icon

Nepreháňajme to s deťmi a zapojme sedliacky rozum

weverka11
20. jún 2011

Mam pocit ze v poslednej dobe nič ine sa na koniku nerieši, ako v ktorom mesiaci presne ake jedlo davať, ako nadžgať do svojich deti presne predpisane množstvo mlieka, ako do nich naliať presne predpisane množstvo vody, že sa im nesmie davať hento toto, lebo by bola alergia.... Neočkovať, lebo sa zruti svet, očkovať, lebo všetci vyhynieme... Ja som uz z toho unavena.... Pripojte sa do tejto diskusie ked vam niečo taketo lezie na nervy a povedzte svoj nazor...

li_la
15. júl 2011

@titkovamiriam
@domca1511
@zuzanockamt
@azarijka
Tak ja budem sterilizovať zrejme ešte mesiac, tak ako to píšu múdre knižky, ale to naozaj len preto, že ma to baví. :D Po čajíku nesterilizujem hneď. Ja síce tiež kojím, ale na večer dokrmujeme a cez deň mi je pohodlnejšie dať čajík z fľašky, ako kojiť každých 20 minút, keďže máme v byte 30 stupňov. Ale nechcem, aby pil stále sladké čaje, tak preto som v podstate prešla na Lucku. A čo sa týka vody z vodovodu, je strašne tvrdá a navyše tuším aj hrdzavá. Ja si radšej spravím čaj, ako by som mala piť napr. sirupovú vodu. Je to horor, všade sa hneď tvorí vodný kameň s nádychom doružova... Takže z toho dôvodu volím radšej Lucku, ale som rada, že ste ju neprevárali. 🙂 A k fľaške po mlieku sa vždy dostanem až ráno, keďže večer sa mi ju už nechce umývať, tak preto ju radšej vždy vysterilizujem. 🙂

katrinka8
15. júl 2011

@ttrrinitty - no, Tvoja dcerka je uz ale velka - zachvilu skolkarka, ci? 😉 Nasa este taky spunt maly 😀

katka.ott
15. júl 2011

my sme sterilizovali (vyvarali v hrnci) 1x za 3 dni do pol roka. potom uz len ked sme si na to spomenuli.
co sa tyka vody - zo zaciatku sme kupovali lucku/drobceka. to sme prevarali. okolo 7mesiaca sme presli na vodovod, prevarenu. po roku a pol som zacala davat na pitie obycajnu neprevarenu z vodovodu.
cajiky do roka a pol detske granulovane, obcas aj teraz ako malinovku (vodovod a granule). a neskor sme uz presli na "dospelacke" caje s trochou cukru.
sladit som velmi nechcela, ale museli sme zacat kvoli liekom. vsetky lieky pre deti su sladke. to nase nechceli (take fajnoty 😝 ).
@li_la prve dieta je vzdy o knizkach 😵 , ale netreba sa tym "stresovat". pri druhom asi povolis. - moj nazor a viem, ze by som niektore veci uz nedodrziavala tak striktne a zacala pouzivat sedliacky rozum.

ale kazda viem, co je pre nase dieta najlepsie 🙂

katka.ott
15. júl 2011

ste sa tu bavili o Eckach. ja zlozenie necitam z principu. ved to by som nic nejedla 😖
takze jem vsetko co mi chuti, samozrejme s mierou. detom radsej upeciem domaci kolac ako by som im mala dat nejaky eckovy keksik. samozrejme aj na ten pride, ale len raz za cas 😎

ttrrinitty
17. júl 2011

@katrinka8 no hej my už máme doma pomaly školkarku,od septembra nastupujeme,takže už tak striktne nedodržiavame predpisy 😀 ,ale pri ročnom dietatku sme aj my boli samozrejme ešte opatrnejší,a myslím si že to tak má byt,tie hranice sa prosto vekom tak nejak samé lámú,taký prirodzený vývoj,alebo vývin by som to nazvala 🙂 a užívaj si malú špuntku,ja si už ani poriadne nepamatám ako a čo sme robili,ked mala malá rok 🙂 doslova ten čas pri detičkách preteká pomedzi prsty ☹ 🙂

weverka11
autor
17. júl 2011

@domca1511 co sa tyka tych jogurtov, tak urcite su lepsie coopacke jogurty s kratkou trvnalivostou, ako zott a rajo a nieviem jake ktore maju trvanlivost pol roka! ja malemu davam biely coopacky, alebo hocijaky s kratkou trvanlivostou, ale ked v nasom extra super mega desnom obchode nieje taky ziaden, tak proste dostane aj jahodovu activiu, sak sa z nej neposerká 😀 a ja mam vyhodu ze mne zosrotuje asi aj klince, tak asi tak...

