Nepreháňajme to s deťmi a zapojme sedliacky rozum
Mam pocit ze v poslednej dobe nič ine sa na koniku nerieši, ako v ktorom mesiaci presne ake jedlo davať, ako nadžgať do svojich deti presne predpisane množstvo mlieka, ako do nich naliať presne predpisane množstvo vody, že sa im nesmie davať hento toto, lebo by bola alergia.... Neočkovať, lebo sa zruti svet, očkovať, lebo všetci vyhynieme... Ja som uz z toho unavena.... Pripojte sa do tejto diskusie ked vam niečo taketo lezie na nervy a povedzte svoj nazor...
@luciferova to beriem ako heru🙂 tiez doma pouzivam...predpokladam ze tam je iny tuk ale teda nieco na ten sposob asi... a u mojej nepresli bebe kekse😅 nechce ich moc...
co sa jedla tyka,myslim ze detom nic neujde ak nebude mat cokoladu priskoro,alebo chipsy atd...ved to aj pre dospelych je nezdrave... klobasa atd u nas doma ani moc nefici len obcas a teda my sa stravujeme dost nezdravo🙂 najma ja😀 ale malu sa snazim aspon kym sa da ochranit od nezdravych jedal este sa ich napapa za zivot viac ako dost... a teda neumyte by som nedala jest lebo ktovie co vsetko tam je... (okakal vtak a podobne) a zo zeme tiez nie...mame psa a teda sice upratujem ale predsa len.... nemyslim si ze dieta o nieco ukracuju matky ktore davaju pozor na stravu deti... samozrejme za prehnane povazujem kupovanie vylucne bio potravin aj to povazujem za prehnane nedavat nic sladke (ale aj tam sa da urobit kompromis... naco cokolada alebo cukrik ak mozem dat piskotu 😉 ) sterilizovat som ja nikdy nesterilizovala nic (len cca prve tri mesiace odsavacku a obcas flasu v ktorej som mala uskladnene mlieko) ale potom som uz len umyvala...ale nevidim nic zle na tom ak matka umyje (ja to tiez robim) hracku ktora padne na zem a uz vobec nie ak padne na zem vonku...jasne budovanie imunity je dolezite a preto sa nepozastavim nad tym ak si da mala prsty do ust -moja mama pri tom chyta infarkt... lenze tomu nezabranim, ale ak padne hracka viem ju zdvihnut a umyt tomu viem zabranit aby som jej dala spinavu hracku...mozno budem nechutna ale kde mate istotu ze tam kde padla nebolo predtym hov...ko, alebo si tam neodflusol nejaky bezdomovec, atd...
baby a co tie umyte hracky a rozok zo zeme nie? ved snad nemate doma jak v chlieve... nie? dieta sa neda chranit a davat vsetko len tip top... sterilne, podla kniziek atd...
@pici ja ked citam ze niekto takto umyva hracky zo zeme mne to je strasne smiesne (ako nechcem sa tym nikoho dotknut) ale ja nasu malu kolkokrat pristihnem ako lezi na zemi a olizuje podlahu 😀 😀 😀 alebo mi zdrhne do chodby a uz ma v ustach moje tenisky a co mam robit, priviazat ju o radiator alebo nerobit nic ine len stat nad nou? 😀 😀 😀
Ja by som chcela vidieť tie striktne sterilné eko bio mamičky či by boli stále tak zarputilo sterilné a striktné keby mali dvojčatá 😀
@azarijka keď bol krpec menší (štvornožkoval ešte) tak zopár krát dofrčal za mnou so zakusnutou papučou v ústach 😀 stalo sa zopár krát že som ho pristihla jak olizuje papuče 😅 No a čo som mu mala pusu so savom umyť a vypláchnuť? Vybrala som papuču, odložila a bolo po srande. Dávaš pozor, ale stane sa že si nevšimneš, je to podľa mňa nad ľudské sily uhlídať každý jeden jeho pohyb. Už sme z pusy vyberali aj kamene a nikto z toho nemal ani infekciu, ani vyrážky či hnačky 😎
baby nečítala som vás všetky od kedy som tu nebola,ale nejak sa to tu zvrtlo...
