icon

Nevhodné otázky kňaza pri spovedi

24. apr 2025

Ahojte, je normalne, ak sa farar pyta pri spovedi od 11r dievcata, ci m.sturb.je a od dospelej zeny, ci pouziva pri styku ochranu?

Dakujem.

evatko
24. apr 2025
@hopatko

@evatko a prave takto ako opisujes sa deju rozne nevhodne situacie pre 11 rocne dievcata, len na zaklade odhadu veku ( a mysliet si ze je starsie), o pocite, tuseni, subjektivneho pohladu niekoho absolutne cudzieho, sposobujuce traumu. Iked neexistuje vhodny vek na rozhovor dievcata o masturbacii s cudzim chlapom, nech je aj v ruchu a v chrame Bozom...

@hopatko veď ok.
Ja to neobhajujem
Ale.chcela by som vedieť, čo tam neprišlo k tomu, že ona niečo povedala zo slovenského zrkadla a on na to zareflektova l

bykaterina
24. apr 2025
@lucylaw

@bykaterina Nemáme dôvod na cirkevný rozvod a ak by sme sa rozviedli cirkevne,môj syn by sa považoval za dieťa narodené mimo manželstva,takže nie,ďakujem..A neuznávam cirkevné rozvody z vymyslených dôvodov..Mne tu ide hlavne o princíp,že ja,čo som nič neurobila,ale ex ma opustil kvôli inej,už nemôžem byť viac krstná matka,ale to,že niektorí kňazi sa správajú ako prasce a cirkev ich kryje,tak to je v pohodičke..

@lucylaw chápem, ale ako vieš byť krstnou vieš byť aj super tetou. Bez titulu krstná.
Ty dokonca keby si chcela môžeš chodiť na príjmanie aj ako rozvedená pokiaľ žiješ podľa pravidiel

euka210
24. apr 2025

Este som nestretla knaza, ktory by sa taketo veci pytal a riesil ich.

oblecenie99
24. apr 2025

On sa nemá čo vypytovať ani dospelého či na niečo nezabudol! Ak zabudol či úmyselne zamlčal, tak nech je to svedomie čo problém tej konkrétnej osoby. A nie, nemá sa čo pýtať najmä maloletého. Autobusár Ďuri sa spýta a to môže ísť rovno na policajnú stanicu, ale farár môže lebo dáka kniha? No nemôže!

sara07
25. apr 2025
@zuzuliennka1

jakym predatorom 🙄 toto je nafuknuta vymyslena tema na vzbudenie vasni. nic ine. mam vyse 36r, na spoved chodim odmalicka a NIKDY sa ma knaz takymto sposobom na spovedi ohladom tohto nepytal.
a ked si uz chces vymyslat temu, nastuduj si fakty - knaz sa dospelej zeny na ochranu nikdy pytat nebude 😉

@zuzuliennka1 to že sa to tebe nestalo neznamená že sa to inym nestalo
tak ako zneužitie , mnišky ked predavali deti na adopciu alebo tie manglovne ?? ktoré ešte v 70 rokoch fungovali ??

zuzuliennka1
25. apr 2025
@saraxyz

@zuzuliennka1 si už bola na spovedi aj u iného farára?

@saraxyz no nie, za tych xy rokov vzdy len u jedneho 🙄🤦🏼‍♀️

zuzuliennka1
25. apr 2025
@sara07

tak ako zneužitie , mnišky ked predavali deti na adopciu alebo tie manglovne ?? ktoré ešte v 70 rokoch fungovali ??

@sara07 ludia si navymyslaju kadeco. Nie, knaz sa na spovedi nepyta. Spoveda sa dotycny clovek a je uz na nom, co povie. A na to knaz moze nadviazat. Ale urcite sa nepytaju to, co tu poniektori vymyslajj

zuzuliennka1
25. apr 2025
@evatko

Bola som na spovedi u asi 20 tich kňazov slza svoj život, od úplne prvej spovede po teraz.
15 by som vedela povedať po mene.
Ostatní z cudzích, keď som bola u rodiny a pod.
V živote nikdy sa nikto nepýtal na nic z tohto. Nikdy!!!
Ani mojich známych, rodiny,....
Iné by bolo, keď sa ja niečo opýtam. Vtedy môže vzniknúť diskusia.
Ak napr dievča povie, pozerala som na nevhodné, neslušné, ....obrázky, filmy ...tak ti z to nie je košér, ale nič nie je nezvyčajné na podotazkach. Podľa mňa netušil, že má 11 Veď 12 ročne vyzerajú na 19..ja som minule suplovala v jednej triede na ZŠ a mala som pocit, že som na strednej škole. Tak bolo toľko vymalovanych dievčat, s holými bruchami a nezakrytymi zadkami a pushapkami, že teda to bolo fakt niečo.
Ak dospelá žena povie niečo o 6stom.bozom.prikazani, tiež nevidím nič šokujúce na otázku, čo používajú ochranu.
Ak k tejto téme nič nepovie, tak by sa pýtať nemal.

