Náročné deti. Aké sú?
Náročné deti. Aké sú?
@ivca82 dakujem, za odpoved ;0). Ja si to zatial tiez neviem predstavit, ale este davno pred svadbou sme sa mm dohodli, ze budeme mat dve deti. S tym zabudanim mas pravdu, ja si ked si precitam, nejake prispevky tu, tak ma len napada aj toto robil, aj toto bolo zle a tak ;0). Super, ze druhe mate takeho anjelika.
Ahojte. Ja keď som našla tuto tému až som neverila,ze je nás toľko. My sme sa s mužom často pýtali, ze prečo my? Teraz má Patko 4 roky, je to podstatne lepšie, ale stále je hrozne uplakany, máva obdobia, ze si vyslovene stále niečo vymysli, aby sa mohol nervacit a plakať.
Ahojte, len včera som našla článok o náročných deťoch - to ako keby som čítala o našom malom, má 2,5 roka a všetko na neho sedí niekedy som už taká vyšťavená že ani neviem čo od radosti a ked mi rupnú nervy tak si idem do niečoho buchnúť ☹ . Malý je teraz už celkom fajn aj ked na začiatku vôbec nechcel spať a ani ja som si neoddýchla pri nom bola som rada že som si mohla aspon umyť vlasy. To mu zostalo aj teraz ak má zly den tak sa v noci budi aj 3-4 krát ale teraz začal chodiť do jaslí a v den ked je tam je ako vymenení taký zlatý, len jediné čo ho nevieme naučiť je že nám vôbec nechce jesť nič varené a už som z toho zúfalá lebo mu aj vitamíny chýbajú- síce nebýva neak chorí taká klasika nádcha a tak, ale na všetko čo mu ponúknem to odmietne pritom ked niečo vidí tak sa strašne zalizuje, ked som ho skúšala nakrmiť tak to bolo so strašným plačom prvé dve lyžičky a potom to pekne zjedol ale ani pri tom neobsedí . Inak za den vie uštvať až 4 dospelých ludí, prosím Vás ak máte niektorá takého skúsenosti s jedením neposedného dieťaťa dajte mi vedieť ďakujem
ahojte tak ja sa taktiez pridavam, som uz hotova doslova...mam doma 19 mesacneho drobca no niekedy je to ako za troch certov, a plus som v 3.mesiaci...maly je od malicka taky, prechadzka nebola nikdy v klude, v obchode to bola vzdy katastrofa a je to tak dodnes je jedovaty, nervozny, no a teraz sa k tomu vsetkemu pridalo aj hadzanie o zem totalne vzdorovanie aj ked mu nieco prikazem ako by som urobila nieco zle pritom ho len chranim, inak je to velmi sikovny chlapcek robi nam obrovsku radost, iba ze niekedy sa citim uz naozaj zufala...taktiez ked sa hra nedokaze to sam a tiez nie dlhsie ako 5.minut stale mu musim vymyslat nieco nove a doslovne je to taky kolobeh akoby stresu uz premna ze co bude nasledovat a ako sa bude chovat ak mu dam zase to a nie to co chce on....pri papani nam neobsedel, teraz sa to zlepsilo, ked bol este malinky vzdy mu trebalo ukazovat hracky zabavat ho aby si chytil dudku na flaske a spapal mliecko. nikdy nemal koliku ani reflux ked sme ho priniesli z porodnice bol ukazkovy tak dva tyzdne krasne spinkaval papaval kakal, taktiez doteraz sme sa prinom nevyspali sice sa to uz trosku lepsi no bolo uz nehorazne vela noci aj takych kde uz o 3 bol vyspaty a museli sme sa hrat, a to isiel spinkat o 20.00...je to nas anjelik velmi ho lubime iba ze tiez mam pocit ze aj on je jednen z tych narocnych a v kutiku duse dufam ze to prejde, a musi cim skor, no ukludnujem sa ked mi ludia vravia ze ak je prve takto tak druhe bude kludne 🙂 tak nam drzte palce a ak mate neaku radu tak sup sem rada si precitam 🙂
Tak aj ja sa sem môžem smelo pridať. Nikdy by ma nenapadlo, že aj ja budem vyčerpanou mamičkou náročného dieťaťa. Vety ako: "Vydržať a to sa časom zmení." Vo mne poslednú dobu vyvolávajú skôr odpor, ako nádej, že fakt sa to zlepší. Čo robím zle a kde robím chybu? Neviem. Ale viem že keď malý plače, tak ja revem s ním a tie myšlienky čo mám vám radšej ani nebudem písať, lebo by mi určite ráno zaklopali na dvere dve gorily v bielom plášti a zobrali ma rovno do Plešivca. 😅 😕
Možno nie som tak krásne upravená ako tie čo majú detičky "kde ma položíš tam budem", ale aspoň mám o 20 kíl menej. 🙂 A pri celodennom poskakovaní na fit lopte asi budem o chvíľku ako modelka. 😀
Stále rozmýšľam, či sa na tej podráždenosti nepodpísalo aj moje tehotenstvo ktoré bolo fakt nenormálne stresujúce. A tie 3 indukcie na konci, mi na pohode fakt nepridali. 😒
náročné deti, záleží v čom náročné, na výchovu sú určite náročnejšie nedonosené deti, hyperaktívne atď.... veď to vieme, treba sa im viac venovať, neskoršie vykonávajú rôzne činnosti ako ich rovesníci, dlhšie napr. nosia plienky, dlho im trvá kým začnú samé papať, piť atď, s niektorými treba chodiť na rehabilitácie a cvičiť, je to rôzne v čom náročné, moja je aj veľmi citlivá, ale už sme zohraté....
