icon

Naše šteniatko plače a sused volá policajtov

bonniee
1. sep 2023

Dobrý deň,
Už skoro 2 roky bývame v paneláku v PET friendly byte. Je to cca 5 poschodový panelák a skoro každý tu má psa, okrem 2 susedov. Keď sme sa sem sťahovali, doniesli sme si so sebou nášho útulkáča a hovorili sme majiteľovi bytu, že neskôr chceme šteniatko. Všetko v pohode odsúhlasil. Ako sme sa nasťahovali, náš starý 2 ročný psík si nevedel zvyknúť, tak pár dní zavíjal, keď sme začali pracovať. Po 4 dňoch sme už vtedy spoznali našeho úžasného suseda, ktorý nám vynadal na schodoch, že pes zabíja a blablabla. Vtedy to trvalo necelé 2 týždne a cez víkendy bol ticho a potom si náš starý psík zvykol. Odvtedy ubehli skoro 2 roky a my sme sa rozhodli si kúpiť nové šteniatko. Od začiatku ho učíme byť samé, odchádzali sme a prichádzali do bytu po krátkych časových intervaloch a všetko bolo fajn. No už začíname s hodinami, keďže budúci týždeň ideme znovu po dovolenke do práce a šteniatko za nami plače, šteká, zavija asi cca hodinku. Nevieme ako to bude keď bude 8 hodín samo, či začne viac krát zavíjať no už sa začal sťažovať daný sused, ktorý bohužiaľ býva nad nami. Stále za nami chodí že sa tu nedá žiť, že nám tu zase šteká pes a že on chce spať/mať kľud, vyhráža sa políciou, dokonca raz padla aj poznámka, že sa nám toho psa zbaví. Podotýkam že ja som zubárka a manžel je IT technik. Pracujeme bežne od 9. Šteniatko sme doteraz učili len v poobedňajších hodinách okolo 14/15. Nevieme, že či pán nemá prácu, život a celkovo načo sa nasťahoval do bytovky, v ktorej 90% ľudí má psy, ale chcem sa opýtať, či môžeme mať nejaké opletačky s políciou, ak bude otravný abude ich sem stále volať. Ďakujeme🙂

amarilka26
1. sep 2023

@misiak7777 pes je zviera, to hadam nemozete ani mysliet vazne, porovnavat dieta s coklom !!!!!!! Halooooo.....

3petka
1. sep 2023

@bonniee nehnevaj sa na mna ale ak ten sused sám nemá domáce zviera a teda nikomu ním nestrpcuje život, prečo by mal trpieť zviera niekoho iného. Ak ste sa vy rozhodli že budete mat psa je to len vás pes a nikoho iného teda máte si to nastaviť tak aby susedia pomaly ani nevedeli že ho máte.
Ja napr bývam na dedine ok susedia majú psy štekajú ale to sa dá zniesť lebo je to vonku a keď som dnu nič nepočujem ale veľa susedov si tu chová aj mačky a samozrejme tým dávajú voľnosť, neznesiem aby čo len prebehla cez dvor, ak chce nikto domáceho maznacika tak nech ale ja ho nechcem a vyžadujeme teda aby má žiadne z daných zvierat neobťažovalo tzn nechcem ho ani len zahliadnut na dvore.

anonymanonym
1. sep 2023

@amarilka26 pes je zviera, dieta je clovek.. ale hluk ako hluk.. rovnako ma moze obtazovat neprimerane hlucne dieta, stekajuci pes, hlasna hudba, ci vrtačka.. to ale predsa neznamena, ze porovnam vŕtačku s dieťaťom.. tak ako to neznamena, ze clovek porovnáva dieta so psom.. ide o porovnavanie neprimeraneho obtazovania hlukom.

monymony1
1. sep 2023

@bonniee toto som zazila ked som byvala v panelaku. Susedia mali psa ktory ked boli prec neustale neustale stekal zavijal knucal . Ked isli rano o 5 do prace budicek pes. Vecer ked boli prec.. boli sme vsak ticho no ked som mala male dieta a nemohlo si ani poroadne pospat koli psovi tiez som to uz riesila s hnevom… skuste si to aj z tej druhej strany zobrat.

