Náročné deti. Aké sú?
Náročné deti. Aké sú?
ahojte.chcem ju tak nechat plakat,ze budem prinej a stopovat jej plac.ak neprestane tak si ju zoberiem do narucia a ked prestane tak ju polozim.raz musi to prestat hupanie v sedacke je uz nevladzem
@kuspitka dr. Sears ani dr. Prekopova neodporucaju dieta nechat "vyplakat", ani pod dozorom. Nie len z dovodu fyzickeho vycerpania, ale skor psychickych nasledkov. Tie sa prejavia casto az v neskorsom veku. Okrem toho, ako popisuje dr. Sears narocne deti dokazu plakat aj 4-5 hodin :-/
Dieta potrebuje na ukludnenie k spanku nejaky pravidelny rytmus (podla Prekopovej "Kdyz dite nechce spat") napr.:
-hupanie (koliska, sedacka, ft lopta), - rytmicka hudba (hrajuci kolotoc, uspavanka, niekto aj rockova huda, ci metronom) - kojenie (rytmicky pohyb, ze 😉 ) - jazda autom, - hladnkanie, atd...
Vzhladom k tomu, ze narocne deti sa tazko ukludnia, tak urcite pri tom potrebuju pomoc a nie nechat ich samotne. My sme tiez uspavali chodenim, ale v troch mesiacoch som sa rozhodla dat malu k nam do postele a uspavat kojenim a som rada... mozeme zaspat spolu a obe sme sa ukludnili 🙂 Resp, cez den sme niekedy pouzivali hacku (zavesna koliska)
Ked mozem poradit: zaves sedacku a tak je to hupanie menej narocne. Do stropu das skobu,na to zavesis pruzinu, a potom na nejake bezpecne lano zavesis sedacku. Dobre je to urobit nad manzelskou postelou. Mozem poslat foto.
PS: Ano citala som "Kazde dieta sa vie naucit spat", ale mnoho dalsej literatury ma presvedcilo ze to nie je spravne.
Drzim palce.
aj v knihe každé dieťa sa vie naučiť spať je písané, že na určité percento to neplatí a tým sú podľa mňa tie náročné deti mojho som nechala raz z plakania sa pozvracal a plakal ďalej a potom som si povedala, že nikdy viac ja ho hojdám ešte aj teraz keď sa inak nedá a to má kilov...u nás sa to tak upravilo postupne že som nejakých minút hojdala a zaspal takže pohoda keby nie som tehu hojdám dodnes i keď on už sám moc nechce..
kuspitka skús na fitlopte ja som si ho zabalila vždy do deky pustila telku pozerala a pomaly hojdala vobec som to nejak necítila a proste za chvíľku buval..
matova riadny manekýn 😉
a to má 15 kilov tam malo byt zase mi niečo robil s klávesnicou 😀 😀 😀 😀 😀
že som nejakých 10 minút hojdala ----a keď nechcel spať, čo bolo do roka a pol stále tak som ho hojdala celé noci a pohoda telo si zvykne
ahojte, k tomu plakaniu u nas asi tolko: VZDY necham malu vyrevat aspon 10-15 min. Pokial viem (alebo si myslim, ze viem), ze nema bolest, ale je to len taky ten "truc" narocneho dietata... Totiz skusala som spociatku vselico. Nosenie, krmenie, hojdanie, cvicenie s nozickami - ci neboli brusko, dokonca aj telku sme skusali kukat, medzi nami spat, mimo nas spat.... revala a revala....... no poznate to poniektore...
Tak som zvolila (podla janky mozno drasticku) taktiku. Necham 10 minut vyziapat a potom idem k nej, pomojkam, ponosim, a vacsinou je potom do 10 minut "tuha" a spi az do rana. To iste robievam cez den. Aj pred chvilkou revala a revala - z unavy, tak po par minutkach som jej sla dat flasticku a zaspinkala na nej. Teraz pokojne buva a usmieva sa. Ja si myslim, ze dieta treba nechat aspon trosku placom unavit, inak unavi ono vas a vy sa zblaznite.
A napokon, kazdy mi povie, ze aj to dieta chce nieco povedat. Niekedy to povie usmevom, niekedy placom, podla nalady. Tak ho nechavam sem-tam "rozpravat" 😀
@suzik77 to nie je "drasticke" podla mna, ale podla psychologov.