Mamicky hlevne nestracajte nadej, ono to obdobie prejde, aj ked sa to teraz zda ako vecnost. Ja som pri svojom synovi mala prvy rok pocit, ze som ani nezila. Vecny plac, nosenie na rukach, nekonecne uspavanie, 20 min spanok, budenie v noci aj kazdu hodinu...no proste nocna mora. Kolkokrat manzel prisiel domov z prace a javeste v pyzame, strapata, zufala a totalne vycerpana.
ale zvladli sme to a dnes mame sikovneho 8 rocneho skolaka. Uci sa sam uz od prveho rocnika, cita knihy, encyklopedie, v triede je jeden z najchytrejsich...uz ani nevieme ze ho mame 🙂
..aj ked je pravda, ze ked je v kolektive, treba ho este krotit, lebo vzdy mava "skvele" napady 😉
@eliza149 ja som syna krmilabtak, ze som ho pri tom zabavala. Mala som taku krabicku, v ktorej boli rozne drobnosti, karticky, vecicky z kuchynea to som mu dala len ked sedel v stolicke pri jedeni...a kym sa hral a obzeral to, tak som ho rychlo nakrmila...obsah krabicky som samozrejme obienala, aby sa to nezunovalo...🙂
@babulka82 jááj 😀 ani ťa nejdem rozladiť.predstav si náročné dieťa v období vzdoru(okolo3 rokov). nervy, jedy,amoky, pišťanie, trucovanie, vrieskanie,toto nechcem hento nechcem...
ale inak sa to zlepšovalo každým vývojovým obdobím, napr. odkedy začal chodiť veľká úľava. je veľmi komunikatívny, zvedavý a tvorivý, pozná niektoré písmená, počíta od 2 rokov sám od seba, všetko ho zaujíma..
ale nespí, bez prestávky rozpráva, všeko komentuje, 200 000x sa pýta za minutu na všetko, je tvrdohlavý a dominantný.
takže tak 😉
a ako u vás? priznám sa, tiež najhoršie som znášala tie neustále nervy, tú jeho zlú náladu keď bol malý...
@bobsent no tak toto čo popisuješ nam momentalne robi aj 6 ročny syn takže nič nove 😀 a ten bol praveže doteraz kludny aj ako babtko ,otočilo sa to v cca 5 roku.Takže ten mladši sa možno zas časom skludni,aspon takto sa utešujem 😀 čo ine mi zostava.Inak mne tieto jedovate babatky pridu strašne inteligentne ,oni su stale akoby nad vecou,nudia sa ,potrebuju nove veci.Našho mladšieho zaujmali hračky hadam do 2 mesiacov ,potom už len sledoval TV si išiel krk vykrutit za nou. 😀
Ahojte dievčatá, pridávam sa do klubu. Mám dvojičky dievčatká - nádherné vysnívané bábiky, mladšia je jedna úžasná veselá kôpka, stále sa smeje proste stále v dobrej nálade, no staršia je presný opak - s ničím neni spokojná, stále plače jeduje sa. Ak chcem, aby bolo chvíľu doma ticho tak musí okolo nej skákať celá rodina . Včera som už fakt bola v koncoch, lebo už aj so spaním začala robiť problémy, len vrieskala a vrieskala a ja som sa ledva udržala aby som tam nezačala revať čo som mala slzy na krajičku. Utešte ma a povedzte, že to casom prejde 😀
Inak sú úžasné , strašne sa z nich teším., len už ozaj neviem ako ju zabaviť alebo priste čo s ňou robiť aby bola spokojná ?