misiak7777
1. sep 2023

@amarilka26 toto som presne čakala 🙂 čiže ja mám akceptovať dupajuce a vrestiace deti? No to isto nie!! Celé dni počúvam s ostatnými susedmi 4 ročného haranta, ako trieska do dverí od nervov a vrieska ako pavian, keď niečo nedostane. Kňučiace šteňa je problém, ale všetci sa pototo z detí, ktoré rodičia nevedia dať na poriadok

bolarazjedna
1. sep 2023

@misiak7777 no moje dieťa tiež není ticho podľa toho, kedy susedia spia, samozrejme. Ale mať dieťa a mať psa v bytovke, je (nielen) trochu rozdiel.

lavender94
2. sep 2023

@misiak7777 toto presne. Keď niekomu vadí dieťa (prehnane hlučné, nie normálne) tak sa ide každý posrat že čo sme to za ľudia, že nemáme kúska citu, že neviem čo, bla bla. Mimino, keď vřeští prvý rok života skoro nonstop, to isté, proste treba počítať s tým, že žijeme v byte a tým diskusia skončila. Ale akonáhle si človek kúpi psa, ktorý tiež nechodí vychovaný ale treba sa mu venovať už je to problém. Tí istí ľudia by na teba škaredo pozerali kvôli tomu že nemáš rada ich ukričane deti, ale zároveň by ti išli vybuchovat, keby tvoj pes raz štekne, lebo bábo zaspáva

amarilka26
2. sep 2023

@misiak7777 nie je v poriadu ani hluk dietata. Ale nemam rada porovnavanie psov a deti. Pes, zviera patri von a v zdielanom byvani ako su bytovka nema zviera co robit. Ale rovnako je nejaka hranica aj s detmi, dnes rodicia na vsetko kaslu...ved je to dieta...ale preco by to mal vsetko sused znasat, ktory dieta nema. Sama mam dieta, ale non stop ho usmernujem, bo sama neznasam ked nad nami dupoce nevychovane decko. Ak si chce clovek robit doma co chce, mal by ist na dom. A psov si treba chovat na dome, nie v byte.

lavender94
2. sep 2023

@amarilka26 ale tu je podstatné to, že je to podľa autorky pet friendly bytovka. A teda že každý tam má maznáčika, nemalo by im vadiť, kým sa nové zvieratko adaptuje. V tomto prípade nemá v takej bytovke čo robiť ten sused, nie pes. Podľa mňa.

mikelitoris
Odpoveď bola odstránená
sccarlet
2. sep 2023

@bonniee kupovať si psa do bytu , resp. Až dvoch mi vôbec nepríde pet friendly.
Ten kto pracuje z domu a toto počúva každý deň🤦‍♀️je to otras. To by si pochopila keby v práci vo vedľajšom kancli zavýjal pes

misiak7777
2. sep 2023

@bolarazjedna v čom? Že toho psa behom pár týždňov viem naučiť byť ticho? Samozrejme u bábätka chápem plač, to je predsa normálne. Ale u väčších detí je názor - veď z toho vyrastie, veď to je dieťa.

misiak7777
2. sep 2023

@amarilka26 tvoj názor nezdieľam, že pes patrí len do domu. Majiteľ ktorý nie je ignorant ho vie behom pár týždňov naučiť.. žiaľ máš pravdu, že veľa rodičov berie svoje deti ako bohov.

misiak7777
2. sep 2023

@lavender94 presne si to povedala. Mimino viem samozrejme pochopiť, koliky, prvé zuby... Ale väčšie by som s ich rodičmi trhala v zuboch.

