Neobvyklé zmiešané ale šťastné manželstvo
Ahojte všetci. Som Mawiya a rada by som podebatila s dievčatami, ktoré majú "neobvyklé" manželstvo. Ja mám 33, manžel 27. Ja som rozvedená s dvomi detičkami, manžel bol predtým slobodný 🙂. Ja som slovenka, on je zo zahraničia. Ja som bola evanjelička, on muslim. No a nakoniec, spoznali sme sa na jednej "sociálnej sieti". Myslím, že dosť na telenovelu, ale my sme šťastní. Máte aj vy takéto alebo podobné skúsenosti? čo vaše okolie? Budem rada ak sa tu niekto nájde 🙂
@teleranka ahoj prepác nebola som tu niekolko dní, trosku vela práce v zamestnaní, príprava detí na polrocné testy v skole, oslava synových narodenín.........takze toho bolo neúrekom🙂 S islamom som sa stretla už predtým, teda pred niekoľkými rokmi a mne sa toto náboženstvo páči. Ja som hľadala nejaké duchovné hodnoty, ktoré som našla práve tu. To že som konvertovala nesúviselo s mojím manželom, ale o tomto aj tak nikoho nepresvedčím a popravde ani nechcem 🙂
@katrinka8 Ďakujem ti krásne. Ale nie len preto, že si ma neodsúdila. Napísala si krásny článok o tom, akí by sme mali byť. O tom, ako to vo svete funguje, ako je to s médiami ..... . Máš úplnú pravdu v tom, že naozaj nikto sa nezaujímal o to, prečo som sa rozviedla s prvým mužom. Ale buď si istá, že ak by som sa rozviedla s moslimom, tak by mi všetci hovorili - tak ti treba, keď si si zobrala moslima. Ešte raz ďakujem.
@bobocka ahojky. možno som sa vyjadrila veľmi zle. To, že stále hľadám nové a nové odpovede, vysvetlenia ohľadom Koránu, neznamená, že nerozumiem. Možno viem o Islame viac, ako ktorákoľvek bežná kresťanka o kresťanstve. Napriek tomu si musím úprimne povedať, že neviem všetko. Naozaj nie. Ako príklad uvediem, som preborník v slovenskej gramatike. Mám to v náplni práce 🙂 . napriek tomu chyby robím a neviem všetko a stáva sa mi, že musím konzultovať s jazykovedným ústavom 🙂)))
aliza,uplne presne rovnake skusenosti.tu rodicia ka chu lepsie vzdelanie pre svoje deti,uz skolku hladaju ,kde nie su pti prisatahovalci.a to iste so skolu.a veru si mnohi platia sukromne skoly a skoly......a to je fin.narocne.tak kde sme to?platime dane a za to mame pravo ,aby statne skoly boli predovsetkym na takej urovni,aby dokazali poskytnut aspon standartne podmienky a vzdelanie nasim detom.a ti ziaci,co sa nedokazu podmienkam prisposobit/aj s pristahovaleckych rodin/,nech proste navstvuju skoly s inym zameranim...tzv.osobitne.ale ked problem je,ze aj tieto osbittne su podla tofi.statictych plne tychto deti s orientalnymi korenmi......tie deti idu do skoly bez znalosti jazyka ,v ktorom sa maju ucit........no hroza...pretoze u nas prati rajonizacia statnych skol,rodicia casto nemaju moznost vyhladat inu statnu skolu..len sukromnu..
vsetko je o neprisposobivosti tychto rodin.....
mahalo, pisala si ,ze si zila v parizi.......marseille napriklad. je to same..aj i.......a vsetky velke mesta nielen vo fr.....a nemozem ani ja ani oficialna vladna poilitika sk suhlasit s tvojim nazorom,ze sk je xenofobna....len proste na sk necheme podobny problem,aky maju v zap.casti eu ako hovoril aj sk minister vnutra sk je islamska kultura cudzia...preto davame prednost priatahovalecvu ludi s podobnou kulturou......tak je to aj zo zahalovanim zien..vies,uz zo zakona burka je bebezpecna tym,ze za nou sa moze skryvat hocikto......ked to berieeme z tohoto hladiska.a z ineho hladiska je to diskriminacia zien........preco sa nezahaluju aj muzi?
