Odopretie peňazí žobrajúcemu dieťaťu: Ako sa s tým vyrovnať?
…. a teraz mám výčitky. Som ľahká obeť, vždy za mnou chodia žobranúci a 90% z toho, čo žobrú aj dám … muž mi dobováral, ok…. a dnes dieťa, ciganočka, slušne sa opytala, ci by som jj neprispela na zmrzlinu a ja krava, ze prepac, ale nie moja….
A teraz ju tu na namesti vyzeram, lebo mam vycitky….
Vy davate peniaze zobrajucim? asi som uz sama zmatena z tychto ludi a mrzi ma, ze prave dieta som odmietla :((((
@zuzanita1609 ❤️krasny skutok od teba 🥰 tomu panovi si urcite zlepsila den 👍
@123467 on mňe zlepšil deň 😊 .Ale ja som taká,niekedy sa starám do vecí, ktoré sa má vôbec netýkajú,ale väčšinou v tých lepších prípadoch 😅. A tie konfliktné väčšinou prejdem úsmevom ,funguje to 😁.
Ty si ako ja, manželka sa na mňa hnevá lebo ja furt dám a poznám aj ten pocit ako máš ty, že ju ideš ešte hľadať. Ale už som sa naučil to nebrať na svoju hlavu a neviniť sa za to, keď sa rozhodnem nedať peniaze. Ľudia majú dilemu, lebo tušia, že ich pomoc je zneužívaná ale možno aj nie je zneužívaná a ozaj pomôže. Ja sa rozhodujem podľa pocitov. Ak je slušná a hoci aj tuším, že ju tam niekto poslal, dám jej peniaze. Ak nie, tak odvrknem a pošlem preč. U nás bol jeden Róm mladý chudý a kľačal pred obchodom aj dve hodiny vydržal kľačať. Nič nepýtal len kľačal a ruky mal zopäté k modlitbe. Vždy ale pozrel prosebne do očí. Raz som prišiel a nemal som drobné lebo všetko platím kartou a manželka s košikom už bola v obchode. Pozrel sa na mňa ja na neho. Hovorím mu že ozaj nemám drobné ale inak by som prispel. On mi hovorí: Nevadí ďakujem. Prišiel som k nemu a chytil ho za rameno. Rozplakal sa. Viem že bol cely rok v azylovom dome nejakom u nás v meste a na zimu šiel niekde do Rakúska alebo Nemecka. Poznám už skutočných bezdomovcov a viem aj kde pri rieke bývajú majú tam matrace v tráve medzi krami. Tí vždy dostanú to už ani manželka nenamieta vysvetlil som jej to. Ale dnes som nedal peniaze trom Rómom jeden za druhým po ceste od auta ku Kauflandu nabiehali na nás. Posledne bolo práve dievčatko. Poslali sme aj ju preč. Očividne to bolo organizované. Cez školský rok na obed ma pýtajú rómske deti peniaze to som nahnevaný a pýtam sa ich prečo nie sú v škole. Čo robí sociálka?
Chápem.ze ťa to mrzí, ale naozaj je dosť možné, že ide len o žobranie pre dospelých rodičov...je to hrozne.. v zahraničí sú také deti čo hrávajú napr.na harmoniku, človek dá peniaze a všetko čo zarobia ide niekomu inému... Hrozne že deti takto zneužívajú, ale s tým asi nič nenarobime..
Ale pripomenulo mi to veľmi milý zážitok z dovolenky.. pri mori každý večer hral chlapec na detské husle, hral fakt strašne, presne tak ako keď sa deti hrajú.. vyzeral že to bol naozaj len odvážny chlapec čo si chcel na niečo zarobiť, mohol mať max7 rokov.. každý večer keď sme šli okolo dali sme mu nejaké eura asi jedni z mála, lebo už z diaľky sa na nás vždy usmieval a s najmladším synom si tapol 😁 bolo to také hrozne zlaté..
