icon

Neobvyklé zmiešané ale šťastné manželstvo

mawiya
2. jan 2012

Ahojte všetci. Som Mawiya a rada by som podebatila s dievčatami, ktoré majú "neobvyklé" manželstvo. Ja mám 33, manžel 27. Ja som rozvedená s dvomi detičkami, manžel bol predtým slobodný 🙂. Ja som slovenka, on je zo zahraničia. Ja som bola evanjelička, on muslim. No a nakoniec, spoznali sme sa na jednej "sociálnej sieti". Myslím, že dosť na telenovelu, ale my sme šťastní. Máte aj vy takéto alebo podobné skúsenosti? čo vaše okolie? Budem rada ak sa tu niekto nájde 🙂

eeffka
5. jan 2012

nuz dlho som si kusala do jazyka ale uz sa proste neda, kamaratky s podobnym manzelstvom bud behaju po uradoch aby dostali svoje deti spat alebo su zavrete v nejakej diere s problemom sa dostat domov. Ja len dufam ze vase spolocne dieta bude dievca, uz len pre to ze pre nich nema skoro ziadnu hodnotu a ked sa ti otvoria oci budes mat sancu tento vztah utat, aj ked myslim ze tak ako pisu baby, pre "pakistansku rodinu" je ich syn stale slobodny, bezohladu na to kolko ste spolu, a okrem teba moze mat dalsie 3manzelky a ty s tym absolutne nic nespravis.dokonca nie je ani povinni ta o nich informovat.

jejedna pesnicka" ....šalena ja bula, že ja ce ľubela..."

mawiya
autor
5. jan 2012

@lvka už som, pretože toto je naozaj xenofóbia. Ale je mi to ľúto. Táto téma mala byť o zážitkoch a radostiach a starostiach. nie o zastrašovaní a kydaní na Pakistan a muslimov. Naozaj je mi to tak ľúto. :(

mawiya
autor
5. jan 2012

@eeffka na základe Nikkah, kde som uviedla, že si neprajem ďalšie manželky, nesmie sa oženiť. A nikto v jeho rodine nemá viac ako jednu manželku. Ale načo to hovorím, aj tak dostanem odpoveď. Ako to vieš? Určite klame a tak. Takže nemá to význam

julianka777
5. jan 2012

ja mam spoluziacku zo zakladnej..uz vtedy ju zaujmali araby a podobny...potom som strasne dlho o nej nepoucula,az raz na FB mi napisala...nasla si pracu vo Viedni a tam si nasl priatela-araba...zobrali sa,ona presla na ich vieru,maju 1 dcerku a druhe caka teraz...piseme si uz velmi dlho a nikdy ani slovkom nespomenula,zeby jej ublizoval...casto jazdi k nim a aj sem na Slovensko...videla som fotky s jej svokrovcami a su na nich stastny tak ako aj @mawiya na tych svojich...takze nie je pravda,ze vsetci su rovnaky...a este,jeho rodicia byvaju v dost ubohom domceku,neni su bohaty a nikdy ju do nicoho nenutili...ani jej manzel...ja si myslim,ze kludne to moze byt aj tu tak...ze budu proste stastny az do konca zivota 🙂

