icon

Návštevy majiteľky bytu každé dva týždne

14. dec 2021

Boli by ste Ok s tým, keby majiteľka bytu chodila na návštevu kontrolu každé dva týždne ?? Štýlom “idem do schránky pre poštu, tak sa zastavím”

guineverebeck
14. dec 2021

To sa mi snad zda co tu niektore pisete, ake zazitky mate. My prenajimame 2 byty a nikdy sme neboli na ziadnu kontrolu. Raz nam jeden prestal platit, vyhybal sa tak sme ho museli vypahlovat kedy je isto tam. Lebo sak to sa nesmie aby som len tak vosla do bytu a este ked tam neni ten clovek. Ved tam ma osobne veci. Ak by mu nieco zmizlo?

hanelka1
14. dec 2021

@vroni veď áno, píšem že by mali byť doma, teda nemôže tam len tak prísť

vroni
14. dec 2021

@hanelka1, musia byť doma, nie ze mali by byť doma. Bez prítomnosti nájomníkov NESMIE majiteľ vstúpiť do bytu (resp. za prítomnosti polície)

hanelka1
14. dec 2021

Tak to by som jej určite povedala, že ako si to ona predstavuje, že či si myslí že si na spagate.

hanelka1
14. dec 2021

@vroni nechytaj má za slovíčka,,, veď som to tak myslela

hanelka1
14. dec 2021

Ako to máte tieto kontroly ošetrené v nájomnej zmluve?

anavianavi
14. dec 2021

Najomna zmluva tiez nie je vsetko. Zakon chrani prava najomcu a je nadradeny najomnej zmluve. napr. zakon hovori, ze vypovedna doba z najmu je 3 mesiace, darmo bude v najomnej zmluve 1 mesiac. Samozrejme, ak obe strany suhlasia, moze to byt aj 1 mesiac.

kristiii
14. dec 2021

@vroni @hanelka1 to asi myslela tak, že keď sa už na tej "návšteve" dohodli, tak by mali byť doma, teda ju čakať. Rovnako ako aj ona by mala termín dodržať. Keď nepríde, jej problém, ďalší deň nemám čas a hotovo..
Autorka: každé dva týždne je dosť, skúste sa dohodnúť na nejakej menšej frekvencii, ale zdôrazniť, že dohodnuté termíny nech láskavo dodržiava. Ja chápem aj vás ako nájomníkov, že vás to obťažuje, na druhej strane aj ju, ak mala nejakú zlú skúsenosť v minulosti, že chce mať trocha dohľad, lebo fakt by si možno neverila, čo dokážu niektorí nájomníci po sebe zanechať.

margaretka_
14. dec 2021

Mne by navstevy vadili, tak sme majitelovi bytu nosili postu domov, muz to mal cestou do prace 😀 a raz sme mu nechali pod rohozkou nieco súrne, lebo nas nechcel rusit 😀

vroni
14. dec 2021

@hanelka1, aha, dobre, tak som nepochopila 🤷‍♀️

mabenn
14. dec 2021

raz rocne som ako majitelka bytu chodila na podpis zmluvy alebo jej uzatvorenie a prebratie bytu

hanelka1
14. dec 2021

@anavianavi nemáš pravdu,,, podľa paragrafu 12 je výpovedná doba 3 mesiace ak nebolo v nájomnej zmluve dohodnuté inak. Čiže kľudne aj ten jeden mesiac.

anjelicek26
14. dec 2021

Chodime raz za dva-tri mesiace pozrieť, jasne po dohode a presne na čas.. Vyslovene len pokecat či je všetko v poriadku..

bosorka2302
14. dec 2021

toto som zazivala ked som byvala v podnajme , chodila kazdy mesiac, a tiez niekedy cely den som ju cakala neprisla, ze sa jej neda....alebo som odbehla s malym do obchodu a just vtedy vyvolavala ze kde som..a ten stres aby som mala upratane, gauc nebol spinavy a celkovo jej stare zariadenie byt aby nebolo opotrebovane. Neskutocny stres som mala , nakoniec sme vybavili hypo a kupili vlastny byt.Kolegyna je dlhodobo v podnajme a majitel chodi raz za 2 roky,ale ten nebyva na slovensku tak mozno preto.

zdena1990
14. dec 2021

@guineverebeck no máte šťastie inak o tomto chalanovi by sme nikdy nepovedali že nám toto porobi v byte smetisko je malé slovo čo tam on mal hádam 50 krabíc pice kopec fliaš špinavé prádlo špaky od cigariet mastné špinavé hrnce humus špina .... Tiež nedá ani opísať..... Ani nechcel manžela pustiť do bytu .,. Odvtedy si dávame pozor sem tam nakukneme aj keď platia inak z neplatičmi tiež máme skúsenosti

monka105
14. dec 2021

Nie. Aj naša to robila spočiatku každý mesiac a potom sme ju slušne poprosili, či by sa to nedalo skrátiť na raz za štvrť roka. Že ju samozrejme chápeme, že je to jej byt, ale my sa jej nevieme prispôsobovať, keď nám v ten deň ráno napíše, že príde o xy-tej, chodíme do práce, končíme neskôr a človek je nervózny, nie vždy má 100 % poriadok.