Ohľadom toho sebaobviňovania. Píšeš, že si zmätená. Vždy si povedz: akokoľvek sa v tomto rozhodnem, rozhodla som sa správne. Daj ak chceš dať a nestaraj sa kde to skončí. Nedaj ak to tak necítiš a nestaraj sa, že si nedala. O tom je dobrovoľnosť. Ak si to teraz vyčítaš nie je to dobrovoľné. Rešpektuj seba. Raz prispej a raz nie. Je to úplne vporiadku.
@andreatytler veru sú a nie je ich málo. V takých Košiciach, ak by som prešla z jednej strany Hlavnej ulice na druhú (peši nejakých 20 minút) a dala by som pár drobných každému, ktoré si pýta, tak snáď rozdám polovicu výplaty. A deti je neúrekom. Ja som uz aj prestala chodiť tam do reštik si posedieť na letné terasy, lebo už sa mi stalo, že pribehli malé špinavé deti, a na drzovku mi zobrali jedlo z taniera. Sú hladné, zanedbané a časti zobria pre rodičov. Malé, štvor, päťročné deti idú samé po meste, rodič či teda nejaký dospelý tam potuluje ďaleko od nich, zvyčajne pod vplyvom vselicoho.
Bývame v širšom centre mesta, platíme najvyššie dane aj poplatky za odpad, aj za to, že autom môžem stať v okolí našej ulice, aj keď si miesto zvyčajne nenájdem. Okolo bytovky máme furt rozobraté smetné koše, darmo triedime, všetko rozmetaju, máme všade potkany. Dieťa nepúšťam na detské ihrisko pred nás blok, lebo sú aj tam, celé rodiny prespávajú s malými batoľatami pod stromami, máme dlhodobo epidémiu žltačky, ktorú roznášajú, infekčné oddelenie v detskej fakultnej nemocnici je prakticky ochromene kvôli tomu už viac ako druhý rok . Ja som už nie raz volala mestkych policajtov, aj riadnych na nich, nech riešia tie malé zanedbané deti, nedokážem sa na to pozerať, je mi ľúto tých detí
Kamoška v Moldave nad Bodvou už dva roky nechodí s deťmi na ihrisko vôbec, ak je dieťa choré, volajú najprv doktorke, ktorá rovno povie, radšej na diaľku lieči, ale pokiaľ to nie je akútne, nech tam nechodí, lebo furt má tam iné deti so žltačkou.
Dostanú sa u nás aj nejak do bytovky, prespávali na medzi poschodiach, nechajú po sebe výkaly. Zateplená, slušná bytovka v centre Košíc, a ty sa bojíš chodiť po schodoch domov radšej ideš výťahom, a ďakujem pekne za hypotéku 600 eur mesačne a máme k tomu toto.
V okolí mesta sa vytvárajú v záhradkárskych lokalitách malé getá, za dva roky tam zomreli myslím až tri bábätká od hladu.
Je to alarmujúce a všetci kompetentní sa tvária, že nič. Na Slovensku nám to padá na hlavu, na východe je situácia viac ako zlá.
Nič si nevyčítaj, dobre si urobila, že si nedala...poznám tiež takú zobrajucu čo chodí medzi dvoma mestami žobrať, hlavne, že na vlak 3 eura má hore, dole behať...
dakujem za nazory…. ja som ju potom hladala prave preto, aby som jej tu zmrzlinu kupila, lebo ak aj zobre pre rodicov, stale je to dieta a tou zmrzkou by som jej asi radost urobila… stale v to verim. Uz som ju nenasla….
