Neobvyklé zmiešané ale šťastné manželstvo
Ahojte všetci. Som Mawiya a rada by som podebatila s dievčatami, ktoré majú "neobvyklé" manželstvo. Ja mám 33, manžel 27. Ja som rozvedená s dvomi detičkami, manžel bol predtým slobodný 🙂. Ja som slovenka, on je zo zahraničia. Ja som bola evanjelička, on muslim. No a nakoniec, spoznali sme sa na jednej "sociálnej sieti". Myslím, že dosť na telenovelu, ale my sme šťastní. Máte aj vy takéto alebo podobné skúsenosti? čo vaše okolie? Budem rada ak sa tu niekto nájde 🙂
@aliza už ma trvaly pobyt vybaveny. momentalne je tu od novembra - nastálo 🙂. Zatiaľ sa učí slovensky - nadávky už vie, to ho samozrejme naučili decká 🙂) a doučuje angličtinu. Má dve vysoké školy, zamerané na finančníctvo, a ponuky na zamestnanie už boli ale hlavne z BA a my by sme radi ostali v BB. Ale vybaviť pobyt boli naozaj útrapy 😠 to som naozaj neverila, ako dokážu z človeka urobiť handru. Ale máme to zdarne za sebou. Bolo to ťažké už od začiatku, takže som očakávala veľké problémy, ale to preverovanie, keď do práce naklusali uniformovaní policajti a vypytovali sa ľudí, či to nie je fingované manželstvo a tak ďalej. No nebolo mi to trikrát príjemné. Našťastie mám skvelých kolegov, boli mi na svadbe, držali palce od začiatku vzťahu, mnohí manžela poznajú osobne, vlastne všetci 🙂 a naozaj mi pomohli. Takže sme aj preverovania zvládli. 🙂
@aliza v podstate ano, ale nemal problem so shengenskymi vízami. Takže ak chcel víza typu shengen, nemusel sa ženiť so mnou. Má rodinu a priateľov v anglicku a nemecku takže mňa na víza nepotreboval. A už vôbec nie trvaly pobyt na Slovensku. Ibaže ja som v inej krajine žiť nechcela a ani zatiaľ nechcem kvôli deťom
@mawiya to vaše zoznámenie cez facebook je naozaj ako z filmu 🙂 🙂 🙂
je super, že máš k manželstvu triezvejší prístup a že je tvojou prioritou zabezpečiť deti, aby boli šťastné. dúfam, že vám s manželom aj naďalej vydrží takýto vzťah, aký máte, že ti pomáha v domácnosti, s deťmi, chce pri tebe žiť na Slovensku.
to, ako sa k tvojmu rozvodu postavili tvoji rodičia, nechápem 😖
@marecek1 hovorí sa, že starší múdrejší. Milujem to, ale neberem to tak bezhlavo ako predtým. Som jeho princezná ale bohužial viem, že všetko má raz svoj koniec, veď už som to raz zažila. ale verím, že tentoraz to bude až okolo sedemdesiatky 🙂 A áno, moji kolegovia už navrhovali telenovelu 🙂)))))
mawiya,mozem sa spytat,kde zil tvoj manzel predtym?v pakistane alebo v eu?vies,to ,ze on ma rodinu a priatelov v anglicku a v nemecku este neznamena,ze by dostal povolenie na pobyt v tychto krajinach.podmienky su tam pre pristahovalectvo prisne.a podmienky pozvania tiez.a pre rodinu a toboz priatelov je aj pozvanie na navstevu velmi financne narocne..musia byt garantami...ja sa tiez priklanam k tomu,aby si bola opatrna vo vztahu.vies,v moslimskych krajinach ak je zena starsia hoci len o dva roky od muza/ a aj rozvedena a s detmi/ak to nie je v zaujme zachovania majetkov v rodine/,take manzelstvo je tam spolocensky nepripustne.neber to samozrejme v zlom.
mna prekvapuje,ze on,ktory ma dve vysoke skoly/pri svojom veku 27 rokov/ bol ochotny prist na sk bez ovladania jazyka a vopred najdenej prace...ked musi zivit 4 clennu rodinu....cudzinec,co ma u z nejaku tu karieru a pracu vo svojom obore a vo svojej krajine,toto len tazko urobi.
