icon

Nie si zlá matka len preto, že to robíš ináč

stanusa999
25. feb 2012

Zakladám novú diskusiu, nakoľko som ešte nenašla takú, v ktorej by mi nebolo "vynadané" že to robím inak ako tá mamička...

stanusa999
autor
7. mar 2012

@macamac no nestiham to tu sledovat, ked mam pravdu povedat 😒 veeeelmi veeelmi rychlo tu pribudaju prispevky 😅

macamac
7. mar 2012

😉 @stanusa999 😀 šak to. a vidíš-my stíhame. nemala by si nás zanedbávať 😉

effkaa
7. mar 2012

@stanusa999 cakala si, ze to takto dopadne?

stanusa999
autor
7. mar 2012

@effkaa Akoze ako "takto"?celkom nerozumiem otazke.... 😕

stanusa999
autor
7. mar 2012

@macamac Noooo, polepsim sa, len ja vela krat viac citam ako pisem... 🙂

effkaa
7. mar 2012

@stanusa999 ze sa to v teme s takymto nazvom zvrtne tak, ze sa diskutujuce zacnu urazat a nakoniec sa vsetky dozvieme, ze vlastne "Si zla matka len preto, ze to robis inac"

koniarova
7. mar 2012

@effkaa Nepreháňaj, vôbec to nie je také hrozné. 😉 Celkom zaujímavá diskusia. Čo chceš, aby sa tu všetky len poklonkovali?

effkaa
7. mar 2012

@koniarova no len na to som cakala, kedy mi toto niekto odpise 😉 kazda mame inu hranicu, dokedy nieco povazujeme za slusne a jasne tu uz viac mamiciek napisalo, ze im je luto, ale ked podobne diskusie citaju, tak radsej ani neprispievaju. Zaujimava diskusia... co sa tyka kojenia/nekojenia, je ich tu na konikovi milionstyri, neviem, preco aj tato tema musela byt tymto doslova zamorena. Je to jedno... vlastne... 🙄 ved ako pisem, tem je tu vela, mozem sa radsej zucastnovat inej 😎 😀

katrinka8
7. mar 2012

@minewka - neobhajujem nikoho, ani kojace - ani nekojace, nevidim v tom totiz zmysel - obhajovat sposob krmenia cudzich deti pred cudzimi osobami.
To pravidlo o obhajovani sa pred niekym, komu sa nezodpovedam, plati podla mna vseobecne, nielen v tejto teme. Nepotrebujem napr. pred mojou susedou obhajit nakup 3 svetrov pre moju dceru, pretoze ona s tym nema nic spolocne. Ak som ich kupila, je to len moja vec, prip. vec mojho manzela. Necitim preto potrebu vysvetlovat jej svoje pohnutky, ktore ma k tomu nakupu viedli. Preto som napisala, ze to je vseobecne (pravidlo).
A to, ze tu ide o jednotlive maminy som myslela tak, ze su tu maminy, ktore koja a citia potrebu to pred maminami, ktore nekoja, obhajovat alebo vysvetlovat, a naopak, su tu take maminy, ktore nekoja a tiez citia potrebu to obhajovat pred ostatnymi. Preto som napisala, ze v tejto diskusii nejde specialne o kojace alebo nekojace maminy, ale o jednotlive osoby na oboch stranach.
A myslim si, ze tato debata sa uplne zbytocne zvrhla na temu kojenie - nekojenie, pricom mala byt o niecom uplne inom - iba potvrdila to, co zakladatelka tejto temy nechcela - to, ze ked nieco niekto robi inak, je oznaceny za "zleho rodica". Nemam pocit, ze by som vyzdvihovala kojace matky nad nekojace - viackrat som uz napisala, ze vsetky sme matky a kazda sa snazime robit pre svoje deti to, co povazujeme za spravne. Preto asi uz do tejto temy prispevat nebudem, mam pocit, ze som povedala uz vsetko a neustale sa opakujem(e) - vlastne vsetky, a vacsina sa tu snazi neustale, viac menej nevedome, rozputavat tieto nezmyselne zabomysie vojny. Ta neustala potreba kazdemu naokolo vysvetlovat svoje pohnutky a sposob zivota je podla mna zbytocna, kedze zatial som si nevsimla, ze by viedla k niecomu konstruktivnemu, iba ak k roztrzkam 😉
Takze uz nebudem v tejto teme reagovat. Pekny den vsetkym maminam a detickam 🙂

martuska75
7. mar 2012

@stanusa999 Aa ti to tu zvrhlo na nejakú laktačnú poradňu 😀 😀 😀 A pritom som mala pocit, že je to konečne téma ktorá nabáda maminy k tolerantnosti. Škoda.
K téme dojčenia / kojenia - som z tých zvláštnych prípadom, ktoré jedno dieťa (paradoxne u mňa práve prvé) kojili rok a pol a druhé horko-ťažko 3 mesiace. Tak asi chápem oba tábory. Možno preto mi príde táto citlivá diskusia nešťastná a zraňujúca.

bodka70
7. mar 2012

baby, ono dá sa zmeniť aj téma, čo poviete? napr. aj vám sa zdá, že tá zima trvá nejako pridlho? Už by mohlo byť konečne trošku teplejšie. 😉 😀 😀 😀

minewka
7. mar 2012

@katrinka8 a preco mas potrebu obhajit, ze uz tu chodit nebudes?

