icon

Mysleli ste si, že nič horšie ako Prime už nehrozí? Omyl! Na svete je Lunchly

sbear
autor
7. okt 2024

@milanemila ja som odbornik na zdravu stravu. Mame chalupu a pestujem si v ramci casovych moznosti bio ovocie a zeleninu. Tiez svokrovci maju obrovitansku zahradu, kde pestuju ovocie a zeleninu. Kolko toho myslite, ze zje moj syn? Asi 5% a zbytok klasicka strava z obchodu, restauracii a skolskej jedalne. Ked mu dame na desiatu ovocie a zeleninu, ani sa toho nedotkne. Poznam 2 rodiny, maju domskolactvo. To je maximalne iny svet. To sa neda ani zdaleka prirovnat ku klasickemu fungovaniu. Budte radi, ze zijete v bubline.

annm81
7. okt 2024

@milanemila To existovali aj v mojej. Ako tridsiatnička si na základnej škole nebola napr. na Telegrame ani na TikToku, miera kyberšikany bola niekde úplne inde a mala oveľa primitívnejšie nástroje ako je dnešná, rýchlo sa zlepšujúca, umelá inteligencia. Sociálne siete vyzerali úplne inak ako dnes, marketing a dezinfoscéna na nich tiež - bavíme sa o zmenách za posledných 5-10 rokov. Ak budeš pri výchove vychádzať z toho, ako vyzeral svet za tvojich čias, môžeš byť veľmi prekvapená, čomu všetkému budú tvoje deti vystavené.

milanemila
7. okt 2024

@sbear ja uznavam, ze mozno mam v tomto “divne” deti, ale mne napriklad ryzu s masom bez salatu ani nezjedia, alebo rovno do ryze davam mrkvu aj hrach, rovnako nejaky oblozeny chlieb alebo prazenicu 🤷🏼‍♀️ jedina zelenina, kt dcera napriklad nechce su paradajky, cukina a baklazan. Ja si naozaj myslim, ze ked je dieta na to odmalicka zvyknute a vidi ako jedia rodicia, tak jednoducho je to pre neho automatika. Ale jasne nehovorim, ze to tak musi platit vzdy, u nas to zatial funguje a som rada.

milanemila
7. okt 2024

@annm81 ja v podstate suhlasim s tym co pises o svete vseobecne, len nechapem to prepojenie so stravou tak uplne. Ved jasne reklama je vsade a pre vsetky vekove skupiny, kazdy sa snazi ludom nieco natlacit. Aj tak ale nechapem to prepojenie kybersikany a toho ci moje dieta bude jest odpad 🤷🏼‍♀️
My obidvaja s muzom robime v IT a teda o tychto nastrojoch mame dovolim si tvrdit dobry prehlad, ale to ze tik tok je plny obsahu pre poloretardou neznamena, ze moje dieta bude konzumentom tohto obsahu a ja sa s tym akoze zmierim, lebo doba.

kiki68
7. okt 2024

@annm81 o to viac musis dieta ucit kriticky mysliet a tak, aby neslo s davom a ani nechcelo ist. Ale je to narocne, lebo naozaj tie virtualne sfery su velmi silne a dieta to nema sancu vyhodnotit. Nakolko sa vsetko ponuka ako super fantasticka vec. Najlepsie je naucit dieta nieco ako “ nepotrebujes to “, to je asi zaklad toho, ze sa vie rozhodnut o 5 minut neskor a prehodnotit nejaku vec .

sbear
autor
7. okt 2024

@milanemila moze byt, ze sa tak narodili uz. Ja mam serioznu histaminovu intoleranciu a paradajky a baklazan su 100% alergeny. Ludia s hocijakym koznym problemom by sa tomu mali vyhnut. Cukety si pestujem svoje, takze tie jeme. Ale cuketa je skorej taka neutralna zelenina celkovo. Moc zivin to nema. Najzdravsie su uhorky, zelene papriky, kaleraby, brokolica, kapusta, zelene salaty okrem ladoveho salatu, stonkovy celer Bio kvalita. A potom ostatne.