@mahalo to co som citala mam samo ze z internetu kedze nikoho s bahai vierou nepoznam. To ze je to ako sekta vedene na Slovensku je oficialne- ved pokial ja viem tak ak nabozenstvo nema urcity pocet stupencov tak je stale vedene ako sekta-takze to nie je nic urazajuce len holy fakt.
@aliza ja sa nezastavam moslimskej viery kedze podla mna je jedina a prava katolicka viera (prosim vas nikto sa neurazajte a nechajte tak-je to proste moja viera-neznamena ze o ostatnych ludoch si myslim ze su zli). Len som reagovala ze ked chce niekto konvertovat na vieru nemusi ju poznat moc dlho aby mal pocit ze tak ma urobit. Je samozrejme nieco ine viera a tradicie a spolocnost vedena urcitymi zakonami- ja osobne by som do moslimskeho sveta nesla, lebo viem ze by som tak nikdy nezapadla a bola by som nikto. Tiez vsak by som nesla zit do obdobia ked ak sa suseda skaredo pozrela na susedovu kravu a ta zdochla a potom ju upalili- tieto veci totizto nie su o viere ale o ludoch-ved nikde v Biblii sa nepise ze sa maju carodejnice upalovat-iba vylucit zo spolocnosti a urcite sa ani v Korane nepise ze muz ma uniest deti svojej zene. Je to jednoducho o ludoch a vzdycky to tak bolo. Myslim si ze zadavatelke temy to moze vyjst s moslimom, ale musia velmi chciet ako kazdy v kazdom manzelstve.
@bobocka ved mne je jedno v co veris (preco sa stale o tom bavime?). Tej ktorej sa to tyka-ti uz napisala ze moslimsku vieru pozna ale stale ju viac a viac skuma, takze skatulkujes ty a necitas medzi riadkami 😠 (pripajam aj ja tento trapny smajl). Co sa tyka bahai- ano vsetky nabozenstva ktore nemaju urcity pocet stupencov sa klasifikuju ako sekta- da sa to najst aj na oficilanych strankach SR. a co som citala o bahai boli aj ich oficialne stranky
http://www.bahai.sk/islam.htm
specialne tento link mi hned tlak zdvihol.je to viac nez k teme,takze podla mna vhodne na precitanie http://www.bahai.sk/genocida.htm ☹
V roku 1982 v iránskej dedine Rahimkhani vtrhli ozbrojení útočníci do domu Askara Muhammadiho a zastrelili ho. Keď vrahovia z miesta činu odchádzali, jeho bratovi jednoducho vysvetlili: „Bol to baháj a zabiť bahája je pre pravoverného moslima dobrý skutok.“ Od iránskej revolúcie v roku 1979 bolo mučenie Bahájov v iránskych väzniciach bežné a systematické; so snahou prinútiť ich vzdať sa svojej viery. Zahŕňalo vytrvalé bitie, bičovanie, údery po chodidlách, vytrhávanie nechtov a zubov a niekoľkodenné vyhladovanie. Často sa tomu museli prizerať členovia rodiny a priatelia. Za vrchol cynizmu možno považovať to, keď od roku 1980 iránski úradníci často po rodinách obetí požadovali zaplatenie ceny guliek použitých pri poprave. ☹ ☹ ☹ no comment
@mawiya Ahoj. no neprecitala som si vsetko lebo ma to akosi uz nebavilo 🙂 ale teda viem o com je tema tak len ti chcem trosku napisat aj ja daco: ja som muslimka uz dost rokov, konvertovala som sama, ziadne zamilovanie ani muz v tom nehral ulohu, lebo vtedy sa aj Koran aj vsetko ostatne akosi inak vnima. Az postupne ako muslimka som si hladala muza a dost mi to teda trvalo 🙂 Pretoze som hladala muza, ktory zije uz tu v EU najlepsie na SK, ma pracu, VS, vie sa postarat a hlavne som sa nijakym sposobom nechystala mu pomahat s papiermi. Vsetko si vybavoval sam trvaly aj obcianstvo. Myslim, ze len vtedy si ta muz moze vazit, tito muzi