slavomira236
2. sep 2023

@3petka macka nieje pes. Macke nikto nezabeani aby presla k susedom. Prejde cez strechu popod plot hore olotom po strome. Stale mam nejaku na dvore

anonymanonym
2. sep 2023

@amarilka26 az nato, ze to, ze pes akoze patri von a akoze v bytovke nema co robit je nastastie cisto len tvoj subjektivny nazor, nic viac 🙂

3petka
2. sep 2023

@slavomira236 hej ale ten čo si ju pestuje nech si ju závere v dome a nenechá pendlovať po dedine.

anonymous87
2. sep 2023

Necitala som komentare. Ale suhlasim so susedom. U nas mal sused v predtahradke velkeho psa. Plot mu koncil pod nasim kuchynskym oknom takmer. Ten pes isiel od 17.00 kym neprisli domov (co bolo niekedy az po 22). Ale ze v kuse bez prestavky. Potom si ho bravali so sebou ked vedeli, ze budu dlho, lebo to sa nedalo..teraz ten byt prenajali. A vies co? Pani tam priniesla 5 malych stepenych potkanov. Stekaju rano, vecer, v noci… ked som na svojej zahrade, stekaju na mna, syna, muza. Ked im muz povedal slusne ci sa s tym neda nieco robit, odvrkli, ze nam kricia deti, oni maju psov ako deti,cize nie. Nic riesit nebudu a ked sa nam nepaci, mame sa odstahovat z dediny do panelaku 🤦‍♀️ boli tu vtedy 2 tyzdne aj s cestou… majitel zaujal mrtveho chrobaka…
Ja milujem vsetky zvierata. Psov, macky, skrecky… ale co je vela to je moc…. Aby ma o 6 rano zobudil ustekany psisko a este to aj niekto ide porovnavat s detmi, ktore sa hraju na zahrade alebo placu, lebo sa im nieco zle snivalo alebo sa udru… svet je naopak

trinityf
2. sep 2023

My sme vo vchode mali tiez susedov v podnajme, co mali psa. Ked isli do nocnej, pes zavijal hodinu vkuse. Ja som vtedy mala male babatko, takze som bola tiez hore, pocula som to a toho psa lutovala. Byvame na prizemi a bolo to pocut z piateho poschodia. Tak co museli pocut ti, co byvali blizsie. Susedia sa samozrejme stazovali majitelke bytu a nakoniec podnajomnici aj odisli.

slovakboy
2. sep 2023

@bonniee mne je ľúto toho psíka že plače

amarilka26
2. sep 2023

@anonymanonym zial, v dnesnej chorej dobe to ani inak nebude. Len bude pribudat ludi, ktori to budu riesit po svojom (chutovky rozhadzane po sidlisku a podobne) lebo dnes nema slusny clovek pravo na pokojne byvanie.

amarilka26
2. sep 2023

@lavender94 ziadne pet friendly nie je zakonom definovane. Co ak sused tam byva X rokov a tato chora doba prisla az po nom ? Ludia Vam to uz total j...e. skuste prist po nocnej a nevyspat sa, potom som zvedava ci budete taki "pet friendly".

lavender94
2. sep 2023

@amarilka26 je jedno či je to nejak definované zákonom. Väčšine obyvateľov evidentne psy nevadia, sami sú psičkari, takže určite nebude niekto kvôli jednému susedovi dávať preč psa. Ako píšem vyššie, je úplne jedno či ti steká pes alebo vrieska dieťa, nevyspis sa rovnako. Akurát ten pes z toho väčšinou vyrastie skôr. A ano, budem porovnávať psa a dieťa, lebo to či je choré mať v byte psa je našťastie len tvoj subjektívny názor, ktorý nezdieľa väčšina spoločnosti.

amarilka26
2. sep 2023

@lavender94 ako vies ze moj nazor nezdiela vacsina spolocnosti ? To ze sa ludia neozvu, neznamena ze suhlasia s chovom psa v byte. Len sa nechcu hadat s hlupakmi. Za mna je dnes chora doba, kde pes je nadclovek, len ma mrzi jedno, ze ludom nezalezi na ludoch tak ako na psoch.