anavianavi
14. dec 2021

@hanelka1 my sme taku situaciu riesili s pravnikom, tak neviem. ja pravnicke vzdelanie nemam.

alenka58
14. dec 2021

tak to je veľmi obťažujúce, ja prenajímam ale spolu len telefonujeme, verím podnájomníkom, raz za pol roka idem a to stačí, všetko potrebné si telefonujeme

anavianavi
14. dec 2021

@hanelka1 ked este nad tym rozmyslam podla mna sa mylis. zakon sa snazi predchadzat tomu, ze napriklad niekto vystahuje rodinu na ulicu. Co ak by som mala v najomnej zmluve vypovednu lehotu 1 tyzden. Som si ista, ze rodinu nemozes do tyzdna vystahovat.

annm81
14. dec 2021

@mogaa Nie, nemá žiadny nárok na kontrolu. Mňa by teda obťažovalo, ak by mi v podstate cudzí človek vstupoval do súkromia. Žila som v x podnájmoch na Slovensku aj inde po svete a ani jediný krát sa mi nestalo, aby majiteľa napadlo prísť na kontrolu. A už vôbec nie štýlom, že na neho celý deň čakám a on sa až večer ozve, že stretnutie ruší.

hanelka1
14. dec 2021

@anavianavi ak zákon hovorí že buď alebo podľa zmluvy tak to môže byť podľa zmluvy. Prečítaj si zákon o nájme bytov, paragraf 12, nepotrebujes právnické vzdelanie stačí čítať s porozumením.

hradnapani
14. dec 2021

vadilo by mi to. Prenajala vam byt a nie jej pritomnost v nom. My ked sme boli v podnajme, tak sme sa s majitelkou videli raz rocne ked sme predlzovali zmluvu, alebo ked sa nieco vacsie opravovalo. Bola by som ochotna pristupit na max raz za tri mesiace alebo raz za polroka, castejsie urcite nie.

mariska1989
14. dec 2021

Prvom rade jej to musíš povedať .napr .prosím vás nehnevajte sa ak si chcete skontrolovať byť či je všetko v poriadku a není nič zničené poprosím vždy 1 deň v mesiaci a vopred dohodnutý čas ktorý prídete a ten aj dodržíte ,ak to takto bude pokračovať ďalej tak tu nemienim ostať ... Mne by to vadilo už len to jej odkladanie a u mňa by to bolo že by som si hubu otvorila raz dva

ninusa221
14. dec 2021

Ahoj my sme boli v podnajme u mladej baby ona vobec neriešila nič raz za uhorský rok si prišla po poštu komunikovali sme cez fb. Potom byt predala tak sme išli do ďalšieho podnájmu. Zo zaciatku volala za somariny aj kazdy mesiac jej musim fotit kolko minieme vody..🤦🏽‍♀️😹ale nelezie nam sem tiež komunikujeme cez fb alebo telefonicky, ale zatial čo bolo treba vzdy mi vyhovela dokonca mame malo úložného priestoru tak mi povedala nak jej pošlem link aku chcem skrinu😂 ale tesim sa na den ked už pojdeme do svojho🤗

patha155
14. dec 2021

Ja som do zmluvy davala kontrolu 1x mesacne, v pripade staznosti od ostatnych najomnikov castejsie. Realne som tam bola par krat do roka, ked sa riesilo vyuctovanie alebo mi volala s nejakym problemom. Vtedy som omrkla a nestarala som sa, pokial bolo vsetko ok.

lenka2813
15. dec 2021

Toto by som ja nezniesla.. Bývali sme v najme 2 a pol roka a majitelia neboli za nami v byte ani raz.
Ale ak to mate tak dohodnuté v zmluve... 😂🙈

luckalucinkalucka
15. dec 2021

@janai1 my prenajimame byty dva uz niekoľko rokov,ale pokiaľ nám nájomníci nezavolaju,ze niečo nieje v poriadku alebo niečo potrebujú,tak tam jednoducho nejdeme. Osobne mne by to velmi vadilo.

janai1
15. dec 2021

@luckalucinkalucka ja bývam v prenájme a teda ja to mam v zmluve že na kontrolu môžu prísť po ohlásení, ale majiteľka tam bola len 2x - 1x keď zatekala terasa a 2x keď menil inštalatér tesnenie a chcela si to skontrolovať.... Porazilo by ma keby mi tam niekto chodil 2x za mesiac a ešte klopkal na okno 🙈

babulkomale
15. dec 2021

@dadulamamula kazde dva tyzdne predsa je dvakrat do mesiaca, nie? Mesiac ma styri tyzdne.

tncka
15. dec 2021

Ja mam v zmluvach ze pokial nieco znehodnoti,zaplati mi skodu a povodnu cenu zariadeni. A inak ma to nezaujima nech si tam robi co chce. Nechodim nikam,no este to tak🤣🤭Ved by som len na obhliadky chodila a na to nemam cas ani chut