Ešte som zabudla, teraz majú skoro 6 mesiacov a je taká od narodenia, len sa to tak nejak čím ďalej tým viac zhoršuje ☹
@karamelinka ahoj, prave som citala tvoj prispevok pomaly spred 5 rokov, je na 1.strane. Chcelaby som sa spytat, aky je syncek teraz, ked je starsi. Zlepsilo sa to? Ak ano, kedy? Dakujem🙂
@bobsent ahoj! Pamatam si ta z tejto diskusie 🙂 bolo to uz davnejsie, pomaly tri roky .teraz som sem nahodou zabludila a citam, ze aj ty mas takeho maleho sikuliaka 🙂 neviem, ci je to nahoda, alebo z tych narocnych deti vyrastu take bystre hlavicky 🙂
Moja dcerka bola tiez ako babatko vecne nespokojna, umrncana, nespava a vyzadujuca. Bolo to velmi narocne. Aj teraz je, ale v inom zmysle. Teraz ma 3a pol roka, je vesela, optimisticka, strasne aktivna, ukecana, zvedava, ale tiez tvrdohlava. Nespanie a vyberavost v jedlach nam zostalo dodnes.
Mali sme problem s adaptaciou v skolke, boli sme preto u psychologicky. Dcerka vysla v testoch ako nadana a v septembri by mala ist do uvodneho rocnika skoly pre nadane deti.
Maleho ste nedavali testovat? My sme sa k tomu dostali nahodou, ale aspon to vysvetluje mnohe specifika v spravani.
@andreasiskova3 No ja Ta velmi nepotesim. Ja mam tiez dvojicky. Chlapca a dievca. Dievcatko je uplne bezproblemove...ok, aj ona ma obcas svoje dni. Ale syn je tiez placlivy, viac citlivy...ked nie je vsetko tak ako chce tak je zleeee....je taky od narodenia a uz maju takmer dva roky....stale sa utesujem, ze raz bude lepsie... 🙂
@bobsent zatial pozna len par pismen, ale ju pismenka velmi nezaujimaju. Skor riesime temy ako vesmir, fungovanie ludskeho tela, historiu... na vsetko sa velmi vela pyta a ide do hlbky. Nejde o nejake memorovanie veci, aj ked ma vybornu pamat, ale skor take logicke myslenie... neviem, nie som v tom odbornik. Sama som bola prekvapena jej vysledkami. Dovtedy som si mhslela, ze je to len tym, ze je zvedava, ukecana a aktivna.
no, tak u nás je to podobné. tiež pozná sám od seba pár písmen a vie počítať, ale myslela som že keď ešte sám nečíta asi nebude patriť k mimoriadne nadaným.
ale tie otázky!!! nekonečné! 😉
a fantázia neuveriteľná.a si sú si ozaj tie deti podobné 🙂
@sophie32 sranda je, že zrazu sa to otočilo, Júlia čo bola vždy dobrunka sa vymenila s Alžbetkou 😀 Ako jej padlo pol roka normálne sa polepšila 🙂 a Júlia doháňa zameškané 🙂Tak verím tomu, že to nejako časom spravíme .
@bobsent nie vsetky nadane deti vedia citat a pisat, ked idu do skoly. To mi vysvetlovala psychologicka, co robila testy. Niektorym to ide dokonca pomalsie, lebo ich to nezaujima. Ale v oblastiach, ktore im idu, tam maju mimoriadne vysledky. To je prave o tych specifikach nadanych deti. Ked tak si vygoogli charakteristiky nadanych deti, mozno v tom svojho maleho najdes 😉 je tu aj tema o nadanych detoch na koniku 😉
Ahojte dievcence. Dakujem. Tolko prikladov tolko roznych situacii v mnohych som sa s malou nasla. U nas od malicka uplakana a liek na vsetko prso. Odkedy som odstavila akoby som stratila podu pod nohami akoby som svoje dieta nepoznala. Problemy s jedenim mame dlho...v roku a pol som odstavila a vtedy prakticky nuc nejedla len sa kojila. Teraz odmieta zaspat na obed-uz sme mali system ktory fungoval ako tak mesiac ked pa mliecko a pozerala rozpravku v mobile-nie ideal viem ale aspon som ju udrzala v leziacej polohe. Ale posledne dni proste nespina obed ja slm zrovna tehotna a unavena ale veduca potrebuje 110percentny vykon...stale lenna ruky a najviac mne ale obcas vie byt aj pemne kruta ked viditelne ma odmietne ide napr. K monmu otcovi al. Ukaze ze so mnou nechce tancovat. Som z toho strasne smutna lebo jasne ze je to moj poklad najvacsi. Ja sa bojim ze to mozno je porodom. Mala som cisarsky planovany ale malu som prvy krat kojila po 30hodinach:( ale je to strasna predstava ze ten jeden okamih by mal tak velmi ovplyvnit nas vztah a jej povahu. Necgcem tomu radsej verit. Uz len cakam na jar lebo vonku byva vyborna vybeha sa na ihrisku len zimu ne.a rada-nechcerukavice a potom jej je hned zima. Drzim palce vsetkym maminkam postupne sa preluskam aj cez ostatne prispevky tu.