@evatko presne tak

zuzuliennka1
25. apr 2025
@sara07

@sara07 ibaze by si s tymi ludmi bola v spovedelnici aj ty… a ked mate podozrenie alebo dokazy na nevhodne spravanie a konanie knaza, na to je biskupsky urad, nie modry kon

saraxyz
25. apr 2025
@zuzuliennka1

@sara07 ludia si navymyslaju kadeco. Nie, knaz sa na spovedi nepyta. Spoveda sa dotycny clovek a je uz na nom, co povie. A na to knaz moze nadviazat. Ale urcite sa nepytaju to, co tu poniektori vymyslajj

@zuzuliennka1 čítaš po sebe čo píšeš? Vedela si o tom, že nie je farár ako farár? Máš ružové okuliare? Či obhajis aj toho farára, čo zneužíva chlapcov?

evivb
25. apr 2025

Ja sa tiez pridavam. Bola som osmacka na ZAKLADNEJ SKOLE, ked sa velminoblubeny farar v meste opytal odo mna, ci som uz mala pohlavny styk a ci masturbujem. Akoze wtf? Co pre Boha ho do mojich gatiek??? 🤬🤬🤬
Urcite nevymaz tento prispevok, ako tu pisu. TREBA AJ NA TUTO PROBLEMATIKU poukazovat. Inak ja som to nikdy nikomu nehovorila. Hanbila som sa. A to uz mam 30 rokov.
Snad sa to niekedy bude riesit aj inak, ako na MK. Je super, ze si zalozila tuto temu.
Samozrejme nechcem povedat, ze su vsetci taki. Sice, ked sme chodili na pripravu manzelstva mi farar odporucil, ze ak chcem, aby ma moj muz miloval a moje manzelstvo klapalo, musim sa obliekat sexy a chodit doma v mini sukni. 😀🥲 Poznam tohoto dlhsie, ma potajomky aj frajerku, chodi na luxi autach. A je z doby 21. storocia. Mame ho radi. Skoda, ze oficialne nemozh mat rodinu. Podla mna aj uchylakov by bolo menej.... Ved to je proti prirode a neprirodzene.

evivb
25. apr 2025
@zuzuliennka1

@zuzuliennka1 Absolutne nemas pravdu! Odomna sa tiez pytal. Z nicoho nic odbocil od temy!!!!!!!!!! A nie, nevymyslam si!!!!!!

sara07
25. apr 2025
@zuzuliennka1

@sara07 ibaze by si s tymi ludmi bola v spovedelnici aj ty… a ked mate podozrenie alebo dokazy na nevhodne spravanie a konanie knaza, na to je biskupsky urad, nie modry kon

@zuzuliennka1 tak potom je tu celkom pekná kopa báb ktoré to zažili , tak ako sú super knazi tak ako maju byť , tak tak sú čo tam nemaju byť , nemalo by to byt ale je to tak
netreba si zatvarat oči , žit vo svojej pohodlnej bubline mna sa to netyka
v každom povolaní či je to lekar sestra, učitel, asistentka sa nájdu ludia čo tam nepatria a profesionalita im nič nehovorí ...
predsa sú reálna prípady zneuživania, pradelna v irsku, v amerike mäsové hroby indianov čo nechceli prijat vieru ... však papež sa ospravedlnil čiže potvrdil ano stalo sa to , či chceš povedat že aj papež si vymyšlal

maranco
25. apr 2025
@sara07

@zuzuliennka1 tak potom je tu celkom pekná kopa báb ktoré to zažili , tak ako sú super knazi tak ako maju byť , tak tak sú čo tam nemaju byť , nemalo by to byt ale je to tak
netreba si zatvarat oči , žit vo svojej pohodlnej bubline mna sa to netyka
v každom povolaní či je to lekar sestra, učitel, asistentka sa nájdu ludia čo tam nepatria a profesionalita im nič nehovorí ...
predsa sú reálna prípady zneuživania, pradelna v irsku, v amerike mäsové hroby indianov čo nechceli prijat vieru ... však papež sa ospravedlnil čiže potvrdil ano stalo sa to , či chceš povedat že aj papež si vymyšlal

