Neviem variť
Ahojte dievčata, ani neviem ako začať... Moj problém je, že mam 32 rokov s manzelom sme 12 rokov spolu a “este” stale neviem variť. Veľmi by som chcela aj by som mala naladu ale mne to jednoducho neide... Manzel je cez tyzden stale prec a ked pride domov stale sa kvoli tomu pohadame. Su 2-3 jedla ktore viem spraviť, ktore sa daju zjest a hotovo. Pozeram maminu ked vari, pisem si postup a mne sa to ani tak nepodari. Už som rozmyslala, ze pojdem na neaky kurz varenia. Baby ako sa naucit varit? Je este žena okrem mna ktore fakt nevie varit? 😕
tak poviem ti že niektoré recepty sú poriadne nepodarky....Určite odskúšané recepty sú z knihy "Recepty zo života". Skús si ich zohnať. Ja mám asi prvých 15 časti - je ich ďaleko viac, len potom sa tie recepty už opakovali a tak som ich prestala kupovať.... Ale najlepšie sú prvé časti....Podľa týchto receptov sa ti podarí všetko....
ja tomu tiez celkom nerozumiem, ved je tolko jednoduchych, zdravych, chutnych jedal, co by snad aj tulen zvladol. treba na to len minimum trpezlivosti a predstavivosti (co s cim skombinovat)y. mna tiez nikto nikdy neucil varit, nejak to ide samo
@nanka888 ahoj, ja som nevedela variť tiež, a ani ma to netahalo k vareniu! Ale potom prišiel deň D a s mužom sme sa mali sťahovať, no čo budeme hladní??? 😂 A to sa mi každý smial, lebo mama je vyucena kuchárka a ja to mam mat podľa všetkých v génoch, no hold smola! Takže som si tiež s mamou jedno poobedie sadla a všetky jedlá od polievok až po zložitejšie som si písala krok po kroku! Keď sme sa nasťahovali prvý deň boli palacinky, druhý deň vyprážaný syr, tretí deň guláš, to si pamätám a už je tomu 5 rokov 😂😂
Postupne som začala skúšať, napríklad na omáčky som sa odhodlavala strašne dlho, ale dala som to a zatiaľ som dala všetko, malej a mužovi chuti, tak asi varím dobre 😂 a k niektorým knihám sa vyjadrím, že podaktore jedla sa fakt nedajú žrať s prepáčením! Veľa som skúšala z Receptov zo života a z netu, ktoré už majú žienky odskúšané
A predtým som tiež piekla od výmyslu sveta, nikto mi ani veriť nechcel že mám OA a nie som cukrárka, ale to varenie proste nie a naučila som sa, musela som
Nedá sa robiť ako mamina robí... Musíš si to proste nacvičiť sama.. Video recepty-postupy sú všade na všetko... Neviem co konkrétne ti nejde.. Véd podľa receptu keď ideš tak sa nemá čo pokaziť. Mňa to ani nebaví, na kuchynu mam alergiu a aj tak každý deň varom, chlieb pečiem ( vieš koľko ich skončilo v koši kým sa podarilo? 🙂))) a niekedy sa recept z netu nepodarí lebo je to blud...
@marlent na kura ti dám typ, kúp si sáčky na pečenie a upec to v tom... Pred koncom ho. Rozstihnem a sáčok vyberiem a nechám dogrilovat🙂 natieram kura iba trochou oleja a dosť soli a podlejem vodou a to je všetko :D prípadne mam hlinený pekáč na kačicu a v tom to tiež ide.. Zavreté pečiem, musím ale polievať sem tam a potom otvorím a. Dogrilujem 😎
@nanka888
Nechaj mi spravu co ti nejde, kde je chyba. Co je to bez chuti? Suche? Nema to smrnc? Poradim ti par rychlych a vybornych jedal. Rozpisem ti dopodrobna, ked si najdem vecer niekddy cas. Len prosim ta, nehovor, ze nevies varit 🙏 varit vie kazdy dovolim si povedat, len nie vzdy sa to podari...no je to normalne, aj my sa niekedy nad novinkou zasmejeme ze toto jeme naposledy.