Ja viem, co je to, ked dieta reve cely den aj vecer... ale nikdy som ju nenechala revat v postielke. Dieta nevie povedat co ho trapi a po com tuzi tak to vyjadruje placom. Babatko, a obzvlast tak male ako Tvoje, NIKDY neplace z trucu :-/
Podla mna, je to skor smutne ☹. Ale to nech si kazdy preberie so svojim vedomim a svedomim. Len som chcela upozornit na to, ze ono "vyplakanie" a podobne postupy absolutne nie su vhodne pre narocne deti a ma svoje negativne dopady aj u "normalnych deti". Nebudem sa o nich rozpisovat,, kto chce, nech napise do IP poslem odkaz na literaturu.
Ahojte. Čo sa týka toho vyplakania, ja ho nedokážem nechať dlhšie plakať. Náš pediater mi minule poslal mailom knihu Každé dieťa sa vie naučiť spať, vraj nám to pomôže s tým našim nespaním. Ale ja sa s tým teda vôbec nedokážem stotožniť, to sa radšej budem naďalej po nociach trápiť.
Ráno sme sa zobudili ja aj Maroško s teplotou, mňa bolí hrdlo, jeho netuším čo, keďže to nevie povedať. Ja sa cítim hrozne, ledva stojím na nohách a on akoby mu nič nebolo - lieta, kričí - to moje tornádo nepoloží ani choroba. Tak som zvedavá čo sa z toho vykľuje. V sobotu nás čaká oslava, to som mohla tušiť, že sa niečo udeje, ach jaj ☹
Vonku búrka, deti som konečne pred chvíľou odovzdala manželovi, asi si idem trochu ľahnúť.
@janka len niekolko bodov k tomu, co si pisala:
1. ako je mozne, ze moja place, ked lezi a akonahle ju dvihnem, stichne a rehoce sa? A len co pociti podlozku, ze ju idem polozit, opat spusti? A dokolecka dokola? Nezda sa ti, ze trosku je naucena napr. na ruky? Ze akonahne citi postel, spusti, lebo chce ostat na rukach? Lebo celemu mojmu okoliu sa to teda vidi, ze je to tak. By si sa cudovala, ale tak male dieta uz ma vypestovane iste maniere na svojich rodicov. Ked si uz teda studovala tu psychologiu, tak by si to mala vediet. Ja o tom trosku viem a na mojom dietati sa mi to potvrdilo.
2. Neviem ako napriklad tvoja mala sa sprava, ked chce jest. Ale asi povie mama papat a caka pokojne, kym dostane, co potrebuje. Zrejme to tak bude, kedze ti neplace. Pises, ze place, len ked ju nieco boli, ked jej nieco je. Moja je taka, ze ked dostane hlad, zacne vrieskat. Ale ziadne upozornenie vopred, podla coho by som usudzovala, ze uz je hladna. Jednoducho zo sekundy na sekundu vresti. Priprava UM trva nejakych 5 minutiek, co mam podla teba za ten cas robit, aby neziapala? Ked nic nepomaha? Jednoducho reve, kym sa jej neurobi jedlo, nic ine mi neostava.
3. Opat k tomu, ako pises, ze dieta place, len ked mu nieco je. Blahozelam ti janka k tvojmu idealnemu dietatu. Pravdu povediac, keby moja mala plakala len vtedy, ked jej nieco je, ani len nezabrdnem do temy "narocne deti".
Mnohe z nas, co tu pisu, mame deti take, ktorym sa musime venovat takmer kazdu volnu minutku dna, inak jednoducho placu - a to ich nic neboli, skratka vyzaduju ovela zvysenejsiu pozornost, nez ine deti, same sa vyhraju len malokedy, potrebuju, aby sa s nimi niekto sustavne hral, sustavne potrebuju vsetko vidiet, pocut, akonahle nie sme s nimi a nie je s nimi nik iny, revu ako najate, pretoze su narocnejsie. Zaspavaju s placom. Nie preto, ze ich nieco boli, ale preto, lebo chcu a potrebuju, aby zaspaval niekto (predovsetkym matka) s nimi.... Su takpovediac viac aktivne (priam hyperaktivne), nez ine deti...
