icon

Nepamätám si tváre

4. nov 2021

Bože, ja som už kvôli tomu zažila toľko trapasov!!! Má to niekto podobne? Mne je z toho tak neprijemne a hrozne sa hanbím. Dnes opäť a mňa normálne boli žalúdok, lebo tomu chlapovi to už nemám možnosť vysvetliť. Prihovoril sa ku mne jeden chlap, bol s kolegom, že,,my sa poznáme, nie? A ja som na neho pozrela, hovorím ,,no netuším " .. lenže bol okolo chaos , veľa ľudí...už som sa k nemu nedostala. Teraz spätne som si uvedomila, že vyzeral veľmi zaskočený, až urazený. Ja naozaj neviem, odkiaľ sa poznáme. Ja si nepamätám ľudí. Kým ich nepoznám dlhšie a nestretneme sa pravidelne, skratka ich nepoznám a nemôžem každému povedať ,,keď vás na ulici nepozdravim, nehnevajte sa, ja si vás skratka len nebudem pamätať.
Niekedy to naozaj poviem, a už sa mi stalo ze mi niekto kývol a hovoril ,,čau,ja viem, že ty si ma nebudeš pamätať, ale poznáme sa.

sssss123
4. nov 2021

pridávam sa k Vám, s tvárami problém odjakživa, ale dátumy narodení, mená, telefónne čísla sypem ako z rukáva

midori123
4. nov 2021

Tak tersz som mormalne onemela!!
Ten uvodny prispevok som sa zlakla, ze som napisala ja.
Uplne si ma vystihla! Ale ze uplne!
Tvare su moja smrrrrt…..🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
Tolko trapasov ktore som si v zivote s tymto uzila, by sa zmestili kludne do takeho hrubsieho romanu.
Ale koniec ma zabil uplne.
Ze tymto trpia hlavne ti, ktori vela citaju.
Tak naucila som sa vraj citat sama este pred nastupom na ZŠ.
Ako? Neviem- netusim, ja si na to nepamatam, len teda mama s otcom to tvrdia a zvysok rodiny im pritakava, ze ano-ano, je to tak.
Citam dodnes vela a rychlo! Nemam problem dat aj hrubu knihu od vecera do rana. Zacitam sa a koniec. Idem jak píla.
Len teda tie tvare nestastne. Tie si ani za nic na svete aj s menami neviem zapamatat.
Telefonne cisla viem naspamat aj kolegov, s ktorymi uz roky nepracujem. Datumy narodeni aj spoluziacok zo strednej skoly. A ŠPZ poznam snad cele mesto. Ked soferujem, cumim na ne jak debil a nie a nie a tym prestat.
No tvare…..🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

karmen118
4. nov 2021

@dadis a autorka presne to sedí, rýchlo som sa naučila čítať, a od mala som hltala kvantá kníh a detských časopisov, ocina som donútila v druhej triede ZŠ aby ma prihlásil do knižnice a bola som tam pečená varená ma musela knihovníčka haltovať, že si nemôžem naraz požičiavať toľko kníh 😅. Ja som tie knižky doslova hltala a ani mi nechceli veriť, že som ich už prečítala, keď o pár dní som si prišla po ďalšie, tak ma skúšali z obsahu, či som ich naozaj prečítala 🙈. Ak ma zaujme nejaká aj hrubá bichľa do pár hodín ju mám prečítanú.
Inak je zaujímavé, že knihy, filmy, seriály, niektoré informácie a pod. čo ma zaujali tak si vybavím hneď aspoň časť obsahu, aj keď som to videla/čítala dávnejšie, ale tváre/mená ľudí alebo kde je aká ulica podľa názvu (orientujem sa iba podľa toho čo vidím a čo si pamätám kde v meste je :D) atď., tak to zabudnem veľmi rýchlo. A tiež si o človeku skorej zapamätám nejaké info ako k nemu priradím tvár a meno 😖 😅

autor
4. nov 2021

No tak toto by bola veľmi zaujímavá téma na diplomovku a výskum 😳
Naozaj zaujímavé 😀
@snowflake07 ou tak toto je už extrem 😅
Nepomohlo by ti, prehodiť pár slov s tou susedou?

