icon

Nie si zlá matka len preto, že to robíš ináč

stanusa999
25. feb 2012

Zakladám novú diskusiu, nakoľko som ešte nenašla takú, v ktorej by mi nebolo "vynadané" že to robím inak ako tá mamička...

katkamarek
6. mar 2012

@carodejnica Asi tak, ako ziadna nemocnica v SR asi negarantuje uplne prirodzeny porod (mozno v BS). Tak mas aspon podnet comu sa mozes venovat a robit osvetu a potom to mozno nebude taka tragedia 😉 Lebo tvoj prispevok na mna tak posobi. A moja LP nebola certifikovana sestra, ale direkt LP urcena iba na to.

macamac
6. mar 2012

@mandragora22 😀 😀 😀 správne. tak papa 😉

minewka
6. mar 2012

@katrinka8 hej, priznávam, že som si komenty o alibizme, keď tvrdím, že moje decko je šťastné a že ho ľúbim vztiahla na seba 😉 😉 😉 rada by som sľúbila, že už budem dobrá mami, ale asi to tak ľahko nepôjde 🙂 🙂

carodejnica
6. mar 2012

@katkamarek Asi tak... presne ako píšeš s prirodzenými pôrodmi. 😒 No a čo sa týka osvety, tak zrovna práve teraz ju robím.. 😵

katrinka8
6. mar 2012

@minewka - tvrdim to vseobecne, nemyslela som konkretne Teba a konkretne prispevky o alibizme. Hovorim len, ze som si to vztiahnutie a prekrutenie vsimla vo viacerych prispevkoch (nielen) v tejto teme - a nesledovala som pritom, kto to bol, pretoze tu nikoho nepoznam, azda len naozaj zbezne niektore nicky. Vsimla som si len, ze to boli aj mamicky dojciace aj nedojciace. Proste kazda mamicka je asi citliva na temu dojcenie - nedojcenie, tak potom takto reagujeme. Ja stale tvrdim, ze tieto dohady o dojceni - nedojceni v tejto rovine su absolutne zbytocne, k nicomu nevedu (okrem k hadkam) a nechapem, preco kazdy ma tendenciu obhajovat svoje dojcenie - nedojcenie pred tou druhou skupinou.

katkamarek
6. mar 2012

@carodejnica Tak potom fajn, mozno ked pojdem zase rodit, tak uz mi budu spominat Jacka Newmana a budem kojit aspon pol roka 🙂

minewka
6. mar 2012

@katrinka8 no to neviem..chápem, prečo má potrebu obhajovať sa skupina nekojo..keďže tam spadám..keď niekedy budem spadať pod kojo, pochopím aj ich - a potom možno nebudem mať potrebu potom niečo vysvetľovať...

kvetinka211
6. mar 2012

Nemozem sa ubranit dojmu ze vacsi problem s debatou o dojceni a vasnivejsie prispevky maju matky ktore nemohli dojcit resp. nedojcili. Ja som si o dojceni nastudovala dost vela. Prve dni mi to bolo nanic, dalsie tyzdne a mesiace mi tie informacie padli velmi dobre. Prve dni ma zachranila dobra sestricka v nemocnici. Mala som stastie ze som nemala problem s mnozstvom mlieka a okrem bolestiveho naliatia a tvrdutia prve dni ani nejake velke problemy zdravotne (asi dva krat malicka ragada). Ale som si ista, ze by som uz nekojila keby som posluchla rady okolia a zacala davat vodicku, cajiky co mi stale cele okolie sa snazilo natlacit. Tiez by som uz nedojcila keby som sa nechala sfafrnit do nejakych casovych schem a davala mliecko iba kazde tri hodiny a snazila sa docielit noc bez kojenia ... samozrejme ze dieta potom nema dost mlieka, menej sa ho tvori, dieta nepribera, treba dat UM, este menej saje, o to menej sa ho tvori, treba dat este viacej UM ... viac ci menej zufala zena podporovana v usudku celkou rodinou to uzavrie ze uz ma malo mlieka. Ked nechce kojit, je to jej vec, ak chce tak je skoda ze sa k nej nedostali spravne informacie. Preto ked vidim ze sa niekto trapi a chce informaciu, tak poradim. A zasa chapem tie zeny ktore to vzdaju po dnoch-tyzdnoch bolestiveho kojenia .. mna to len par krat trochu zastipalo a z radostnej automatickej udalosti bolo celkom slusne utrpenie ... a obdivujem tie, ktore to napriek tomu nevzdaju a tiez tie ktore odsavaju, to je fakt drina.

