icon

Nenosenie rúšok

12. sep 2020

Ahojte, ako sa správate? Nosíte zodpovedne ruska? Priznám sa, že som sa pod tlakom tiež prispôsobila. Bola som na kurze s polročným dietatom, ktorý som si zaplatila na konci júla, keď korona nebola. Hodiny sa normálne konajú. Lektorka by mala nosiť štít, všetko dezinfikovať. Keď som došla na hodinu, všetky Maminy aj lektorka mali ruska dole a bolo mi oznámené, že ruska mat nebudeme, lebo sme sa tak dohodli, že sme na materskej a určite nikam nechodíme(určite Ani otcovia deti, ani rodina, ktora deti navštevuje,..). Takze pod tlakom pohľadov som si rúško dala dole. Manzel si dorába skolu a dnes v nej bol a vraj z 20 ľudí nikto nemal rúško v triede, ani učiteľka. Tak nemal ani on. Vycitat mu nemam čo, lebo tiež som podľahla tlaku väčšiny, keď rúško nemali a dala som si ho dole. V nedelu som mala ist pozriet mamu po operácii. Ale rozmyslam, že to nie je vhodne. Je aj po ožarovaní tento rok, nad 60, tak tá imunita nebude teraz asi nič moc. Len teraz za nou nemam ist niekoľko mesiacov, lebo nikto nedodržiava opatrenia a ešte udáva, že sa dodržiavať nemajú? My sme sa s mužom dohodli, že ich už nosiť budeme, aj keď druhí nie... vy ako? Dodržiavate ruska v interiéroch? Deti v školách?

Nenosenie rúšok
stela01
12. sep 2020

Tak ako to je ? Nosis ? Nenosis či až teraz si sa s mužom dohodla že budete nosiť ?

Ja za seba nosím , aj syn .... v škole tiež , v exteriéry nie .... na kurzy nechodím a v priestoroch cudzích sa snažím nič nechytat .
Mala by si sa zamyslieť a nenechať sa strhnúť inými a nebyť ovca

lenadka
12. sep 2020

Nosím tam kde je to potrebné. Podľa mňa majú zmysel. Obávam sa tejto druhej vlny či nezasiahne aj našu rodinu. Máme rizikových členov celkom dosť 😔 ešte je iba začiatok jesene a čísla prudko stúpajú 😵

autor
13. sep 2020

@dusankomoj priznám sa, že som reagovala pod tlakom. Na hodinu som prišla ako posledna a bolo mi oznámené manipulatívnou technikou, že “sme sa dohodli”. Ja chapem lektorku, že je to narocne cvicit s detmi v štíte, že aj tak male deti ruska nemajú a aj tak sa asi nakazime a rovnako si uvedomujem, že som porušila nariadenie.
@veronikaszabova keď máš exzemy, odporucam ti dat si rukavice, vtedy ti dezinfekcia nevyzerie ruky
@zuzana2910 ten obrázok je prirovnanie, ktoré má byt do určitej miery poburujúce a má tá zasiahnuť. Keď si predstavíš, že tá niekto pomoci, tak ti to príde nechutne a spravila by si všetko pre to, aby tá jeho moc nezasiahol.

autor
13. sep 2020

@stela01 nosila som doteraz všade, aj muž, dokým sme sa nedostali do vyššie spomenutých situácii, keď sme sa nechali strhnúť davom. Muž bol dnes v škole a rúško mal, 3-ja sa k nemu pridali, ale boli vo výraznej menšine. Verím mu, lebo ako mi povedal, že nemal, tak sme sa rozhodli, že aj keď budeme za hypochondrov, budeme ich nosiť, aby sme neohrozili našich blízkych.
@lenadka Ano, ja sa nebojim kvôli sebe, podľa mna mám dobrú imunitu. Bojím sa kvôli rodičom a nechcem sa im vyhýbať ako to bolo v marci, v aprili😕

autor
13. sep 2020

@medeaa Dakujem, Ano, nechala som sa strhnúť. Budúci tyzden sa pokusim o napravu svojho zlyhania😊 aj keď teda nerada idem proti prúdu, tu to považujem za potrebné
@autumm Ano, ja som rodila v čase, keď sa ruska nosili aj vonku, aj som v nich predychavala kontrakcie, čiže sa viem vcítiť aj do ľudí, ktorí majú sťažené dýchanie, či sú obézni(zadychaju sa lahko), ale ide tu o vyššie dobro, chranit slabšie skupiny obyvateľstva..

autor
13. sep 2020

A Dakujem všetkým, ktorí ste prispeli. Posilnili ste má v rozhodnutí taktne navrhnúť na kurze, aby sme si tie ruska nasadili.