hračky,teda okrem hrýzatiek som nesterilizovala nikdy,sem tam umyla a bolo,rožok zo zeme?už sme zjedli viackrát 😀 doma ked malej niečo spadne,normálka zodvihne a papá dalej,ved sme doma nie v chlieve 😎
čokolády či cukríky to všetko u nás frčí,samozrejme všetko s mierou,pikantné párky,klobásy,hurky,tlačenky,sekané,pečenovky atd.naša malá to všetko zbožnuje,doprajeme jej zo všetkého no tiež s mierou,vlastne jeme všetko do radu a klop klop phodička 🙂
Baby no každá po svojom. Ja keď vonka padne hračka, nedám, čo by čo bolo, lebo nám po dvore aj po dedine celkovo behajú psy a mačky a kravy, tak pre mňa je to fuj. No doma viem že keď si podlahu umyjem a prezúvam sa do prezuviek, tak mám čisto a nemalo by sa nič stať. Plišáky občas šlahnem do pračky. Akurát neviem ako vyčistiť hračky, čo majú v sebe nejakú tú hracú vec-prať asi nie, zatial to vlhkou handrou otieram, ale ak ktrási viete poradiť, budem rada. Joj a BIO-no vec názoru. V nemecku z BIO farmy vyšla E-cola, tak aké prísne kontroly, keď toto nezachytili? Za to nejak extra nie som. A dnes mi došiel mail z hami klubu, či variť, či nevariť. No podla mňa je najlepšie keď doma dieťaťu navaríte, i keď škoda je, že keď doma nepestujete zeleninu, tak kúpiť musíš či chceš, či nechceš, najlepšie na trhu, ale keď inde niet, tak aj z obchodu no a hotové príkrmy ako zeleninovo m§sové a také, môj syn jesť nechce, ani mne nechutia. Domáce je domáce. Ale presnidávky ovocné sú mňamky aj pre mňa aj pre malého.
A ešte sa chcem opýtať, na Activiu, že či môžeme len tú čistú bielu, alebo sa môže aj biela sladká? Máme 8 mesiacov-dnes. Dík
@nadezdah moze aktiviu bielu sladku-ja som davala len tu.
@nadezdah aktiviu nie. Jednak na samotnej i h stranke pisu he do 3 rokov nie a jednak pre dieta su vhodnejsie jogurty smotanove, okolo 10% aspon. To su napriklad zvolensky, banovsky, tesco smotanovy (v takom hnedom obale) atd. My sme teda aktiviu mali jedine u babky, ked nic ine nebolo 😅 ale dobrovolne ju malemu nedavam 😉 nie preto, ze som eko bio a neviem aka matka, ale preto, ze ine jogurty su vhodnejsie 😉
Aby som teda bola v teme - neprehanam to (neurychlujem na co mame cas) a radsej zapajam sedliacky rozum 😉0
@pici ja som pisala o umyvani hraciek ked padnuna zem vonku,lebo tu boli baby co pisali ze v pohode daju nazad dietatu... no moja ma v kociku plysaka a pcha ho do ust tak jasne ze jej ho nevratim ked ho slahne o zem
@nadezdah aktiviu nie, smotanove davaj zvolensky atd... oni sami pisu (aktivia) ze nie je vhodna do 3 rokov a ked uz oni napisu tak na tom nieco bude...