precitala som si,ze planujete dietatko a chces mu dat volnost vyberu nabozenstva.neviem,ci vies,ale moslimovia automaticky pri narodeni preberaju nabozenstvo svojho otca.a nezalezi,kde sa narodili a kde ziju.vies,vsetko vyjde napovrch ,ak sa dieta narodi.,tvoj manzel este nema zabezpeceny trvaly pobyt nastalo.tak aj pripadne rozdiely v mentalite ci kulture sa bude snazit nedat najavo.....ale postupne sa prejavia vsetky rozdielnosti..a ked pride dieta,tak sa velmi vyrazne vyostria.to,ze on nenuti teba zatial zmrenit stravovacie navyky ,este neznamena,ze to neurobi ,ak budete mat dieta.uz sama priznavas,ze nebude jest bravcove....dufam,ze si si vedoma,ake problemy nastanu,ked dieta bude navstevovat skolku a skolu....a to nebude len bravcove......hlavne,ak budete mat dievcatko....
no mať tak bunky na písanie 🙂))
@alice107 ďakujem aj za tento názor. Viem a všetko si uvedomujem. Prešla som si tým za dva roky, všetko som zvažovala. Samozrejme, že pobyt nemá natrvalo a naším rozvodom by ho stratil. Ale on má vo svojej krajine zabezpečený život. Dva veľké domy, ktoré prenajímajú, priateľov a mal dobrú prácu, ktorú vlastne ešte stále robí, niečo ako účtovník-cez net. Takže príjem máme. A všetko si uvedomujem a staviam sa k tomu triezvo. A takisto viem, že všetko sa môže zmeniť. To, že muslimovia berú novonarodené dieťatko ako muslima ešte neznamená, že musí túto vieru aj vyznávať. Mňa rodičia pokrstili v šiestich rokoch ako evanjeličku a viacej sa o to nestarali. žiadny kostol, nič. Moje deti sa vedia modliť, prečítala som im detskú bibliu, dokonca aj detský korán. Ako rozprávky. Nie ako niečo, čo musia zbožňovať. A úplne chápem a rešpektujem tvoj názor. A presne o to ide. Ja mu verím a vychutnávam si manželstvo, našu blízkosť, spolunažívanie. Prijímam názory, a rada si ich vypočujem. To ale čo bude neviem ani ja. Ak tu budem o 5 rokov, tak určite napíšem pokračovanie 🙂
@mawiya podla mna mas k celej veci velmi fajn pristup.
ja som zila niekolko rokov v uk a hlavne v londyne som stretala mnoho muslimov.a poviem ti,ja som si vzdy drzala isty odstup.akokolvek som nechcela,tak som mala taky vnutorny respekt.ale zdravy rozum mi vzdy vravel,ze zato,ze dvojicky ci londynske metro vyhodili do vzduchu potmavsi este neznamena,ze vsetci su taki.preto som v podstate zvadzala taky vnutorny boj.vedela som,ze su to aj velmi dobri a poctivi ludia,ze vedia lubit tak ako my a aj sa vedia trapit tak ako my,no spravy a udalosti vo svete ma ovplyvnili(hoc som nechcela)-neviem ci vies ako to myslim.teraz momentalne dve moje kamaratky maju vztah s moslimmi a su velmi stastne.🙂 ziadne ponizovacky ci predsudky zo stran rodin chalanov nie su 🙂
inak ale ta obdivujem,ze si sla do vztahu s tmavsim muzom tu na slovensku.slovac je este strasne zadubena a rasova neznasanlivost je tu bohuzial velmi silna ☹ ja osobne si nemozem pomoct,ale podla mna zmiesanim rasy vznikaju uplne najkrajsi ludia 🙂 ja ked vidim male mulatcatko,ci maleho polocinanka,tak sa musim vzdy usmiat a srdce sa mi nachvilu rozleje 🙂 to su prekrasne deti a ked take vidim,tak mam z nich pocit,ze su velmi specialni,akoby zrodeni z lasky,co predsudky nepozna.ja viem,ze si to asi moc idealizujem,ale tak to citim.
