Oplatí sa zrenovovať dom z roku 1930?

tojada
10. aug 2014

ľ zdedil po starých rodičoch starší 2-izbový dom asi z roku 1930. Po svadbe by sme tam mohli bývať s tým, že vyplatíme ostatných. Myslíte, že sa oplatí zrenovovať taký dom?

tojada
autor
10. aug 2014

Malo tam byť priateľ. Nejako mi to vypadlo.

havana_frost
10. aug 2014

@tojada zalezi. mne sa take stare domy pacia, ale mozno si bude vyzadovat rekonstrukciu v cene noveho domu. inak na okraj, ked ho zdedil tak preco by mal vyplacat?

tojada
autor
11. aug 2014

Asi som sa zle vyjadrila, zdedili ho jeho otec a otcova sestra. On by mal vyplatiť tú tetu a svojho brata. Chceli dom predať, ale priateľ myslel, že by sme tam mohli bývať. Jemu sa tiež dom páči.
@havana_frost

mimla
11. aug 2014

Oplatí, ale tieto domy nebývajú odizolované a namakáte sa ako mukli, keď budete kopať dokola múrov. Ak je to dom zapísaný v pamiatkovom fonde, alebo je v pamiatkovom fonde, ja osobne by som od toho dala ruky preč, pretože by sa mi nechcelo naťahovať s pamiatkármi. Ale zase na druhej strane existujú rôzne fondy z ktorých by sa následne dali čerpať financie na jeho rekonštrukciu.

Starý dom je úplne iný ako nový. Staré domy majú atmosféru, niečo ako vlastného ducha (teraz nemyslím toho, čo straší). Nové domy sú oproti starým akési sterilné (aspoň pre mňa). Druhá vec je že staré domy bývajú často neudržiavané a ak chcete zakladať rodinu, tak popri tom sa ťažko rieši nevyhovujúca elektrika, nová kanalizácia, zatekajúca strecha, výmena okien. Ale dá sa to. Ak sa vám ten domček páči a je to skutočne to, po čom vám srdce piští, tak kupujte.

Okrem toho, že sa vám páči dom je ale oveľa dôležitejšie okolie. Dom sa dá zrekonštruovať, ale s lokalitou sa nedá často urobiť nič, Ak je dom ďaleko od civilizácie, ak je nevábne okolie, ak je blízko továreň, ak je v okolí susedstvo, ktoré je problematické, toto sa veľmi nezmení. Ak je k domu záhrada, ak je tam občianska vybavenosť a podobne, tak aj tieto plusy ostanú a ak si dom zrekonštruujete a zvýšite jeho hodnotu, bude to len výhra,

Ešte by som sa zamyslela nad priestorom. Ak má domček dve izby, je kuchyňa dostatočne priestorná, aby vedela plniť funkciu spoločenckej miestnosti? Pretože zvyšné dve budú pravdepodobne do budúcnosti spáľňa a detská. Dá sa zobytniť podkrovie? Dá sa pristaviť izba? Popremýšľať treba aj z ohľadom na budúcnosť.

Väčšina ľudí, ktorí bývajú v dome aj tak trávia pol roka vonku na záhrade a dom viac menej používajú len na spanie.

sashabb
11. aug 2014

@tojada radšej si postavne nový dom. Ono sa to zdá jednoduché, ale so starým domom bude viac roboty ako si myslíte. Vyplatíte kopu peňazí + ďalšie na renováciu. Je to nekonečné. Za mňa určite nie.

meluela
11. aug 2014

@tojada bála by som sa hlavne vlhkosti. Ak je ten dom co i len trochu vlhky tak ho neususite ani keby ste do toho vrazili statisice. A vlhkost, to su plesne, alergie .. cize jedine keby bol vo velmi dobrom stave, dobra statika, suchy, na suchom slnecnom mieste, dobre susedstvo ... a urcite si urobte vopred realny rozpocet kolko by vas stalo dostat to do obyvatelneho stavu.

zabka88
11. aug 2014

Tiež to práve riešim , aj keď nejde o dom ale o chatu 🙂 ale vychádza mi to tak, že nie - neoplatí sa... možno využijem aspoň základy ale s tým že sa odkopú a odzizolujú.. Na tvojom mieste sa poradím so statikom a architektom, ale vo všeobecnosti ťa výjde lacnejšie stavba nového ako totálna rekonštrukcia .. Skús sa pozrieť na Modrú strechu, tam je o tom viacero tém.. Držím palce..