4. Podla profilu usudzujem, ze mas iba jedno dieta (ja tiez). Ale predstav si situaciu mojej starsej sestry, ktora mala 3 po sebe iduce deti. Najstarsia 3 roky, prostredna 1 rok, ked sa chlapec narodil. Povedala mi, ze chlapec bol podobny, ako moja mala. Noci prespal, zato cele dni prereval a to mu tiez nic nebolo.... Co mala podla teba robit? Zavriet dievcata do pivnice, nech ma od nich pokoj a nosit chlapca na rukach, aby neplakal, lebo to na nom necha nasledky? - opat tvoja verzia psychickeho dopadu placu na dieta v neskorsom veku....
Jednoducho, ked chcela detom navarit, oprat, postarat sa o domacnost - lebo to pri 3 detoch skratka MUSIS robit, chlapec lezal v kociku pri nej a ziapal. Vravela, ze bezne preziapal aj dve hodiny v kuse, ale nemohla inak, mala aj dalsie deti, ktorym sa musela venovat a postarat sa o ne. Stichol len ked jedol.
Co by si robila, keby si mala takuto situaciu? Dievcata by jedli az keby ti prisiel chlap z prace, aby maleho nosil, len nech neplace??????
5. Uz skor som spominala, ze len vtedy necham malu vyplakat, ked viem, ze jej nic nie je. Napr. teraz aj podla inych priznakov usudzujem, ze sa jej deru zuby, tak som takmer stale pri nej, som pozornejsia, venujem sa jej v jednom kuse, na net odbehnem, len ked prispi trosku... Aj si ju ponosim, aj pomojkam, lebo vidim, ze vsetko hryzie ako diva, vidim, ze flasku drzi v puse uplne inak ako doteraz, pri jedeni sa vyslovene obtiera dasnami o dudel, skratka, hlasia sa zuby, tak sa jej venujem....
Prepac, mozno sa ti budem zdat trosku utocna, avsak tvoja teoria o dietati, ktore ma takmer 5 mesiacov a podla teba nevie byt vypocitave, je velmi velmi mylna. Je vedecky dokazane, ze uz mesacne dieta si uvedomuje, ze ked napr.zaplace, privola tym matku k sebe. Je si toho vedome a vyuziva to ked je hladne alebo mu nieco je, to beriem. Avsak postupom casu ako dieta rastie, vie tento plac vyuzit aj v inych situaciach, teda nielen preto, ze mu nieco je. Aj by som ti to kdesi vyhladala v odbornej literature, ale pri mojej malej nemam fakt cas hrabat sa v pivnici v skriptach zo skoly a hladat tieto informacie.....
Bud rada, ze mas malu, ktora place len vtedy, ked jej nieco je, to je na nezaplatenie....
suzik: čítam vašu výmenu názorov a nedá mi nezareagovať. Sú deti, ktoré proste vyžadujú neustály kontakt s matkou - to sú presne náročné deti. Jediné miesto, kde sa cítia príjemne a bezpečne je mamina náruč - preto plačú, keď ich niekam odložíš. Ja si tiež myslím, že pármesačné dieťa to nerobí z trucu, len proste chce byť tam, kde mu je dobre a kde je v bezpečí. samozrejme sú deti, ktoré položíš a sú spokojné, ale tie patria do inej témy. Viem o čom hovorím, sama mám doma dieťa, ktoré od narodenia plače úplne za všetko a k tomu mám aj staršieho syna, ktorému sa musím venovať. napriek tomu som to nikdy nedokázala riešiť tak, že by som menšieho položila a venovala sa práci v domácnosti a staršiemu synovi. snažila som sa, aby plakával čo najmenej. Menšieho som dala do klokanky a tým pádom som mala voľné obidve ruky a mohla som aj čo to porobiť a venovať sa aj staršiemu. Samozrejme to nebolo ideálne, ale dalo sa. Jasné, že aj ja som mala za tie dva roky chvíľky, keď som bola so silami v koncoch (a stále mám), kedy som proste malého na chvíľu položila a utekala sa vyrevať. Ale to je len môj názor. Myslím si, že o tomto má byť táto diskusia, aby sme si vzájomne pomohli, poradili a povzbudili sa a nie aby sme útočili a predbiehali sa v tom, ktorej teória je lepšia a kto má pravdu. veď predsa každý má tú svoju pravdu a všetky chceme pre naše deti len to najlepšie a je každého osobná vec, ako to robí. 😉
@sanym ja sa stale snazim urobit pre nu co najviac, to je jasne, avsak neda sa s prepacenim za vyraz nevy..... ked ti treba... neda sa nenajest, ked nejes niekedy 8 hodin a padas na hubu od hladu, ci ano? A co mam robit vtedy? Mne odide partner do prace rano o 6.30, prichadza cca o 16.30, potom este ma skoro vzdy nejake vybavovacky, velakrat aj do 18.00. Ja nemozem od ranajok, ktore mnohokrat absolvujem o 6.00 - kym je drahy doma a hra sa s malou, nemozem nejest do 18.00, ved to dieta by do 3 rokov o mna prislo. Vredy, problemy, zdravie v prdeli, no nemam pravdu?