inak ale ak budete mat spolocne deti,tak si musite stanovit iste pravidla.ja viem,ze je teraz super eno nuno chlap,ale cokolvek sa moze stat a ty musis mat istotu ,ze ty aj deti budete v bezpeci.ako priklad ti uvediem moju sesternicu(asi z druheho kolena).vydala sa za afgancana,vsetko super,nadherne deti,zili tu a zrazu padli dvojicky a americania zautocili na afganistan,jemu zabili otca a bratov,ostal len mladsi brat a podla ich zvyklosti sa musi najstarsi muz v rodine o ostatok rodiny postarat.tak sa on rozhodol,ze akoze maju vsetci tam odist . a vtedy sa ona nastvala a povedala,ze ani za svet tam ona s detmi nejde.nedonutil ju.siel tam nacas,vratil sa uz je zas tu,neviem ako si to odobril pred rodinou,no toto je este ten lepsi pripad.kadejak to mohlo skoncit.takze treba mysliet do buducnosti
@bobocka viem, ze keby sa nieco stalo v jeho rodine, a rodicia by nemali príjem (pretože tam dôchodok nemajú) tak im budeme musieť pomôcť my. Ale viem aj to, že ak rodičia môjho ex zomrú, on sa bude musieť postarať o staršieho brata, ktorý je invalid. To je podla mňa podobné. No a samozrejme že si chudak užíva vtipy priateľov o tom aký je "bombový" chlap - narážajú samozrejme na bombové útoky. Zaujímavé ale je, že priateľ, ktorý býva nedaleko pevnosti pri Islamabade, kde býval najhľadanejší terorista, bol to s priateľmi niekoľkokrát okuknúť a žiadnu takú pevnosť nenašli. Dokonca žiadny dedinčania o nej nevedia. Myslím, že všetko je politika a ja sa do toho rýpať nejdem. Ale vždy keď nájdem nejaký dobrý vtip o teroristoch, tak si to užívam, keď ho čítam manželovi. Možno práve ja budem tá, ktorá bude hľadať cez interpol alebo červený kríž unesené dieťatko. Ale vydávala som sa preto, že ma nenútil, nič nesľuboval, nemal žiadne narážky na vieru, proste nič. To neznamená že nič nežiadal. Vernosť. Ale to isté žiadam aj ja. Veď pre neveru sa skončilo aj moje prvé manželstvo so slovákom. A to, či ma zneužil na víza? Neviem k čomu by mu to bolo dobré. Možno keby bol o celom postupe a vízach vedel lepšie ako ja, tak by mi to bolo divné. Ale my sme si všetky vybojovali systémom - pokus-omyl. A ešte taký malý postreh. Malé deti ho zbožňujú. Priatelia, ktorí majú malé deti ho v kuse otravujú a rýpu do neho. 🙂)) Možno tým jeho úsmevom, neviem. 🙂)))
Ozaj ešte sa ma niekto pýtal na zahaľovanie. No ako som sa dočítala v koráne a samozrejme som to potom prediskutovala s manželom, zahaľovanie nevyžadujú muži. Je to viera ženy. Z koránu jej vyplýva, že by sa mala zahaľovať aby nevzbudzovala záujem cudzích mužov. Je to na nej ako na osobe. Ak som správne pochopila. ale samozrejme môžem sa mýliť. Veľa vecí je pre mňa ešte nepreskúmaných 🙂. Raz mi manžel spomínal, že aj jeho staršia sestra mala obdobie, keď sa búrila proti všetkého a začala sa zahaľovať. Rodina ju nechala nech si robí čo chce a ak sa jej zahaľovanie páči, oky. Potom sa zoznámila s jej terajším manželom a zahaľovanie ju "prešlo". Možno by bolo dobre, keby si niektorí ľudia pozreli videjká na youtube. Ja som si pozerala videá z manželovej univerzity a pochopila som, že ani tam už ľudia nežijú v dobe kamennej. Žijú normálnym moderným životom, možno ešte modernejším (viď príklad ja nemám umývačku riadu - zatiaľ ani sušičku na prádlo - zatiaľ) kdežto oni toto majú už dávno. Napríklad deťom priniesol pod stromček dotykové mobily, aké u nás ešte ani nie sú. A to tam vyšli na nejakých 50 euri. Plat môjho svokra je vo výške môjho platu a to si dovolia platiť kuchárku, upratovačku, ženu, ktorá im príde poprať a záhradníka. Samozrejme nie dennodenne, ale keď toho majú viac, alebo pred sviatkami. Možno kuk link:
https://www.youtube.com/watch?v=o4yFvVbuaC8sú tam dievčatá zahalené aj nezahalené. Proste je to iný svet, ale nie zaostalý.