sbear
autor
7. okt 2024

@milanemila inac ak ste obaja s muzom v IT sfere, tak najlepsie urobite, ak zacnete deti davat na IT kruzky, ak maju zaujem o pocitace. Neviem, ake stare deti mate, ale uz 2 rocnika ZS davaju IT rodicia na IT kruzky svoje deti. Ale podotykam, ze IT tabory stali vzdy zanic. Tiez potom treba dietatu nainstalovat najkvalitnejsi rodicovsky zamok a tracker, ked bude mat vlastny smartphone a tablet. Lebo deti pojdu hlavne za tym, co robia ich rodicia. A pocitace nebudu vyhladavat u kamaratov, kde to neviete trekovat, co pozeraju.

sbear
autor
7. okt 2024

@thirstymonk v dnesnej dobe su problem aj nano-technologie pouzivane v potravinarskom priemysle. Hlavne velke zahranicne giganty ich vo velkom vyuzivaju. Cize zlozenie potravin moze sa zdat ok. Ale v skutocnosti je ta potravina - napoj droga, absolutne nevhodna pre deti.

mikadooo
7. okt 2024

@sbear no my sme mali prime aj čokoládu mr.beast, ja len som kukala že vegánska, že to nebude nič moc, no ale hrooozne to slečna chcela a teda veľké wooooow a následne zistili, že to až také wooow nie je a hotovo 🤷. Energeťáky som samozrejme nedovolila vôbec, len tie izotonické či čo za sajrajt to bol, mne stačilo len čuchnúť, fuj jak rozpustené pilule, alebo celaskony, ani to neviem moc popísať, no ale decká tu mňamkali odušu, no... Dlho im to nevydržalo, tak polroka a potichúčky sa vrátili k vinei alebo k džúsu 😄. A tá čoko detto. Však nech ochutnajú, keď nemajú na čom vyplieskať vreckové, ja im od srdca poviem, že za mňa blbosť obalená v pozlátku, ale bola som taká istá ako mladá, keď bol na tom backstreet boy, tak to proste bolo dobré a hotovo, aj keby hovno bolo vnútri zabalené 🤣.

sbear
autor
7. okt 2024

https://tvnoviny.sk/domace/clanok/866546-hit-me...

Vo variante Prime Hydration, ktorý sa predáva v pollitrových fľašiach, sa zasa nachádza až 700 miligramov draslíka. Moze sposobit problemy s oblickami.

milanemila
7. okt 2024

@sbear muz je IT architekt a ja sa venujem procesnym optimalizaciam (digitalizacia, robotizacia…) Deti mame este male, tak uvidime ako celkovo tieto technologie pojmeme, ale napriklad nemame doma ani tablet a ani im nepustame nic na telefonoch. Niekedy je to praveze paradoxne tak, ze cim viac je rodic v styku s technologiami, tak tym menej chce aby nimi boli obklopene deti. Urcite je IT kruzok super, aj ked ja si myslim, ze skor manzel bude chciet toto detom pokryt. Ja budem rada ak ich bude bavit nejake technicke zameranie, lebo to ma potencial, ale ak nie tak nie. Pre mna je dolezite aby mali kriticke myslenie, vedeli vyhodnotit co je dobre a co zle a nie len v strave, ale tak celkovo a naozaj verim, ze toto clovek dokaze vychovou ovplyvnit. Jednoducho nie kazde dieta sa chce opicit a mat to co deti naokolo a mne je luto, ze skor nie je trend ta zdrava varianta pri strave (samozrejme nie extrem). Vidno to aj tu, ze ked clovek napise ake je to dolezite, alebo ze rocne dieta nema jest napr parky, tak je oznaceny za blaznivu “eko bio raw” matku 🤷🏼‍♀️