bobocka
5. jan 2012

@mawiya ja tieto prispevky tu nepovazujem za xenofobicke.iste nie.pisali ti baby aj negativne nazory,aj z vlastnej skusenosti.to nie je o tom,ze by ti stastie nepriali,ale o tom,ze ta nechcu vidiet na zadku,tak ti radia co vsetko ti moze drahy zamlcat atd atd.sama si pisala na zaciatku,ze koranu az tak nerozumies,ze sa ho snazis stale chapat,no konvertovala si.nemozes predsa prejst na vieru,ktorej sama uplne nechapes.teda zjavne mozes,ked si to spravila.ale to je tvoja vec.to co ty so svojim zivotom spravis a aj so zivotom tvojich deti,je len v tvojich rukach a nik nema pravo to riesit.teda ano,jeden clovek ano, a to tvoj exmanzel,kedze tvoje dalsie kroky ovplyvnuju aj zivot jeho synov.ale okrem neho nik.preto si nemyslim,ze zeny tu ta chceli vytocit do vyvrtky a spochybnovat pravost citov tvojho muza,no chceli ti dat najavo,ze moze (no neusi) byt aj dobrym "hercom".ja viem,ze ako zamilovanej zeny sa ta dotkne ak niekto silu vasho vztahu spochybni,no nie je to v zlom.iste nie.len tu zeny,co maju aj negativne skusenosti nechcu,aby si sa popalila.
inak ja som vydata za slovaka.sme spolu skoro 12 rokov.manzelia 3,5roka.no stale ma dokaze prekvapit.ani dnes nemozem povedat,ze ho poznam na 100%.ale vdakabohu ma stale milo prekvapuje 🙂
tebe drzim velmi palce,aby to naozaj dobre dopadlo,aby bol tvoj drahy presne ako pises aj nadalej,aby si s nim bola stastna a aby si teba a tvoje deti vazil,tak ako si milujuci manzel a otec(otcim) svoju rodinu vazit ma 🙂 je jedno odkial je.toto plati na kazdu narodnost 🙂

mawiya
autor
5. jan 2012

@bobocka Ďakujem krásny príspevok. Bohužial niektoré príspevky zašli naozaj do krajností. O koráne a o tom, že ho stále dobre nechápem, je to pravda. Je to učenie na celý život. Veľa vecí sa dá vysvetliť rôznymi spôsobmi. Preto som to napísala. Ja prijímam negatívne aj pozitívne názory. To som napísala niekoľkým s negatívnymi, ktoré boli napísané v rámci slušnosti a v rámci toho, že mi chceli pomôcť, aby som si všetko dobre premyslela. A za tie ďakujem. Ale bohužial tie ostatné...

alice107
5. jan 2012

@aliza ja poznam terez take pripady falsovania diplomov a nielen ich.....aj sudny znalec ma co robit,aby to odhalil..ale casto sa to k nemu nedostane..ved to poznas...odhali sa to az nahodne.....a velakrat ma taky muz doma ozaj aj manzelky a snubenky....rodina ho posle ozenit sa s cudzinkou a po udeleni povolenia k pobytu sa rozvedie...a privedie si manzelku .a dotial ´´tazi´´ financne ako moze z tej europskej manzelky......ale rozpravaj to tym zenam..... 😠

bobocka
5. jan 2012

@mawiya a ty si sa ku koranu dostala az po stetnuti sa s tvojim muzom,ci aj skor? lebo mne to pride byt naozaj strasne kratunka doba na sponzanie novej viery a konvertovanie. 😕
ja osobne mam 29rokov a z kazdej viery som si co to zistovala a zo vsetkch mi nie je ani jedna uplne blizka.ani jedna uplne nezachytila moje presvedcenie.zo vsetkych vierovizani-nabozenstiev je mi najblizsie bahai,ale ani tam nemozem so vsetkym na 100%suhlasit,tak som si vytvorila vlastnu vieru,zo vsetkeho som si zobrala to dobre 🙂 preto nie som ateistom ako takym,no ani zastancom istej viery sa nemozem nazvat.

martinjasen
5. jan 2012

Tuto temu uzamykam, lebo sa zvrtla do osobnych utokov. O znovuodomknutie temy mozete poziadat najskor 12.1.2012 mna Internou postou. Ak sa potom znovu tema zvrhne do nevrazivosti, tema bude zamknut trvalo.

