Nosíte ešte prilby mimo obce na bicykli?
Pred mesiacom, ked bolo este pekne pocasie, som isla zo synom na bicykli na kupalisko dp vedlajsieho mesta.
Kedeste boli helmy povinne pre dospelych, ich skoro vsetci nosili. Ako samozrejmost si ich vsetci nafasovali na hlavy a az tak isli z nasej dediny, napr. do vedlajsieho mesta.
Ja som za zrusenie povinnych prilieb pre dospelych, ale kedze boli dlho povinne a ludia to brali ako samozrejmost sa bicyklovat z helmou, tak som myslela ze ich väcsina bude nadalej nosit.
Ako je to u vas?
Nosite prilby nadalej mimo obce, resp. co vidite ludi, nosia ich nadalej?
A to nemyslim tych sportovcoch v dresoch, ale ludi v "normalnom" obleceni, co idu napr. nakupit do vedlajsiej dediny, alebo na kupko do mesta.
@viestta Nic v zlom, ale to sa robis hlupa? Ved som pisala ze ju nosim stale...
Mozem ti ale nieco povedat. Mame susedu ktora ma dceru. Su romovia a jej dcera je taka uplne "cool" sa citi. Stylove oblecenie. Vlasy s polovici zafarbene na blond. Tmavu plet, cierne oci. Raz isla na bicykli okolo mna. Som sa jej spytala ci by nechcela si dat aj helmu kvoli bezpecnosti. Dobre ze na mna nevyskocila, ze co tu rozpravam. Ze je to neprijemne a ze chce citit volnost ked sa bicykluje. A ze to vyzera poslusne a uncool mat prilbu.
A mimochodom preco sa prave mna tolko pytas preco nenosim ked velka väcsina ludi na slovensku prilbu nenosi.
Ved mam oci tak hadam vidim realny pocet ludi ktory nosia prilbu. Co neides do ulic, napr. na hlavnu alebo do dedin oslovovat cyklistov preco ju nenosia???
@lucia147852 Zak bola som minule aj v banovciach a pokial sa pamätam nikoho som s prilbou nevidela.
@kosovic vsak ked nechces nosit prilbu, tak nenos. Ak to obmedzuje tvoju slobodu (nechapem cim), tak nenos. Nepotrebujes k tomu snad zvolenie inych, ci? Si svojpravna dospela osoba, u ktorej sa predpoklada, ze za svoje ciny dokaze niest zodpovednost a znasat nasledky.
Pamatam si ta z inej temy, tam si tiez riesila ne/nosenie prilby. Prilba sa nosi kvoli vlastnej bezpecnosti, nie preto, ze to niekto prikaze. Prikazat to mozes akurat tak dietatu, ktore nedokaze rozoznat dosledky svojich cinov.
@kosovic pridalo mi prispevok neskor, medzitym tu uz pribudli aj ine prispevky.
Ak niekto prilbu nenosi, je to jeho vec. Mozes ho napomenut, ale nic ine nezmozes. Kazdy je zodpovedny sam za seba.
A odkedy ako prilba nieje mimo obce povinna?
Neviem na co bol robený prieskum, že kto chce a kto nechce nosiť prilbu. Totálna hovadina, názor môžu mať ľudia na iné veci, tu ide o bezpečnost. Bez prilby u nás nikto na bike nesadne a hotovo. Mne prídu ľudia čo si nedajú prilbu dosť jednoduchi. Hádam každý vie ze u nás veľa vodičov jazdi na hulvata, mobil v ruke každý tretí pomaly, hocikedy môže dôjsť ku kolízii auta s bicyklom, môže to byť len lahucke tuknutie, ale človek letí k zemi. Na asfalt, obrubník, auto.... V tejto veci bol niekto ozaj tak blbý, že robil prieskum a chcel vedieť nazor ľudí? Zas názor niekoho, kto si myslí, že kosť je tvrdšia ako betón je podstatny? A názor pubertakov, že nie je cool mat priblu tiez je vec nad ktorou len mávnut rukou a nasrobovat im tie prilby na hlavy.
