icon

Odopretie peňazí žobrajúcemu dieťaťu: Ako sa s tým vyrovnať?

30. aug 2024

…. a teraz mám výčitky. Som ľahká obeť, vždy za mnou chodia žobranúci a 90% z toho, čo žobrú aj dám … muž mi dobováral, ok…. a dnes dieťa, ciganočka, slušne sa opytala, ci by som jj neprispela na zmrzlinu a ja krava, ze prepac, ale nie moja….
A teraz ju tu na namesti vyzeram, lebo mam vycitky….

Vy davate peniaze zobrajucim? asi som uz sama zmatena z tychto ludi a mrzi ma, ze prave dieta som odmietla :((((

maca1984
30. aug 2024

Vôbec nemám v týchto prípadoch výčitky.
U nás v meste pred Lidlom stáva /sedáva žena ( rómka) aj s deťmi.
Sedávala tam aj ako tehotná, staršie decká bežia ku každému autu pri ktorom nakupujúci vykladá nákup, vždy žobrú.
" teta dajte euro, dve".
Nedám .
Nie som rasista, rada pomôžem ak môžem, ale táto konkrétna očividne len rodí ako čerešňa .
Prečo by som jej ja mala prispievať ?
Decká naučila žobrať, čo budú v živote robiť ?
Nič ako ona, len rodiť a žobrať.
A toto ja nepodporujem.

karolinakr
30. aug 2024

@simca06022011 😀 my sme sa raz ponukli kupiť niečo, a bezdak už mal priprave - on chce len hot dog, hamburger a coca colu

karolinakr
30. aug 2024

oni nemaju byť čo zdutý, čím su dlhšie na ulici, tým viac im hrabe...keby to bola dočasna zaležitosť, ale žobrať 20rokov a preklínať, kto mu nerobí po vôli a zadarmo nevytahuje peňaženku, za peniaze, ktore zarobil drinou, to už je vrchol..tymto ludom chyba etika a zdravy rozum..každý si môže ľahnúť na ulici a nastaviť paprče

zuzanita1609
30. aug 2024

Moje dva odlišné prípady so žobrajúcimi. 1. Raz na stanici prišiel ku mne pán,bez domova. Pýtal si euro dva aspoň na chlieb. Pane,ja vám ho pôjdem kúpiť,ale peniaze vám nedám, nehnevajte sa. On pozerá,že tak toto nečakal a nech sa pose*iem, keď nedám 🤭. 2. Sedela som na stanici, čakala na vlak a oproti na lavičke sedel pán,tiež bez domova. Čítal si nejakú starú potrhanu, špinavú knihu,mal šedivé vlasy, fúzy,vypadal ako taký dedo mráz. V druhej ruke ujedal z tvrdého, možno už aj plesniveho chleba po troške a polovicu z krajca si zabalil do nejakej handričky a vložil opatrne do vrecka. Všímala som si ho,ale tak,aby mu to nebolo nepríjemné. Zdvihla som sa a išla kúpiť vedľa cez cestu chlieb,maslo, marhuľový džem a mlieko do potravín. Keď som k nemu prišla, opýtala som sa ho,či si smiem dovoliť mu vrúcne zo srdca podarovať tento nákup, ktorý som teraz pre neho urobila. Zdvihnu sa, normálne sa mu zaliali slzami oči a v živote som už taký láskavý pohľad nevidela,ako od toho pána odvtedy. Aj mne slzy vyšli veru 🥲. Povedal,že veľmi pekne ďakujem a nech vás šťastie sprevádza celým životom,mi poprial. Aj som ho objala a zaželala tiež zdravia, šťastia. Bol to môj najkrajši deň vtedy celý deň. Sú proste ľudia bez domova,na ktorých proste hneď vidíte,že sú dobrí a láskaví ❤️. Kiež by takí našli svoje istoty a šťastie v živote,aj keď bez strechy nad hlavou.