7miriam77
7. okt 2024

@milanemila presne, my to máme tak isto. Dcérka 9 rokov, sama si pýta ku všetkému zeleninu, ešte aj na prídavok. Odmala naučená, miluje ryby, a odmieta sladké vody. Ona sama povie, že jej to nechutí, lebo proste na to nie je naučená. Keď prídeme na návštevu, tak občas len kukaju,keď jej ponúknu kolu,Kofolu a ona zahlási, že si prosí len čistú vodu 🍀

mandzula
7. okt 2024

@annm81 ja davam za svoje uz 18-rocne "dieta" v tomto ruku do ohna. Jej sa spoluziaci smeju, ked idu do obchodu, ze si kupi jablko. My sa o jedle vela rozpravame, rovnako vela sa rozpravame o vplyve reklamy a socialnych sieti. A nie je to, samozrejme, len o teorii, je to o tom, ako trendom podliehame my rodicia. Nie sme vsak extrem, pretoze ani ten nie je dobry, zajdeme aj do mekaca, traja si dame jedny hranolky, k tomu salat, dame si v meste zmrzku, vyberame vsak co najmenej srackovu, citame zlozenie vacsiny potravin. Podstata je taka, ze vacsina jedla musi byt co najviac ok, zvysok moze byt aj junk food, podstatne je nastavenie v hlave a to zakladne dava kmenova rodina. A aj ked dieta v puberte obcas sklzne, podstatne je, ze vie, kam sa vratit.
Moja krpata v skolke ci nemocnici odmietala pit sladky caj, kakao, ranajkovu kavu, lebo z domu je naucena na vsetko nesladene, nekupil sa u nas napriklad ani jeden sirup. Rovnanesladene kase,

mandzula
7. okt 2024

@mandzula vyhodilo ma... Rovnako jej odmalicka nesladim kase, kolace pecieme s polovicnou davkou cukru.

annm81
7. okt 2024

@mandzula Tak to gratulujem a dúfam, že aj moje deti budú také, ako sme bývali ja a môj muž- nie sme žiadni fanatici, dáme si aj mäso, aj burger, aj čipsy aj colu, ale drvivá väčšina nášho jedla je normálna vyvážená strava, obaja vieme variť a obaja pri tom používame veľa základných potravín, hotovky u nás bývajú extrémne zriedkavo. V tomto vychovávame deti. Súčasne ja ani muž sme nikdy nefajčili, aj keď alkohol pijeme, nikdy sme to s ním neprehnali. No ale ako niekto, koho deti majú do reálnej puberty ešte hodne ďaleko, by som bola dosť opatrná v tvrdení, že deti určite pôjdu v našich šľapajách a že príklad rodiča spraví všetko. Totižto ja som v puberte patrila k menšine. Nielen v tom, že som odolala akýmkoľvek drogám (alkohol som 1x pila až ako plnoletá). Ale ešte aj v tom, že som napriek tomu bola svojimi rovesníkmi braná do partie, nie tá divná, ktorú nikto nevolá von, tak len sedí doma a čumí do kníh.

No a vďaka tomu viem, že drvivá väčšina deciek na to, čo ich učili rodičia, v puberte akosi pozabudla, malá časť bola prakticky mimo vplyvu kolektívu a tých, čo sa netrápili vylúčením z kolektívu a súčasne sa správali tak, že rodičia s nimi boli spokojní, bolo absolútne minimum.

sbear
autor
7. okt 2024

@milanemila od 4 rocnika ZS to zacne

annm81
7. okt 2024

@milanemila Prepojenie so stravou je také, že v dnešnej dobe patrí do trendov aj to, čo dieťa je a pije. Od výziev na zjedenie hrste škorice alebo extrémne pálivých čipsov, cez riskantné všadeprítomné diéty, ktorým môže podľahnúť každé dieťa, ktorému raz niekto naznačí, že má trocha plnšie stehná, až po cool značky energeťákov, s ktorými musí prísť do školy každý, kto nie je loser.

simona20201309
7. okt 2024

@annm81 áno som o tom presvedčená. Máme v rodine 20r pubertaka ktorý od kedy vedel čítať, cita zloženia potravín. Okrem slaných krekrov nikdy nič iné nedá do úst. Robi si domacu nutelu, je ovocie na kila, salaty si robi sam asi od 12r. Do mekaca s kamošmi nechodí. Absolútne nerozumiem co na to vidíš také nemožné?
Stravovacie návyky sa dedia a ak raz je dieťa presvedčené že sú chipsy zlé tak ich jest nebude. Je to niečo co sa vstiepuje od mala. Tak ako ja nikdy nevezmem drogy aj keď som mala príležitosti.
Už moja 4r dcéra vie ze mekac je fuj a aj keď jej kamošky chodia tak povie - ani ta hračka nie je poriadna....