@sara07 podstatné je ako sa k tomu postavia "nadriadený", ak sa to rieši v tichosti tutlaním, zastrašovaním obete a preložením na inú faru, tak sú spolupáchatelia tohto hrozného zla
ak by takého kňaza vydali na trestné stíhanie, riadne spolupracovali s políciou a vykopli z cirkvi tak by si zachovali tvár, že takéto skutky nebudú tolerovať vo svojich radoch

slovakboy
25. apr 2025

Možnosť spovedať sa je niečo skvelé, čo na rozdiel od iných náboženstiev a cirkví katolícka cirkev ponúka už storočia. Ale tááák sa to hrozne zneužívalo, až ide z toho strach. Úlohou spovede je očistiť si svedomie a nie vytváranie si ďalších démonov a sudcov v hlave. Dievča nemusí v tomto veku ešte ani vedieť čo to je masturbacia a už ju má spojenú so strachom, vinou, hnusom. Farárko dajme tomu, že nie je úchyl, čo kľudne môže byť že je. Ale aj keď nie je a myslí to dobre a chce pripomenúť hriech smilstva, tak to nie je jeho úloha. On sa tým stavia do pozície sudcu. A montuje spovedajucemu do hlavy chrobáky, ktoté tam dovtedy nemal. Zažil som ale kňaza, ktorý sa ma spýtal asi takto: Nebojte sa povedať aj hriechy proti telu, pomôže Vám to. Minimálne ukázal dobrý úmysel. Hoci aj on mohol byť úchyl. Nemôžme ich však hádzať automaticky do toho vreca, potom som to skôr ja, čo tak uvažujem. Dôležité je si nenechať nanútiť vôľu kňaza on sa stavia do polohy božej ruky a hlavy ale nie je to tak. On môže radiť, môže viesť človeka k duchovným hodnotám a môže mu predkladať aj kritiku a byt na neho tvrdý. Ako taký tréner. Ale všetko v rámci slobodnej vôle človeka. Ja chcem aby mi radil, aby ma viedol. Ale akonáhle to nechcem, akonáhle sa odchyli od pomocníka k manipulátorovi, pošlem ho kade ľahšie či kňaz alebo nie. Potrebujeme autority aj vodcov a je potrebné sa niekedy autoritám podriadiť a ísť aj proti svojej vôli. Nebyť sebecký. Obetovať sa. Ale autority treba brať len ako služobníkov a keď si neplnia službu dobre bez pocitov viny ich prestať počúvať. Riadiť sa hlavne svedomím a nenechať si svedomie ničiť ani vlastným hriechom ani obviňovanim a odcudzovaním. Sorry rozfilozofoval som sa a odbočil od témy. Nemusí každý súhlasiť.

slovakboy
25. apr 2025

Oh. Až teraz čítam skúsenosti iných. Otras. Nedivím sa že cirkev prichádza o ovečky. A to ma pritom vo svojich radoch väčšinu skvelých ľudí. Žiaľ aj kvôli tomuto zneužívaniu sa kazí aj ich meno.

slovakboy
25. apr 2025
@zuzuliennka1

jakym predatorom 🙄 toto je nafuknuta vymyslena tema na vzbudenie vasni. nic ine. mam vyse 36r, na spoved chodim odmalicka a NIKDY sa ma knaz takymto sposobom na spovedi ohladom tohto nepytal.
a ked si uz chces vymyslat temu, nastuduj si fakty - knaz sa dospelej zeny na ochranu nikdy pytat nebude 😉

@zuzuliennka1 ani mňa sa kňaz nepýtal nepristojne veci. Ale nemyslím si, že si tu ľudia vymýšľajú. Minimálne nie všetci. Tváriť sa, že to neexistuje je doteraz uplatňovaná prax. Týmto že sa ich tak vehementne zastávaš a píšeš, že nikdy sa to kňaz nepýta, pokračuješ v tom popieraní. Určite to sú len výnimky a 99% kňazov je ok. Ale tváriť sa, že sú svätí? To by tu nebolo upaľovanie ani zneužívanie.