@mawiya ja dufam, ze v blizkej buducnisti bude manzelstvo, mam priatela, cernocha, ale vierovyznanie rovnake, 😉 😉
som v zahranici a tu vydim, kde co cize mne nepride cudne uz asi nic 😀 😀 😀 😀 , hlavne, ze sa dvaja maju radi
a kedze moj rozprava po slovensky ani mi nic nepride cudne, mozno neskor, ked budeme asi chciet, aby deti hovor 😀 ili po anglicky 😉
mawiya,vasim rozvodom by nestratil trvaly pobyt .zalezi to na viacerych okolnostiach.za urcitych podmienok aj po rozvode ma pravo pobytu na uzemi sk. saj ked nebude byvat na tvojej adrese.ja verim,ze si sa snazila zistit informacie.,ake si mohla.ale opatrnost je namieste.vies,aj keby rodina vlastnila nehnutelnosti,to este neznamena,ze ich vlasni tvoj manzel. to,ze ma pracu po nete,je fajn.len si neviem predstavit,ako to vlastne funguje v realnom zivote.to licenciu ma v pakistanea tam odvadza dfane,ma poistenie socialne? vies,v ramci eu je takato praca mozna.ale firma ci licencia v pakistane....... ☹ prepac mi moju skepsu,ale na zaklade skusenosti pisem svoj nazor.islam nie je len nabozenstvo.je to sposob myslenia a zivota.dieta moslima je moslim od narodenia so vsetkym,co k tomu patri.ako to halal jedlo.....a to je len kamienok mozajky.....tie rozpravky predeti /islam pre deti / su nieco ine v preklade ,ako islam pre deti v arabcine.....ak mas moznost,precitaj si tu verziu....
ja samozrejme tiez respektujem tvoje rozhodnutia aj nazory.a tesim sa o par rokov na pokracovanie. 😉 .
@mawiya no ja mam tiez rozne pocity z toho ako media moslimov prezentuju.tiez neverim vsetkemu,no nemozem popriet ze to na mna vplyva.ja sa to snazim korigovat vlastnym raciom,no vplyv medii nemozem popriet ☹
inak ja som nenaznacila nic o vizach,neviem ci to mne patrilo co si ku koncu prispevku pisala.vo vasom pripade ma to fakt ani nenapadlo 😉 ale co sa tohto tyka,tak na manzelstvo koli takymto papierom ja nemam negativny nazor.moja kamaratka slovenka sa po rocnej znamosti vydala za juhoafricana v londyne.koncili mu viza,oni mali pekny vzah,no keby sa brat nemuseli,tak sa neberu.no ak chcela aby ostal v uk,tak sa museli zobrat a su dodnes spolu a veeelmi stastni.😉 proste manzelstvo z rozumu bolo tou najlepsou vecou aku mohla kedy spravit 🙂
@bobocka nie nie o vízach bolo pre iný príspevok, prepač len som to neoddelila.