autor
4. nov 2021

@midori123 no ja si tiež nepamätám, aby ma niekto učil čítať. Asi je to tak dané. Neviem, či sa to dá ovplyvniť. Úprimne, keď moja dcéra prejaví záujem o písmená tak skoro, budem sa snažiť odpútať jej pozornost🤣 ...nech predide trapasom v buducnosti🤣🤣🤣

autor
4. nov 2021

@karmen118 😀👍

tenerifka
4. nov 2021

Tiez potvrdzujem to citanie, ja som vzdy predcitavala celej triede uz v 1.rocniku, ked prisla nejaka ucka na zastup, tak ked sa spytala, kto najlepsie cita, tak vsetky prsty ukazovali na mña, do kniznice som zacala chodit v 6.rokoch. Gramatiku som mala odjakziva v malicku, aj po 22 rokoch mimo Slovenska. Takze som si podla vsetkeho v detstve znicila mozog😂

tanuuulka
4. nov 2021

Dievcata, vsimate, ze si pamatame cisla? Moj muz sa casto az desi pri otazke: vies, aky je dnes datum?.. pamatam si datumy narodenin a menin hadam kazdeho, koho poznam, pamatam si datum, kedy nam vykopali prvu dieru na zaklady domu, datum, kedy sme poziadali o stavebne povolenie, datum, kedy ho schvalili, datum, kedy som bola na socialke.. proste nepotrebne veci! Filmy odrecitujem cele pasaze... texty na hviezdoslavov kubin som vedela vzdy celej triedy, vacsinu si pamatam dodnes. Preco si radsej v hlave neurobim miesto napriklad pre susedu? 😃 a to som pocas vs robila vo fastfoode a po letach v Nemecku v restauracii, joj, to bolo trapasov. Mali sme dnu 2 zakaznikov a ja som si nepamatala, komu som urobila bagetu 🙈 pocas vs som zaroven ucila na jednej katedre (4 semestre som zastupovala vyucujucu), so spoluziakmi som si tykala, s mojimi studentmi vykala. To bolo trapasov, ked som dakoho stretla, ci mam tykat alebo vykat, tak som pouzivala vseobecnu frazu "zdravim" 😃 dalsi rok som si u veducej "vyhadala" tykanie so studentami, tak aspon o problem menej 😁

dadis
5. nov 2021

Baby, tak som trochu googlila studie a ten vztah so skorym citanim a rozpoznavanim tvare bol vyvrateny cca pre 4rokmi. Avsak som sa docitala, ze ide o casty priznak poruch autistickeho spektra. Takze to skore citanie - mala som to aj ja (naucila som sa tiez sama citat bez asistencie) je asi len dalsi/vedlajsi symptom, ktory s tou prosopagnoziou priamo nesuvisi. Ale suvisi asi s vyssim intelektovym nadanim. Este take zaujimavosti: Takito ludia sa naucia rozoznavat ludi podla ucesov, okuliarov, postav. Ja mam som si 3 roky myslela, ze mam jedneho starsieho siveho kolegu s bradou. Az neskor som zistila, ze su tam dvaja taki podobni. Doteraz neviem k nim priradit meno, ktory je ktory 🤦‍♀️. Ze mame problem niekedy rozoznavat postavy vo filmoch a serialoch, avsak v animovanych nie. To asi moze byt pravda. Ja to mam, ak su vo filme podobne osoby napr.s podobnymi ucesmi, bradati atd.

evabb35
5. nov 2021

@tanuuulka u mňa je to iné, nie ani tak čísla, skôr situácie, kto čo kedy povedal, ako sa zatváril, o koľkej hodine a minúte a sekunde (všade nosím náramkové hodinky),čo mal oblečené, farby, tvary, vône, počasie...zisťujem, že je to špecifické, že nie každý si to pamätá. Najväčší problém mám s krajčírkami a s ich rodinnými príslušníkmi, ktorí prídu za nimi do krajčírstva. Potom šomrú, že ich nezdravím na ulici, ale ja ich vôbec nepoznám. Neviem, či to je tým, že v krajčírstve sústredím pozornosť na ich prácu, zvažujem strih a látku a tvár krajčírky vôbec nevnímam.

autor
5. nov 2021

@dadis vyvrátili to, ale kto sa pýtal nás??? 😂😂😂 s nami prieskum nerobili....
S tými filmami, aj toto. Ja filmy preto nepozerám. Nedávajú mi zmysel, keďže jedna a ta istá postava je aj vrahom, aj policajtom, aj poštárom.... miešajú sa mi. Niekedy mi ešte manžel zvykol vysvetľovať kto je kto a že to je druhy a to nie je on, ale pred 2r povedal ze s tým konci a odmieta so mnou pozerať filmy 🙄
Výnimočné si niečo pozrieme. Ja preto skôr dokumenty 😂😂😂 a čítam. Tam sa mi tie postavy nepletu.

autor
5. nov 2021

@dadis ale toto s tým kolegom, a zrazu sú dvaja 😂😂😂😂😂😂🙏👍👍👍 toto si zabila!
My vsetky by sme sa mali spojiť a urobiť výskum hahaahh....alebo aspoň napísať knihu s našimi prihodami a volala by sa ,,poznáme sa?"

autor
5. nov 2021

@evabb35 ved toto. Ze ci v obchode ci na návšteve sa s niekym bavis aj 5 hodín a na druhy deň v tescu prejdeš okolo akoby si ho v zivote nevidela.