Najprv sa ma opytas, preco man potrebu nieco obhajovat, odpoviem na otazku a potom tu napises toto. Ked nemas zaujem diskutovat, ani nemas zaujem o nejake vysvetlenia, naco sa pytas?

A s tym detskym oblecenim to je uplny nezmysel. Ak sa ma suseda opyta: jeej, mate novy svetrik? A ja odpoviem ano, rastieme ako z vody, potrebovali sme novy- nepovazujem za obhajovanie.

Asi najlepsie ako ovecky, ani bu ani mu..

stanusa999
autor
7. mar 2012

@effkaa Nemam pocit, ze by sa to tu zvrhlo na hadky a urazanie....ci som nieco prehliadla? 😕 Baby kluuuuuuuuuuuud 😀

tina_22
7. mar 2012

Ahojte, skúsim pridať môj príspevok-dúfam, že budem správne reagovať na pôvodnú tému 😀
O kojení, nekojení je tu naozaj mooore diskusií a preto sa k tomu vyjadrovať nebudem. Chcem len povedať toľko- každá mamička miluje svoje dieťa nadovšetko a chce pre neho len to najlepšie. A za to, že reagujeme na potreby svojich detí odlišne, než očakáva okolie- len preto by som mala byť zlá? Ja dávam v prvom rade na materinský inštikt. Je mi jedno, či sa to okoliu páči, alebo nie, urobím si posvojom. Som vďačná za každú radu, ale naznášam pripomienky a prečo, takto sa to nerobí, ja som vychovala osem detí, daj si povedať.... Hlavne staršie babičky vedia potešiť.
Ja bývam často vyčerpaná a unavená, moje úžasné dieťatko dáva zabrať. a na veľa vecí reagujem podráždene. Ale už som naučila, že len sebe robím zle. Radšej sa usmejem a sedím ticho. No veď nech mám pre malého aj desať nových vecí, nech s ním skáčem, keď má chuť, nech som prísna, keď to uznám za vhodné, vychovávame ho my, my sme jeho rodičia- tak čo koho do toho. 😀
Preto by som radila-sme mamičky, ktoré navzájom potrebujú poradiť, počuť milé svovo, povzbudiť. Proste trochu pohladiť na duši. Veď kritiky sa nám všade ujde až až. Pekný deň všetkým 😉

minewka
7. mar 2012

Ja osobne mám diskusiu rada, aj vášnivú, aj niekedy nahnevanú, aj vtipnú. Rada sledujem, ako sa to vlní,ukľudňuje, vlní, ukľudňuje.

Pre mňa osobne je to prirodzené, naturálne, človečie. A každému vyhovuje iný štýl povzbudenia a podpory - napr. mne osobne je bližšie "cica nežer" ako "juuuuuj, moja, nemala by si toľko papinkať, vieš, telíčko potrebuje trošku detoxikovať, hlavne psychiku treba upraviť a ono to pôjde mojko, držím palčeky" 🙂

@katkamarek - to čo to tu za príspevky netolerantné dávaš?? Heš do kúta a hanbiť sa!! Minimálne 5x! 😀 😀 Nábytok som som včera poposúvala späť - aspoň som poriadne pozametala a vydurila všetky pavúky spod gauča, to len že by si znala 😀 😀

kalifa28
7. mar 2012

@effkaa možno preto bola aj táto téma ,,zamorená,, kojením/nekojením, lebo dojčenie ako také, je fenomén, v dnešnej dobe vyzdvihovaný nad všetko. Zo všetkých príbehov, ktore som sa ja na MK dočítala, sa ani jeden jediný nepodobá na ten moj. tak tu je:
20.11. 2009 sekcia, 21.11. prvé priloženie, potom druhe, tretie atd...
Príchod domov-pod kočíkom UM, v porodnici v NZ dokrmuju uplne bežne, doradu a bola som tomu pravdupovediac rada, ked mi na tretí den nechali uplakaný, hladný balíček na noc a ja som ubolená tak, že som nevladala vstat z postele, už po xtý raz sedela v poloho dovidopo a pchala mojej hladnej dcere cicík. Ani ja, ani ona sme nevedeli čo, rpste čistý les, nikto za nami neprišiel, že prečo Saša už 4!!!!!!!! hodiny v kuse plače, len nadránom, ked to už sestričky príliš vyrušovalo z nočneho spánku, ju jedna uchmatla a priniesla, čuduj sa svete, napapanu, spokojnu a tichúúú !!! Už mi je teraz jasne, prečo som si UM v tom momente choro zamilovala a nevyvinula potom abnormálne usilie kojit. Samozrejmostou boli v porodnici klobučiky, dudle a ine ,,bohovske,, vynalezy. no a tak! Ale nikdy som z nekojenia nemala stresy. fakt.