@luciferova som pozerala bebe keksom zlozenie🙂 tiez je tam stuzeny pokrmovy tuk🙂
a inak preco sme mimo temy baby podla vas? zato ze nedame vsetko na jedenie alebo ze umyjeme hracky? ja nemam tieto veci z knih riadim sa svojimi nazormi... jednoducho mam pocit ze to chcem umyt a ze na niektore veci ma este cas, neviem co je na tom zle a neviem teda preco by sme to nemohli prezentovat...tato tema je o tom ze si povieme co ako kto robi a navzajom sa neodsudzujeme...ja nikomu nevravim ze nech neda cokoladu alebo klobasu...mne je jedno ci da, ale to neznamena ze musim aj ja🙂 skorej mi pride ze vy co davate cokoladu a klobasu odsudzujete tie co to nerobia... 😕
@zuzkat1 ja som myslela v mladsom veku. bebe kekse aj marina kekse mu uz teraz davam, predtym nehrozilo 😉 ani jedny, ani druhe 🙂
inak taka cokolada a klobasa, to je teda ina kombinacia 😀 najlepsie spolu 😉
@luciferova jaj🙂 no moja dostala prvykrat marinu ked mala cca 15mesiacov🙂
@zuzkat1 nikto tu nikoho meodsudzuje,teda aspon ja som to tak určite nemyslela,len som vyjadrila svoj postoj 🙂 ako si ty napísala,je to téma v ktorej si píšeme kto ako čo robí,a plyšáka zo zeme z vonka ktorého by mi dieta pchalo do úst,by som určite oprala aj ja 🙂 alebo ak by sa dalo zamenila za inú neplyšovú hračku,ak to pchá do ústočiek 😕 a mimo témy tu nieje nikto,myslím že to ani nikto nenapísal,len niekedy sa mi názov danej témy nejak nezhoduje s niektorými príspevkami...
@luciferova klobása a čokoláda,predstav si že ja som už skúsila aj horšie kombinácie a prežila som 😀
ani ja neurýchlujem načo si myslím že ešte je čas,ale ak si moje dieta pýta niečo s z tých mnou vymenovaných nezdravých vecí,či je to hocičo zo spomenutého či chipsy,keksy a neviem aké nezdravé dobroty,tak jej to neodopieram ani nezakazujem,teraz už nie,už sama velmi dobre vie čo má rada a čo nie,a my v jej veku sme pojedli myslím si ovela nezdravšie veci a tu sme.Naschvál som vymenovala len tie pochútky ktoré niesú príliš zdravé,ale ved je sampzrejmé myslím pre každú z nás mamín že v prvom rade svojim detičkám núkame a snažíme sa dávat čo najviac zdravého,,výživného,vitamínového...lenže nie vždy je to aj chutné,a preto si dovolíme teda spon my sem tam zhrešit 😎 myslím že to je ten "sedliacky rozum" 😀
A dovolím si poznamenat ešte moj taký postreh,maminy ktoré nedávajú detičkám nijaké "dobrotky"myslím napr sláne,sladké atd.....je to hned na tých detičkách aspon v mojom okolí vidiet,napr.na ihrisku vonku,ked nám deti vyhladnú po chutnom obede si dovolím dat malej vždy nejakú sladkost či krekry,akonáhle to otvoríme tak sa len po tom zapráši a to si moja dcérka uchmatne ledva pár krát 🙂 nie som lakomá,ani mi to nevadí,len som tým chcela povedat že detičkám sú tie veci potom vzácne a nevedia sa ich dojest...a som rada že moje dieta nie vzácne na nič,pretože vie že všetko má doma 🙂
ja este drobcovi toho vela nedavam. zatial len zeleniku a ovocie. no bola som aupair v Anglicku,kde 6rocne dievcatko malo dovolene kopcek zmrzliny v piatok vecer....to bolo jedine nezdrave jedlo ku ktoremu sa dostalo. takze vseeetky peniaze co dostavala setrila,aby si mohla potajomky kupovat sladkosti (to mala 6 rokov) a bola schopna spraskat toho dost. kazda tema bola o tom ako s dostat k cokolade a hocikto ju cokoladou uplatil a bola schopna spravit hadam cokolvek a potom mlcat....to len ako priklad extremneho zakazovania sladkosti
@nadezdah - ja len k tej nemeckej e-cole... tie virusy su vsade a ze to bola prave bio farma je viac-menej nahoda, takto infikovana bola uz sadba klickov a ta pochadzala z ciny, tu ich len v idelanych podmienkach kultivovali a potom primiesavali do salatov.
