Neveríte v Trojicu, ale veríte v Boha?
ahojte,
som katolícka, presla som si roznymi vecami v zivote, mam vsetky sviatosti, rodina veriaca konzervativna. z vychodu sr dedina.
citala som rozne diskusie, studovala zdroje, bibliu,
biblia samotna je proti trojici.:(
trojica je podla mna vyymysel len rimskej cirkvi,ale je to podla mna obrovsky hriech,
jezis sa modlil k Bohu, jezis nebol bohom. je to mytus.
jezis, nie je stvoritel sveta, ja som nikdy nechapala tomu tej trojici, ze co to je vlastne?
to je nejaky blud. verim v Boha, aj ked hladam prave intenzivnejsie spojenie.
sympaticky mi je v tomto islam ,lebo tam je jediny boh a je to najnovsie nabozenstvo,ale tam zas nesuhlasim s viacerymi vecami ako je napr. zeny, postavenie zien, vybojna politika islamu, mnohozenstvo a pod. takjze to nie, ale je to nabozenstvo s vierou v jedneho boha, v krestanstve akoby to bol blud mi pride a podvrch, hoci milujem jezisa, a boha tiez, ale toto mi pride nelogicke, co nas uci cirkev a pod. nechodim preto ani do kostola. preco by mal byt farar muz z masa a kosti prostrednik medzi mnou a bohom?
chcem byt poslusne veriaca, zachovavam prikazania snazim sa, ale neviem, mozno budem zatratena, ale ja vazne neverim v trojicu,
jezis bol posol Boha, prorok a najvacsi z prorokov, ucenec, a tiez mal ducha bozieho v sebe, on poznal realne boha, a siril o nom zvest, ale naozaj nebol stvoritel, ved to je napisane aj v biblii predsa...
modlil sa k bohu, cize nemohol byt bohom,
a tu je kamen urazu, co v krestanstve teda nemam rada.
nechapem to
a som teda na vazkach, som taka, ze chcem v neico verit,ale v co. Obdivujem jezisa nasho mesiasa, ale tiez mi nejde do hlavy, preco akoze spasil nas na krizi a za nase hriechy zomrel, to co je za blbost, ved predsa bol ukrizovany zidmi a cisartom lebo hlasal novy smer - krestanstvo, ale nie za nase hriechy, nechapem to, neviem ako sa mam modlit, strasne ma to znervoznuje, co bude po smrti potom, ze nie som jedina prosim povedzte mi.
@dobryden Aha, čo potom z toho, čo povedal bola metafora a čo skutočnosť? Prečo potom na kríži zomrel? Veď stačilo by potom, aby to len povedal ako metaforu, nemusel ba sa potom nechať ukrižovať? Ak začneme brať Písmo ako metaforu, resp. texty z Písma, nemá zmysel ho potom brať vážne, pretože, kto rozhodne o tom, čo je a čo nie je metafora? Ten kto ho číta? Alebo ten, kto chce presadiť svoj názor?
@pasi7 Vyzerá to tak, že si nepochopil, čo je v Písme. Prišiel si sem odpovedať autorke, autorka sa odmlčala, ale ty píšeš stále. V podstate o tom, že nevieš vypočítať, že Duch Svätý je tretia božská osoba, lebo to v Písme nie je presne takto napísané. Ja s tým nemám problém. Mne to tak logicky vychádza.
@pasi7 a teda ak je nebo tak aj predtym chodili ludia do neba naor elias a podobne.Ale proste Jezis svojimi výrokmi vytvoril uplne novy smer ktory s tym starým smerom nemal nic spolocne,on chcel len aby ludia sa nespravali zle,dnes by mozno to hoľa nova filozofia v tej dobe ale sa alw inak nedalo.Stary zákon a novy zakon su uolne rozlísne náuky.A jeszis nie je ten boh ako ten v starom zakone on len chcel podla mna ludim priniesť novy pohlad na sväté a kedze vyrastal ako zid bol veriaci a nechcel sa rúbať,ale tvrdenie ze je syn bozi neznamena ze je boh
@autorka
Nebudem ťa o ničom presviedčať. Sama vieš, čo ti na kresťanstve nedáva zmysel v porovnaní s Bibliou a jej textami.
Dám ti tu jedno zamyslenie sa. 🙂 Ak Boh dá, dá ti správne vedenie. Ak by si mala nejaké otázky a nezrovnalosti ohľadom islamu, kľudne mi napíš, pridám ťa do pár skupín kde sa môžeš poradiť s rôznymi ľuďmi, ako to oni vnímajú, aké na tú tému sú názory v rôznych smeroch islamu atď.
---------------------------
Čo je to najdôležitejšie, o čo by sme mali prosiť Jediného Boha? Je to rodina? Dobrí priatelia? Dobrá práca? Je to zdravie? Krása, majetok, iné úžitky pozemské? Alebo dobré vzdelanie, múdrosť, nejaké dobré vlastnosti?