Ja uz velmi nedavam peniaze, kedze naozaj to su vsetko take zobrajuce mafie. Aspon tu kde sa ja pohybujem. Ale naposledy mi utkvela taka situacia. Zena romka sedela na kartone pred obchodnym centrom aj s takym malym cca 6-7r. dievcatkom. Zena uz taka v zrelom veku, skulila, zuby zhnite, vlasy jak po vybuchu, no proste des.Tak si tam sedeli a zobrali. Ale nie dotieravo. Odo mna vlastne ani nic nechceli. Ja som mala namierene do Dracika a stale mi to otrhane spinave dievcatko chodilo po rozume. Peniaze som velmi davat nechcela, jedlo som po ruke nemala tak reku, kupim tej malej hracku. Si hovorim, ktovie kedy mala ona svojho vlastneho plysacika na spinkanie, pomojkanie. A cely den ju taha mama ktovie kade, asi ani ziadne hracky nema. Tak som jej kupila takeho mensieho plysoveho psika a podala som jej ho. Ze nieco pre slecnu. No mali ste vidiet tie rozziarene ocka. A este ta mamka jej hovori : " podakuj pekne". Tak ta mala aj pekne ze " dakujem". No fakt som bola stastna aj za nu. Hned som vedela, ze som sa dobre rozhodla. Reku plysaka jej snad nikto nevezme a bude len jej, nech ju tesi aspon ten v tej celej ich biede. Fakt je to hrozne ako poniektore deti musis zit.
@andreatytler A co urobia s tym dietatom ? Kam ho supnu ? Lebo tu na vychode kde je pocerna mensina velmi pocetna je zobranie deti beznou zalezitostou. Neviem kam by ich vsetky davali, keby ich zacali odchytavat. A kto by sa vlastbe o nich staral, kto by to hradil. To je prilis komplexny problem toto tu.
@zuzanita1609 ♥️♥️
Pár krát som dala nejaké drobné ale ak vidia, že máš peniaze, tak už citovo vydierajú ..
Dávam pravidelné pánovi ktorý predáva notabene a časopis mu nechám. Dnes opäť malý špinavý róm pýtal peniaze, vravím že nemám (už som mu dala 2x) tak reku či mu nekúpim niečo jesť, lebo nejedol a je hladný (chodí pravidelné s materu aj tatkom a sestrami po košoch a žobrať pred nákupak) samozrejme hlúpa kúpila som mu jedlo aj sladké ešte aj vodu, vyjdem vonku, decka nikde.. Ešte som prešla celé parkovisko 😶🤡 už tam nebol, asi nebol až taký hladný 😄
Vykladam nákup do auta a mladý chlap okolo 30 sa pýta slušne či by som mu nevedela pomôcť s pár drobnými (čistý, slušne oblečený, ostrihaný)
Nedala som, nemala som 😂 a aj tak by som asi nedala...
aj u nás žobrú pred Tescom alebo Lidlom,na parkovisku pri Kauflande.Nikdy by som cigánom nič nedala.Všeobecne týmto žobrákom.Minú to hlavne na chlast.Radšej pošlem útulku a zvieratám peniaze ako takýchto podporovať
Nedavam nikdy peniaze na ulici, nedala by som ani dietatu ani na zbierky nedavam na ulici. Vacsinou to odignorujem akoby tam ani neboli a nic mi nehovorili, ani na nich nepozrem. Do charity nosim veci alebo v lidli dam do toho kosa pri pokladni. Raz ma ale dozrala taka ciganka co kazdy bozi den stoji aj s dcerou pred kauflandom a isla som tam ten tyzden asi 2 krat a z toho ma 4x oslovila tak uz ten posledny krat som vybuchla a povedala jej nech ide do roboty ked chce peniaze ze casu ma asi dost ked tu cele dni stoji a nech ma skusi este raz oslovit co spravim a ze preco jej dieta neni v skole. Stoji tam doteraz ale uz sa mi vyhyba. To iste pred poliklinikou snad uz 5 rokov stoji zena co vybera na nejakeho choreho chlapca a celych 5 rokov ta ista jeho fotka, chlapec ma stale 6 rokov, nestarne. Nemaj vycitky.
Nikdy nedávam peniaze. Nemienim živiť darmožračov, čo sa množia ako zajace a deti ich živia. Nemam problém kúpiť jedlo, alebo zaplatiť za službu. Prines mi vedro malín/hríbov a ja ti zaplatím. Pred týždnom sme 2 romom zaplatili po 40€ za naloženie dreva na vetriesku. Spokojní my, aj oni. Pred pár rokmi u nás pred Lidlom predávala stará babka konvalinky, kytičku za 0,50€ vždy som vzala všetky, čo mala a ešte prihodila navyše.