guudy
30. aug 2024

No zienky, ja som zazila jednu Romku, co dosla zobrat na onkologiu. Niektori ludia jej aj dali peniaze🤦🏼‍♀️. Ked sa otocila ku mne, tak som jej nahlas povedala, ci sa nehanbi, od onko pacientov zobrat, ked sami maju malo. Behom 2 sekund jej nebolo🙄

maranco
30. aug 2024

@deti95060810 * odišiel šomrajúc že každý má už len plat. karty.... *
Môže si vytlačiť QR kód a prijímať bezhotovostné platby, v Číne takto fungujú žobráci a prispeješ im cez aplikáciu

https://www.youtube.com/watch?v=2DF2PlEmWoY
inom75
30. aug 2024

Necitam vsetky reakcie, no za mna si hlupa (prepac), ze vobec niekedy davas! Pracujem v terene, kde kazdy den vidime taketo individua.😒 Napisem len par prikladov: 1.Chlap (cigan) s dietatom zobre, okoloiduci mu kupi kebab podla vlastneho vyberu (bol s nim dnu) a on ho ani nerozbali, ale hned ponuka inym, kym sa nenajde niekto (podobny jemu), kto ten kebab kupi za smiesne 1€!
2. Cigancata zobru pred obchodom. Vychadza z neho pan, ktory im podava bagetu (zabalena, naplnena, nie sucha!). Oni ju rozbalia, jeden z nej odhryzne, druhy vyberie len nejaku sunku, ci salamu a so smiechom ju hodia do kosa!
3. Zastavka MHD na stanici. Kopu toluenovych fetakov, jeden chodi a pyta drobne. Za chvilku prispieva 2€ pani, fetak sa chvali a ukazuje druhym cakajucim na bus, co dostal a caka, ze prispeje este niekto... Po asi hodine (kym sme sa vratili) sedi na schodoch s plnou flaskou toluenu a nalieva na handricky aj svojim "kamosom". A potom sa cudujeme, ze cela stanica je doslova "osrata" a vsade sa valaju sfetovani magori!
A ked im povieme, nech idu pracovat, tak sa nam vysmeju, ze oni nie su hlupi!!!!
NIKDY ANI CENT!!!!!

maranco
30. aug 2024

@zuzanita1609 taký ktorý by to naozaj potrebovali nejdú žobrať, žobrú iba podnikavci ktorý zistili že je to bezpracný zisk
jeden žobrák si chodil pravidelne na prevádzku meniť mince za bankovky, a keď mu spomenuli prácu tak ich vysmial že on si doobeda vyžobre viac ako by zarobil za celý deň

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
shelby88
30. aug 2024

Ja som to kedysi zažila v Za. Dievčinka pýtala peniaze, že je hladná. Vravím nemám vážne, ale dám ti tieto fornetky akurát som kúpila. Dievčatko malo taký zúfalý pohľad, ale vzala si ich. Nebola ani agresívna ani nič.
Isto ich na toto využívajú rodičia.

inom75
30. aug 2024

@dzejny656 prave preto posielaju deti, lebo vedia, ze skor im ludia daju. A nazbiera sa toho statocne, aj na chlast, cigaretky a toluen...👍

simca06022011
30. aug 2024

@inom75 s tym vyhadzovanim je to uplne tak so vsetkym.. oblecenie, jedlo.. vsetko

la_dolce_vita
30. aug 2024

Keby som mala dat kazdemu zobrajucemu, tak som o chvilu švorc 🙂. Je toho uz proste privela, najma romske deti, tu vzdy vidim, ze niekto dospely je pobliz. Kde je socialka?! Tie decka nemusia do skoly? Vzdy im poviem, nech pyta svojho rodica a mam klud. Potom dalsi.. bezdomovci, invalidi, mladi drzi cigani, pofiderne zbierky.. Rada kupim cigancatu zmrzlinu, ale nedam cash.

liliana8
30. aug 2024

@amy2807 Je to hrozne, ale podla toho, co som citala, tak mama/tato/"sef"skupinky ich poslal po peniaze a ak ich nedonesu je mozne, ze ich zbiju, aby sa nabuduce viac snazili. Takze je hnusne, co ti povedala, ale mozno aj v hneve a strese z toho, co bude, ked ich nedonesie. To iba tak na vysvetlenie.

ankare
30. aug 2024

Nemaj vycitky. Dospelí takto posielaju deti, lebo tie zvycajne ľudí obmakcia. Nikdy nedavaj peniaze, ale ak chceš, kup. Za peniaze si rodičia kúpia chlast a cigarety.

iwesska
30. aug 2024

Je to organizovana skupina zlodejov z Rumunska alebo Polska,ktoru mas nahlasit na policii,nie mat vycitky,ze si ju nepodporila🙄 Ziadne dieta nesmie byt zneuzite na zobranie!