bonaqa2013
11. aug 2014

Podľa mojej susedy - mala takýto problém, je najlepší buldotér....Tiež má nejaký 80 ročný dom, prerobený a povedala, že by už aj dva postavili - čo to žožere peňazí. Majú problém s vlhkosťou..... Asi zlá izolácia, resp. žiadna.

zdena12345
11. aug 2014

ja osobne by som isla do stavby noveho- predsa len si urobite dom podla svojich predstav. ale doteraz som byvala v este starsom dome a dokonca jednoizbovom s rodicmi a bratom (prerobenom s este jednou izbou v podkrovi). da sa aj to. len zalezi od toho co sa "da z toho domu urobit" predsa len naroky obyvatelov domu sa za tie roky zmenili. poznam viacerych co si take stare domy velmi pekne prerobili. niektore by som hned brala. takze ak sa chce, vsetko sa da. inak plny suhlas s prispevkom od MIMLA

gubcikova
11. aug 2014

určite by som nešla do starého doma.zožerie viac penazí ako nový

zuska_bluzka
11. aug 2014

myslím si, že nikto ti tu nedá univerzálnu odpoveď na tvoju otázku, môže a aj nemusí sa to oplatiť. to záleží predovšetkým od stavu domu. vôbec nič o ňom nepíšeš okrem toho, že bol postavený v 1930. najdôležitejšie je to, v akom je stave, taký dom môže byť z tehly, z kameňa, z dreva, može mať popraskané múry, deravú strechu, azbestovú strechu, môže doň zatekať, ale aj naopak môže byť v top stave a možno stačí len výmena omietok... myslím, že by si si mala pozháňať čo najväčšie možné množstvo informácii o tom dome a následne sa skús opýtať na modrej streche alebo ešte lepšie vezmi stavbára nech sa ide pozrieť priamo na dom a odhadne vám cenu potrebných opráv. následne musíš zvážiť cenu iných nehnuteľností v okolí a sama posúdiť, čo vám bude výhodnejšie. nevieme ani to aká je to lokalita, ak je fajn a dom nie je v nič moc stave, tak možno bude najlepšie ho nakoniec aj zbúrať a postaviť nový... ako vravím vezmi si tam stavbára a nech ti povie... 😉

hradnapani
11. aug 2014

@tojada no my davame do poriadku dom, ktory je o desat rokov starsi od toho vasho. A bolo to velmi zle rozhodnutie. Odcerpal uz tolko financii, ze mohli byt postavene tri nove domy (dnes uz sa da postavit dom za naozaj prijatelnu sumu, ak mas pozemok). A pritom ten dom bol udrziavany, ziadna zdevastovana chalupa, ale predsa len nove krovy, strecha, rozvody, vlhkost, steny, omietky, elektrina, ... proste vseeeetko. Neodporucam.

janinah
11. aug 2014

za tie peniaze a nervy okolo toho by som do toho nešla....opravujeme 50r. dom po svokre a niet konca-kraja 😒

stary_ujco
11. aug 2014

Nove zaklady a mury su jedine, co budete musiet postavit nanovo. Zvysok tak ci tak vymenite a tie mury a mizerne zaklady vam budu vzdy len a len prekazat a kazit moznosti s byvanim. Osobne sme sli do noveho a stare zburali.
Kamaratka nemali peniaze, tak sli do opravy stariny. Nakoniec ich to stalo tolko co nas, maju ledva dve izby a malicku obyvacku s kuchynou. Vsetko priechodzie. Sotva to dokoncili, zacali im vlhnut mury, plesne za skrinou. Orientacia domu mizerna, podkrovie nenadstavia, lebo by stalo tolko co novy dom. Ale vysypali sa z penazi, tak tam teraz budu musiet 30 rokov nejako prezit a bojovat s kazdodennymi problemami.
Ono nie je tazke opravit aj stary dom. Ale je tazke ho opravit tak, aby splnal naroky dnesnej doby a vydrzal ich splnat aj dalsich 30 rokov.

tojada
autor
12. aug 2014

Ďakujem ta všetky odpovede. Predbežne sme sa rozhodli, že radšej ušetríme na bývanie v paneláku. Nakoniec sme aj od začiatku tak uvažovali, len terat sme trochu váhali.

andrejkam
8. dec 2014

myslim ze ste sa rozhodli spravne 😉