@nanka888 nevesaj hlavu nie kazda ma k tomu vztah. Varenie nenavidim ale ked prisli deti bola som nutena varit. Ani teraz sa mi obcas nezadari nieco skonci v kosi lebo total nezjeditelne 😂 a svet sa neruca deti ziju muza furt mam co im chuti odomna to im navarim co chcu od ocka navari ocko 🙂
Ja neviem soferovat, mam vodicsky a nesoferujem, nevedela som, neviem ako som to dala, a neviem a nebudem a uz som sa zmierila. Zavidim vsetkym soferom, ale nie je vsetko pre kazdeho 😀
K mužovi som sa sťahovala 20 ročná, dovtedy som neuvarila ani jedno jediné jedlo, naši ma k tomu neviedli a mne sa nechcelo. Sama som sa za pár mesiacov naučila, nespravím síce nijaké kulinárske vrcholné umenie, ale existuje fakt nekonečné množstvo ľahkých receptov. Hod si do googlu "jednoduché recepty" a skúšaj. Len skúšaním sa naučíš. Ja som s hanbou zistila, že ani nerozumiem niektorým pokynom v receptoch, napríklad "vyšľahať vajíčka"- ako vyšľahať, samotné, s niečím, celé, len žĺtko, len bielko, ako majú vyzerať, keď sú už vyšľahané.... Tak som proste vyskúšala a keď nevyšlo, nabudúce som to vyskúšala zase ináč. Naučíš sa len a len a naozaj čisto len skúšaním. Sama po pár razoch zistíš, ktoré jedla variť na slabšom ohni, ktoré na silnejšom, ktoré musíš strážiť, aby nevykypeli, ktoré sa spravia fakt samé... A je aj veľa jedál, čo len nahadzes do hrnca alebo na plech suroviny a je. Čo sa týka dochutenia, to môže byť občas zradné, ale vždy daj radšej menej a dochutiť sa dá už aj hotové na tanieri ;)
ja som sa tiež učila variť sama, mama neni bohvieaká kuchárka, dosť som si pozerala stránku ako sa to robí, a podľa toho tam nájdeš všeličo, skús si pozrieť, ja mám halvne rada recepty kde je aj video že to vidím, nie len rozpis...uvidíš mne to pomohlo , teraz varím myslím že lepšie ako mama, guláše a také veci to určite , to oco vždy mame vyčítal že to nevie dochutiť a vždy to mala ako takú vodu ....
Odporúčam ti knihu od Jany F. Zatloukalovej- Kucharka pro dceru. Veľa, veľa ma naučila, a naozaj opisuje dopodrobna postupy, nie len pridáme za hrsť tohoto. Ale kolko je hrst? Je to pre uplnych zaciatocnikov.
Dá sa naučiť variť a je to veľké +. Ja som tiež začala samostatne variť až keď som sa vydala a treba tomu len venovať čas a dá sa tým veľa zachrániť, napr. keď bolo zlé počasie a nechcelo sa mi ísť kúpiť chlieb tak som urobila pizzu alebo langoše.
Aj polievky sú pomerne jednoduché a s dobrou zeleninou môžu byť aj liečivé.
@nanka888 najlepší kurz varenia je mama. Ja som nevedela, respektíve sa mi nechcelo variť kým som bola doma, ale keď som sa presťahovala s priateľom tak som prišla na to, že už do toho musím. Mala som 22 rokov keď som sa do toho pustila a veru mama bola nonstop na telefóne, každú blbosť som sa jej pýtala a ona sa potom zo mňa smiala a ja s ňou, ale naučila som sa. Teraz to už beriem ako relax. Myslím, že mama nikdy nepovie nie. 😉
@nanka888 jasné že také sú 😉 Choď na kurz a hotovo. Chce to len cvik, skúšanie, dookola. Ja napríklad som sa naučila variť až keď som šla z domu. Pomaly, sama... ale aj tak neuvarím napríklad sviečkovú... nie že nikdy, ale zatiaľ som ju nevarila, nejako sme po nej nikto netúžili. Snažím sa variť to, čo mne, mužovi, deťom chutí, ale aj čo je zdravé. Takže segedín som už robila, ale nerobievam ho. Skôr som za skúšanie nových, neštandardných vecí 🤷♀️ Uvedomujem si že klasický robotník ktorý príde večer domov a buchne po stole, že chce vývar a maďarský guláš by u mňa asi nebol šťastný 🤷♀️