Mne sa zaludok obracia, ked tu vidim vsetky tie traktory, ktore chodia striekat kravske hovna doslova na polia a my to potom davame jest nasim detom. A robia to tak vsetci, ved je to normalne. No len mne sa z toho obracia zaludok.
Umyvat hracky umyvam, raz za mesiac vydrhnem hernu a vsetky hracky v nej, ostatne utriem, ked to nejak strasne niecim zapatlal, zvysok nechavam tak, rovnako hracky v detskej, plysakov nemame, nastastie. Ked mu nieco padne na zem, nevraciam mu to automaticky, ked je spinave, je to spinave a proste to nedostane...
Co sa tyka sladkosti, tak v tomto som dost opatrna, mne sa ako decku velmi kazili zuby a Saska je na tom rovnako, umyvame 2-3x denne, dzusy teda kyselinu nepije ziadnu, sladkostiam sa clovek nevyhne, ale nepapa moc a aj tak uz mala 3 kazy, ktore jej uz blombovali. Je na to nachylna, preto aj davam pozor na to, co papa. Max je este uplne bez sladkosti a zije xixi...
@anjelicek26 to robili uz aj nasi predkovia...len tie hovna nazyvali hnojom..konsky hnoj, kravsky hnoj...ked beries ziviny z pody, musis ich tam aj nejak vratit. Escherichia Coli je inak bakteria.
len k tym sladkostiam a strave - ja som tiez s tych co to malemu nedaju tak dlho ako bude mozne...a mozne myslim to, kym sa nedostane medzi deti a do skolky kde to spozna a bude si to uz aj vyzadovat..potom sa tomu nevyhneme a urcite to nechcem robit tak, ze nic sladke mat nebude...bude to striedme, tak ako kedysi my
ale naco zacinat teraz? moj maly ma rok a pol a ide sa potrhat za nektarinkami, melonom, jablckami, bananom, mandarinkami...na to ho nalakam aj z vonku domov, co je teda tazko...a nikdy si nepyta keksiky ani cokolady, ani kinderka ani nic, lebo to nepozna..nikdy to nevidel a hlavne to nikdy neochutnal...vonku dava mamicka susedovie dietatku osie hniezdo a moj maly si pyta hrasok..ani ho nenapadne pytat si kolac..a kym to takto ostane, tak budem rada..ked sa raz dostane do skolky, tak iste si da aj buchty alebo lizatko, ked bude mat kamarat narodeniny...a mozno mu potom spravim aj cokoladovu tortu 🙂 dovtedy sa u nas nicim zdravym neobohatene jedla a potraviny nedavaju, takze ja nedavam veru ani piskoty, pribinacikov ani ziadne bebe ci marina keksy..zatial mu to nechybalo a ani nechyba....a to iste parky ci klobasy...hlavne sa snazime my ako rodicia mu ist prikladom, ze to ani my pred nim casto nejeme...a teda si nepyta parky ked ich doma nikto neje...nevie co to je..ale aj keby si pytal - tak co, ved je toho kopec co chce a nedostane...