Keď vidím tú skupinu čo sa hrajú na hluchých a dávajú podpisovať papier alebo ukazuju fotky deti a červenou pokladničkou bez milosti volam 158 . Takymto by mali deti odobrat a rodičov sterilizovat.
Ja po poslednej skusenosti nedam ani charitam... Pani po mne otravne bezala s takou tabulkou ( hoci som jej asi 5 krat kyvla, ze nemam zaujem), ze zbieraju nepocujucim na neviem co, nech im prispejem, aby mali lepsie podmienky na zivot, hovorim dobre teda, som ochotna dat 5€, ale viacej nie..mala som sa podpisat a napisat kolko dam... Mala som len 10€, dala jej, nech mi vyda naspat 5€, ale ona si tie 10€ odlozila do vrecka, ze neda.. Ja ze ako nedas, dala som len 5€... Prepisala moju sumu na 10€, ze vsetci prispeli minimum 10€, mam aj ja... Trvala som na svojom, ona sa len smiala, posielala pusinky, ze ajtak nevyda... Tak som sa nasrala, ze som zacala nadavat... Vsetci na mna kukali.. 🙄 toto bolo posledny raz, ze som dala barskomu...
@oblecenie99 Hrozne!. To je skutocne alarmujuce. Mala som dojem ze ludom sa na Slovensku celkom dobre zije. Clovek ked sa prejde namestim Bratislavy, vidi vsetky tie znackove obchody v nakupnych centrach, alebo sa odvezie po dialnici ma dojem ze krajina velmi dobre prosperuje. Skutocne na prvy pohlad nie je ziadny rozdiel medzi Slovenskom a Kanadou. Ale tieto zobrajuce deti posuvaju Slovensko niekde na uroven Pakistanu. Tomuto vobec nerozumiem preco sa to neriesi. Akurat sa pytam muza ze ci niekedy za 60 rokov videl v Toronte zobrajuce dieta a vravi ze nikdy a to zobrakov je tu hrozne vela a v poslednych 2 rokoch sa to riadne zhorsilo.
@silvike Podla mna by ich mali automaticky odobrat rodicom a rodicia by mali byt trestne stihani za tyranie, alebo neposkytnutie starostlivosti. Ja osobne by som nemala problem s tym aby moje dane isli na financovanie detskych domovov a adopcne agentury ktore by tieto deti umiestnovali do rodin. Podla mna by sa po nich len tak zaprasilo ak by ich uvolnili na zahranicnu adopciu.
Jej rpdicia majú vyzivovaciu povinnosť...je to.ich vizitka....deti sú psychologicky využívané na city okoloidúcich. Nedávať nič...iba jedlo.
@slovakboy Presne tak. Co robi socialka? Ved ja som z tejto diskusie zhrozena. Ked ide o deti, mal by byt stat nekompromisny a mala by to byt uplna priorita.
@andreatytler Presne, je to hrozne ze sa s tym nic radikalne nerobi. Len hovorim, tie deti treba aj niekde umiestnit, treba ich zivit satit, na to treba financie. Asi nie je vola to riesit. Resp. myslim, ze tu by sa dana mensina aj vzburila, keby sa zacali odoberat taketo deti z rodiny. Ved by prisli o davky na deti. Viem si predstavit ako by ich zrazu boli plne spravy, plne usta ludskych prav a rasizmu. Co si to vobec my biely dovolujeme. Rusit ich zivotny styl a zasahovat do toho. No, neviem, hruza des toto tu na vychode. A to ani nevravim, ako su schopne nechat same v kociku pod bytovkou 3mes. nemluvna, ktore ohlodava potkan. ( info id dievcinky ktora to realne videla) A nic, nic. Fakt, kde su vlastne nejake ludske prava toho dietata ? Lenze ako vravim, keby sa vsetky poodoberali, kto by sa o nich staral ? Ved to by bolo jedno mesto. Bolo by lepsie ze su bez rodicov ? Aku hranicu ma chudoba kedy je to ok a kedy uz je to tyranie ? Mozes odobrat chudobnemu rodicovi dieta ? Prilis komplexny problem, ktory doteraz nikto nevyriesil. Ale urcite by sa dalo nieco s tym spravit, len treba volu a rozumne hlavy.
