icon

Nemôžem byť krstnou mamou😭

izabela000
24. apr 2019

Baby poradte ako ste riesili .....mam sa stat krstnou mamou ale kedze zijem s rozvedenym vo volnom vztahu a mam s nim dieta ....neexistujeee ako ste riesili vy?

kikuska555
Autor odpoveď zmazal
kikuska555
25. apr 2019

Teraz budeme krstit aj my. Ale NIKDY sa ma knaz nepytal na "zivotopis" krstnych rodicov! Nechapem fakt

terezka1947
25. apr 2019

Zaujimave.....radite jej klamat.
Lebo vy ste klamali....a potom tvrdite,ze Cirkev si robi co chce. A odkial ma farar vsetko.vediet,ked ho.klamete?a nakoniec skonstatujete,ze jeden farar s tym problem ma,druhy nie. Toto nie je o fararovi,ale o vas-nas. A uprimnosti. Naco vlastne davate krstit a ste krstnymi rodicmi v Cirkvach,kt.zakonitosti neuznavate,obchadzate,nesuhlasite s nimi a klamete? To k.comu je vlastne dobre? Nie cirkev je taka alebo onaka.....to zlo v nej robia ludia,co.si sami vymyslaju svoje scenare ako koho oklamat a,este sa tym neskor pochvalia ako iny farar toto a hento. Fararovi to moze byt jedno. Sami sebe robime zle.

janynyna
25. apr 2019

Ja sama žijem v takom vzťahu, mame dieťa a sme nezosobaseni. Keď sme boli za kňazom tak nám povedal, že dieťa nemôže za rodičov a on nas do manželstva nebude a ani nechce nútiť. Lebo potom je sobáš neplatný. Keby sa nás opýtal pred oltárom ci vstupujeme do manželstva dobrovoľne klamali by sme ak by sme odpovedali ano.

terezka1947
25. apr 2019

@janynyna rodicia na krst dietata byt zosobaseni nemusia,dokonca aj slobodna mamicka,ci otec mozu byt,za to.dieta nemoze. Krstny rodic sa vybera a ma splnat ine kriteria.

kacko12
25. apr 2019

@laska201 toto je problem, ze akoze katolici nemaju ani zakladne vedomosti a potom siria taketo reci...

lucisko23
25. apr 2019

Skuste si v okoli najst farara,ktory je benevolentnejsi. Nam dcerku farar pokrstil,hoci sme ani my rodicia v tom case neboli zosobaseni,poziadal nas,aby smme to do 2 rokov napravili,co sme aj urobili. Ani moja sestra nebola v tom case vydata,s priatelom zili len tak. Neskor sa zosobasili tiez. A bola krstnou mamou. Svagrina napriklad bola zosobasena s muzom svojim len uradne a tento isty farar im dceru pokrstil,neskor svagrovi pomohol absolvovat krst,prve sv. Prijimanie,birmovku a ako ceresnicku ich po 8rokov uradneho manzelstva zosobasil pred oltarom. Taky farar musi mat dobry pocit a nie taky,co jednoducho odmietne a robte ako chcete. Moj nazo.

hruska5
25. apr 2019

@michaella94 fuuuuuu klamat este aj fararovi??co svedomie?pred Bohom??Farara oklames ok..ale Boha nie...zase sme pri podstate neklamat nerobit hriech vacsi ako je.Ako chce viest krstna k viere ??Sak oklam farara?jemu prd potom?Dik moc za taku krstnu...😔

mimiqa
25. apr 2019

@izabela000 zmenit farara...nas jeden odmietol hned a neprijemny..a druhy mily ze vsetci sme bratia a sestry a rovnocenni...a sup bol krst 😘

simca06022011
25. apr 2019

@berny800 krsna mama sa má hlavne o dieťa postarať
@lujza123 tiež mám skúsenost z na toto sa nik nepýtal.. dokonca máme krsneho v rodine, čo vôbec nie je veriaci....

vendulka80
25. apr 2019

A vy co ste sa do nej podaktoré obuli? Dik za taku krstnú? To co su za reci? Kto vam dáva právo posudzovať niekoho a vstupovať mu do svedomia, ze nežije “podla Cirkvi”. Keby sa upaľovalo tak by ste niektore upálili kazdu, ktorá “nežije príkladným kresťanským životom”
Bohuzial Cirkev zastala v stredoveku. Ja som svojmu dieťaťu vybrala presne taku krstnú, ktorá bola dobrá len pre Cirkev. Ideálny prototyp kresťanskej zeny. Az na to, ze svoje krsna, ktore teda ma pomahat viest ku kresťanskej viere nevidela od krstu. A je to uz rok. Zaujem ziadny. Vzdy výhovorky, ignoracia. Ale samozrejme, ze nezabudne ist kazdu voľnú chvilu do kostola hned do prvej lavice. A poviem uprimne, ta osoba, ktorá nemohla byt krstná mama, lebo bola rozvedená a zobrata na matrike s druhým muzom sa o moje decko stara ako o vlastne...