micusa2222
30. aug 2024

nie nedávam,a zásadne nie cigáňom....

zuzanita1609
30. aug 2024

@maranco veď práve,pri tomto druhom pánovi som sa ja obávala,aby to nezobral nejako zle,že ho ľutujem,alebo také niečo. Videla som na ňom,že je bezdomovec, oblečenie, sem-tam popozeral po košoch, pozrel do automatu na kávu,či drobné niekto nezabudnú,ale nechodil ku ľuďom. Sadnú si a začal si čítať. Vtedy ma aj napadlo, cestou do toho obchodu,či to naozaj nezoberie nejako zle,ak tam ešte bude (na tej stanici). Ale cítila som,že nie je zlý človek, ktorý využíva svoju ťažkú situáciu žobranim a otravovanim ľudí naokolo. Skôr som sa bála,že ma aj on odpálkuje (ako ten prvý prípad)nejakou vetou,že ľútosť mu netreba a tak podobne ☺️.

moonlight1210
30. aug 2024

Za mnou prisiel chalan, asi 12 rocny, normalne beloch, blondiacik, taky tucnejsi. Malatne mi ukazoval preukaz pacienta (vyzeral akoby ho nasiel v kaluzi), ze musi brat inzulin, dosiel mu a chalani zo skoly ho sikanuju, ukradli mu peniaze, ze si musi ist kupit do lekarne a nema za co, je mu na odpadnutie. Ci mu dam vtedy 200 Sk.
Ja na to, ze ok, lekaren je tu kusok, pod kupime.
A zacal sa vykrucat.

Ked som nanho pritlacila, ze to moze byt s nim vazne, okamzite vyzdravel, sprosto mi znadal, ci si fakt myslim, ze on chce daky posrany inzulin, ze sme vsetci (pip) a nech dostanem rakovinu.
A potom zbabelo utiekol, lebo som mu povedala, ze vo vedlajsej budove je novo prestahovana policia (nebola), tak vysetria, koho je naozaj ten preukaz, ktorym klame ludi a bude mat pruser.

Potom som ho cestou z obchodu videla s dalsimi dvoma chlapcami v jeho veku. Pocitali si peniaze. Bohvie, kolko ludi tym divadlom oklamal.

basulaak
30. aug 2024

Ano tito pocerni herci od detstva. Nasadia psie oci a prosik. Ked si bude kupovat zmrzku pri pokladni a bude chybat rada dolozim ale toto nie. Rodicia urcite sleduju spoza rohu a musia vyvratit vrecka.

nikaeli
30. aug 2024

Už som to tu raz písala.. keď bol syn drobec, mala som v kočiari vždy náhradné plienky a vlhčené utierky, asi ako väčšina mamičiek. U nás v okolí sa striedajú tri žobrajúce matky s bábätkom na prsníku. Chcela peniaze na Sunar. Vravím a načo na Sunar, keď kojíš? joj ta sa pomýlila, na plienky jej treba. Nedávam peniaze, ponúkla som jej moje plienky a utierky. Bez slova ich vzala, vstala zo zeme a niekam šla. Pozorovala som ju. Prišla k bedni a šmarila ich tam 😡 na druhý deň rovnaký scenár, tak som na ňu hneď vyskočila, nech sa na mňa neopovažuje čo i len pozrieť po tom, ako včera vyhodila plienky, ktoré som kúpila môjmu dieťaťu! odvtedy som na ulici nikdy nikomu nedala a ani nedám. Často darujem veci do rôznych organizácií, reagujem na výzvy, keď treba niekomu pomocou, ale mafii na ulici už nedám nič. Takže žiadne výčitky. Keby si ju 'pozvala' na zmrzlinu, isto by odmietla. U nás tak minule tiež žobrali, sám zmrzlinár ivh odháňal, no šla okolo rómska rodina, taká zámožnejšia. Pán im dal nejaké mince a malé cigánča naňho - a papierovú nemáš? myslíš, že si kúpilo zmrzlinu? presne ako tu píšu kočky, smer auto a odovzdanie úlovku. Nechápem, že to nikto nestopne. Tie autá sú tam každý deň....

