonca i s výťahármi a uprvtovačkami, či administratívnymi pracovníkmi, či univerzitnými pracovníkmi, či vedeckými pracovníkmi, ako pacient, možno priateľ, možno príbuzný, možno len známy. a ver mi, čím ďalej, tým viac je to horšie čo sa týka pracovných podmienok, no asi mám šťastie na ľudí, ale oni robia čo môžu. Samozrejme, výnimky potvrdzujú prvvidlo

vevesh
autor
26. nov 2014

@eva8 a ty si pochopila, co som ja napisala neskor - zo slovakmi, teda slovenskymi chlapcami...?- ide o to, ze chlap ( a to je jedno ci je slovak, nemec, arab alebo...) urobi to iste, pokial ho niekto nezastavi resp. Co mu umoznis... To nie je o narodoch, ale o bontone...

Bdw. Videla si alebo pocula si niekedy, zeby v alzirsku nejaky neznamy chlap len tak "aby rec nestala " tresol zenu po zadku???.., teda ja som videla na trhovisku ako jeden chlap sa nechcene obtrel o jedno dievca a ako ho tam jedna navrieskavala a vsetky okoloiduce zeny ho zacali mlatit kabelkami hlava - nehlava - chudak len sa za nim prasilo...
- A preco, ked doma im to ani nenapadne, na zapade to praktikuju..... a preco to praktikuju aj chlapi zo zapadu..? Ja by som povedala, ze s nasou zenskou emancipaciou na zapade prisla aj urcita asertivita voci takemuto sexualnemu haraseniu..keby vsetkym muzom (bez ohladu na povod) zena v takychto situaciach jednu tresla ( resp. Bol ucinejsi trest), tak by sa z toho stala urcita norma...

eva8
26. nov 2014

@dalal obávam sa, že všetko toto bolo týmto ľuďom poskytnuté, no tvoj predpoklad (prirodzený pre každého) splnený bol len v niekoľkých prípadoch....

eva8
26. nov 2014

@vevesh keby som ho v danom momente tresla, možno by som si už s vami nepísalv.... stačí? 🙂 :( :(
ale to ma ani nenapadlo, "tresnúť" ho. ale manžela som "tresla", nechci počuť výsledok....

vevesh
autor
26. nov 2014

@eva8 mozno ano... 😉 vztah je aj o chemii, nielen pristupe o.i...

eva8
26. nov 2014

@vevesh - tvoj kolega fackovvl kvôli chémii? Krásny prejav zvádzania

vevesh
autor
26. nov 2014

@eva8 a tresla si ho predtym, alebo potom co ste sa zblizili...? ak tresnes chlapovi vo faze zaciatocneho poznavania - je to z oboch stran brane ako viac menej prijemne sexualne harasenie... Ak tresnes vo faze partnerstva je to agresia, a mozes ocakavat protiutok - klasicka psychologia, len keby sa dalo tak racionalne ukazovat aj v partnerskych hadkach... Ze kazda akcia ma za nasledok reakciu... 😒

eva8
26. nov 2014

porovnávala som moju skúsenosť správania sa zdravotníkov k cudzincom a skončili sme pri chémii. Vlastne ja som mala byť poctená. a slovenskí zdravotníci v Piešťanoch, kt. im "skákali kolo zadku" ich mali vlastne zbiť, vby si uvedomili, že existujú aj iní pacienti okrem nich. Pritom sa podľa dadal majú vopred informovať len nearabi.

eva8
26. nov 2014

@vevesh dovolila som sa brániť

katkabg
26. nov 2014

Vcera bola vykonana razia na juznom Bulharsku v jednom meste.V tom meste ziju ludia ktory sa riadie islamom.Proste veria v alaha.Jeto normalne mesto a vnom nieco ako velke sidlisko a tam ziju.Ja som o takom ani nevedela.Vraj im bol zhabany niaky pocitac v ktorpm boli rozne islamske temy a obrasky a taketo.Ja neviem co si o tom mam mysliet :( ked oni sa dost podobaju vizorovo na tych co v syrii odrezavaju ludom hlavy,strielaju deti,ukamenuju zeny homosexualov atd.Saliem pri predstave ze by sa mne ci mojej rodine malo stat nieco zle.Strasne sa bojim toho vsetkeho.Ako mozem vediet ci aj nam tu v bulharsku nehrozi nic ked aj tu ziju taky ludia co veria v islam :/// ako zistim ze obi patria k tym dobrym,teda akk taky existuju.Necgcem nikoho odsudzovat ale kazdy den len to citam,kto komu hlavu odtal kto kde koho ukamenovali atd.