katrinka8
17. júl 2011

@ttrrinitty - no to je pravda, ono sa tie hranice isto posuvaju, proste sa prisposobuju vyvinu 😉 Veru, leti to, vcera som stretla kamosku, co sme sa videli naposledy pred rokom. Skoro sme obe odpadli, jej maly syncek ma 3,5 roka a je riadne vysoky, pred rokom to bol taky malicky spuntik este, co ledva rozpraval. A ta ked zbadala nasu Terezku, tak sa tiez cudovala, ze uz beha 🙂 Kdeze je ten bezbranny novorodenec? 🙂 ☹

zuzkat1
18. júl 2011

@titkovamiriam no veru...dieta musi vydrzat vsetko lebo nema na vyber....a najma to v brusku nie...a inak suhlasims tym ze ak v beznej ZS su take deti tak je to jednoznacne problem, lebo ucitelka sa nemoze plne venovat ani im a o zvyzku triedy ani nehovorim.... a hlavne vela rodicov je nekritickych a neuznaju to ani na radu ucitelov nejdu k psychologovi,lebo ved ich dieta nie je "blbe" ...jasne ze nie je,ale moze tam nejaky problem byt - nie mentalny..... neuznaju ze tam moze byt nejaky problem a potom s nimi tazko pohnes...

zuzkat1
18. júl 2011

k tym cajom...ja nedavam lebo mala chce najma vodu,ale my sme zacali s tekutinami niekedy vo februari takze som obcas dala aj caj,ale len sackovy detsky...tie granulovane su sama umelina + cukry... ja sama take nepijem a to teda fajnova nie som🙂 ale granulovany caj nie je caj podla mna😝 a ecka🙂 tak v tom co kupujem sebe je mi uplne jedno kolko ich je 😅 😀 ... ale poctivo citam zlozenie na tom co kupujem malej 😅

katka.ott
18. júl 2011

@zuzkat1 caje granule detske - sunarka, hami, .. moj nazor je , ze tieto firmy vyrabaju pre deti, takze nejake skodlive "humusy" by tam nemali byt. do tych 18tich mesiacov som davala len tie + sackove, teiz detske. hlavne pri chorobach - prieduskovy, pri nachladeni...

zuzkat1
19. júl 2011

@katka.ott hlavne je v nich cukor a to je pre mna neprijatelne🙂 a celkovo pre mna take caje nie🙂 ja som kupovala tie apotheke porcovane najprv bylinkovy a neskor uz aj ovocne... obcas ten hipp ovocny porcovany....
inak to ze niekto vyraba pre deti pre mna nie je zaruka kvality 😉 moja mala este nic nejedla od tychto firiem... jedine vyzivy... ale kase, caje alebo ine veci nie... raz mala sunarky piskoty,ale zbytocne vela blbosti obsahuju takze sme presli velmi skoro na klasicke opavia piskoty...

chrumen
19. júl 2011

@zuzkat1 aj naša chce len vodu, skúšala som všelijake čaje - bylinkové aj granulovane ale nechce takže o starosť menej 😉 uvidíme neskôr

chrumen
19. júl 2011

@weverka11 😀 máme asi rovnaké deti - naša tiež žošrotuje čo jej príde pod ruku - mne poradili že dobré sú smotanové tak som skúsila tie od rajo mnam duo či ako sa volajú - s piškotami, karamelový a celkom chutili 😉 najviac jej aj tak šmakuje čisto biely alebo vanilkový, a dobré sú aj zvolenské 🙂 dva - tri krát do týždňa na spestrenie jedálnička - veď tým nič nepokazím

katka.ott
19. júl 2011

@zuzkat1 my sme zacali cukrit halvne kvoli liekom. mionuly rok mali baby anginu. nurofen - sladky, panadol - sladky, atb - sladke 😖 . takze ak som do nich neskor chcela napchat nejake lieky, tak pod ho na sladke 😝

cestovatelkaandrea
19. júl 2011

@katka.ott ono celkovo tie lieky pre deti su take sladucke, len aby im to chutilo. nas drobec si sem tam po chorobe vypyta este sirupcek, ze je mnam mnam... to nie ako za nasich cias, vykrutena huba ked som mala dat do seba acylpyrin 😝

katka.ott
19. júl 2011

@cestovatelkaandrea ale ony ich necheli a ani nechcu. uz som ich "klamala" ze je to takyyyy dobry cukrik, dzusik, ... ja som pred nimi jedla, takze moje telo ma odskusane vsetky doterez malymi brane lieky. a zakazdym sa mi podarilo takmer nenasilne podat az prvu davku. dalsie boli len s nasilim a obcas ukoncne grcackou ☹ rposte u nas su leiky vsetkeho druhu 😝

minule som im davala kinedril - vopchala som do lentilky. vtedy ju mali asi 2. krat v zovote. nastastie sa nezhnusila, takze pri najblilzsej ceste autom su lentilky iste 😎 😀

cestovatelkaandrea
19. júl 2011

@katka.ott o tak to my tento problem nemame. skor drobec povie, ze este

zuzkat1
19. júl 2011

@katka.ott no lieky moja este nemala... jedine paralen cipok🙂 po ockovani ked mala teplotu...

