Nechali by ste si preplatiť škody?
V rámci prázdnin k nám prišla na pár dní mužova sestra s rodinou ( muž a dve deti) , zajtra odchádzajú a ja rozmýšľam, či jej slušne navrhnúť , že by mohla preplatiť aspoň časť toho čo jej syn poničil. Je to malý kazisvet , robí zle a veci ničí naschvál. Čalúnenú posteľ opluľ sladkou vodou, musím to dať vytepovať, z jedálenskej stoličky pre bábo odlomil koliesko, do zrkadla v stavanej skrini hodil kovové auto a rozbil ho, budeme ho musieť vymeniť.Hračky staršieho syna môžu ísť akurát tak do koša. Z Avengers postavičiek obtrhané ruky, lego postrácané kade tade , knihy dotrhané, akože hrôza... Človek ho aj napomenul, ale on absolútne nereaguje, keď som bola doma tak sa ešte ako tak správal, ale keď som odišla a zostali tu sami tak som po príchode len rátala škody 🙄. Muž to s nimi nevyskytuje, keďže nie je doma a mne je to aj trošku trápne, ale ozaj toho veľa poničil.
Ufff, silná káva. To bude asi tzv moderná výchova, čiže nedajbože niečo dieťaťu povedať, pokarhať ho a snáď nie vychovávať 😱 (sorry za výlev ale som na tieto moderné trendy vo výchove fakt haklivá a hlavne vidím, že rastie generácia sebcov). Takže takto, oni sami by sa mali ponúknuť, že veci budú riešiť ale chápem, že to asi neurobia, lebo zjavne je vychovávaný v štýle "neobmedzujeme ťa, rob si co chceš", tj si to jeho rodičia možno ani neuvedomujú. Veci, ktoré dieťa poničilo (samozrejme nie posteľ 🙂) by som dala do jednej tašky a podala rodičom toho dieťaťa so slovami "nech sa páči, aby ste vedeli aké hračky to máte zháňať a mimochodom účet za tepovanie pošlem neskôr a lego môžete napr Technik atď". Bude sa to hovoriť ťažko, ja viem, no treba to, takto prídu aj o rok, aj o dva a vy co? Budete riešiť škody po cudzom (vieš ako to myslím) dieťati?
Ja by som s ňou určite riešila aspoň to sklo.. ak naschvál doňho niečo hodil a nebola to nehoda tak nech na nové prispeje.. ostatné veci ako napríklad hračky, knihy by som neriešila
Mne toto pripomenulo situáciu, kedy tiež boli svagrovci na návšteve u nás a ich synovi sa podarilo zhodiť pohár s džúsom na môj dvojtyzdňovy koberec a tiež si oblial nohavice-ale mňa zabila svagrova reakcia, keď mu hovorí, čo si taky nešikovny- ako pôjdeš domov teraz a mama bude musieť nohavice oprat a ani pol slova k obliatemu, lepkavému kobercu
No niektorí sú proste ignoranti co si dovidia fakt len na špičku svojho nosa
velmi neprijemna situacia, a uz od prveho incidentu by som zamkla vsetky hracky. a po tejto serii incidentov by k nam uz nikdy neprisli ani keby preplatili sami od seba vsetky skody! nechapem ako niekto kriste dokaze pokazit nejaku hracku, toto sa u nas nikdy nestalo. keby sa u nas stratili kocky z lega, tak by to bola vacsia scena ako za posrate zrkadlo. veci su len veci, ale u mna len do momentu, kym ich niekto cielene nenici. a po ostatej stene by si balili kufre v momente vztahy-nevztahy. a muza by som potom dojebala tiez, ze mi posle domov sestru s dementalnym deckom, zatial, co on je niekde v prdeli.
Dala by som preplatit. Normalne povedat ze nie ste milionari a na tie veci ste si setrili. A hotovo.
Ja sa hlavne čudujem že si ich nevyhodila po tomto 😀 Moje nervi by to nezvládli…
Podľa mňa by som je to zrkadlo a stoličku dala preplatiť.
Malý isto nie je OK.