ak maju hrdost nikdy by nedovoli aby vsetko za nich riesila zena, ked je toto ich povinnost. Musi sa vediet postarat o teba a aj o seba. Ty vies najlepsie ako to medzi vami cele bolo a snad vies posudit, ci je tvoj muz naozaj muz alebo sa len prizivuje. Tiez druha vec: dakde si spominala ze ste spolu zili pred svadbou....hm...to nieje dobry znak....ver mi....My sme sa pred islamskou svadbou stretavali par mesiacov len na verejnosti, nikdy sme sa ani nechytili za ruku, vsetko bolo tak ako ma byt ak si muslim vazi zenu. Na toto si davaj velky pozor. Je to uplne ine ako ked si s nemuslimom, platia ine pravidla, ine videnie sveta. Opytaj sa ho, ze ak budete mat dceru, ci moze s priatelom zit pred svadbou. Tych veci, na ktore si treba davat pozor je este ovela viac. moj muz nieje paki, ale poznala som muzov paki a tiez som pre paki rodinu pracovala v UK a veci,ktore som ti spominala naozaj vela hovoria o charaktere tychto muzov. BTW, maju fakt skvele jedlo 😎 tak sa maj pekne a rozhodni sa spravne a odporucam aby si sial s nim do Pakistanu a videla ako funguje jeho rodina (hlavne mama a otec)a ci je v jeho rodine stale silno zatupene to,ze sa beru v ramci rodiny.pa
@chtoura_ba Ahoj, myslela som, že sme spolu žili pred našou svadbou na Slovensku. Ako prvé sme mali ale Nikkah, a spolu žili až po Nikkah. Bez toho by som to neprijala ani ja ani manžel 🙂. V rámci rodiny akceptujú aj iného partnera ako rodinného príslušníka. Jedna sestra je už vydatá a má bábätko a partnera si vybrala z vysokej školy. Druhá sestra má za sebou Nikkah a práve tento mesiac sa chystá po malej oslave bývať s manželom, ktorý je synom rodinného priateľa a tretia sestra sa bude vydávať tento rok. Jej priateľa zatiaľ osobne nepoznajú, príde sa predstaviť niekedy o dva mesiace. Samozrejme, že výraz priateľ je niečo iné v Pakistane a niečo iné na Slovensku. 🙂. Stretávanie za účasti priateľov, príbuzných..... . My sme napriek Nikkah mali intímne spolužitie až po našej svadbe tu na Slovensku 🙂 . BTW jedlo milujem, a našťastie manžel miluje varenie. Aj keď sa musel prispôsobiť v štiplavosti 🙂. Také to ich pravé masalovské s chili by sme tu asi ani nezjedli. 🙂. Zase naopak on miluje naše langoše a palacinky 🙂pa pa
@mawiya čítala som vás asi do šiestej strany, ďalej sa mi nechce už len z dôvodu, že sa to tu začína hádať, kto čo povedal a v ktorej vete. Chcela som Ti navrhnúť tému: Islamske mamicky 🙂 a myslim, ze tam si budes mat viacej co povedat, popytat sa ako to funguje, su tam aj ine zmiesane rodinky a je tam priatelska atmosfera. tu sa pochopenia tazko dockas (nevravim nevyjadrit nazor,ale akym sposobom) . Odo mňa jednoznačne veľa šťastia a majte sa radi 🙂 držim palce 😉
Ďakujem Ti krásne, bohužial už som na jednu tému písala - Islamské mamičky II tuším a tam to vraj už nefunguje práve pre babenky, ktoré si vytvárajú falošné kontá, dokonca vraj aj viac :( a preto nepokračuje. Ale skúsim pohľadať. Ďakujem. Pekný večer.
@katrinka8 moja nikdy nehovor nikdy. Lebo vieš ako sa hovorí, odriekaného chleba, najväčší krajec. Žiadna z nás nevie, kedy sa do tých smutných rozvodových štatistik - všeobecných 😉 dostane. Za svojho manžela žiadna z nás nemôže dať ruku do ohňa. Lebo poznáš ten vtip, že ktorá žena s určitosťou može povedať ,kde sa nachádza jej manžel? Jedine vdova 😀 .