andreatytler
30. aug 2024

Och. To na Slovensku su zobrajuce deti? To si nepamatam ked som tam zila a nevidela som ked som tam bola na dovolenke. To je pomaly ako v nejakej Afrike, alebo Indii.
Tu kde zijem je vela zobrakov, ale dieta som este nevidela. Myslym ze by ho hned zobrali policajti.

gajdosovci
30. aug 2024

Môjho muža raz pred nemocnicou na parkovisku zastavil taký celkom slušný pán, že potrebuje 3,50€ na doplatok za benzín, aby mohol odniesť syna s maželkou domov z nemocnice. Manžel sa ho spýtal, že či iba 3,50, že áno, že hneď pôkde natankovať a zanesie tú manželku domov. Tak mu môj muž tie peniaze dal. Asi po hodine, keď som za ním prišla na parkovisko, manžel tam uvidel toho chlapa, ako obťažuje iných vodičov, tak pri ňom zastavil a spýtal sa ho, že či už zaniesol toho manželku domov. Ten pán povedal, že mu chýbajú ďaľšie peniaze. Na to mu moj muž ppvedal, že veď predtým povedal, že ďaľšie peniaze nepotrebuje, že kde dal tých 3,50? Na to sa ten pán naštval a povedal, že keď mi neveríš, tak ti ich vrátim. Môj muž natrčil ruku, že dobre, vráť ! Tak vrátil, zanadával na nás a odišiel. 😂

riesska123
30. aug 2024

Mne takto tiež minule pri lídli, či nedám peniaze a ja som akurát sla do lidla, že môžem mu kúpiť. On trval na tom, že peniaze, tak som mu oponovala, že sama som študentka a teda nemám peniaze na rozdávanie, ale keď je hladný, rada mu kúpim. Potom trval na tom, aby som mu nakúpila mäso vela mäsa a ja som prišla za ním s plnou taškou, špagety omáčky na ne nátierky pečivo zelenina ovocie, zdrabol tašku nakukol a odišiel. Ani ďakujem som nepočula. Vtedy mi to bolo maximálne nepríjemne, sama to čo som si tam chcela kúpiť, som si nekupila a brala som len jemu, nemala som peniaze vela… neviem mám pocit, že išiel za niekým a keď tak vymenil s nejakým bezdomovcom za niečo iné.. teda myslím, že takto to u nich chodí, že si to čo dostanú vymienaju.. potom som len zbadala s mojou taškou úplne iného bezdomovca a ten spokojný jedol pečivo a nátierku…

tetapetra
30. aug 2024

Ak chce kúpim jedlo

riesska123
30. aug 2024

Ešte som si spomenula, raz jedna cigánka, pýtala odo mňa vtedy 16 ročnej peniaze. Reálne ani som nemala nič ani keby som veľmi chcela dať a ona že bodaj by som mala rakovinu 😀😀 táto bola dobre hnusná len Som čumela

123467
30. aug 2024

@zuzanita1609 ❤️❤️❤️

mira0611
30. aug 2024

Ahoj, peniaze nedavam. Minule som chlapcovi pri lidli kupika 1,5l flasu mineralky, rozky, salamu a pastetu, idem von chlapec nikde. Predavacke hovorim, vonku fajcila, ze kde je chlapec.
Normalne sa mi vysmiala, chlapec s taskami chodi domov, zavolal si taxik 2€ v meste a siel domov a ma viac penazi ako ja. Toto je skusenost z Dun.Stredy.

cacianka
30. aug 2024

@guudy tú mrochtu, žobrala na nepočujúce deti , som tam zažila aj ja, na recepcii sa sťažovali pacientky , že tam pobehuje.
A chvíľu na to !!! sa už motala predo mnou - slušne ale veľmi dôrazne som jej vyčistila žalúdok a poslala preč z budovy, nejaký chlap ju hnal pred sebou von z areálu, a nechci počuť ako na ňu kričal

marca12
30. aug 2024

Nemaj vycitky. Ja som sa nedavno ulutostila a dala zobrajucemi dietatu. A po chvili som si vsimla,ze k nej prisli dospeli a zobrali jej peniaze. Takto by to zrejme dopadlo aj u teba. Raz som dala cigancatam v obchode peniaze. Pocitali,ci im vyjde na cely nakup,tak som im dala peniaze pri pokladni. Ostali prekvapeni a velmi dakovali.