anonymanonym
2. sep 2023

@amarilka26 v DNESNEJ chorej dobe? Odkedy ziju ludia v bytovkach, odvtedy tam s nimi ziju aj psi. A ludia zijuci v domoch nemaju pravo na pokojne vyuzivanie vlastneho pozemku a domu? Ci ti uz maju s usmevom strpiet neustale stekajuceho psa? A ludia prechadzajuci po verejnych chodnikoch nemaju pravo na pokojnu prechadzku? Ci aj to je v pohode ak za kazdym druhym plotom ide nejakeho psa od nervov rozdrapit?
Je to o vychove a pristupe majitela. Totiz ak ma pes sebeckeho ignorantskeho majitela a nebyva niekde na samote, vzdy bude niekoho neprimeranym stekotom/zavijanim/atd obtazovat (bez ohladu na to, ci zije v dome alebo v byte)....

misiak7777
2. sep 2023

@amarilka26 takým treba tie ich chuťovky dať ochutnať alebo rovno palicou po kolenách 🙂🙂🙂

hendikep
3. sep 2023

@bonniee nechapem naco mate psy ked byvate v byte a vacsinu casu nie ste doma… ved tie psy trpia.. kedze robite zubarinu obaja tak najskor mate na dom tak co robite v byte so psami? 🤦🏼‍♀️ chudak psy aj sused 👎🏻

lulupulu
3. sep 2023

@bloger pes má byť na dvore kde si môže robiť čo chce. Nie zavretý v byte. Toto už nik za týranie neberie?? Zaujímavé, ze pes nemôže byť zavretý v búde ale v byte zavretý byt môže. Milí psíčkari, vidím ze ste ešte horší ako takí ktorí psov neznášajú 🙂

mamatroch
3. sep 2023

@bonniee nasi susedia si tiez kupili do bytu psa, to zviera zavijalo a brechalo, skucalo cele hodiny, oni cela rodina prec od rana do vecera, ja na materskej... Skus ulozit dieta na spanok v takom ramuse... Alebo pracovat 🤦
Potom prisla este ceresnicka, zacal im vyskakovat zvnutra bytu na dvere, az sa dockal, raz zabudli zamknut a on vybehol von na spolocnu chodbu, ja som to nevedela a poslala malu sa von obut a zrazu krik, panika a ked som vybehla von, uz skakal po malej, laby na jej pleciach a cumak pri jej tvari... ako ok, chcel sa len hrat, ale vysvetli to 2-rocnemu dietatu 🤷
Alebo inokedy, vratili sme sa zvonku a pred dverami bordel ako v tanku, vsade rozlozene nase hracky do piesku, rozhryzene kriedy na kreslenie, malej nepremokava bunda strhnuta z vesiaka a rozhryznuta tak, ze mala niekolko dier...
Ja by som psa v bytoch zakazala pokial clovek fakt nie je doma vacsinu casu. Aj manzelova mama ma psa v byte, ale je na dochodku, cele dni doma, x-krat za den s nim ide von, rozprava sa s nim... Pes ma pozornost, ona spolocnost a motivaciu chodit von, porozprava s ostatnymi psickarmi a hlavne vzdy si po svojom psovi zbiera vykaly. (strasne ma vytaca, ze deti nemozu ani po trave behat v lete hocikde, lebo vsade psie vykaly... to ked vidim, ze niekto nezdvihne, najradsej by som to hodila po nom, ze "Hej, nieco ste si tu zabudli!").
Taki ludia ako moja svokra nech maju kludne aj troch psov v byte.
Aj nase deti pistali, ze chcu psa, ale nepovolila som presne pre tieto dovody.

mamatroch
3. sep 2023

A pet friendly panelak? 🤣🤣🤣 ako vselico sme riesili, ked sme byt kupovali, stav, dispoziciu, obciansku vybavenost v okoli, ale aby som niekolkym 10-kam susedov vyzvanala, ci maju psa, aby som si urobila statistiku a ci spadam do cisel?! Really?