jana_eyre_2
25. apr 2025
@zuzuliennka1

@zuzuliennka1 čiže ty úplne v pohode na mk ženy označíš za klamarky, ale bezmedzne veríš komukoľvek kto si hovorí kňaz a ani ho nepoznáš.. aha, mala som ťa zaradenú v inom spektre..

carolynka
25. apr 2025
@zuzuliennka1

@zuzuliennka1
to je taka logika, ze mna nikto nikdy neznasilnil, ani nepoznam nikoho koho znasilnili, tak sa taketo nieco urcite nemoze diat.
Ved si vygoogli nieco o sexualnom zneuzivani vramci katolickej cirkvy. V Irsku su kostoly skoro prazdne Po tom, co sa prevalili vsetky tie skandaly. Nas rodinny priatel, ma 70rokov, bol ako chlapec zneuzivany knazom v katolickej skole, to su tisicky pripadov. Stalo sa to aj v USA, Kanadez Francuzsku, Velkej Britanii, Nemecku atd. Zvlastne, ze len Slovensko by malo byt vynimkou. Jedine, ze tu sa to ututlava a neriesi.

bg92
25. apr 2025

cely koncept toho ze 11 rocne dieta si ma chodit klaknut pred starsieho muza a septom mu hovorit v strachu "hriechy" je chory.
k tvojmu pripadu : nahlasila by som ho

zuzuliennka1
25. apr 2025
@jana_eyre_2

@zuzuliennka1 čiže ty úplne v pohode na mk ženy označíš za klamarky, ale bezmedzne veríš komukoľvek kto si hovorí kňaz a ani ho nepoznáš.. aha, mala som ťa zaradenú v inom spektre..

@jana_eyre_2 tak moment, to si si vykonstruovala ty sama. Ja som nikoho za klamara neoznacila. (tiez som ta mala zaradenu v inom spektre).
Takze nesuhlasit s vacsinou, lebo mam inu skusenost, je cele uplne zle, ano?

zuzuliennka1
25. apr 2025
@carolynka

@zuzuliennka1
to je taka logika, ze mna nikto nikdy neznasilnil, ani nepoznam nikoho koho znasilnili, tak sa taketo nieco urcite nemoze diat.
Ved si vygoogli nieco o sexualnom zneuzivani vramci katolickej cirkvy. V Irsku su kostoly skoro prazdne Po tom, co sa prevalili vsetky tie skandaly. Nas rodinny priatel, ma 70rokov, bol ako chlapec zneuzivany knazom v katolickej skole, to su tisicky pripadov. Stalo sa to aj v USA, Kanadez Francuzsku, Velkej Britanii, Nemecku atd. Zvlastne, ze len Slovensko by malo byt vynimkou. Jedine, ze tu sa to ututlava a neriesi.

@carolynka tak to ale treba riesit s prislusnym knazom, nie na mk pisat traktaty😂🤦🏼‍♀️ to je take typicke slovenske, plno reci, na soc. sietach, kazdy vie co je zle a ako to ma byt, ale skutek utek

zuzuliennka1
25. apr 2025
@evivb

@zuzuliennka1 Absolutne nemas pravdu! Odomna sa tiez pytal. Z nicoho nic odbocil od temy!!!!!!!!!! A nie, nevymyslam si!!!!!!

@evivb !!!! absolutne nemas pravdu!!!! mna sa nic take nepytal!!!!!

(ironiu v tom vidis? ci ani nie…)😉

jana_eyre_2
25. apr 2025
@zuzuliennka1

@evivb !!!! absolutne nemas pravdu!!!! mna sa nic take nepytal!!!!!

(ironiu v tom vidis? ci ani nie…)😉

@zuzuliennka1 "ludia si navymyslaju kadeco. Nie, knaz sa na spovedi nepyta. Spoveda sa dotycny clovek a je uz na nom, co povie. A na to knaz moze nadviazat. Ale urcite sa nepytaju to, co tu poniektori vymyslajj" toto sú tvoje slová.. neviem ako inak si vysvetliť tvrdenie, že si niekto vymýšľa ak nie ako klamstvo..

zuzuliennka1
25. apr 2025
@jana_eyre_2

@zuzuliennka1 "ludia si navymyslaju kadeco. Nie, knaz sa na spovedi nepyta. Spoveda sa dotycny clovek a je uz na nom, co povie. A na to knaz moze nadviazat. Ale urcite sa nepytaju to, co tu poniektori vymyslajj" toto sú tvoje slová.. neviem ako inak si vysvetliť tvrdenie, že si niekto vymýšľa ak nie ako klamstvo..