Buď vyrastá ako samorast a ma všetko dovolené doma alebo ma diagnózu.
spytaj sa ich ci maju poistenie zodpovednosti za skodu, ze si zistovala kolko bude stat oprava toho skla a bude to okolo 100E a stolicka tiez, tak ci by ste to nemohli dat na ich poistku, lebo proste za ich navstevu nechces mat este vydavky par sto eur, ze je ti to proste vela, nemas na to. Skoro vsetky cestovne poistenia, alebo aj poistenie domacnosti a pod. maju za smiesnu sumu pripoistenie zodpovednosti za sposobenu skodu, ani o tom nemusi vediet ze to maju. Pofotite co sa stalo a vypisete lajstre, nebude ju to nic stat a tebe to preplati poistovna. U nas raz komoskin syn omylom rozbil pohar a hned mi toto nukala, strasne sa hanbila, pritom dieta to spravilo nechtiac, a pohar bol z nutelly takze to ani nema ziadnu hodnotu.
@daniela1911 jeho otec mi nechal 300€ bez toho aby som niečo riešila , že mi ďakujú za pohostinnosť a trpezlivosť 😅. Bavili sme sa aj o malého "výchove" tak mi vysvetľovaľ , že oni to tak majú všade. U nich sa vraj deti nevychovávajú, tak ako tu. Nechajú deti "prejaviť sa "a čakajú čo z nich vyrastie ( v skratke ), vraj väčšina vyrastie v slušných ľudí , u nás je toto úplná utópia 😀 , ale neriešim je to ich dieťa , majú ešte dcéru a tá je slušné milé dievča, tak má snáď aj chalanisko malé ešte šancu.
Pre tie čo riešite, že som nechala cudzích ľudí v našom byte osamote. Je to manželova blízka rodina, nevyhodím ich predsa. My sme boli u nich síce dávnejšie, keď bol chlapec ešte v plienkach, ale dokopy 3 týždne. Boli veľmi pohostinní . Ja som s nimi nemohla byť doma, mám svoje povinnosti, chodím denne cvičiť s najmenšou, otvárame prevádzku v meste, tam som potrebovala byť, neviem či vy môžte na 5 dní len tak všetko hodiť za hlavu, keď nemáte naplánovanú dovolenku.
tak vidis..vyriesene
Výborne.Pan ma zdravý rozum
Zaujímavý prístup k výchove 🤔
Ešteže tak, len pozháňať stolára, novú stoličku a hračky niečo potrvá a ten čas ti nik nenahradí.
Za mňa totálne chorý prístup k výchove. Ale však jednoduchšie ako kazisveta učiť niesť zodpovednosť za vlastné činy a ovládať negatívne emócie.
Inak ja by som tomu decku nedovolila ponicit hracky mojmu, proste by som ho okrikovala alebo mu chytila ruky, keby nechcel prestat a pri najhorsom "Ahoj, maj sa, tam su dvere". Mozno som divna ale ja proste zasiahnem ked nas obtazuje cudzie drze decko vonku...nevidim dovod to tolerovat, je pre mna dolezitejsie moje dieta aby nebolo smutne, kvoli nejakemu blbovi, vraj "temperament" tak nech ide tancovat tango, tam sa moze prejavit.
Nie je to zvlastne, ze mame problem toto riesit? Cudzie dieta nam pokazi pol domu a my sa hanbime sa spytat rodicov na kompenzaciu, resp. riesenie. Takze mozno tie nase vychovy nie su az take dobre. Sice sa vieme slusne spravat, ale potom nevieme same rozhodnut, na co mame pravo, co je ok, co nie je ok.
Mne to teda príde strašne drzé, že oni sú tak naučení. Nech si toto robia u seba doma, ale nie v iných domácnostiach, to je fakt výchova teda. Katastrofa.

Nakoľko je vyčíslená škoda? Ak by to bolo cez 100e, pýtala by som si preplatiť polovicu. Teda ak nemate nejaky vysoky prijem, ze si to mozete dovolit oželieť. A viac by som ich nepozyvala.