vevesh
autor
26. nov 2014

@eva8 zle som pochopila, co si napisala...
- a kolega to robil preto, lebo nevidel na tom nic zle, kedze 60 sloveniek predtym ani bu ani mu....keby mu hned prva nieco povedala... (a neskor sa priznal, ze s 10 z nich spal...ostatne s ostatnymi kolegami.. A ja uplne sokovana , som sa pytala domaceho, ze to co..?!? A on povedal, ze ked sa s predchodkynami rozpraval, tak mu hovorili, ze mo a co, vsak su tu len na 3 mesiace a aj tak ich nikto nepozna.... A zdoraznujem, ze vsetko to boli vysokoskolacky...) 😕 😕 🙄 🙄

keziah
26. nov 2014

kocky, ja sa tu uz trochu stracam pri tych jehovistoch a stave z masa na zemiakoch
prosim objasnite mi, ktoru situaciu vlastne rozoberate:
1. nezelam si transfuziu aj za cenu, ze zomriem a proti tomu: nezelam si bravcove aj za cenu, ze sa nenajem
alebo:
2. nezelam si transfuziu aj za cenu, ze zomriem a proti tomu: nezelam si bravcove, navarte mi cosi ine

vevesh
autor
26. nov 2014

@katkabg neboj, bulharsko nema ropu... Tak naco by sa tam namahali...tak sa zbytocne neboj, coby keby..ok? 😉 jednoducho su to veriaci moslimovia a nie islamisticki extremisti..

eva8
26. nov 2014

@vevesh rozprávame o úplne inom ...

katkabg
26. nov 2014

@vevesh no dufam lebo ked si to tak vezmem odtinanie hlav je len 2000km od nad :/ no bulharsky stat nemoze vediet ci tyto veriaci ludia nemaju niaky kontakt tam s tymi v syrii.Tu ide o to ze co ak.... Ja ich neodsudzujum len mam strach z nich

eva8
26. nov 2014

ešte k tomu extrémizmu a odnožiam - je rozdiel medzi extrémistami, kt. sa snažia uplatňovať pôvodný Korán a "odnožami", ktoré sa snažia uplatňovať pôvodnú Bibliu? Nie, všetci sa snažia uplatňovať to pôvodné. Potom musí byť chyba niekde inde

eva8
26. nov 2014

@keziah dobre si to vystihla

keziah
26. nov 2014

@eva8 dakujem, ale ja som sa to nesnazila vystihnut, ja totiz ozaj neviem 😀 😀

katkabg
26. nov 2014

@keziah ano toto

vevesh
autor
26. nov 2014

@eva8 viem...ja som ta na zaciatku nepochopila...
Ale aj tak, nehovorim, ze som agresiu u moslimov nevidela, ale nie je to ani tak, ze vsetci ci vscsina alebo len muzi su agresivna
....v porovnani je to to iste ako u slovakov- mas ekonomicky slabsie rodiny, kde psychicke a fyzicke tyranie je na dennom Programme, mas agresivne zeny tiez... Jednoducho ako u nas z kazdeho rozku trosku - vzdy zalezi na koho natrafis.. To, ze si nemala stastie si uz zistila, (ako Mnoho zien tu na fore so slovakmi)... ja podam svoje vyucovanie o 30r...zatial je vsetko u nas v najvyssej spokojnosti z oboch stran..

vevesh
autor
26. nov 2014

@katkabg este raz... Im ide o ropu a tu bulharsko Nema... Takze ziadne co ak sa nemusis bat....bulharsko je pre nich absoluuuutne nezaujimaVa krajina.. 😉

eva8
26. nov 2014

@keziah tu sa to miešalo dokopy. Podľa niekoho bola správna prvá varianta (i mňa), iným by vyhovovala tá druhá, niečo v zmysle ako - hneď mi vyjdite s tým mäsom v ústrety, i keď je to pre vás novota.