evatko
25. apr 2019

Mam dost z niektorych postojov. A tiez z nevedomosti, nezaujmu a prekrucania. Ak verim v Boha a patrim do Cirkvi, som v nej dobrovolne a chcem dodrziavat nejake pravidla a zakony. A ona mi zasa dava to, co potrebujem. Nezabudnime, kto je Cirkev. Zive Kristivo telo. A on nam tie nariadenia dal, nie nejaki knazi. Ak chcem patrit do klubu abstinentov, musim nepit. Ak sa chcem nazyvat vegetarianom, nejem maso. Nie, ze som vegetarian, lebo sa mi paci ten titul, ale masa sa nezrieknem.Mam pokrstene deti, lebo chcem, aby dostavali Bozie milosti, hlavne milost posvacujucu. Vsetci maju riadnych krstnych rodicov. Ale jedna dcera ma okrem krstneho otca, aj SVEDKA KRSTU. Tym moze byt aj clovek, ktory nesplna kriteria na krstneho rodica. Stoji normalne pri rodicoch, aj dieta moze drzat, ale nie je pravym krstnym rodicom. Ako ho vsak budu volat, je uz jedno, kludne aj krstny...

etnatn
25. apr 2019

Takato diktatura ozaj v dnesnej dobe existuje?

elanor1
25. apr 2019

@lujza123 suhlasim... ale cirkev sa riadi svojimi pravidlami a hotovo.
@izabela000 da sa to vyriesit tak, ze ak krstny otec bude mat vsetko co cirkev vyzaduje, ty mozes byt ako krstna mama...pre cirkev budes vedena ako krstny svedok tusim.
Osobne by som vsak neriesila ci mam titul krstna mama alebo nie. Tiez si myslim, ze dolezity je vztah dietata s tebou a ten moze byt krasny aj bez tohto. Len ta bude oslovovat teta alebo priamo tvojim menom.
Doma mam situaciu, ze jedno dieta ma krstnu mamu partnerovu sestru, hoci som vzdy chcela aby to bola moja sestra, ale partner nesuhlasil. Uz mi to nevadi lebo vidim, ze ci je krstna alebo nie, vidava s malou casto a maju sa radi. Svoju krstnu vidi par krat do roka. Ona sem skoro vobec nepride lebo byva 200km od nas a my tam chodievame len ked ideme navstivit svokrovcov. Nic nevycitam a som s tym ok, jednoducho su daleko a nie je moznost vidiet sa castejsie.

kittykat22
25. apr 2019

Byť krstným rodičom je v prvom rade o viere, a druhým ísť dieťaťu príkladom. Ty zjavne , vďaka spôsobu akým žiješ máš kresťanské tradície na háku a kamarátke asi moc nedochádza, že krstný rodič je príkladom do života. Môžeš mať super život, a byť super štastná, ale na úlohu krstnej matky niesi moc vhodný adept 🙄

osky
25. apr 2019

@terezka1947 nenapisala by som to lepsie!!!
Si to super vystihla!
Pristupit k sviatosti v klamstve!
To je super zaklad etiky pre dieta!!!

vendulka80
25. apr 2019

@etnatn keby len diktatúra...horsie, ze aj niektore názory su uplne mimo. A skončí to tu zase tak, ze “kresťanky “tu budu moralizovať a odsudzovať kazdeho s iným názorom.

terezka1947
25. apr 2019

Baby.....vazna otazka......PRECO teda chcete tie sviatosti,ked vam.cirkev nevyhovuje,ja to nechapem. Ved si vyberte taku,co.vam.bude pasovat. Neprekrucajte si jej pravidla,aby.vyhovovali vam.....najdite si taku,kt.pravidla budu pre vas prijatelne a budete ich chciet brat vazne.

kittykat22
25. apr 2019

@vendulka80 ja som ateistka, a teda nevidím, že by bola diskusia mimo. A kresťanky majú právo moralizovať, veď ide o kresťanstvo 🙄 nechápem, čo sa zlostíš.

sapetka
25. apr 2019

Sa tu ozyvaju tie najvacsie krestanky , ktore si myslia ze v mene cirkvi(ktora ma toho teda dost na rovasi uz len to zneuzivanie deti, pedofilia, a o inych ano nehovoriac) mozu moralizovat zivot niekoho ineho? Sa spamatajte prosim Vas!a neodcudzujte niekoho za nieco o com nemate ani paru..to ze je rozvedena z nej nerobi zleho cloveka. Ano cierkev by bola najradsej keby manzelstvo zotrvalo az do smrti ale bohuzial ked to raz nefunguje (z roznych dovodov)tak je lepsie to ukoncik ako sa do konca zivota trapit. Kazdy mame len jeden zivot.