@fidka79 ahoj fidka...v turecku je velmi vela katolickych kostolov a aj pute sa tam uskutocnuju....a turkom je to jedno....islam nieje rovnaky vsade vo svete....turecko uznava sekularny islam...to je nie fanaticky....najma mlade generacie ziju islam tak ako nasi mladi ziju krestanstvo vo svojom zivote....
Mam priatelka moslima....teoreticky sa tak nazyva ale zeby dodrziaval modlitby navstevoval mesity to nie....ak mu dam bravcove da si, da si aj pivo ked je smedny a neriesi to...veri v Boha Allaha a veri ze ak je ludsky a sprava sa ok Boh to vidi a tradicie niesu najdolezitejsie...preto ani nemame my dvaa problem co sa tyka viery...pretoze ja som krestanka...ale tiez niee 100%praktizujuca....chcela som len podotknut....ze vela ludi v turecku i ked veri v Islam zije si zivot tak ako mi , nevidim nijaky rozdiel medzi nim a mnou....a aj na uliciach je vela narodnosti a vierovyznani a tam sa nik nestraa do druhych ...respektuju sa navzajom...
ja by som nikdy pre lasky na islam nekonvertovala....ak ja respektujem jeho on ma respektovat mna...inac to nejde...
@alice107 co ju fuert presviedcas o tom ze on bude ten zly...ked bude tak bude co s tym spravi??? nic.... lubi ho a to je zaklad....
@dominikabartlova debata je uz starsieho data. 😉 ver mi,ze ja som nikoho nepresviedcala.ja na zaklade skusenosti viem ako dopadaju take vztahy.tak som napisla svoj nazor. 😉
lubit nestaci ver mi.treba vediet pouzit zdravy rozum a zvazit nasledky pred kazdym dolezitym zivotnym rozhodnutim.a hlavne ked niekto ide do vztahu s partnerom z inej kultury.
ja vidim ake nasledky to ma ked zeny uvazuju ako si ty napisla..´´lubi ho a to je najdolezitejsie.´´ za taketo uvazovanie platia potom nielen tie zeny ale aj ich deti.
co urobi potom ak bude zly? no ako kazda predpokladam svojpravna dospela zena musi znasat nasledky svojho lahkovazneho postoja.a musi vediet aspon v tomto momente sa spravne rozhodnut .su predsa moznosti ktore dava zakon.len ich treba vediet vyuzit.ak pravda nezije v krajine ,kde neplati pravny stav standardny pre uplatnenie prava pre zeny.v islamskej krajine sa velmi tazko bude svojich prav domahat . 😒
prave take zeny co uvaqzuju ako ty v tomto pripade su zial najcastejsie obetami zleho zaobchadzania zo strany muzov. 😕
@alice107 ja viem ze je starsieho data, ale nedalo mi..... ale boze ved je to jej vec...ked preco ma pocit ze vsetky baby co sa pytaju vzdy ostanu zpucovane, a osocenen a neviem este ake..a odpoved nedostane....sak a co tak konvertovala premna za mna nech sa aj pozabijaju ale ona sa nepytala na negativa a v podstate uz ani neviem na co sa pytala 😀 😀 😀 😀
hej starsieho dáta a dnes som akurátik chorá tak behám po nete. no stále v poho a pravda je, že naozaj som len hľadala "blízke" duše, nehľadala som radu. Ale bohužial tu poväčšine reagujú iba ženy, ktoré majú len negatívny postoj k všetkému. Čo už. Dnes som našla viacej tém, kde chceli ženy poradiť, alebo sa aspoň vyrozprávať. a komenty niektorých ma doslovne šokovali. Napísať tehotnej žene, ktorá nevie kam z konopí, že načo si jeb...a, tak to nepochopím. aj keď sa to určite vymaže, už to tá baba určite čítala. určite si uvedomila svoju chybu, ale nepotrebuje výčitky. Ale povzbudenie. Tak len toľko k niektorým komentujúcim. Ja som rada že @alice107 povedala svoj názor, pozná len zlé prípady zo svojho okolia, aj keď neviem načo keď sa to už stalo. Nehľadala som jej názor, ale spriaznenú dušu. ale tak keď potrebuje poklebetiť tak oky. o tom diskusie sú. tebe @dominikabartlova prajem len dobré skúsenosti v živote a aj tu na MK. Inak keďže som práve chorá, môj neuveriteľne zlý manžel mi nosí čajíky, varí, žehlí, venuje sa deťom a plánuje zajtrajšiu návštevu doktorov, keďže mladší je tiež chorý. No ale to je už o inom. Iná kultúra, tak to isto robí len z vypočítavosti. Pekný zvyšok večera diovke 🙂))))
@dominikabartlova
@mawiya
ste na verejnom fore.takze musite pocitat s tym,ze sa tu vyjadruju nazory.a to slobodne.nie take ako chce niektora pocut. 😉
nezamienajte si verejne forum s nejakou psychologickou poradnou. 😎ale vulgarne slova samozrejme na forum nepatria a napisat vulgarizmus bolo samozrejme nespravne.nazor sa dal vyjadrit aj inymi slovami .a malo by to ten isty nazorovy vyznam.