Su skratka chvilky, kedy ju jednoducho musim nechat tak, inak sa neda. A velakrat to aj zaberie. Behom par minut sa tak unavi, ze ked potom k nej opat pridem a pomojkam, tak do chvilky zaspi. Mozno je to lepsie, ako sa trapit hodinu, kym zaspi (vela bab tu o tom pise) a aj ja mam take skusenosti. Este prednedavnom som ju uspavala aj vyse hodiny!!! a to s placom ako hrom. Teraz je to pohodicka (az na tie zubky zrejme, niekedy je nepokojna a nervozna, ale to patri k tomu, to som uz spominala, ze vtedy ide naozaj vsetko vsetko bokom - aj moj zaludok)...
Skratka, pokial nema bolesti v dasienkach, tak momentalne poslednych par dni mi zaspava vecer bez vacsich problemov.. Asi trosicku pochopila, ze jej nepomoze vyziapavat (lebo ona mi to skutocne robila este tak pred cca 10 dnami), ze ziapala, ja som hned pricupkala a spolu sme sa trapili ci vo dne, ci vecer, aj hodinu, nez zaspinkala.
Teraz zrejme chape, ze to nezabera, lebo aj dnes poobede mi zaspala sice s mrncanim, ale v priebehu asi 10 minut, co bolo predtym nemyslitelne.
Neber to tak, ze som nejaky drastak, ale skusila som si u malej trosku iny system a funguje to! (opat prizvukujem, ze sa to netyka vynimiek, kedy ma naozaj bolest), za tych takmer 5 mesiacov to uz trosku viem rozoznat u nej, ze kedy spekuluje a kedy ma bolesticku...
Tak ako pises, kazdy ma svoje skusenosti a svoje nazory a aj u kazdeho dietata plati-neplati ta, ci ona vec....
U mojej to zabera, ked zmenim taktiku. Stoji ma to sice tak 2-3 dni nervov, ale zmena taktiky napokon zaberie a hned mame obe lahsi zivot... Zrejme nie som gestapak, ked napriklad dnes bol pohodovy den, mala akoby pochopila za poslednych 4-5 dni, ze plakat bez priciny jej nepomoze, lebo spanok prisiel vzdy bez problemov, co ako som spominala, predtym nikdy nebolo...
A sama dobre vies, podla toho co pises, ze ovela jednoduchsi a lahsi zivot maju matky, ktorych deti kde polozia, tam tisko lezia, vedia sa sami zahrat, su skratka nenarocne. Su aj take deti, uz som o nich pocula 🙂
ahojte nečítala som všetko lebo nestíham ale suzik ty nemáš tak naročné dieťa asi ako my...keď ti zaspí za 10 minút gratuluj si a keď ti spinká celú noc tak isto si gratuluj..ja nič v zlom ale moj by plakal aj 5 hodín potom by sa prebral za 10 minút a zase by plakal a vydržala by si aby ti stále plakal?
čítala si ten článok náročné dieťa ak nie pošlem ti...proste aj ten čo to písal mal 3 deti a myslel aký super tatko ako všetko platí až kým sa nenarodila 4 a potom to prišlo
@mobilo ja ti davam za pravdu... mate to tu mnohe baby omnoho tazsie, nez ja, ale na druhej strane oproti detom typu: polozim a ticho lezi (aj take su), mam malu narocnu...
Ale ano, som stastna, ze spi v noci a ako som spominala, tiez sme nedavno zaspavali s revom aj hodinu-dve, skusila som nechat vyrevat a u nej to zabralo... Ale isteze, nezaberie to u kazdeho dietata, no a to uz je potom problem...
suzik: v pohode, ja si určite nemyslím, že si drasťák ani nič iné - ja rešpektujem každý názor.
mobilo: presne ako píšeš: ja keby som môjho nechala vyplakať, on by hádam ani neprestal (možno keby z toho plaču odpadol tak vtedy.)