@andreatytler štat ma u nás iné priority, napríklad ako zobrať peniaze mimovládnym organizáciám ktoré často ako jediné pomáhajú deťom v ťažkých životných situáciách...
Tieto zobrajuce deti posielaju rodicia a ver tomu, ze z tych penazi tie deti nevidia ani cent 🤷🏼♀️ nie zobrajucim ludom peniaze nedavam. Mam asi 2-3 vynimky v meste, kt “poznam” roky a tym prispejem alebo sa spytam, co by potrebovali. Panovi so psikom sme takto niesli zimnu bundu a jedlo pre psika atd. Ale on nepije a prespava vacsinou v utulku uz ked je chladno. Inak nahodnym peniaze nedavam a prispievame radsej na rozne organizacie, kam talyto ludia mozu prist a pomozu im napr aj vagus.
Vobec z toho nemaj vycitky, presne to je to co chcu vzbudit lutost a vycitky a potom sup rodicia za tie prachy smer krcma a deti zas zobrat :(
@miska1997 inak ten časopis si niekedy zober a prečítaj, podľa mňa to je super časopis.. ja ho kupujem pravidelne, nechám predajcovi peniaze navyše.. vydávajú aj knižky a publikacie pre deti a sú dosť kvalitné, vždy si ich kúpim..
@andreatytler a @jana_eyer myslim, si ze na 1 strane mate pravdu, ze by bolo dobre keby ich socialka zobrala a boli tie deti umiestnene do detskych domov, tam by zobrat nemuseli...
Na druhej strane mam znamu ktorej dcera pracuje v detskom domove a neviem, ci by im tam bolo lepsie. Deti su tam na 99,9% romskeho povodu, bez hygenickych navykov, ked sa tam dieta dostane este male, tak ho vie naucit k hygene spravaniu..., ked uz ide tam dieta ako pubertak taky 14 rocny, on tam sikanuje mensich, odvrava, neposlucha vyvadza, pastou udiera do steny, nici hracky mensim..., ten rozpocet, co maju na jedlo je smiesny, pocet tych vychovavateliek, taktiez na pocet deti.
Su tam deti, ktore prezili vselico a v noci sa pocikajavu....
Velakrat aj susedkyna dcera place, kvoli tomu co sa tam deje, chce tym detom pomoc-najme tym mensim, chce aby mali dostojnu zivotnu uroven, ale tento stat to jednoducho tu uroven neposkytuje.
Uz som sem viackrat pisala, ze mame vysoke odvody, a za tie peniaze nic nedostane...politici si napchavaju vrecka, skolstvo, zdravotnictvo a tak isto aj tieto detske domovy su uplne na poslednom mieste, kam by oni dali peniaze. Hlavne, ze je obdobie konsolidacie a oni si navrhli zvysenie platu 😟🙁☹️
Ja pracujem s takymi "ciganockami". Posielaju ich rodicia, aby zobrali, potom to maju na "duhan" a vino. Alebo naozaj chcu to jedlo, ale lahsie daju cudzi peniaze malrmu decku ako dospelemu.