kalifa28
7. mar 2012

teraz som znovu tehotná, naštudovane všetko od A po Z, vyzbrojena infoškami. som zvedavá, ako sa mi teoria podarí premenit na ... že vraj najkrajší pocit na svete, že pre svoje dieta robíte všetko..... 🙂 aj ked, ja tiež žijem s pocitom, že som v živote svojej dcery spravila pre nu všetko... tak uvidíme, či mi kojenie (ak sa podarí, dufam že ano) priniese do života nejaku novu dimenziu 🙂

katkamarek
7. mar 2012

@minewka Prepac draha, ale moj stav mi akosi zatemnil mysel a nechapem, co netolerantne som tu napisala? 😀 Ja sa polepsim, len mi povedz v com 😀 😀 😀

A je pekne, ze si nabytok dala prec a vydurila vsetky pavuky, ale tvoj stav tiez nie je na to momentalne vhodny 😀 Takze aj ty do kuta a spytuj si svedomie, ci si urobila spravnu vec 😅

minewka
7. mar 2012

@katkamarek hehehe..😀...no ja tiež neviem, čo netolerantné,a le pre istotu - treba sa kajať!

..no dooobre, pravdu máš 😀...spytovala som si...s láskou a tolerantne som si spytovala svedomie..a nemala by som presúvať gauč 🙂

Som myslela, že ma trafí...všetko som popresúvala, aby som zistila, že tak, ako to bolo doteraz, to bolo dobre 😀..a presunula naspäť..o 01,00 v noci 😀

stanusa999
autor
7. mar 2012

@kalifa28 Ja som prvu dceru kojila 2 mesiace...po porode bola tiez v porodnici normalne dokrmovana flasou, dokonca ked spala, prisa sestricka a strcila jej flasku do ust, ona to samozrejme vsetko vypila...od zaciatku sme mali problemy s prisatim, pre moje vraj male bradavky mi nasadili klobuciky....takze kojenie vydrzalo 2 mesiace a zaroven bola po kazdom nakojeni dokrmena UM, az sme nan presli uplne....po 2 a pol roku prisla druha dcera, v tej istej porodnici uz bolo dokrmovana cievkou popri prsniku, nemala som ziadne klobuciky...bude mat 8 mes a kojim stale...A samozrejme, k obom citim rovnaku lasku a myslim si, ze aj ony ku mne, ci uz bola na UM alebo MM 🙂 drzim palce 😵

minewka
7. mar 2012

@kalifa28 🙂 držím palce, aby všetko vyšlo podľa tvojich predstáv 🙂 🙂

lussy23
7. mar 2012

ako sa môžu dospelé ženy a ešte k tomu matky takto hádať? je to smutné☹ Ten kto dojčí, nech dojč, ten kto nemôže dojčiť, nech sa netrápi, neznamená to, že svoje deti neľúbi. Ja si myslím, že každá mamina na tejto stránke sa snaží roiť pre dieťa to najlepšie - v rámci svojich možností a samozrejme aj financí. To že mamina nestravuje svoje dieťa bio, lebo nemám na to peniaze, neznamená, že je zlá...

lussy23
7. mar 2012

@estterka do vás sa niekto takto navážal? prečo? ☹ reagujem na príspevok 18:36 - včera

estterka
7. mar 2012

@lussy23 ano,robit veci inak znamena dost casto byt tercom dobre myslenych rad a poznamok,ako si to este odskacem neskor,co robim.

kalifa28
8. mar 2012

volá sa to ešte aj : ŽI A NECHAJ ŽIŤ!
vidím, že debatka stagnuje, všetko čo malo byt vypovedane už zrejme bolo (chvalabohu 🙂 ) a osobne si myslím, že kým naše detičky nebehaju nahate v počte kusov 10-15 po Letanovciach, sme všetky dobre mamy, či robíme veci týkajuce sa materstva tak, alebo tak. Alebo inak, ak chcete.... ja v tom mám jasno. Dopriala by som aj ostatným maminkám, ktoré tak vehementne obhajuju tu svoju, jedinu, univerzálnu pravdu právd, ten pocit ľahkosti bytia a vnutorneho presvedčenia, že to čo robím a ako to robím, je len a len moja vec a proste to robím dobre, bez potreby vlastnej obhajoby a všeobecneho uznania okolia.

lujza123
8. mar 2012

Kojenie je dobra tema na nekonecnu debatu...hned za tym fyzicke tresty, rozhodnutie mat 1 dieta verzus rozhodnutie mat ich 5, choditko, ...atd atd atd....

bodka70
8. mar 2012

@lujza123 , ešte netreba zabudnúť na očkovať-neočkovať, posadzovať na nočník-neposadzovať, uspávať a nechať spať pri sebe-nechať vyplakať, nosiť-nenosiť.... 😉 😀 😀 😀

ani3012
8. mar 2012

@bodka70 trestať telesne- netrestať (si zabudla)

ani3012
8. mar 2012

@lujza123 aha ty si to písala- prepáč 😅

bodka70
8. mar 2012

@ani3012 , no jasne, biť či nebiť? to je otázka! (ja som skôr za to nebiť 😉 )