A k tomu ovplyvňovaniu. Vieš ja som tiež veľmi ovplyvnená tv. Niekedy sa naozaj hanbím za to, že som si myslela v akých podmienkach žijú v Pakistane. Ale čo ti ukážu v TV. Iba biedu, zlo a to je všetko. Ale pozri u nás na nejakú dedinu, myslím naozaj dedinu, lazy. Tiež tam nežijú ako ľudia v meste. A pravdou je, že aj o nás si myslia že sme práve teraz zliezli zo stromov. Ja som naozaj niekedy nevychádzala z údivu, keď sa ma známy z pakistanu a indie pýtali na bežné veci. Akoby sme naozaj my žili v praveku. a to isté si my myslíme o nich. no a samozrejme všetci muslimovia sú teroristi. Ibaže veriaci muslim nezabije. A tí teroristi sú väčšinou chudobní chalani z dediny, ktorí o pravej viere nič nevedia, ale dostanú kopu peňazí a prísľub, že po smrti budú v 77 či neviem v koľkom nebi. 🙂
@alice107 Veľmi sa mi páči tvoje uvažovanie. Rovnako asi som rozmýšľala aj ja a stále rozmýšlam. keby nie, tak tu nie som. 🙂 Manžel pracuje pre priateľa, čiže nelicencovane, vypomáha. nie je to trvalá ale nárazovitá práca. Inak by sa to nedalo :( čo je škoda, lebo ho to baví. Viem, že halal jedlo je len jedna malá kocočka. Ostražitá som a zostanem. Milujem ho. Dáva mi pocit bezpečia, ochrany, lásku a tak si to vychutnáva. ak to nevýjde, tak budem sklamaná ako som bola pri prvom manželstve. Ale tomu zabrániť nemôže nikto. myslím sklamaniu. Určite ale ak bude náznak tyranie, alebo niečoho podobného, nie som malé dieťa a bohužial neverím na zázraky, že by sa človek mohol zmeniť. Tak ako manžel mojej naj kamošky. Rok po svadbe ju udrel a od vtedy 10 rokov sľubuje, že už to neurobí. a ona uverí. Ja len viem, že teraz mi je dobre. A chcem veriť a verím, že bude aj naďalej. Ja som čítala preklad koránu. Bohužial, veľa veciam nerozumiem a veľa vecí si môžem vykladať mnohými spôsobmi. a myslím, že to je aj problém muslimov. že mnohí si ho vykladajú po svojom. Ale to je aj problém kresťanov. Čo dodať. Pokračovanie bude 🙂
@eri28 to ti verím. Aj mne dáva manžel pocit, že som princezná. A toto som hľadala. Ale o tom strachu. To nie je že sa bojím, že teraz vyhodí do vzduchu dom 🙂 alebo unesie deti. 🙂 Neviem k čomu by mu raráši teraz boli, ale vážne. Chcem len nájsť podobné baby s podobným manželstvom, spolužitím, možno predebatiť niektoré veci z islamu, ktorým nerozumiem a samozrejme ma zaujímajú reakcie ostatných.
mawiya, dakujem za uznanie. 🙂 ja viem,ze teraz si zalubena.a citis ten pocit ochrany.a vidim,ze niektore veci vsak vidis napriek tomu relane.a to je dobre.pretoze si matka dvoch deti..a to musis charanit predovsetkym.pokil si´´solo´.bez spolocneho dietatka.vies,ked to teraz nevyjde,tak budes sklamana len ty....pokil nebudete mat spolocnu hypoteku,bsm a pod....ale ak bude spolocne dieta,tam uz nebude cas ani priestor na experimentovanie vo vztahu.