katrinka8
6. mar 2012

@minewka - preco? Ved ak si naozaj presvedcena - vnutorne - o tom, ze robis spravne to, co robis, nemas dovod sa obhajovat pred niekym, komu sa nezodpovedas za svoje konanie, pretoze utoky tejto strany su neopodstatnene - toto pravidlo plati podla mna vseobecne 😉 Tu nejde o kojo alebo nekojo, ide o jednotlive osoby. Naco plytvat energiou na obhajovanie niecoho, co sa mi zda OK pred niekym, koho to nema co zaujimat a nema sa mi do toho co starat? 😉

katkamarek
6. mar 2012

@kvetinka211 Ja som mala dostatocne info, viem kde bola chyba u nas. Moje dieta aj napriek tomu, ze bolo kojene, mi zacalo spat celu noc, a budit ju mi nepripadalo vhodne, priberala krasne, az nadstandardne. Tak mi postupne mlieko odislo, lebo asi chybalo nocne kojenie. A ziadne okolie som nepocuvala, verila som, ze mlieko sa mi upravi, ved deti bezne spia v noci, aj kojene. Nevzdala som to hned, podporovala som tvorbu roznymi pripravkami, jedla senovku, tie biele dorbne cukricky, hltala costi, odsavala vzdy, ked som lahala, najdlhsiu prestavku som mala asi 5 hod v noci, aj cez den, po kazdom kojeni az do konca, som kazde prso vysala az nadoraz, no mliecka bolo stale menej a menej a nevidela som ziadne zlepsenie. Tak som s tym potom sekla, lebo nie, budit v noci som ju nechcela. A to netrvalo tyzden, ale cely mesiac, myslim, ze na upravu tvorby mliecka to je dostatocny cas, ked som sa vsemozne snazila. Ale bohuzial, ja som nevytrvala, tak nie som obdivuhodna. Ja som sa iba snazila ale "zlyhala" som!

A ano, mozno mame vacsi problem, lebo ako som tu uz spominala, to vyzera ako keby my sme nechceli kojit a nevedeli o com to je, ze je to pre nase dieta dobre. Nie kazda zena ma trpezlivost, ked dieta place, lebo je hladne a trapi sa, tak sa mam tvarit, ze to nevidim? No nie, ja ho trapit nemienim, dam UM. A som vdacna, ze zijem v dobe akej zijem a mam tuto moznost. Ze nemusim dojit kravu alebo kozu, alebo behat za dojkou, aby mi moje dieta nakrmila.

minewka
6. mar 2012

@katrinka8 som vnútorne presvedčená, že MM je lepšie a vhodnejšie, ako UM.
Rovnako som vnútorne presvedčená, že UM je kvalitná náhrada MM.

Vnútorne a aj odborne som presvedčená o tom, že tie "štúdie" tu toľko krát spomínané, čo sa zvýšeného rizika xy neduhov pri deťoch na UM týka - sú veľmi chabé štúdie a v čom, to dokáže pochopiť len ten, kto vie, ako sa rôzne štúdie robia.

Tiež som vnútorne presvedčená, že keďže prišiel kojo extrém (v čom sa utvrdzujem viac a viac, najmä čítajúc rôzne príspevky tuto) - že je potrebné ukázať a najmä kojo maminkám, že nie vždy neúspech v kojení spočíva v nedostatku informovanosti. Aké krásne by bolo, keby to bolo tak. 😉 😉 😉 je milé, ako tu prispievajú mamky, ktoré kojili a píšu príspevky o tom, ako chápu a zároveň nechápu nekojo mamky 🙂 pochopí ten, kto zažiiiiiiiiiiiiiiiiiiil 😉

PS - ešte raz zopakujem - nemám pocit, že sa obhajujem - mám pocit, že sa snažím vysvetliť, čo k čomu viedlo, ale donekonečna narážam na tú istú mantru...Inak pred chvíľou si písala, že píšeš všeobecne, teraz zase že ide o jednotlivé osoby...a ak by som brala doslova tvoju poslednú vetu, z MK a iných fór by ostala len slabá herka , ktorá časom odkvecne úplne...

PS2: a prečo ty obhajuješ kojace? Prečo máš tú potrebu?

minewka
6. mar 2012

@kvetinka211 no vidíš, aká si super. Všetko si pekne zvládla 🙂

Ja som dostatočné info mala a predsa mi to nepomohlo 🙂

A ten dojem máš pre to, lebo kojíš. 🙂

abbey1
6. mar 2012

Ja dodám len jediné: Deti sa dojčia, nie "koja".
Postrádam logiku tejto diskusie. Kto chce a môže dojčiť, ten bude. Kto nechce alebo nemôže, ten dojčiť nebude. Obhajovať sa nemusí ani jeden "tábor".

minewka
6. mar 2012

Mne sa slovo dojčiť nepáči. Slovo kojenie mi je sympatickejšie, ešte viac skratka kojo/nekojo - pričom dojo/nedojo, resp. dojčo/nedojčo mi príde smiešne.