annm81
7. okt 2024

@simona20201309 Takže máte v rodine JEDNÉHO pubertiaka a z toho súdiš, že výchova vždy, alebo hoci len skoro vždy, znamená, že dieťa v puberte nepodľahne tlaku okolia? Ja som totiž nepísala nič o tom, čo sa mi zdá nemožné, ale o tom, čo je značne pravdepodobné.

mandzula
7. okt 2024

@annm81 ja si napríklad nedovolím tvrdiť, že dieťa nikdy nepodľahne, to rozhodne nie, pretože viem, že puberta je v tomto veľmi špecifická časť života, dôležité je však dať mu správny smer - a ten je daný tým, čo do chladničky odmalička nosia rodičia. My nefajčíme, alkoholu vypijeme deci za rok, dokonca som dcéru priviedla k cvičeniu. A ďalšia zásadná vec, nebola som mama, ktorá dieťaťu zapchávala ústa chrumkou, keď revalo, čiže sa u nás nezajedajú emócie. Je stanovený časový režim v stravovaní, a toho sa pomerne striktne držíme, nejeme z nudy, ale keď prichádza hlad.

simona20201309
7. okt 2024

@annm81 áno presne ako píšeš

sbear
autor
7. okt 2024

@annm81 vsetko zalezi od vazby v rodine. Ako rodina funguje celkovo. Nie len v jedle. Na to je uz xy psychologickych vyskumov. Dnes je psychologia na vsetko. Ved taky smejd Prime, stal sa mega popularny, len koli americkemu trupikovy.

marsmykkok
7. okt 2024

@annm81 Je iné podľahnúť tlaku okolia a skúsiť a iné nemať mieru. Napríklad cigarety, to proste 99 percent mládeže skúsi, je jedno že celá rodina nefajčíte. Ale z môjho pozorovania, deti nefajčiarov rýchlo prestanú, deti fajčiarov fajčia celý život. Proste výchova robí veľa.

sense
7. okt 2024

@sbear nemusí to tak byť, ja som bola v chlapčenskej partií, kde skúšali kadečo,v istom veku aj marihuanu aj pivo a nemala som potrebu to skúšať... Keď boli z toho " v nálade" tak som šla domov...

thirstymonk
7. okt 2024

@sbear ty asi pozeras vela star treku. Ziadne nanotechnologie v realnom zivote este neexistuju. Co viem, tak su vo vyskume a vyvojo, urcite ti v nesquiku neplava nanotranzistor 🤣

sbear
autor
9. okt 2024

@earlgrey jedna z nevhodnych potravin pre deti do 5 rokov su balene croissanty. Obsahuju vela toxickych latok pre detsky organizmus. Ved ake pecivo vybrzi byt makke a cerstve v balicku 3 roky?

earlgrey
9. okt 2024

@sbear 3 roky záruka? si si istá? akože u nás sa to neje, dcéra tomu na chuť neprišla ale 3 roky? 🤔

sbear
autor
9. okt 2024

@thirstymonk pokial viem, tak bezne sol a cukor je rozomlety na velkost nanocastic. McDonald a podobne taketo stroje pouzivaju uz roky. Cize z obycajnej soli a cukru sa stavaju navykove drogy. Tieto stroje, ktore vedia rozomliet surovinu na nanocastice sa vyuzivaju aj vo vyzivovych doplnkoch, aby mal vysledny produkt 100% vstrebatelnost do tela. Zubarske biele plomby su napriklad uplne samozrejmost, ze su tam nanocastice, ale tomu sa uz nevyhneme.

sbear
autor
9. okt 2024

@earlgrey skus kupit cerstvo vyrobeny croissant v Tescu, ale myslim baleny ako tycinka alebo chipsy. Nie taky len v papierovom sacku z pekarni. Daj ho do spajze a otvor po 3 rokoch.

earlgrey
9. okt 2024

@sbear Čosiii...ja vyhadzujem všetko deň pred koncom záruky 🤣 nie je možné, aby som niečo tak staré doma mala...