V Spisoch knihy Kazateľ sa nachádza zamyslenie sa človeka, ktorý sa snažil získať tieto atribúty. V časti svojho výroku hovorí: “No keď som sa pozeral na celú moju činnosť, ktorú vykonali moje ruky, a na námahu, ktorú som na ňu vynaložil, a hľa — všetko bola márnosť a honba za vetrom. Niet trvalého zisku pod slnkom.” A inde hovorí: „Márnosť márností, všetko je márnosť.“ Prečo tento človek cítil, že zlyhal?
Čo je to, o čo máme prosiť Jediného Boha, a bez čoho je všetko ostatné iba márnosťou?
Odpoveď na to, o čo máme prosiť Boha
Odpoveď nám Boh dáva priamo v prvej kapitole Koránu: Al-fátihe - v modlitbe, ktorú prednášame denne. Pripomína nám a zdôrazňuje, že bez tohto nezískame nič. Týmto dôležitým prvkom je správne usmernenie.
Táto časť každodennej modlitby je veľmi významnou prosbou. Boh nás v nej učí, aby sme sa každodenne modlili za správne usmernenie svojej duše. Za to, aby sme nezišli zo správnej cesty:
"Správne nás usmerní na cestu rovnú" (Korán, 1:6)
Pretože bez správneho usmernenia nemáme nič a nezískame nič z toho, na čom záleží. Nezískame Božiu priazeň, spokojnosť Božiu s nami. Nezískame Božie dary, ktoré nám sľubuje ako odmenu. A Spokojnosť Božia s nami je to najväčšie, čo môžeme získať po tom, čo sme boli správne usmernení a konali to, čo Boh od nás chcel. Ostatné nám potom bude pridané.
Modlime sa preto každý deň úprimne slovami:
"Správne nás usmerni na cestu rovnú. Na cestu tých, ktorým si dary Svoje podaroval, nie tých, na ktorých je hnev zoslaný, ani tých, ktorí zblúdili." (Korán 1:6-7)
Nech sa stane Božia vôľa.
"A Boh správne usmerní koho chce, k ceste rovnej." (Korán, 2:213)
@pasi7
Tá teória je v negácii k biblickým (a pochádza len z listov Pavla..):
Nech netrestajú otcov smrťou pre synov a ani synov nech netrestajú smrťou pre otcov. Nech je každý usmrtený za vlastný hriech! (Biblia, Dt 24:16)
„Keby ste boli spoznali čo znamená: Milosrdenstvo chcem a nie obetu, neboli by ste odsúdili nevinných.” (Mt 12:7)
„Choďte a naučte sa, čo znamená: Milosrdenstvo chcem, a nie obetu." (Mt 9:13)
@lenkakravcova Aká teória je v negácii k biblickým ? biblickým čo, textom?
@pasi7 prečítaj si tie citácie. Sú v protiklade s tým, čo si napísal.
Nemôžu byť oba tvrdenia platné. Matematicky logicky výrokovo to nesedí.
Ten prvý výrok znamená, že nikto nemôže zomrieť za hriech iného.
Ten druhý a tretí hovorí o tom, že Boh nechce obetu ale milosrdenstvo. Takže nejaká obeta Ježiša v tomto je priamo voči tomu v negácii.
@lenkakravcova Prepáč ale nemá zmysel začínať debatu, ja verím Písmu a ty, ak som dobre čítal Koránu. Tvoje chápanie a interpretácie nie sú v súlade s Písmom, s kresťanskou vierou.
@pasi7 áno, ja verím, že od Boha je Tóra, Evanjelium (nie listy Pavla, ktorý sa s Ježišom ani nestretol počas jeho života) a Korán (ako Ježišom ohlasovaným Zákon, ktorý ostane s ľudstvom naveky).
@lenkakravcova no a co teraz s tym v tejto teme?Ty si rob prieskum medzi mislinmi,ktore štáte v Korane nesumarizujú so sumami a hadismy a podobne,preco mas potrebu stale s a yjadrovat k Biblii a porovnavat s Koranom?Tal sa zameraj na islam a to aby mal lepsiu povesť aku ma doteraz.
@dobryden práve do tejto témy sa to hodí, keďže samotná autorka to hneď v úvode tak trochu porovnáva. 🙂 Aký máš s tým ty problém? Sloboda vyjadrovania sa platí predsa pre každého. Je to verejná diskusia. Nemusíme so sebou súhlasiť navzájom, no svoj názor každý z nás vyjadriť môže k tomu o čom sa tu diskutuje. Tak ako aj v iných diskusiách.