jaaaaaaaaaaj..som čakala, kedy kto upozorní na spisovné "dojčenie"

abbey1
6. mar 2012

Čo sa mne všetko nepáči. 😉

minewka
6. mar 2012

jaaaaj...resp. pardon...jáááááááj...ešteže si človek v relatívne slobodnom duchu môže písať čo chce 😀

katkamarek
6. mar 2012

@abbey1 sa ideme hrat na slovicka? nerozumies co znamana kojit? pre mna je to jedno a to iste, ale tak aby nedoslo k nedorozumeniu, tu je preklad pre slovencinarov kojit=dojcit 😀 A kojit budem pouzivat, lebo je to pre mna krajsie slovo.

minewka
6. mar 2012

@katkamarek ja ťa doplním, nech poučné gramatické okienko je úplné - nepoužíva sa "kojenec" ale "dojča" 😀

počuj, mali by sme ísť už spať..našla si už gate?? 😀

kvetinka211
6. mar 2012

@minewka presne to som predsa pisala, ze len dobre info nestaci, treba aj trosku stastia k tomu aby vsetko islo ... je mi jasne ze stacilo par veci aby bolo inak a radim sa tu na fore ci kupit nutrilon alebo france lait. A ktovie ci pojde s kojenim vsetko ok pri dalsom babatku. Dnesne um su uz kvalitne, ale nikdy dokonale nenahradia mm, kedze to je specificke u kazdej matky, rozdiel je hlavne v oblasti imunity, kojaca matka posiela protilatky podla toho co je prave "vo vzduchu" okolo nej a babatka. Ale je super ze um vynasli a zdokonalili, lebo vela deticiek ktore by v minulosti neprezilil alebo len so zdravotnymi nasledkami moze mat normalny zdravy start do zivota ktory sa len v detailoch lisi od kojenych deti.

Ja som rada ze momentalna spolocenska atmosfera je naklonena kojeniu, v pohode sme sa kojili kde na nas prave prisiel hlad, v parku, auparku, na urade a bolo nam jedno ci niekto pozera alebo nie.

Aj ty si vsetko pekne zvladla, nikoho netrapi ze uz nekojis a uz vobec to netrapi tvoju dcerku, pretoze ta by ta za inu kojacu mamicku urcite nevymenila 🙂

abbey1
6. mar 2012

@katkamarek Ja som ťa pobúrila? Slušne som poznamenala, ako to má byť správne. Ale ak vás baví sa hašteriť, tak nech sa páči. Problém je niekde inde, než v tom, či dojčíte, alebo nie.
Kľudne si používajte slovká aké chcete.

katkamarek
6. mar 2012

@minewka hej (alebo áno? 😀 ), uz ich mam, a ideme do hajan (pre slovencinarov "do hajan" rozumej ideme spať) 😀
A dakujem za doplnenie 😵

katkamarek
6. mar 2012

@abbey1 Poburila? Dovol mi sa zasmiat 😅 Skor rozosmiala, ze bazirujes na slovickach 😀 Keby len taketo nespisovne vyrazy tu boli. To ked citas prispevok, kde je milion gramatickych chyb, o slovach ani nehovorim, tak ta musi nadvihovat zo stolicky 😅

minewka
6. mar 2012

@kvetinka211 no vidíš, nakoniec sa zhodneme, že aj deti na UM môžu byť šťastné a milované. To som rada.

A s tou časťou ohľadom protilátok súhlasím len z časti, je to práve jedna z poloprávd, ktoré nemám veľmi rada - protilátky v tele vzniknú len vtedy, ako človek ochorenie prekoná, nevznikajú len pre to, že je práve niečo vo vzduchu okolo. čiže aj do mlieka sa dostanú len také protilátky voči takým ochoreniam, ktoré matka prekonala (agens v tele musí byť prítomný pár dní, aby prebehli všetky komplikované procesy na vytvorenie protilátok)..a okrem toho, táto "imunita" funguje len do určitého veku dieťaťa - to len na upresnenie (je rozdiel vrodená a adaptívna, resp. získaná imunita)..