pekny vecer zelam.
@alice107 no ale preco neodpovedat k veci? ak pýtala dotycná radu, tak ak nemám poradit, naco pchat koment? a ak nemáme spoločné záujmy ako som hladala ja, tak načo odpovedať. na to môžeš vytvoriť svoju diskusnú temu - baby dajte si pozor na muslimov lebo.... . Toto jediné sa mi nepáči. Ak vytvoríš takúto tému, rada prispejem svojou skúsenosťou. Ale táto téma bola o inom. Proste som len nečakala, že sa tu budú ozývať baby a kritizovať. cakala som naozaj, že sa ozvú ženy, ktoré majú niečo spoločné so mnou. Ale toto tu asi očakávať nemôžem. už som za tie mesiace pochopila, že odpovede sú z 80% podrývačné a negatívne. Ale to sme my ženy. :P
@julianka777- nebola to Ada? 😉
@mawiya nedostala si odpovede od zien co maju zmiesane manzelstvo ako si ocakavala,pretoze tvoje ocakavania pozitivnych odpovedi su nerealisticke.to mi mozes verit. 😉keby mali v reale ukazat ako ich vztah funguje,ver mi ze by si bola sokovana.
ja nemam a nemala som potrebu ta presvedcat o nicom.pisala som svoje poznatky na verejne forum.to je vsetko.
Mozna moje odpoved te potesi- je pozitivni a neco spolecneho preci jen mame... 😉
Kdysi daaaavno:
ja rozvedena s ditetem- on svobodny
vzdalenost: 3000km cca 😉
on se modli a krizuje u kazdeho kostela- ja ne.. 😎 😀 .
a preci fungujeme STASTNE uz 20 let 😉 mame spolu 3 deti a tesime se na spolecne dedkovani a babickovani ...
drz se a nenechej se pripravit o iluze 😉
@mawiya no tu si poporu nehladaj tu skor u svojho muza, lebo tu sa dostanes len kopancov.... prajem vela uspechov a vsetko je tvoje rozhodnutie.... ja napriklad nemam nic proti ziadnej viere kazdy nech si veri v com chce.... ja uz ani neviem co sa tu riesilo, nejak mi to tu uniklo.... daj si hlavne pozor na bomby pod postelov a kyselinu na tvari a aneviem co este 😀 😀 😀 ak by si bola len listkom pre muza, tak co zivot ide dalej...zatail si to uzivaj plnym duskami a skore uzdravenie 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@alice107 tak ale odpovedaj k veci a nie svoje osobne postoje k moslimom.... nie len tak pre nic za nic bola uzamknuta dikusia ale preo ze ste boli nevrazive a presviedcali ste ju o negativach ktore uz hadam aj sama vie.....

@alice107 ja som zila na juhu, nie v Parizi. Ja suhlasim s tym ze treba riesit ludi ktori porusuju zakon nech su akejkolvek narodnosti. Toto co pises je od veci. Vobec sa to nevztahuje k mojim prispevkom. Zase zo mna nerob cloveka ktory podporuje nasilie. Pisala som o niecom uplne inom.