Viem, ze ked budem mat raz druhe dieta, tak sa mi to urcite nepodari tak dokladne dodrzat, uz len tym, ze starsi bude iste papat sladke a to uz ten mladsi bude vidiet doma....ale urcite sa pokusim o maximum
A tiez veru ked som ja bola mala, pchali do nas vsetko...a sme tu..ano..ale vacsinou sa vsetko prejavuje neskor...vplyv na zdravie a spravne stravovacie navyky vyplavaju na povrch neskor...do mna rodicia pchali vsetko, mama bola nazoru, ze mame jest vsetko, nevymyslat a neodisla som od stola kym som nezjedla...potom bola hrda, ze sme nevyberave deti..ano, aj doteraz je len malo veci co nezjem..mamina sa snazila velmi kazdy den varit, teda teply obed, tepla vecera, kazdu nedelu kolace, mavali sme rezance s makom, buchty, palacinky..fajne omacky...mnam mnam..doteraz milujem ist k mame sa toho nabazit..ale od puberty sme so sestrou potom bojovali s dietami, zacali sme mame vycitat, ze nam tolko vypekala a vyvarala..az sproste sme boli..a doteraz vlastne bojujem s tym, ze mam vsetko rada, vsetko mi chuti, som neskutocny gurman a jedak..a len stale diety drzim.....niekedy si hovorim, ze mozno keby ma nasi ucili zdravsie a menej jest, metabolizmus by si uplne inak zvykol..opat len moj nazor 🙂
@m.i.r.i samozrejme že je to vec názoru 🙂 nám mamina tiež odjakživa vyvárala a vypekala,vlastne do dnes to tak je,ked ku nám prídeme,a tiež sme s bratom jedli všetko čo nám chutilo a klop klop bez problémov sme obaja,taktiež si rada zajem,sladkostiam neodolám nikdy,ale naštastie s kilami navyše som problémy nikdy nemala,to je už na každom z nás aby sme vedeli odkial pokial,na každého vplýva všetko inak,a tak je to aj s detmi
no u nás zato párky,salámiky,a ostatné dobroty idú,to sú manželove pochútky 😀 a naša malá má úplne tatinov žalúdok,lebo ja som čistá vegetariánka,okrem kuracieho prska nezjem nič od masa,ale kupujem ho,tak isto ako ostatné spomínané veci,naša malá pozná všetko a už ju nechávam nech si vyberie čo jej najviac chutí,niekedy je to ovocie aj za maškrtku,no niekedy sa ozajstnej maškrtke nevyhneme,ale je jasné že každá si to svoje díte poznáme a vieme šo je pre nich najlepšie,je to strašne diskutabilné a individuálne,je to na nás maminách,tak nech robíme každá ako chceme,ideme všetky aj tak za jediným cielom... 🙂
ešte mi nedá podotknút,že keby ti malý nerád papkal všetko ovocie a zeleninku,tak by si možno aj ty to osie hniezdo dávala,nie každé dieta má rado to isté,moja malá má najradšej banány a jablčka,mrkvičku,hrášok,paradajky,papriky a aj cibulu z ovocia už teraz viac ako tie banány a jablka proste nedostanem,ked bola menšia tak aj mandarinky,pomarančy v lete už aj melony a dinky,broskyne,marhule,jahody,čerešne,no všetko...ale teraz konečná,obmedzila to na dva druhy a dovidenia ☹ tak ja si mylsím ta že"nesúdme pokým neviem" 🙂
sory za preklepy babule,ale ponáhlala som sa 😀
Baby, aj ja sa pridam 🙂 Co sa tyka stravy, tak my take problemy, co dietatku dat alebo nedat nemame, lebo nase nechce nic 😀 Naozaj zje len ovocie (aj to len niektore) a zeleninu s masom, rozok ci chlebik zasadne len suchy, piskoty len same... Vypije okrem MM len cistu vodu. Neviem, podla coho si vybera - a to ma uz 13 mesiacov a zaujem o jedlo ma nulovy 😀 Takze tak, akonahle sa priblizime s niecim k ustam, su 2 moznosti: 1. bud okamzite trieli prec alebo 2. da do ust, zisti, ze je to jedlo a vypluje... Cize zatial teda s nezdravymi a zdravymi potravinami problemy riesit nemusime 😀
Niekde som citala taku, podla mna mudru, vetu: Dietatko netreba do nicoho nutit, ale ani mu branit vo vyvine. Je to vlastne na margo sedenia, lozenia, lezania... Proste nenutit ho do toho, ale ani mu nebranit, ked to same robi. Nasa mala sa proste v 3 mesiacoch zacala dvihat do sedenia. V siestich si sama sadla. Doktorka nam povedala, ze je to OK, ze ma velmi silne brusne a krcne svaly. V styroch nam vyskocila z nicoho nic na nohy, ked sme jej podali prsty. Proste sa chytila a vysvihla. Postavila sa skor, ako zacala lozit. No a teraz ma 13 mesiacov a beha (doslova) za 1 ruku. Proste sa nechce pustit (iba obcas, ked sa zabudne, tak prejde par krokov), ale ani spomalit. Mam sa pre to odstrelit? 😀
Podla mna by sa vsak velmi nemalo porovnavat, co bolo, ked sme my boli mali, a co je teraz. Bola diametralne ina doba, ine moznosti, ine poznatky. To, co bolo dobre pred 30 rokmi, teraz byt dobre nemusi 😉 Pre mna info za vsetky z knizky Nase dieta (asi z r. 1979) - nie je to citacia, ale tak nejako to tam bolo: Dietatko pravidelne vystavujeme na slniecko, zacneme 10 minutami, pokracujeme az do pol hodiny. Dietatko netreba natierat, je to zbytocne pre jeho pokozku. Natierat mozeme snad vynimocne len velmi blede deticky, s bledou pokozkou a blond vlaskami. Riadili by sme sa tym teraz? Veda proste pokrocila, to treba respektovat. Ale treba si vediet vyselektovat informacie, lebo veda je velmi zneuzivana (napr. farmafirmami) - teda podla mna.