Prilba patrí k jazde na bicykli a hotovo, kokos, keby aj po chodníku človek šiel, môže padnúť. Ale zas, nech si robia co chcú, nazveme to potom prirodzený výber
@mircalla nemáš problém, vymyslíš, nie? To sú také typy, budú sa búriť proti všetkému, lebo osobná sloboda a keď sa niečo prihodí, tak sa mení názor o 180
To si kde nabbrala statistiku,ze vacsina ludi bola za zrusenie prilieb? Anketa v dedinskej krcme? A uz vobec by sim si nebrala priklad z ciganov. Ved nech nenosia. Ochranne prvky mas nosit kvoli sebe,nie kvoli niekomu,ze to predpise. Tisic krat sa nic nestane. 1001 krat nebudes mat prilbu a je po tebe.
Je to tvoja zodpovednost, neriad sa ostatnymi ale svojim rozumom. Co ked.....
@kosovic prepac ak to tak vyzneli, nemyslela som to osobne na teba ale vseobecne. Ci je vidiet ludi s prilbou mimo obce netusim. Byvam v BA a co som na materskej mimo mesta moc nechodim.
Ze je nieco prehnane... Tak ja neviem...ludia sa casto "stavaju na zadne" ked im niekto nieco prikaze uz len z principu ze im to niekto prikazal. Vobec pri tom nemyslia na to, ze je to pre ich dobro. Aj celoplosne testovanie - kolko ludi neslo len z principu ze im to niekto prikazal? Vela. Boli aj v spravach. Proste mna to len velmi mrzi ked vidim cloveka na biku bez prilby ci uz v obci alebo mimo obce lebo staci ozaj jeden nestastny pohyb, tukes, pad a moze totalne uplne zbytocne vyhasnut zivot.
Samozrejme že nosím, ide predsa o moju hlavu, moje zdravie. Určite pri nehode aspoň niečo pomôže.
Nejak si protirecis. Hore pises, ze si za zrusenie nosit prilbu a nizsie, ze treba agresivnu kampan aby ju ludia nosili 🤔🤔🤔
@mamutka Ved ano dobre ved mas pravdu v tom. A ja mam syna puberiaka a veru bez prilby si neodvazi sadnut na bajk. Vadi mu prilba ale bicykel by bol rychlo odlozeny v pivnici keby som ho uvidela ze nema prilbu na hlave. Suseda ma 17 rocneho a tiez ho raz nachytala ze nemal prilbu. Tak sa rozculila ze ju bolo az ku nam pocut. Takze vidis ze prilby nosime. Otazka bola preto o inom. Ci nosite vy prilby. Dostala som odpovede a je vsetko ok.
Moj 10 rocny syn musi sediet v aute vo velkej autosedacke. Vadi mu, ze nedobre vidi von z okna kvoli masivnym bocniciam. Ma 142 cm a stale sa meria, lebo uz v nej nechce sediet😀 Ma siroke plecia po muzovi tak sa citi stiesneni ale pokial sa zmesti tam bude sediet.
Takze vidis ze pozeram na bezpecnost..
@kosovic moja kamarátka ma 11r dcéru a vôbec jej nie je trápne sedieť v sedačke.. vlastne to nijako neriesi, proste autosedačku berie ako fakt.. tak ako moje tri deti - najstarší má 9 a ešte ani raz ho nenapadlo to riešiť že to je trápne a nie sú nijako extrémne masívne.. tak ako berú ako fakt helmy na hlavách keď bicykluju..
@jana_eyre_2 Eyre= irsko😉
Tak v irsku mozno ano. Neverim ze slovenske dievcata sedia v 11 v sedacke. Ved by protestovali a by maminy to museli odstranic. Uz vtedy zacinaju pubertovat dievcence..
@kosovic ok, never 😉 neviem či vieš, ale nie každé 11rocne dievča je rovnaké 🤫
A niektoré dokonca musia aj akceptovať to, čo povie rodič..

@kosovic a ty to tak sledujes? Kto v akom meste nosi/nenosi prilby? 😂 cez pracovne dni nosi 20% a cez vikend je aka statistika?
Mna by to zaujimalo, ze cim je to pre teba obmedzujuce, ved nenos.