@chrumen ved voda je aj tak naj🙂

cestovatelkaandrea
26. júl 2011

@zuzkat1 tak to bud rada, ze si doteraz malu nemala choru. ono ked to raz zacne, tak mas potom pocit, ze to neprestane. hlavne ked je dieta prve mesiace v kolektive 😒 nas drobec je v skolke od 4 mesiacov a od nejakeho 5 mesiaca do 9 mesiaca bol kazdu chvilu chory. aj teraz byva chory ale uz nie tak casto. najhorsie je to v zime.

teleranka
15. aug 2011

baby a čo si myslíte o Mc Donalds?
Mc nuggets a hranolčeky pre dva a pol ročné dieťa? povedzme raz týždenne? Veľký hriech?

lizatko1009
15. aug 2011

@teleranka velky, keby si vedela co to je by si ani y toto nezjedla nie to este pre dieta, moj mal teraz 2 a este ani raz s prepacenim take sra*cky nejedol ani nebude, ako dnesne 100kilove deti.

kalifa28
15. aug 2011

@teleranka mekáč raz za mesiac je pre mna celkom v pohode. malá nechce ani hranolky, ani nugetky, celkom fičí na žemli z hamburgera, sem tam aj kusok mäsa... žije, nie je bohvieaký papáč, ale hamburger neodmietne nikdy... raz za čas, všetko s mierou...

zuzkat1
15. aug 2011

@teleranka raz tyzdenne podla mna vela, ale obcas naozaj obcas preco nie... u nas to este nie je, ale asi bude na sviatky (narodky, vysvedcenie, meniny a tak🙂)

nice202
15. aug 2011

@teleranka v pohode raz za cas, preco nie? 🙂 netreba vsetko brat straasne vazne.

katka.ott
20. aug 2011

u nas raz za mesiac. my frcime na hranolkach a muffinoch. obcas sa podari aj trocha zemle a wrapu. ale to su len take odrobinky 😵 . a samozrejme najhlavnejsia je hracka 😀
inak si myslim, ze nie je dobre odopierat detom taketo "dobroty". pride cas a zakazane bude chutit najviac 😖

lizatko1009
20. aug 2011

@katka.ott dobroty? dobra je zelenina aj ovocie, nie mastne vyprazanky, ktore skodia, keby si vedela aky to je humus sama by si to nezjedla, potom tak aj tie deti vyzeraju, presne to som hovorila vcera na kupku, ked som pozerala na tie dnesne decka, kazde druhu tlste a langos v ruke.

katka.ott
20. aug 2011

@lizatko1009 "dobroty" - v uvodzovkach

a naozaj som zastancom - daj dietatu ochutnat, samo sa rozhodne. jasne, ze nasmerujes na tu spravnu cestu 😉

graceful9
20. aug 2011

ahojte, pridám sa aj ja. ja zatiaľ bábo len čakám, ale milujem veci typu : neumývaj podlahu, potratíš, lebo sa malému omotá šnúra okolo krku,,,a kto bude za mňa upratovať?? 😀
moja mamina pri bratovi nemala mlieko a dezinfikovala fľašu po každom použití, aby ho uchránila pred choroboplodnými zárodkami, lebo jej to poradila suseda,,,a tak nerobila nič, len vyvárala fľaše a brat bol aj napriek tomu stále v nemocnici,,,pri mne to nerobila, lebo použila rozum a som aj tak tu a do 10 rokov a doktorka ani nepoznala, lebo som nemala dôvody tam chodiť 😀 alebo mám rada, keď sa ma niekto spýta, či mávam sex cez tehu a ja poviem, že takmer denne 😝 to by ste mali vydieť tie pohľady, že to si chceš zabiť dieťa? však mu ublížiš, atď,,,pritom pre dieťa je lepšie, ak je mama spokojná a ja pri absencii sexu rozhodne spokojná nie som 😀

saxana123
21. aug 2011

@lizatko1009 Aj môj malý zbožňuje langoše. To je podľa teba nejaké zlé? veď to je to isté cesto čo na šišky iba slané a s cesnakom. To ako deti nemajú jesť kysnuté, či ako? podľa mňa tá osminka langoša čo sa s ním popasuje mu predsa nemôže ublížiť. a teda nie je vôbec tučný a čo sa týka obezity u detí je to skôr záležitosť mála pohybu a genetickej výbavy než nejakého langoša 😒

lizatko1009
21. aug 2011

@saxana123 s cesnakom? ved ok nech si je langos, ale mne to moc nejde k sebe ked vonku je +35 a vidim nejake tlste decko trepat mastny langos s tatarkou niekde na kupku a brucho ma pred sebou ako prevrateny lavor. ano je to geneticke, ale aj nezdravou stravou.