Asmira Team

teleranka
13. jan 2012

@mawiya ahoj, tema je uz odomknuta. emocie za tych par dni snad uz opadli, preto by som sa Ta rada na nieco opytala.
preco si sa rozhodla, ze konvertujes na islam?

eaka
13. jan 2012

Ja úprimne nechápem, prečo bola téma uzamknutá...bola veľmi čitateľná... 😉

teleranka
13. jan 2012

no ale teraz to tu nejako viazne 😒

teleranka
13. jan 2012

@aliza
@alice107 dievcata, vase prispevky ma velmi zaujali. je vidiet, ze mate bohate skusenosti. chcem sa opytat, napriek vsetkemu, poznate zmiesane manzelstv, kde je muz moslim, ktore je stastne? resp. nikto v nom netrpi?

eaka
13. jan 2012

@teleranka Možno tu tie kočky, čo tu prispievali, nie sú...alebo sa už k tejto téme vyjadrovať nechcú.. ich upozornenia bolí vnímané dosť negatívne...tak asi nevidia ďalej zmysel ... a ja som tému len čítala... 😉

aliza
13. jan 2012

@teleranka uprimne, nepoznam 😖. Myslim dlhodobe vztahy, nie tie, ktore trvaju rok-dva a hlavny dovod bol pobyt.

teleranka
13. jan 2012

@aliza ja mam s pakistancami len take povrchne skusenosti. pracovala som u jednych ako aupair v londyne. uz si nepamatam, ako dlho zili v UK, ale myslim, ze vyrastali a dospievali obaja v pakistane. on lekar, ona neviem čo. zdali sa byť v pohode, ale citila som napatie, take, ake neviem vysvetlit. proste nebola som tam "v pohode". potom som prichadzala do styku aj s indami a to uz bolo o niecom inom, zasa to neviem velmi dobre vysvetlit.
ale vzdy ma zaujimalo, ci to v skutocnosti moze byt tak, ako som videla vo filme bez dcery neodidem...
a po precitani tejto temy som dostala odpoved. 😒

aliza
13. jan 2012

@teleranka presne, ja som si tiez myslela, ze to, co bolo v tej knihe, bol ojedinely extrem...myslim to, ze muzovi po x rokoch jednoducho prepne, ale zial, je to realne u kazdeho takehoto muza, ktory zije mimo svoju vlast a ma 'inu' manzelku. proste si jedneho dna povie 'a dost', chcem ist domov a zit tak, ako sa zije u nas doma a hotovo, bud sa zena podriadi a ide s nim alebo je problem s detmi.

babyinko
13. jan 2012

Ja som s manzelom 8 rokov a 4 roky sme zobraty. Lepsieho muza si ani neviem predstavit.
Neriesime povod, ani vieru. Je maximalne tolerantny a dobrosrdecny clovek 😉

teleranka
13. jan 2012

@babyinko ahojky , nechces sa podelit o svoj pribeh? kde zijete? ty si konvertovala? mate spolu deticky?

babyinko
13. jan 2012

@teleranka ahoj 🙂 ja sa velmi do diskusii nezapajam, ale nedalo mi trosku sa zastat manzela. On sa narodil a cely zivot zije v UK, je moslim. Mame synceka a sme velmi stastny, ako som pisala uz 8 rokov. Viac k tomu asi netreba 😉

teleranka
13. jan 2012

@babyinko tak Vam prajem vela vela lasky a vzajomnej tolerancie, nech Vam to vydrzi do konca zivota taketo.

babyinko
13. jan 2012

@teleranka Dakujem aj Tebe vsetko dobre

aliza
13. jan 2012

@babyinko aj ja vam prajem, nech vam to vydrzi!!! a presne, tu je vidiet ten rozdiel, tvoj muz je rodeny v Europe, predpokladam, ze tu ma aj vacsinu rodiny, ze? to je ine, ako ked pride muz zo svojej krajiny, kde vyrastal v uplne inych zvykoch a tradiciach.

eaka
13. jan 2012

@aliza Inak ja mám info, že moslimské komunity v zahraničí často žijú viac spojené s tradíciami ako originál štáty, z ktorých pochádzajú, pretože tie origoš domáce štáty sa môžu časom trošku modernizovať, ale tí emigranti, tí udržiavajú taký stav, ako v rodnej krajine platil, keď odchádzali, takže často paradoxne sa majú emigranti z hľadiska "slobody" od tradícií horšie ako tí, čo ostali doma... Samozrejme, že to neplatí plošne a pre každého...
No a nemusí sa to týkať len moslimov, ale aj ostatných nekresťanských náboženstiev, trebárs indov a pod... že v domácej krajine sa tešia trebárs ženy už akým-takým právam a ženy v emigrantských rodinách nemajú ani potuchy, že doma sa klíma zmenila a dodržiavajú pravidlá, ktoré platili v čase ich odchodu z krajiny...