Ja som minule pri trscu vykladala nakup do auta, rppisli za mnou dve romske deti,ci im dam peniaze. Opytala som sa ich, ci su hladne, dala som im po jogurte a rozku, ale vravela som im, ze to zjedia tu pri aute. Tak pucili jogurty pri mne 😀 ked dojedli, podakovali. Peniaze nedavam. Raz to na mna skusala mamicka pri kauflande. Mala babatko v nakupnom kosiku. Ci jej nedam peniaze. Bolo po podporach, len som jej vravela, ze ma pridavky na deti, rodicovsky. Ak to nema vybavene, nech ide k socialnym pracovnickam a tam jej pomozu vypisat tlaciva. Kukala na mna jak debil... je dost velka pravedepodobnost, ze jej peniaze berie muz a jej nic neda, ale to uz si musia poriesit zeny same.. a nie zobrat
@mira0611 ja si vôbec nemyslím že by sa to malo riešiť iba odobratím deti do ústavov, ak by sa mala táto situácia riešiť je, infiltrovať do.socialne slabých rodín pomoc vo forme vzdelávania.. výborný je projekt omama, kde sú ženy z komunity vzdelávane na to ako vzdelávať ďalšie ženy k tomu aby vedeli ako od maličkého mala pristupovať k deťom a rozvíjať ich.. je to dlhodobá cesta, ale inak sa nikdy nedosiahne zmena.. jednoducho cesta je vo vzdelaní, ale nie v tom aby vedeli len čítať a písať, ale v tom aby vedeli sa pohybovať v bežnom živote, aby vedeli rozlišovať zle od dobrého.. a to by sa malo podporovať.. lenže keď sa tu toľké dlhe roky ignoruje táto skutočnosť, nikdy sa tu nič nezmení..
@andreatytler ono je ten problém komplexnejší. Nemôžeš len tak ľahko zbaviť rodičov rodičovských práv a vždy vždy sa prvotne snaží pracovať s rodinou.
"Domovy" sú plné, ale deti právne voľných k adopcii je máličko.
Lebo zober si z druhej strany, Nemáš rodinu, čo by pomohla, skončíš ako samozivitel, ochories a ledva prežívate. Ale deti miluješ aj oni teba. A teraz by niekto rozhodol, že sup s nimi do zahraničia do cudzej krajiny.
Pokiaľ rodič prejaví záujem o dieťa, nemôže byť toto voľné pre adopciu a už vôbec nie pre zahraničnú.
Tu tiež nevidíš žobrať biele dieťa, aspoň ja teda za tie roky ani jedno. Rómskych plno.
Ale oni úplne inak žijú s inou mentalitou. Ale nemôžeš predsa mať zákon, ktorý inak pristupuje k rómskym a inak k neromskym deťom.
Takže aj ak dieťa odoberú z pôvodnej rodiny, málokedy sa takého staršieho rodičia vzdajú. Skôr hneď po pôrode.
Štát zo zákona musí týmto deťom sporiť a oni si na tie úspory počkajú. Plus oni uplne inak "chápu" pojem starať sa o deti. Nie sú takí samozrejme všetci.
Ale ty ako štát musíš k všetkým pristupovať rovnako.
A my naozaj nie sme taky bohatý štát, aby sme odobrali deti a živili ich miesto ich rodičov, ktorí si ich nerobia neúrekom kvôli dávkam. A nie oni sa rodičovských práv nevzdajú. Budú nariekať a pozenu to do Bruselu a väčšinou aj vyhrajú a ešte štát im musí platiť lebo boli porušené ich ľudské práva.
Ďalší problém je, že z toho domova tie deti naspäť prichádzajú do pôvodného prostredia, kde už roky generácie nepracujú žijú dávkami a žobranim.
Existuje pár projektov ako Omamy, ale je to beh na dlhú trať.
v prvom rade by museli sami chcieť. všetci okolo nich sa môžu posrať, ked sami nezmenia myslenie, nezmeni sa vôbec nič a možme tu nariekať od rana do večera ..jedine, čo sa za tych 30 rokov pohlo, že sa dozvedeli, že maju svoje prava a uražaju ludi den a noc...za všetko si označeny rasistom, i keby si mal 1000x pravdu a komunikacia a argumentacia je uplne nemožna, lebo logicke myslenie im do hlavy nepride
, dalej veria, že Brusel im dlži peniaze, že to ide z dani "pracujucich" oni vidieť nechcu, policia nezasahuje...ludia si na taky pruser zarabaju, vypomsti sa to tisicnasobne, sami budu budu terčom šikany tychto ludi, ale tak každemu treba..Ked to vlada rieši sposobom, nehas, čo ťa nepali, tak raz to bude páliť, ale už bude neskoro

@123467 ☺️ ďakujem