veronikaszabova
13. sep 2020

Anonym - no to si mi poradila prevratnu vec teda 🙂

autor
13. sep 2020

@veronikaszabova :D no tak preco to nepraktizujes? :D nemala by si ekzemy.

zuzanockamt
13. sep 2020

@orangiiina tak to potom nech neošetrujú ani obéznych, fajčiarov, alkoholikov, narkomanov, deti, ktoré majú úraz kvôli nezodpovednosti rodičov...tiež si to zavinili všetko sami

diewcatqoo
13. sep 2020

Dam zas otazku trochu odveci: to fakt pouzivate pred vstupom do predajni tie smradlave anticovidy, co maju vsade? 🤮

sense
13. sep 2020

Nosim tam kde je to nevyhnutne a kde sa neda dodrzat odstup... a ano priznavam kde je povinne ale mam odstup od ludi mavam ho aj pod nosom lebo sa mi v tom zle dycha ako nahle je teplejsie... a nedezinfikujem si ruky 100x denne...kde je moznost pouzit vodu a mydlo pouzivam tu...

zuzanockamt
13. sep 2020

inak ja na vašom mieste by som sa tu verejne ne/priznávala, čo ne/robím, lebo covid-úderka vystopuje, nahlási a ešte vás budú obháňať, že kazíte sito...dnes sú v móde nahlasovačky 🙃 sa čudujem, že niekomu to robí problém, či niekto ne/nosí rúško

lucia147852
13. sep 2020

@sunny8 aj ja som astmatička a alergická. Mne Rusko vôbec neprekáža. Nebudem ho predsa nosiť vonku keď nie som v dave ľudí. Aké v obchode ho teda nemám problém prežiť. Dezinfekciu si nosím svoju ktorá viem že má nedráždi. Ak rusko vôbec nepomáha potom sa čudujem načo ho nosia lekári pri operáci napr. Nabudúce keď na nejakú náhodou pôjdeš povedz dr nech si dá rusko dole načo mu je. Chodila som ku krcnemu ktorý mal rakovinu. A preto nosil cely čas 2 chirurgické bavlnené ruska keď vyšetroval aby bol v bezpečí. Samozrejme že účinnosť neni 100percent ale riziko sa zníži.

veronikaszabova
13. sep 2020

Anonym - zbytocne niekomu vraviet, kto netrpi atopickym ekzemom 🤦‍♀️

tinqua
13. sep 2020

A viete, ze ja sa z toho nosenia rusok aj trocha tesim? Minimalne tam, kde sa ludia masovo miesaju? Obchody a tak....dlhodobo ma vytacali dospely ludia, co si nevedia ani rukou hubu zakryt ked prskaju na pecivo, matky co nosili do skolky deti v takom stave,ze uz predvcerom malo dieta u pediatra sedet..."to je len soplik" ...ach ty p***...teraz je to pekne strazene a ludia sa aspon ciastocne ucia zodpovednosti...akoze cudujem sa, fakt sa cudujem,ze si niektori stale napriek cislam, svedectvam, svojim blizkym myslia,ze su nesmrtelni

letfenixa
13. sep 2020

Nenapadlo by mi niekoho nahlasovať, že nechce nosiť ruska, súhlasím s
@tinqua a ešte aj stále verím, že sa ľudia so "soplikom" naučia ich nosiť.
Rovnako ako @lucia147852 som astmaticka a alergicka a v rusku učím a nedusim sa.

autor
13. sep 2020

@tinqua ja v tom tiež vidim plusy, nemusím si dávať make up a paradoxne sa mi zlepsila plet a ani má toľko chlapi neocumuju, asi celkovo ženy v rúškach nie sú až tak zaujimave, keď polku tvare nie je vidno😀

makova333
13. sep 2020

autorka: hehehe ja sa tiez celkom tesim plet zlepsena a nie je vidno sysliky (vek neodzubem😀 )

galioska
13. sep 2020

Hlavne ruska pod nosom sú top a že niektorí k tomu ani len ruky neumyju, nenageluju...
A ako bonus imunita papa

leeo
13. sep 2020

Jeden clen rodiny si dal dole rusko, aby sa privital so starou kolegynou, ktora sa vratila zo zahranicia a cela rodina sedime s koronou v karantene ( tento hlupy cin pripisujem senilite danej osoby) Takze rusko ma zmysel. Ibaze ja si myslim, ze aj tak sa nakazi vacsina, alebo vsetci. Ibaze ruska to spomalia a my ako jedinci aspon pristupujeme zodpovedne ku vnimavim osobam na tento virus. Takze za mna rusko v obchodoch, uradoch a pod. ano. Ina tema je rusko v skolach. Nemozu mat ziaci stity? V tych sa da aspon dychat.