katrinka8
13. jan 2012

@mirka285 - pesimisticka realistka 😉
Clovek musi mat aj vieru v dobro a lasku, inak by bol zivot velmi smutny 🙂 - hoci sa to moze zdat naivne. Odsudit na zanik manzelstvo pre farbu pleti, narodnost ci nabozenstvo, rasu a pod. je podla mna znacne predcasne. Ano, taketo manzelstva su zlozitejsie na komunikaciu a vyzaduju si ovela viac tolerancie, ale nie je nutne, aby skoncili rozchodom/rozvodom ci katastrofou. Velmi velke percento uspesnosti urcuju prave osobnosti partnerov, to, aki su, aky maju nazor na zivot a na spoluzitie. Ja osobne poznam vela ludi, ktori sa necitia byt "doma vo svojej krajine" preto, lebo im je ina narodnost blizsia, proste maju zmyslanie uplne ine ako dany narod, z ktoreho pochadzaju - ak viete, co tym myslim 😉
A na druhej strane, povedzme si, preco by 27-rocny mlady moslimsky muz nemohol byt zamilovany a tiez mat cez oci zalozene ruzove okuliare? Ci zamilovane mozu byt len zeny? Nie je to tiez urcity predsudok, ze chlap sa nemoze bezhlavo zamilovat? 😎
Poznam mnozstvo cudzincov (medzi nimi par naozajstnych priatelov), mam co - to zazite aj mimo SR, ale netrufam si nazvat ziaden narod takym alebo onakym. Su vlastnosti, o ktorych si myslim, ze su pre urcite narody "typicke", ALE jednotlivi ludia im davaju to caro neopakovatelnosti, to, ze kazdy clovek je jedinecny a ma aj jedinecny pohlad na svet. Preto si myslim, ze najdolezitejsou devizou v zivote cloveka su laska a tolerancia - zacinaju sa v rodine (sami vieme, ze kazde dieta je ine, hoci vyrastaju v tej istej rodine a su vychovavane rovnako 😉 ) a pokracuju v celom zivote. A dovera je dolezita vo vztahu. Doveruj, ale preveruj - ano, ale aj prehnana nedovera je zabijak vztahov 😉
A na margo tych sprav o nestastnych a neviemakych zenach moslimov. Ano, su pravdive, ale dostali sa niekedy do sprav azda spravy o stastnych manzelstvach, kde sa "nic" nedeje? Napise azda niekto knihu, kde manzelia ziju harmonickym - beznym zivotom? Spravy, casopisy, knihy - to vsetko musi vyvolat okamzity zaujem, nieco, co potencialnych kupcov, platicov atd. bude sokovat, zaujimat tak, aby si danu vec kupili. A tych kupcov musi byt co najviac, sledovanost najvysia. Koho zaujima, ze nejaka slovenska mamicka s 2 detmi si spokojne zije v manzelstve s moslimom niekolko rokov a maju spolu aj svoje vlastne deti? O tomto urobia akurat tak nejaku kratku reportaz, ktoru uvedu pre cielovu skupinku ludi a odvysielaju ju na STV 2 o 14:30 popoludni, kedy je v pracovny den pri telke 20 ludi, z ktorych si to zapne asi tak 5. Alebo to daju o 21:00, kedy na vsetkych ostatnych televiziach bezi premiera noveho HD filmu. V hlavnych spravach na JOJ-ke sa ale dozvieme, ze slovensku zenu opustil moslim, uniesol jej dieta do Pakistanu a ona sa nedokaze k dietatu dostat, a preto prosi cela TV JOJ cely narod, aby zene pomohol. Takto to bezi v mediach a, bohuzial, tieto nam prevazne tvoria nazory na to, co nemame sancu spoznat a vidiet na vlastne oci.
Pozrite si obcas relaciu na STV2 - Familia. Tam uz parkrat boli aj zeny, ktore ziju v manzelstve s moslimom - stastne 😉 Preto ja drzim @mawyia paste a prajem jej, aby boli vsetci spolu stastni. A tiez jej prajem, aby im celej ich rodinke (myslim tym aj jej manzelovi, skratka vsetkym) ostala ta krasna viera v lasku a dobro, ktore im daju silu prekonavat vsetky problemy, ci uz tie malicke alebo velke.