@tanuuulka ano, čísla naozaj pamätám. Aj zložité nelogické dlhé čísla, rôzne hesla, kódy, t.c. si pamätám všetkých z pred 25r keď ešte neboli mobili, ale len pevne linky - co sú už dávno porušené, dokonca aj tie byty dávno predane, tety poumierane, ale ich čísla viem.

evabb35
5. nov 2021

Keď som bola mladá, tak okolo 20-tky, mala som z toho strašný stres. Neviem, či si vôbec vie niekto predstaviť ten stres. Hlavne vtedy, keď som mala ísť niekde medzi množstvo ľudí a tam sa stretnúť v tej mase ľudí. Strašne ma to vyčerpávalo. Neboli mobily, pripadala som si strašne...

autor
5. nov 2021

Mobily

evabb35
5. nov 2021

nebolo možné vtedy ako dnes, zavolať na mobil, kde si, nevidím ťa...to bolo strašné.

autor
5. nov 2021

@evabb35 no, mňa keď zoznámili s mojim exmuzom, veľmi sa páčil, bola tam príťažlivosť, všetko. Potom o rok sme sa stretli nahodne. Vedela som kto je, lebo mala som pri sebe tu kamošku-to je ten a ten... bla bla...
Znovu sa mi páčil 😄 potom sme si dali rande netušila som ako vyzerá, ale vedela som, že sa mi páči...
Štvrté rande- modlila som sa, nech sa prihovorí prvy
Asi až na 5 rande som ho konečne spoznala...ze aaano, to je môj frajer

betulinka1
5. nov 2021

Nepamätám si ani tváre a ani mena. Robim s ľuďmi, takže trapasy sú niekedy vtipné. Ak nespoznam výhovorim sa, že nemám dobré okuliare, som zamyslená, mám hlavu inde. 🤣🤣🤣

evabb35
5. nov 2021

Najhoršie bolo, že som pôsobila akoby som trpela nejakou sociálnou fóbiou, lebo som mala taký vystrašený pohľad medzi množstvom ľudí z toho stresu.

evabb35
5. nov 2021

To bolo toľko trapasov, že sa to nedá všetko ani sem popísať.

evabb35
5. nov 2021

Kto ma nepozná, tak si samozrejme o mne myslí, že som namyslená.

evabb35
5. nov 2021

Tiež som potom radšej všade chodila ako prvá.

dadis
5. nov 2021

@autorka Ako by si pisala o mne s tym rande😂😂😂, ja na kazde pociatocne (nielen prve) rande idem so stiahnutym zaludkom, ci toho cloveka spoznam 🙈🙈

evabb35
5. nov 2021

A všetci, že čo si tak skoro prišla, nemusela si tak skoro chodiť...naopak...musela som...to bola nutnosť prežitia medzi množstvom ľudí s takou vadou či čo to je.

autor
5. nov 2021

@evabb35 ano, aj o mne si to veľa ľudí myslí, že som namyslená. A okrem toho naozaj som mala silné dioptrie a okuliare som nenosila

evabb35
5. nov 2021

To už keď som išla po ulici a nejaká ženská na mňa zazerala, hneď som spozornela, že to bude asi krajčírka...

evabb35
5. nov 2021

Ale sú to blbé situácie, som nákupnom centre, na ulici a odrazu mi niekto povie ahoj a ja ako blbec celý deň potom rozmýšľam, kto to bol...lebo ľudia sa menia rokmi.

bebe02
5. nov 2021

Jeeej, baby, tiež sa pridávam do klubu. Čo ja som už trapasov s týmto zažilaaa.....

tom_i
7. nov 2021

Ja si pamätám tvár, ale meno ani za svet. Minule som v práci musela vycúvať z kancelárie aby som si pozrela meno. Pani X skoro skolabovala od smiechu. Rovnako stretnem spolužiačku, viem kde sedela, obľúbené predmety ale meno ani za svet. Atď

vamajka
7. nov 2021

Jaj ako keby som o sebe citala. Tiez ma niekto pozdravi a neviem kto to je