@jana_eyre_2 a ja sa opat pytam: ste s tymi ludmi v spovedelnici? Ze vies co sa pyta? A najma co ten dotycny clovek vobec na spovedi vravi? A ako ma spravna spoved vyzerat?
Chodim na spoved uz vyse 20r, bola som na spovedi u xyz knazov a nikto sa ma taketo veci nikdy nepytal. Ani ma nikde neopieral, ani sa nedotykal,. a mam aj vela znamych a kamaratov veriacich a s takym niecim sme sa nestretli. tak ano, pardon ze mam z toho pocit taky, aky mam

jana_eyre_2
25. apr 2025
@zuzuliennka1

@jana_eyre_2 a ja sa opat pytam: ste s tymi ludmi v spovedelnici? Ze vies co sa pyta? A najma co ten dotycny clovek vobec na spovedi vravi? A ako ma spravna spoved vyzerat?
Chodim na spoved uz vyse 20r, bola som na spovedi u xyz knazov a nikto sa ma taketo veci nikdy nepytal. Ani ma nikde neopieral, ani sa nedotykal,. a mam aj vela znamych a kamaratov veriacich a s takym niecim sme sa nestretli. tak ano, pardon ze mam z toho pocit taky, aky mam

@zuzuliennka1 a ty si bola v spovednici s tými ľuďmi že môžeš súdiť že si vymýšľajú? Že ich môžeš označovať za klamárov a vraj ja som si to sama vykonstruovala, pritom to opakujes už niekoľký krát? Chces povedať, že všetci čo boli kedy obťažovaní niekým z cirkvi si to vymýšľajú, pretože ty nemáš takú skúsenosť a ani tvoji kamaráti? Prepáč ale toto vyjadrenie myslíš vážne?!

lucia147852
25. apr 2025
@zuzuliennka1

@zuzuliennka1 to, že si to ty nezažila neznamená, že sa to nedeje. Ja som v cirkvi aktívna už dobre cez 20 rokov. Sú dovri, čestní kňazi a sú bohužiaľ aj kňazi, ktorí slúžia všetkému len nie Bohu. Že si budeme zavietat pred tým oci ničomu nepomoze. Osobné som poznala kňaza, ktorý je už pre sexualne obťažovanie stiahnutý zo sluzby. Áno, z mojej skúsenosti je chvalabohu vacsina tých spravnych, ale... Preto toľko dievčat a žien nikdy nenahlasi sexuálne zneužitie, či obtazovanie, pretože im nikto neverí a ešte ich oznacia za klamarky, tak sa potichu trápia same a násilník si ďalej robí čo chce.

zuzanita1609
25. apr 2025
@jana_eyre_2

@jana_eyre_2 áno,tak by to malo byť,ak niekoho niečo trápi a potrebuje to povedať bez toho,aby ho niekto odsudzoval,niekomu nezainteresovantnému,kňaz v búdke je správna voľba. Ale ak sa má ten kňaz pýtať dieťaťa, mladého človeka, ktorý stále nevie kde je sever vo svete, či už masturbuje ?... (keby som to započula),letel by ten "batman aj s búdkou".

pink_lady
25. apr 2025

Autorka, este raz napisem...Porozpravaj sa s dcerou - ci to bolo len tak odbocenie od temy, alebo sa pytal aj na ine "bezne veci" (mozno sa pytal dalsich xx veci)....A ak sa utvrdis v presvedceni ze to bolo uplne mimo a cez ciaru - tak treba podat podnet na BU na konkretneho knaza. Nech ho preklepnu. Konkretnu spoved riesit nebudu-nemozu, lebo "spovedne tajomstvo", ale maju paky na neho, ako ho preverit.

hopatko
25. apr 2025
@zuzanita1609

@jana_eyre_2 áno,tak by to malo byť,ak niekoho niečo trápi a potrebuje to povedať bez toho,aby ho niekto odsudzoval,niekomu nezainteresovantnému,kňaz v búdke je správna voľba. Ale ak sa má ten kňaz pýtať dieťaťa, mladého človeka, ktorý stále nevie kde je sever vo svete, či už masturbuje ?... (keby som to započula),letel by ten "batman aj s búdkou".

@zuzanita1609 pri "batmanovi" som si kavou oplula telefon od smiechu....