mirka285
13. jan 2012

@katrinka8 ale ved ja im tiez prajem nech su stastni....lenze ja jednoducho na takuto lovestory neverim,ja by som taketo riziko kvoli detom nepodstupila...

slniecko2
13. jan 2012

ahoj- ja mam kvazi tiez netradicne manzelstvo aj ked sa to nezda ale v dnesnom svete sme tak trochu s muzom exoti. Ja som byvala materialistka-teraz aktivna katolicka, moj muz katolik, ktory mi na uvod naseho vztahu povedal: sex az po svadbe (co sa mi vtedy dost nepacilo 🙂 ). Zobrali sme sa na vyske, co sa moc nepacilo nasim slobodnym spoluziakom a namiesto toho aby som si budovala karieru tak sa starame o dve deticky a cakame tretie. Nemusime byt ani farebnej pleti a nase okolie sa na nas casto diva cez prsty. Ked som sa dala konecne pobirmovat tak mi moja mama povedala ze ci chcem byt fanaticka a vstupujem pomaly do sekty atd atd. Len chcem povedat ze okolie najskor reagovalo dost burlivo az neprijemne ale teraz uz je vsetko ok a snazia sa nam pomahat. Kamaratky ktore mali nieco proti tomu uz ani vtedy neboli kamaratky a pomaly sa vsetky vyselektovali-zostali len super ludia. Prajem vam krasne vydarene manzelstvo- nech ste spolu v dobrom aj v zlom (a toho nech nie je moc) a verim ze ak sa uprimne milujete-vsetko prekonate. Boh vam zehnaj!

katrinka8
13. jan 2012

@mirka285 - ja chapem, je to riskantne, ale nikdy nevieme, co nam zivot prinesie 😉 Mne ale momentalne nesie "sen na viecka", takze dobru nocku 🙂

slniecko2
13. jan 2012

@bobocka to by mna zaujimalo preco by nemohla konvertovat na moslimsku vieru? lebo ty mas svoju? to ma byt pre niekoho dovod aby nekonvertoval? ja som sa tiez vratila ku katolickej viere tesne pred sobasom a to som s mojim muzom katolikom chodila len rok a pol a zaryto som sa odhodlavala byt materialistkou. Neprehovaral ma, ale sama som na to dosla. Inak on je svaty clovek si robim srandu, lebo napr. jeho svagrine by si vzivote nezobrali partnera za muza keby nebol katolik. moj muz ma vsak lubil taku aka som bola a bolo mu to jedno. ja som neni zastancom moslimskej viery kedze som aktivna katolicka, ale chapem ju (mawiya-u) a z praktickeho hladiska sa im bude zit lahsie ak budu mat rovnaky pohlad na svet. P.S: vies ze bahajska viera je zaradena medzi sekty s vysoko prepracovanou strategiou lovenia ludi do ich radou? pozri na nete....

bobocka
13. jan 2012

@slniecko2 ja nie som vyznavacom ziadnej viery!!!ZIADNEJ! o bahai vies zalostne malo aby si sudit mohla podla toho co pises.nie som vyznavacom bahai a nikdy nebudem,lebo nesuhlasim so vsetkym a teda nemozem byt vyznavacom viery ktora nevystihuje mna a moje zasady.no mnoho mojich priatelov su bahai a ziju krasne prikladne zivoty,pomahaju inym,nie su majetkovo zalozeni,veria v dobro cloveka...no nemienim tu obhajovat inych kedze sama k nim nepatrim.lenze podla mna prestupit k viere ,ktoru dobre nepoznam nie je najstastnejsie riesenie.kocka este hlada odpovede v korane,nerozumie mu dore,no aj tak konvertovala...