vies,z,vo väcsine podobnych vztahov ti muzi davali zenam pocit istoty..to j e rovnaka ich crta chovania...akoby zena boilo princezna....ale zial,vsetko sa zmenilo,akohahle si boli svojim postavenim muzi isti..a ked prisalo dieta,tlak na zenu sa zvysil.pises o kamoske.to je typicky priklad syndromu tyrania.....zena caka,ze sa zmeni..alebo ostave,lebo nie je schopna samostatnej existencie .hlavne,ked ma deti a pod....ale u muza islamskej kultury zena musi posluchat......ak nie ,ma pravo ju zbit a aj zabit.a v pakistane je to ochranene zakonom....muz moze za urc.okolnosti svoju zenu,sestru a lebo dceru nielen zbit ,ale aj zabit....v zapadne casti eu v ich komunitach je toto casty jav zial..nerespektuju zakony statu,kde ziju..oni maju inu prredstavu o zakonoch,moralke a konani,ako my v europe.tym nechcem napisat,ze tvoj manzel to robi alebo urobi.ale kedze bol vychovavany v state,kde taky zakon plati a spolocnost to vysoko hodnoti kladne,opatrnost je na mieste.ano,mnohi si z koranu vyberu len to ,co chcu.ale koran sam o sebe je ideologia smerujuca k potlacaniu osobnostnych prav.a zenskych najmä.ked niekto vyrastal v takom systeme,bud s nim splynie,alebo sa vzburi.ale to v krajinach ako pakistan nejde.bez ohrozenie zivota.medzi krestansvom a islamom je rozdiel.a velky.ale hlavne v tom,ze islam je sposob zivota.vopred nalinkovany.krestanstvo je nabozenstvo.vsetko je nechane na svedomi jedinca.v islame je to hrozba trestov.a islam sa prepleta s pravom danych krajin
to zahalovanie je tiez otazka ponimania zena len ako sex.objektu.uz vopred je zena ´´odsudena´´,ze je predmetom zvadzania muza..ma to dane.preto sa musi zahalit.......co je to za uvazovanie?cest nosime v sebe.ziaden nihab neurobi z nemravnice slusnu zenu.ak sama nema vypestovany kodex moralky.je to len nastoj ovladnia zien muzmi..... okee3wsanim ich prav sa stavaju podriadenymi na muzoch .a to je ciel.....ako pise.clovek sa nezmeni,ked pride zit do inej krajiny.na to pamätaj.
a ste k tej praci.bolo mi jasne,ze to nemoze tm vykonavat na firmu v pakistane..to ten poraitel je pakistane a on mu posiela cast prace,on to urobi a dostane nejake peniaze?ten priatel ma teda v pakistane licenciu?prepac ,ze sa na to pytam,....a vies,bez perfektrnej znalosti sj podobnu pracu nemoze na sk vykonavat.to si mal uvedomit predovsetkym.to je to relne uvazovanie,co mi prepac,u tvojho manzela chabalo,ked sa rozhodoval prist na sk.....a vies,pracu treba brat tam,kde ponukaju....aj v ba.....to diktuje relane uvazovanie....praca pre cudzincov sa totiz bez jazyka tazko zhana v regionoch....
v pakistane su velke soc.rozdiely.hrstka ludi je bohata..a ta obrovska cast obyvatelsva je chudobna.stredna vrstva prakticky neexixtuje......prepac mi,neda mi este poznamku.dufam,ze si videla prelozene aj originalne diplpmy o vzdelani tvojho manzela......to ne je o nedovere.ale naopak o normalnej manzelskej dovere...pretoue ak chce dobru pracu,musi prave nostrifikovat doklad o vzdelani....prepac,to je taka prakticka poznamka.ale vidi sa mi dolezita.skor ako pride na svet vase dieta,je dolezite mat nielen pocit istoty a bezpecia.ale aj relane vysledky.to je proste realita zivota...
dala si sa na velmi zlozitu cestu zivotom..drzim palce,ab si sto zvladla.lebo si len na zaciatku...
a mozem este otazku? 🙂 ako sa paci manzelovi na sk?ak zvlada to prisposobovanie sa?