A čo sa týka toho chodenia na WC a nejedenia, tak o tom by som mohla hádam aj knihu napísať, len neviem či by to bola komédia alebo skôr horor. 😀 Môj malý bude mať v sobotu dva roky a od narodenia až do teraz chodí so mnou všade, vrátane WC - mne to najprv tiež prišlo divné, ale vždy je to pre mňa prijateľnejšie, než by mal niekde vrieskať - a to doslova (on totiž neplače, ale vrieska). Teraz keď je už väčší, už sa mi niekedy podarí pri ňom aj najesť (ja mám tú nevýhodu, že malý keď spí ja sa od neho nemôžem ani pohnúť, lebo v tej sekunde je hore), ale kým bol bábätko, veruže som celé dni nejedla, nepila a prežila som to... A tiež som na nich väčšinou sama. Tak ja už len toľko. Idem si ľahnúť k staršiemu, lebo z mojej teploty je už horúčka. 😒
Prajem všetkým dobrú nôcku. 😉
Ahojte ste tu toho popisali. ja som tiez proti nechaniu plakat narocky. jasne ked sa neda inak,je viac deti,ine povinnosti potreby je pochopitelne ze dietatko je odkazane asi dlhsie poplakat,pretoze sa inak neda. no nechat nech sa vyplace by som nenechala. sak by mi aj jedlo zhorklo keby som ho pocula.a deti nie su vypocitave. nieco chcu a idu si za tym.
ahojte baby, citam vase diskusie, kazda z vas ma kusok pravdy, na kazde dieta plati nieco ine, moj vrestal raz v kuse 5 hodin, to som bola cerstvo po akutnom cisarskom so zapalenym prsnikom, spavala som asi v kuse max pol hodiny a uz som nevladala s nim nic, aj muz bol totalne ko, bolo to tazke, vtedy chudak tolko plakal v kuse, do pol roka to bolo strasne, aj my sme mu kupili senzoricku hojdacku, ale niekedy ani to nepomohlo, hojdalli sme ho aj ho hojdame do dnes pri uspavani na kresle, to sa mi najlepsie osvedcilo, niekedy, ked som uz bola so silami v koncoch, tak aj ja kym som sa psychicky pozbierala, tak som ho nechala plakat 10 min, maximalne, niekedy to pomohlo, unavil sa chudacik, skorej zaspal, ale to zabralo mozno 2 krat, kazdy si musi najst tu spravnu cestu, matka to najlepsie viciti, co je najlepsie pre jej dieta, ked sa pomyli, tak sa pouci, hlavne treba mat strasne pevne nervy a predychat to
matova-strasne je krasny tvoj malicky
dneska som skoro zomrela, dostala som taky elektricky sok, ze som skoncila v nemocnici, chceli si ma tam nechat, ale pri mojom malom to je nemozne, podpisala som reverz, kompletne ma vysetrili, zajtra mi namontuju 24 hodinovy ekg pristroj, ale zatial to vyzera byt bez nasledkov, davajte na seby baby pozor, ja som chcela vypnut sporak, pritom som drzala vodovodnu bateriu a preslo ma to cez cele telo
@sanym aj moj bol taký dlho, že proste keď zaspal musel mať cítiť proste buď ležal na mne alebo som musela ležať s ním a bol o mňa opretý alebo mi spal na ruke 😀 😀 😀 😀 aspoň to je už ako tak...ale v noci keď sa zobudí tak sa musí o mňa oprieť alebo si dať ruku do výstrihu 😅 alebo ma objíme a povie jubim ťa mamička..zlatíčko moje 😵
@suzik my len píšeme svoj názor nikto tu nikoho nesúdi na to my nie sme na súdenie je niekto iný..
ja som tiež bola sama a a manžel chodí na 24 takže ani v noci nebýval doma a potom stále v práci proste...a fakt som mala o 10 kilov menej ako pred tehu ale bola som šťastná...vždy keď som mala tažkú chvíľku som si povedala, že bože ty si hlúpa máš krásneho zdravého syna...koľké ženy by aj za ten plač dali čokolvek a koľké by za zdravé dieťa dali čokoľvek preto som si to vážila a obdivujem každú maminu, čo má dieťatko choré a musí sa o neho starať nie rok ale celý život....takže rok, dva je pre mňa nič---svojmu synovi by som dala omnoho viac..