@janulienka1103 nie vždy. Veľmi záleží na tom či ti mamina kuchyňa vyhovuje a tiež na vzťahu s mamou. Vieš, nie všetci ho majú ideálny. Ja som mame tiež volávala ale pri špecifických druhoch jedla, vianočných a tak... Moja mama ma z kuchyne vždy vyháňala a keď som už bola väčšia a snažila sa niečo pripraviť vkuse ma sekírovala. Dokonca aj keď som mala rodinu, deti, boli sme u nich a varila som ja, stále mi išla radiť, aj keď som už o to nežiadala. Má to ale obrovskú výhodu. Vzala som si z toho ponaučenie a moju dcéru som zaúčala už od mala a ako 10 ročná už piekla svoj prvý samostatný koláč. Ako 12 ročná uvarila celý jednoduchý obed. Naučila som sa byť tam s ňou, dávať pozor ale nechať jej pri tom absolútnu voľnosť, posunúť len tam, kde treba. Moja mama toho nie je schopná ani teraz 🤦♀️
@nanka888 určite nie si ľavá ak vieš upiecť koláče a zákusky...to obdivujem...aj ked knedlu urobiš klobúk dole...🙂zo začiatku skús dake maso len na prírodno....pomaly dusiť, potom lahke zeleninové a kuracie polievky....v dnešnej dobe všetko sa da kupiť a objednať ale domáce je domáce....ja mam 18r. pubertiaka ...ten by koňa zjedol každý deň a výjazdy na chladničku bere útokom hned po školskom obede ....😅a tiež sa považujem za priemer, ale snažím sa...😀zlepšujem sa každým rokom...niekto aj z ničoho uvarí obed 😎držím prsty...🙂
@nanka888 len skúsaj skusaj a skušaj 😆 ja som sa tiez o varenie nezaujimala ani som nevarila ... ani ma to netahalo ... lenze chlapi radi papkaju a moj chlap mal vzdy navarene od skusenej kucharky 😒 ... to boli reci aka som neschopna ze ja to neviem .. az som sa nahnevala a zacala nie vzdy to bolo dobre nie vzdy sa to dalo zjest ale co uz ... stava sa ale nevzdala som to a teraz je to o omnoho lepsie 😊 a hlavne mal by ta chlap podporiť resp mohol by aj priloziť ruku k dielu 😊 drzim palce hlavne skusaj 😉 drzim palce
@nanka888 nie, niekedy sa nemozes spytat nic, akonahle sa vymykas slov.priemeru si 0 😬 hlavu hore, pomaly skusaj a sama najdes v com je chyba. Ja by som chcela vediet piect zakusky/torty a neviem to tak, peciem len jednoduche nieco. Pocas autoskoly som mala pocit ze vsetci sa narodili s volantom v ruke len ja som debil 😂 urcite vies varit, len o sebe pochybujes ( tak ako ja o sebe obcas )
@romina1912 Ale nikto netvrdi ze je nula. Varenie je hlavne o dochuteni. Treba skúšať. Zaklady nájdeš v každom recepte len v nich už nie tie chute.😉
@nanka888 ja som tiež antitalent na varenie. Manžel zas vari rád 😄. Poradím ti super jednoduchý recept na pečené mäsko. klobásku tensiu si dám zamraziť a prespikujem ňou zadné stehno - orech v kuse , z prudká opražím, vo výpeku osmahnem cibuľu. Dám do hlbokého plechu, pridám lečo, zalejem vývarom,( rozpustim bujón vo vode) zakryjem alobalom. Nechám piecť cca 2,5 hodky. Po 2 hod. Skúšam ale nechávam prikryté potom je šťavnaté. Keď je mäsko hotové vyberiem ho z plechu a rozmixujem lečo. Hotovo. Prílohu dávam buď opekané zemiaky, ale manželovi stačí aj chleba k tomu 🙈🙈
https://www.youtube.com/watch?v=FXDNQjnHhlMja som si to zjednodušila a robím to ako píšem vyššie.
@nanka888 Nieéé, len sa pýtaj.. ja napr.neviem piecť..jednoduché koláče a zákusky áno, ale náročnejšie teda neviem..vždy to bolo tvrdé alebo nemalo chuť.. Pretože nikdy som neodhadla gramáž..vždy som pridala, ubrala podľa toho ako sa mi hodilo 😉 no a tak to potom aj vyzeralo.. Varenie je jednoduchšie, lebo tam môžeš experimentovať a nie si obmedzená presnou gramážou... Choď na kurz varenia...popr.si urobte s kamarátkou popoludnie v kuchyni, sleduj Tajomstvo mojej kuchyne, a iné relácie o varení..
@nanka888 Pozeraj youtube videa radsej ako pisany recept... 🙂 Tam sa lepsie naucis, povedia ti aj na kolko trebars stupnov nastavit trubu, kolko dlho piect, vsetko, je to lepsie. Najdi si napriklad Tinkine recepty alebo kucharske relacie - trebars Magalovu, alebo aj len podla nazvu jedla...

@nanka888 Napíš mi na IP ako pripravuješ mäso, polievky a ja ti napíšem kde robíš chybu. Možno v základoch...