@lenkakravcova ale ale ano,len nik nema zaujem zasa o porovnávanie biblie s koreňom,ona sa nepýta na koran ale trojicu.Ty mas nejaky komplex z tej biblie,alebo co,ked ju musis stale porovnavat s Koranom?
Ahoj, keďže Pán počuje plač svojich detí, tak ma sem priviedol.
Som služobníkom nášho Pána Ježiša Krista, Syna Otca Boha.
Vidím, že si veľmi znepokojená v tej správe a nevieš čo robiť.
Presne tomu čo neveríš, lebo tomu nerozumieš, to je presne to, čo ťa znepokojuje.
Boh je jeden, Otec Syn a Duch Svätý, nieje to blud, ale Boh nieje sám, Je jeden, ale nie sám.
Kristus je Boh a človek, keďže mal na sebe mäso a kosti, preto Jeho Meno je Syn človeka.
Jeho Otec je Boh a Boh je Duch, ale to neznamená, že Slovo, ktoré sa stalo telom, predtým než sa stalo telom, nebolo Boh.
To, že ty sa spoliehaš na vlastný rozum, značí jedno, nepoznáš Otca a ani Jeho Syna Ježiša Krista.
Ak si myslíš, že Boh sa ti zmestí do tvojej drobnej hlávky, si na veľkom omyle.
Neveríš Mu, a ani Ho nemiluješ.
Hodnotíš Písmo a aj Pána podľa svojho porozumenia, čo je veľmi chudobné, už podľa toho ako si písala vidieť, že slová sú plné pochýb, hriechu a bludu, hlúposti, neviery.
Pozri, sme ľudia hriešny, ale Boh je ten istý dnes včera i naveky, Kristus je ten istý dnes včera i zajtra.
On umrel za hriechy sveta a sňal ich, umrel preto, lebo mzda za hriech je smrť a duša, ktorá hreši musí zomrieť.
Boh je spravodlivý a potrestá každú neprávosť pod Slnkom.
Pán išiel na kríž preto aby si nemusela ty piť kalich Božieho Hnevu za svoje neprávosti, hriechy a prehrešky, za tvoju zlobu, On to urobil za nás a vypil ten kalich Hnevu.
Tebe dáva piť kalich svojej Milosti a z Milosti sme zachránený skrze vieru a ospravedlňovaný sme zadarmo, keďže Pán za všetko zaplatil a prelial svoju krv a dal svoje telo ako obetu za hriechy sveta, preto sa volá Baránok Boží.
Jeho Telo, za život sveta, hovorí Pán.
Kristova Krv nás vykúpila a uzmierila nás s Bohom naším Jediným Otcom Krista Ježiša, nášho Jediného Kráľa kráľov a Pána pánov a Jeho Kráľovstvo bude pretrvávať naveky.
Keďže On žije, budeme aj my žiť, hovorí Pán.
Tam kde som Ja, budete aj vy, hovorí Pán.
Ak ma chceš nasledovať dievča, hovorí Pán, zapri samú seba, zober si svoj kríž a nasleduj ma, tak ako som to prikázal aj svojim učeníkom a ako je to napísané v Písme.
@anonym_autor jediná určite nie si, ale mýliš sa. Ježiš je spasiteľ, Boží syn a Duch svätý vychádza z otca i syna.
Toto je základná viera pre kresťanov.
Vieš čo je zlé? Dávaš do toho takú svoju silu - ze si chceš všetko vysvetliť a potom sa v tom krutis, mutis. Biblia je náročná. Máš vyštudovaný teológiu? Preco si veci vysvetlujes po svojom? Ja som ju najlepšie pochopila až keď som prečítala Evanjelium ako mi bolo odhalene od Márie Valtorty. Nádherný zvazok 10 kníh. Pochopila som viac Boha, Ježiša, Máriu, potrebu Ducha sv. pre ľudí. Len všetko musíš cotat s pokorou nie s tým ze si vyclenis čo ti nevyhovuje.
Biblia je historicka kniha, zahrna v sebe vedecke poznatky, je pisana v metaforach, aby jej ludia porozumeli.
P. Boh je vsetko. Je vsade, nema pociatok ani koniec. Teda p. Boh je trojjediny.
Otec = informacia
Syn = hmota
Duch = energia
Som silne veriaca. Modlenie je rozhovor s p. Bohom. Da ti odpoved. Spolocenstvo je, aby zabranilonasejj pyche, nech neodbocime z cesty. Otce nas, je silna modlitba. "Bud vola tvoja". Zabudame byt vdacny. Boh je laska. Kto prebyva v Bohu, prebyva v laske a Boh prebyva v nom.
@eva8 super napísané, hlavne ta myslienka ze Otec = informácia, Syn = hmota a Duch sv. = energia.
ďakujem

@loliki V Písme neexistuje koľkáta osoba. Len Otec a Syn. V Písme je napísané, že Duch Svätý je Duch Pána Ježiša.