@babulka82 ahoj, ja len tak citam, tak mi neda nereagovat ake su deti dnes.
Moja mala narocna ma 5rokov a reve furt, ma este 3 rocnu sestru a ta sa jej aj boji, lebo nerozumie preco reve. Za zmolku na ponozke, vsetko chce hned opravit, ked sne vonku je super, prideme donov a uz na chodbe mrnci a nechce povedat co jej je.... Takze stale vrieskava... Ona he aj dost chytra, az mam pocit, ze som vydierana nou obcas. U nas sa nechodi von za odmenu alebo teda na dovolenku kde sa sprava ako tak normalne, ale ideme aby sme zmenili vzduch a spravala sa normalne, tak isto telka a vsetko a mam pocit, ze to robi schvalne.
Chodi do skolky, teda viac je chora ako tam, ale pre jednu ucitelku je psychopatka a aj som bola unpsychologa, ale ona sa tam samozrejme nepredviedla.
Tak je to lepsie jed je vacsia, ale o to sa mi zda to vrestanie preafektovanejsie a nejako mam menej trpezlivosti
@bobsent prepac ak sa mozem este zapojit. Moja mala v roku opakovaka cele vety, neskor mala neskutocnu slovnu zasobu, postreh, v 3 rokoch kreslila cele postavy aj s rukami, pocitat vedela do 15 tusim, ked sme boli u osychologicky, tak len skonstatovala, ze je nadana, ale nic viac. V skolke s tym nejako nepracuju a nechceli ju prelozit do inej triedy, mala problem sa adaptovat. Ale co som chcela pisat je, ze ona tej psychologicke polky veci, co od nej chcela neodpivedala, lebo sa jej vraj nechcelo, chcela si tam kreslit a ked jej to psychologicka zobrala, tak prestala spolopracovat. No a teraz ked ma 5 tak mam pocit ze je ako ine deti, ake s odporom ku skolke, asi sa tam nudi. Normalne mam pocit ze ohlupla 🙂)
@andrema
@bobsent niekedy mam pocit že niesom stvorena pre materstvo 😒 strašne ma ubija starostlivost o taketo dieta je to velmi velmi naročne ako može jeden maly človiečik takto manipulovat ludi okolo,citim sa zufalo a niekedy nezvaldam vychovu stracam sa v tom a neviem ako sa spravat.Naš je strašne panovačny a to ma len 2 roky neviem čo nas čaka o v puberte preboha.Všetku svoju energiu venuje do toho čo chce ON a nič ho nezaujma.Slovo nie a nemožeš su jeho najvačši nepriatelia .
babulka ja mam 19 mesacneho chlapca a poviem ti je to niekedy tiez cele zle a presadzuje si svoje za kazdu cenu a to co vravis nie nemozes to je akoby som mu to dovolil 🙂 ale skus diplomaticky ist na neho

Ahojte, len som sem náhodu zablúdila, mám/mala som náročné dieťa, teraz je už školáčka, ale tie prvé roky boli neskutočne ťažké, veľa vecí som už zabudla, len sem-tam mi niekto pripomenie aká bola 😅
@fivecat chceli sme druhé dieťa, dlhšie sa nedarilo, ale zato teraz máme doma takého malého anjelika, je to úplne iné dieťa ako jej staršia sestra, samozrejme, keď sme oznámili rodine, že čakáme ďalšie dieťa tak sme poza chrbát počúvali, čo sa zbláznili???? To majú odvahu na druhé dieťa??? Ak by som mala radiť, tak druhé dieťa áno, ale rozhodne väčší vekový rozdiel, u nás je to 5 rokov, zatiaľ to funguje, ako to bude za pár rokov neviem. Sestra má malého čertíka tiež doma a teraz už aj druhého syna, ale majú maličký vekový rozdiel, povedala, že keby sa mala ešte raz rozhodnúť, tak by s druhým počkali ešte pár rokov.