@alice107 asi mas koran prestudovany, alebo si sa tomu venovala, tak možno sem tam by si mi mohla aj niečo viac povysvetlovať. 🙂 Rada by som. áno diplomy sme dali superlegalizovať, aby ich mohol používať aj tu na Slovensku a aby mu uznali titul, všetko sme to už dávnejšie posielali dokonca cez ministerstvo školstva. On si všetko uvedomuje. A zatial sme finančne zabezpečení. Takže nemusí nastúpiť hneď do práce, dokonca nám zatiaľ stačia peniaze, ktoré zarobí na doučovaní angličtiny. Dokonca mu ponúkli miesto v škole, ktoré asi zoberie, je to čerstvé, tak uvidíme. A ako sa mu páči na Slovensku? Je zbláznený do snehu 🙂 chodí sa s deťmi klzákovať :P, páči sa mu, že nerobíme rozdieli v práci, či v súkromí. myslím teraz na to, že ak mi príde na návštevu kamarátka, tak jeho zoberieme medzi nás a zapája sa do rozhovorov. a zase naopak. už si tu našiel priateľov dokonca aj muslimov a je rád keď sedím s nimi a preberáme rôzne témy. Miluje naše jedlá, klasické, ktoré varím z kuraciny samozrejme a nenávidí halušky. 🙂 Teda nie že nenávidí ale po prvej lyžičke povedal že asi to nezje 🙂. No a samozrejme nepáči sa mu, že sme tu všetci rozvedení. A alkohol. Keď ideme ráno v sobotu na väčší nákup a musíme prejsť popri krčme, a ľudia vonku v mraze popíjajú o siedmej pivo. No je to pre neho nepochopiteľné aj keď uznáva, že aj jeho priatelia už alkohol popíjajú. Máš pravdu, všetko je v začiatkoch ale nemám strach. Mám dosť rozumu a áno oni sú vychovávaní k tomu, aby ženu hýčkali a získali a niektorí to potom zneužívajú. a ženám ubližujú. Ale niekoľkokrát do týždňa skypujem s jeho sestrami, teda hlavne s jednou, ktorá má malé bábätko. Rozprávame sa úplne normálne a veľakrát rozoberáme práve tieto veci. A viem, že manžel bol vychovávaný k úcte k žene. nie len k svojej matke, sestre a manželke. Viem, a chápem, že určite poznáš ten pocit, zamilovania a sklamania. Ale myslím, že to môžem zažiť aj tu so slovákom. Tak uvidíme.
@mawiya presne suhlasim s nazormi @alice107. Pohybujem sa medzi pakistancami uz vyse 10 rokov a vsetko, co pise alice, je pravda, BEZ VYNIMKY! Priznam sa, aj mna zaskocilo, ze tvoj manzel je hodne mladsi....medzi Moslimami je to hanba, takisto nepoznam ani jedneho, ktory by si zobral rozvedenu europanku s detmi, to je proste nepripustne, nech je akokolvek moderny. Nechcela som o tom pisat lebo vidim, ze si zalubena a stastna a nechcem, aby to vyznelo, ze ti nedoprajem. Ja som takisto taketo varovania brala ako zavist, ale zial, ukazali sa pravdive. A tiez by som mu neverila ani tie diplomy 😀. mam proste skusenosti....a ako pisala alice, oni neuznavaju ziadne zakony, casto ani koran, ale maju vlastne zakony, ako sa im hodi, teda iba muzi, zeny nemaju na nic narok. To, ze tvoj muz je z mesta, je sice fajn, velke mesta su uz naozaj modernizovane, ale to neznamena, ze aj mysle ludi.
Ja by som bola tiez velmi opatrna a hlavne mu neverila na 100%, vsetko radsej preveruj a nenechaj sa oblbnut tym, ze si jeho princezna. Lebo ak sa ma doma tak dobre, tak je nepochopitelne, preco sa rozhodol odist do Europy...a ak je z dobrej rodiny, tak je to pre mna este nepochopitelnejsie lebo dobre rodiny si daju zalezat na dobrej neveste, myslim tym postavenie rodiny, majetky a tak., tym nechcem povedat, ze ty nie si dobra manzelka, ale u nich je tento porces uplne iny. Aj ked si uz mozno nemusi zobrat tu, ktoru vyberu rodicia, ale vzdy je to vopred schvaleny okruh, z ktoreho si vybera, slobodna volba tam este nie je a europanky v ziadnom pripade nie, iba ak by mali sluzit ako prostriedok ako sa dostat do Europy a hlavne tam zostat. Zial, poznam vela takych ...vlastne vsetci, kedze ina sanca, ako zostat v nasom priestore po ukonceni studia alebo vyprsani viz neexistuje. A vacsinou posielaju synov do zahranicia, aby zabezpecili neskor rodinu doma, kedze dochodky tam neexistuju. Takze tiez som skeptik, na zaklade vlastnych skusenosti, ale drzim vam palce, nech vam to vsetko dobre dopadne 😉.