Tiez napr. sa to tyka potravin, jasne, ze nebudeme zit v nejakej izolacii so zdravymi potravinami - to sa neda, ale ja si hovorim, ze naco si zbytocne "humplovat" telo skodlivinami, ak je ina moznost? Resp. ak je moznost vyberu, ja osobne si radsej pre seba vyberiem to lepsie a zdravsie. A tak to urobim aj pre svoje dieta. Nie som eko a bio extremista, ale ja si myslim, ze v ramci moznosti je dobre setrit svoj organizmus co najmensim moznym mnozstovm chemie a tiez je dobre setrit prirodu - mozno staci drobnostami... 😉 - kazdy nech si doplni svoje. Nebudem behat po celom okrese, aby som zohnala bio maso, ale v obchode si precitam etiketu na vyrobku a vyberiem si ten, ktory je najmenej prepchaty chemiou. Ak je v regali cistiaci prostriedok setrny k prirode, tak si ho kupim. A tiez sa snazime triedit odpad - dufam, ze ma tu nik neukrizuje 😀
Dalsia vec je napr. aj bezpecnost, kdesi som citala o tom, ze sme prezili bez autosedaciek, a tu sme. Ano, ale bolo omnoho menej aut a nemali take rychlostne moznosti, ako su teraz 😉 Prezili sme bez monitorov dychu? Ano, my ano. Ale su deti, ktore to neprezili. Preto niekto vynasiel monitor dychu. Ak ma zachranit co i len jedno dieta, je to dobry vynalez. Kto chce, nech si kupi, kto nie, nemusi 😉
A este o kravskom mlieku 🙂 Aj mne ho davali od malinka (nebola som kojena, bola som na Sunare a potom na KM). A cuduj sa svete, mam intoleranciu laktozy 😀 Dcerku kojim uz 13. mesiac (proste ona chce a ja nemam problem - odstrelim sa? 😀 ) a jedla som tiez vsetko. Zacala som klasicky, opatrne. Postupne som zacala jest vsetko. Problemy ziadne. Kamaratka nemohla hocico, mala mala problemy, tak si davali a davaju pozor. Takze kazdy mame ine skusenosti.
Ja napr. riesim ockovanie. Po BCG aj po hexe sme mali problemy - dokonca prvy Stedry den vo svojom zivote moja dcerka stravila v nemocnici. Tak to riesim. Som preto maniak alebo hysterka? Mozno, ale ja nechem, aby moje dieta malo problemy, ak ich mat nemusi a da sa im vyhnut... 😀 Kazdy ma ine skusenosti, kazdy ma ine moznosti. Preto netreba odcudzovat ziadnu mamicku, predpokladam, ze kazda chce pre svoje dieta len to najlepsie 🙂 Kazda mamicka kona na zaklade svojich skusensti (alebo skusenosti svojho okolia), ci uz pozitivnych alebo negativnych. A ta, ktora nema skusenosti, si ich vygoogli. 😀 Vsak tie skusenosti potom ziska a zas sa zariadi...

Ja len žasnem čo všetko niektoré mamičky dokážu zakategorizovať ako nevhodné/nebezpečné pre deti 😖