adka0077
25. apr 2019

Ahoj. kamoška riešila podobný problém. Krstnou mamou mala byť svagrina. Žije ešte s nerozvedeným chlapom, ktory ma dve deti a uz cakala dieta s nim. Nasli si farara, ktoremu povedali, že čaka dieta a maju v planr sa zobrať a v pohode pokrstil. Mne to je proti srsti takto klamat.

matkamirko
25. apr 2019

@fkata ale to je predsa normalne,ze krstnym rodicom je aj iba jedna osoba.

lucia147852
Autor odpoveď zmazal
lucia147852
Autor odpoveď zmazal
lucia147852
25. apr 2019

Tak ako pisu baby. Nikto tu nemoralizuje. Iba piseme ako to je. Ja som velmi tolerantny clovek. Mna zivoty inych ludi nezaujimaju. Kazdy ma pravo zit ako chce a uzna za vhodne. Ale nechapem preco sa sobasite v kostole katolickej cirkvi a krstite v nej svoje deti ked s nou v gro veciach nesuhlasite. Chodte teda do Cirkvi ktora vam vyho uje. Nejdem vstupit do SNS ked nesuhlasim s jej politikou, neni som moslimka ked nesuhlasim s Islamom, tak to je. A klamat len preto aby som dosiahla co chcem nie je moralne len z krestanskeho pohladu ale zo vseobecneho pohladu moralky. Preto nas stat vyzera ako vyzera. Kazdy chce len svoje za kazdu cenu. Takze bud krstim svoje dieta ktore tym padom vstupuje do cirkvi podla jej pravidiel alebo nie. Pohorsovat sa nad tym ake su je k nicomu. Krstny rodic vobec nie je niekto kto sa ma o dieta postarat keby sa rodicom nieco stane. Krstny rodic je niekto kto zije podla pravidiel viery, je dietatu vzorom vo viere, modli sa za neho. Len ludia si to otocili podla seba. Ako vela veci. Ja neodsudzujem autorku ani nahpdou. Je v situacii akej je. Navrhla som jej aj riesenie -moze byt svedok krstu. Tak kym sa do niekoho zacnete obuvat zamyslite sa mile zeny co pisete. Co som citala prispevky vsetky su uplne normalne. Snazia sa poradit alebo vysvetlit. Staci respektovat aj nazor ineho a nebyt presvedceny ze mam pravo na vsetko co chcem. A kazdy sa mudi poskladat z toho.

conspi
25. apr 2019

@vendulka80 nechaj ich moralizovať a poučovať. Veď určite všetky žijú ako majú.... 🙂

0silvia0
25. apr 2019

@conspi žiadne moralizovanie a poučovanie tu nie je. Je tu len dovysvetľované to, čo je niektorým nejasné. Ale písať ženám, ktoré sa neštítia klamať, zatajovať a zavádzať a nemajú pravdepodobne žiadne svedomie, je ako hádzať hrach o stenu. Sú ako také Marfušy z Mrázika, ktoré si dupnú nôžkou: ja chcem, ja chcem a chcem!

matkamirko
25. apr 2019

@sapetka ano suhlasim,ale taktiez suhlasim s tym,ze pokial maju dvaja ludia spolu dieta(je jedno,ci je jeden,alebo obaja rozvedeni,ci su krestania,ateisti,hinduisti...), mali by sa spravat zodpovedne,a zosobasit sa. Nikdy nemozu dat krstnemu dietatu, spravne zaklady moralky, usporiadanosti a nabozenstva v zivote,nech su akokolvek dobri ludia,a to je zaklad viery,ktorej pociatok je aj v samotnom krste. Cize, ak krstim a som krstny rodic,iba kvoli zapisu a osloveniu, tak sa pytam,je to spravne???

derdia
25. apr 2019

@lujza123 lebo kňaza asi nenapadlo,že by ste mala toľko drzosti ísť ako lezba za krstu mamu.....ako pardon to je vrchol....

jankalukasova
25. apr 2019

Normalne ziram. Som neveriaca, vydala som sa v kostole, lebo to bolo manzelove zelanie. Vsetky nalezitosti, prava a povinnosti som si nastudovala a odkomunikovala s fararom. Klamstvo pri obrade by ucinilo manzelstvo z cirkevneho hladiska neplatnym. To som samozrejme nemohla dopustit. A tu "krestania" radia, ze si ma najst ineho farara a priatela s dietatom.... to ten zivot dietata krasne zacina. Krstna, ktora ma viest k viere bude hned v prvej etape klamat a podvadzat. Krasne....