no buva idem niečo počítat 😉
renika ty kokso pozor...to človek z tej vyčerpanosti asi
@ešte som chcela suzik, že ty si si malú naučila na ruky?
lebo ja nie pár týždňov po porode on proste najedol a buval pekne v postielke som sa až nudila a až potom keď odišla žltačka začal byť taký..proste ja kým spinkal v postieľke nebrala som ho na ruky ..podľa mňa to je naučenie na ruky, keď spinká alebo je ticho a rodičia ho berú na ruky, aby sa pomaznali vtedy sa podľa mňa dieťa naučí- zlozvyk ale u nás to tak nebolo
Znamej ked syncek plakal,tiez hovorili,sak ho nechaj nech si aj poplace,nech sa vyreve.nenechala ho ,ani s kocikom dalej od domu nechodila,aby nespustil bo ked zacal tak az modrel.sa jej smiali,aka je vystresovana. ako parmesacny jej skolaboval 1x potom este par x. zistili mu nejaku zvacsenu cievku v hlave,nechcela som sa okolo toho vela vypytovat,liekmi riesitelne je to. no vzdy ma zamrazi,ked si pomyslim ze by ten jeho plac neriesila,ze by ho nechala vyplakat
@mobilo ved ja som stastna, ze ju mam 🙂
A nemam pocit, zeby mi niekto krivdil, alebo ma sudil.... Ak nieco odo mna tak vyznelo, tak to tak nie je... To len jedna reakcia na to, co pisala janka, tam som sa trosku rozkokosila 🙂
A ja osobne mam mierny pocit (drzte palce, ze sa nemylim), ze z tejto temy coskoro vypadnem hahaha 🙂 🙂
Moja mala certica nie je hlupa a zacina prichadzat na to, ze ked je usmievava a mila, tak aj ja som castejsie pri nej a tiez som usmievavejsia, ako ked ziape... Az na to, ze sa jej asi pomalicky tlacia zubky, sa poslednych par dni sprava uplne inak, ako sa spravala, ked som tu zacinala chodit medzi vas. Akosi sa mi zlepsuje pomaly, dufam, ze to nie je prechodne 😀
@renika80 a co si robila??? 😨 😨 😨
@suzik aj ja má kamošky ktoré proste bábatka položia tíško ležia, a po chvíľke zaspia pre mňa to je ako zázrak ale keď sa pozriem na mojho drobca a vidím aký je tak si hovorím, že mi to stálo za to 😉
no a mám kámošku čo má dcéru ako ja syna lenže ona jej výchovu zobrala inak...proste musí žehliť, prať, upratať a malá plače, robí jej napriek je protivná, všetko si vynucuje plačom, upútava na seba pozornosť tým, že robí zle, v školke sú s ňou samé problémy..podľa mňa, keď sa náročnému dieťaťu rodič nevenuje tak akoby mal tak sa trápia obaja...u takého dieťata je podľa mňa najlepšie pochopiť, že upratovanie, a pod veci sú proste na vedľajšej kolaji odkedy som to pochopila je všetko ľahšie nie som nervózna z neporiadku venuje sa synovi trávime spolu veľa času a on mi to vynahrádza...
@mobilo bola naucena na ruky, ale nie ked spinkala, ale ked dopapala. Ona mala pomerne silny reflux (uz je na ustupe), tak po kazdom jedle som ju drzala takmer kolmo na rukach, aby grckala co najmenej a tym aby aj priberala, lebo jej to spociatku slo velmi pomaly (za mesiac 400g chudinka). Keby nebola na rukach po kazdom jedle, tak mi prve tri mesiace snad ani nepriberie... Teraz ma 4,5 mesiaca a ma 5600g, a to som stastna ako blcha, uz je to zazehnane, reflux mizne...
Takze ano, bola naucena na rukach, ale skor preto, ze to bola nutnost. Nie preto, ze som sa chcela maznat, ked spinka 🙂 vtedy som ju nechala, spanok jej prospieval, v spanku zvrackala najmenej...

ahojte, uz vobec nestiham citat, sme sa vcera vratili z chaty a dnes obaja teplotuju vyse 39 😔 ...asi nejakeho zakeraka bacila mame...Simi zaspinkala, ale Kubi pozera Nodyho...idem teda ku nemu, prajem krasne sny a pokojnu noc!