No a súhlasím, že to v UM nenájdeme.

minewka
6. mar 2012

@katkamarek hehe..sa nehanbíš písať bez interpunkčných znamienok?? 😀 😀 a vôbec..si s čím máš problém???Ako si si prečítala, bude to iný problém, ako to, či patríš medzi dojčo alebo nedojčo 😀 😀 😀

Ideme spať, dobrúúú 😵

abbey1
6. mar 2012

@katkamarek Mňa nadvihuje ľudská hlúposť a vzťahovačnosť. Vy tu urážate všetkých navôkol. Chcete počuť len odobrenie svojho názoru.
Myslím, že som napísala slušne, čo si o dojčení, či nedojčení myslím. Ale vy ste sa zasa obuli len do jednej veci. Ako som už napísala, kľudne si hovorte, či píšte ako chcete. Ja som nepoukazovala ani na jednu z vás.

minewka
7. mar 2012

@abbey1 chápem, že občas, resp. často netoleruješ, vzhľadom na to, čo sa ti stalo a čím si si prešla, nejaké drobné žabomyšie vojny a sú pre teba dôležitejšie veci, alebo iné veci v svojom živote pokladáš za dôležité. Každopádne tu nikto nikoho navôkol neuráža, maximálne sa občas dvihla vlna vášnivejšej diskusie, keď niekto niekomu stúpol na otlak - čo býva u väčšiny ľudí normálne. Rovnako nikto nechce počuť odobrenie svojho názoru - opäť len diskutuje. A ľudská hlúposť nadvihuje asi každého.

Napíšem to úprimne - mne osobne prišla pripomienka o spisovnosti slova kojenie na jednej strane smiešna, na druhej zádrapčivá a zbytočná. A nikto tvoj názor, čo sa dojčenia a nedojčenia týka nijak nekomentoval.

Áno, napísala si ho slušne. Rovnako slušne som napísala, že mi je sympatickejšie slovo kojenie než spisovne správne dojčenie, že sa mi lepšie používa skratka kojo/nekojo, - a tiež si si neodpustila rypnutie.

A áno, my sme si v rámci srandy a odľahčenia, ktoré tu vládlo, robili z toho srandu. 🙄 ..

tunzal
7. mar 2012

azda sme sa dospeli k názoru že MY MATKY ktoré NEKOJÍME, sme tie najhoršie na svete, to je už absolutne jedno že z akých dôvodov, ale predsa chceme len to najhoršie pre svoje deti, chceme im dať JESŤ! pýtam sa vás matky ktoré chcete len to prirodzené dať svojím deťom, lebo predsa UM je neprirodzená a hlavne nezdravá podľa niektorých, vy sa čím napchávate???? jete len to čo je prirodzené??? alebo si zájdete aj do obchodu a kúpite si umelo vyrobenú stravu??? videli ste už pobehovať vo volnej prírode napr. salám, či vyprážané mäso, alebo si chystáte dať svojím deťom donekonečna len to čo je prirodzené?
Mali by ste už ukončiť debatu o dojčení resp ne dojčení, a nechať každého na pokoji robiť tak ako to uzná za vhodné, nikomu nič do toho nie je že kto kedy začne a z akými príkrmami, a čo dáva deťom jesť.

katkamarek
7. mar 2012

@abbey1 A koho tu urazame? Urazam kojacie matky? Odsudzujem ich, za to ze ony koja a ja nie? No nie, len ked odvsadial pocuvas ake je kojenie spravne, tak ta to v istej chvili vytoci. Myslis, ze ja to neviem? Velmi dobre si to uvedomujem, ale bohuzial z nejakeho dovodu nam to neslo.

A co chcu pocut kojacie matky? Preco maju neustale potrebu vyzdvihovat kojenie? Ale nebudem sa viac o kojeni rozpisovat, nikto ani tvoj mierumilovny nazor nan nekomentoval, len nas rozosmiala tvoja poznamka o spravnosti vyrazu, tak sme reagovali ako sme reagovali, mali sme dobru naladu. A vobec som to nebrala vztahovacne, iba som bola v tej chvili tu a vyjadrila svoj nazor na to, preco pouzivam slovo kojit a nie dojcit. Ako som mala potom na tvoju poznamku reagovat? Ano, mozno to mohlo byt bez vysmechu, no v tej chvili mi to prislo smiesne, uplne zbytocne a skor ako podryvanie. A vlastne i teraz to tak vnimam. A poznamku o ludskej hluposti nebudem brat vztahovacne a budem verit, ze to bolo myslene vseobecne 😉
A suhlasim s tym co napisala Minewka, ona sa vies vyjadrovat trefnejsie ako ja 😀

aliza
7. mar 2012

@abbey1 teraz naozaj prehanas, nikto tu nikoho neuraza, ani nie je vztahovacny a uz toboz nie hlupy 😲 . Aj ta tvoja poznamka o spravnosti slova dojcenie sa da zaradit media urazajuce, kedze z hladiska temy to bolo dost odveci, skor to vnimam ako ze si nam chela dat najavo, ze sme nevzdelane, kedze nepouzivame spisovny jazyk. Ja osobne som nezachytila, ze co si tym chela povedat, kedze 99% matiek pouziva prove slova kojenie a nijak to nepoukazuje na ich vzdelanie. je to tak zauzivane, aj ked nespravne.

jerryjanka
7. mar 2012

teda vás to ešte stále baví? 😕 😀