zuzana2910
13. sep 2020

@leeo veta pravdivá: nakazi sa aj tak väčšina, alebo všetci...veď existuje vôbec niekto kto neprekonal nádchu, sopel, teplotu, kýchanie, kašeľ...všetky uvedené príznaky známeho a často spomínaného covid19..áno, takmer všetci tým prejdeme skôr či neskôr..a ešte raz zdôrazňujem, rúško nosím..tam kde je treba.

lenadka
13. sep 2020

@leeo môžu mať štíty. Čítala som však aj sťažnosti niektorých rodičov že niekde im to nepovolili, zaujímalo by ma prečo. Na nete dom videla také šikovné štíty namiesto rúšok len od nošteka dolu. Prekrývajú čo majú a zároveň sa v nich lepšie dýcha. Sú zrejme trochu menej účinné na koľko netesnia tak okolo tváre ako rúško, ale keď má dieťa s toho problém, keď už len psychický pocit dusenia z úzkosti že to majú tesne okolo dýchacích ciest, zvolila by som štít.

bea4023
13. sep 2020

@qetka My sme v tejto situacii momentalne... dcera ma leukemiu, ruska nosime, caka nas transplantacia a rok izolacie. Modlime sa, aby sa ludia spravali zodpovedne hlavne kvoli ludom, ktori sa nedokazu ubranit ani obycajnym infekciam, nieto este Covidu.

meluela
13. sep 2020

vies, ludia su zial sprosti :-/ cim blbsi, tym vacsi problem ma s ruskom a veri idiotinam. doplatime na to zial vsetci

meluela
13. sep 2020

@zuzana2910 ide o to spomalit sirenie do casu kym bude k dispozicii spolahliva a ucinna vakcina. cim viac to spomalime, tym menej zbytocnych umrti bude. rusko v interieri je to najmenej co mozme pre to urobit. ale chapem, ze pre niekoho je toto prilis zlozita uvaha

bluebriggs
13. sep 2020

Pre tie co tu pisu ze ruska nie su ucinne. Mala som jasny dokaz ze su, kedze som bola v kontakte s osobou ktora mala vtedy covid (ja ani ona o tom nevedela ze ho ma), ona bola este pred tym na teste. Na druhy den od nasho stretnutia mala vysledok a bola pozitivna. .boli sme pol hodinu tesne vedla seba ale mali sme obidve ruska ( ANO AJ NA NOSE!!!). Boli to jednorazove ruska. A predstavte si ja som negativna, nenakazila som sa od nej.takze tie ruska su fakt ucinne.!

nenne27
13. sep 2020

@lenadka ucim jazyky.mam rusko a stit, nie naraz samozrejme.ked potrebujem aby mi deti videli usta(vyslovnost) dam si stit, stiahnem rusko a vysvetlujem.preco nemam stit celu hodinu?je to neprijenne, citim sa ako v skafandri a pocujem sa divne😁ale ja mam taky ze mi zakryva celu tvar😉

sidicek
13. sep 2020

Bola chyba, že si podľahla tlaku skupiny napriek tvojmu presvedčeniu, ktovie ako to vôbec bolo. Možno boli viaceré v rozpoložení, ze by to rusko radšej mali, no boli ako ty vmanipulovane do pozície, ze to netreba. Polemizovať je tu zbytočne, štúdie su jednoznacne v prospech rusok a názor niekoho z koňa je úplne nepodstatný. Mnoho ľudí,
hlavne s nižším vzdelaním, je naklonených veriť viac rôznym hoaxom, tak ako sa aj v minulosti verilo povera. Kritické myslenie väčšine bohužiaľ chyba a svoje pohodlie stávajú nad všetko. Do budúcna ti prajem, aby si dokázala stat, za svojím nazorom.

zuzana2910
13. sep 2020

@sidicek dnes už v mnohých ale vážne v mnohých prípadoch vyššie vzdelanie neznamená, že je človek viac rozumnejšií a vzdelanejší ako ľudia so vzdelaním nižším..to len poznámka, na vetu: "mnoho ľudí,hlavne s nižším vzdelaním...ale to iste vieš aj sama.

sidicek
13. sep 2020

@zuzana2910 samozrejme, že nemusi byt rozumnejšii, ale je väčšia šanca, ze je zvyknutý samostatne myslieť, nie len plniť príkazy a neveri hneď každej kravine, lebo je to pohodlnejšie. Posúdiť a vyhodnotiť zdroj informácií mu robí menší problém.