no další názor, všetci sú zlí. :( možno máš pravdu, ale aj tak odsudzovanie na základe skúseností, odsúdenie človeka len preto, že pochádza z krajiny, z ktorej ty poznáš iba zlých Pakistancov. Neviem. Ale toto je to, čo nechápem. Napísať vlastný názor je fajn, napísať daj si pozor na to a to, je fajn. Ale pochybovať o diplomoch? Neviem to sa mi už zdá schizofrenické. Naše ministerstvo žiadalo ten diplom z univerzity. prešlo to naším konzulátom v iráne. No ak sfalšoval všetky dokumenty, tak mám za muža mcgyvera. Na to som teda aj pyšná 🙂. To že som staršia nie je pre neho hanba, a pokiaľ viem, tak muslimovia toto nepovažujú za hanbu. a rozvedenú ženu tiež nie. Ja som sa dočítala v koráne, že prorok Muhamed si zobral o vela rokov staršiu ženu a Muhammed je pre nich Pán prorok. áno, bohužial poznám aj pakistancov, ktorí sa chcú dostať do európy. Môj manžel chce pracovať a žiť v Dubaji. Zostávame tu len preto, že deti ešte nevedia dobre po anglicky. A ja chcem aby prvý stupeň školy aj mladší ukončil tu. Takže nie všetci túžia byť "európanmi".
@mawiya ja rovnako suhlasim s nazormi alice aj alizy. Ja by som na tvojom mieste chvilu s dietatom pockala. Mozno som to prehliadla a uz si niekde pisala, preto by som rada vedela ako dlho ste manzelia, resp. ako dlho spolu byvate? Niektore charakterove vlastnosti totiz vyplavaju na povrch az po dlhsej dobe.
@mawiya nemusi tuzit byt "europanom", ale moze tuzit mat SK obcianstvo a s nim spojene vyhody v EU. Svoje posobenie potom moze rozvijat v Dubaji a ked sa mu znepaci, tak sup späť do EU. Neber to tak, ze ti nechcu dopriat...mozno len maju urcite skusenosti a snazia sa ta pred niektorymi vecami vystrihat.
@mawiya - necitala som vsetko, ale zovseobecnovat sa fakt neda, opatrnost je sice na mieste, ale ty ho poznas najlepsie a vies, co od neho mozes cakat. Starsia zena a mladsi muz, fungovat to moze, kamoske to tak klape uz 15 rokov, su maximalne stastny... Manzelstva roznych nabozenstiev, roznych kultur? Tiez poznam niekolko stastnych parov 😉 Vsetko je to o kompromisoch, co pises, je tvoj manzel asi vysoko inteligentny cloviecik, hadam ma aj kopu socialnej zrelosti aby ste spolocne dieta vychovavali tak, aby boli spokojne obe strany.
Vsade na svete su zli chlapi a je jedno, ake maju nabozenstvo, co tu aj na koniku niekedy citam, co vsetko si zeny - slovenky zo slovenskymi manzelmi - nechaju robit :( Hroza hrozovita :( Niekedy mi to pripada ako sebatyranie, ze zostavaju v takom vztahu.
Co pises, je fajn. Si stastna, spokojna, ostavas ostrazita. Viac sa asi urobit neda 😉

@katecameron no mojej matke nevadí, že žijem s muslimom. jej vadilo, že som sa rozviedla. Nepomohla mi v tých najhorších chvíľach. A beriem, že je to neobvyklé a mnohí ľudia takto reagujú. S muslimom nikdy. Ale možno treba skúsiť. Môj manžel navarí, poriadi, postará sa o deti - chudáčik bol s nimi celé letné prázdniny 🙂, nikdy ma nenechá niesť ťažké veci, problémy rieši rozhovorom, nikdy nekričal, nepije. áno, uznávam, môže sa to zmeniť. Tak ako sa môže zmeniť manžel Slovák, ktorý začne piť a ženu týrať. Všetko ale ukáže až budúcnosť