icon

Opravy v nájomnom byte na vlastné náklady

3. máj 2025

Ahojte, dávam anonymne, aby ma daná osoba nespoznala.
Chcem sa spýtať, ten kto sa vyzná. Sme v nájme už 5rokov, samozrejme, že sa byt sa opotreboval po tých 5r. Máme dve malé deti a niektoré veci z bytu sa poškodili ako napríklad- žáluzie na okne, kuchynská linka - dvierka nedržia dobre a po čase pár dvierok jednoducho spadlo, povolili sa pánty a teda muž to opravil ale majiteľka si stojí za názorom, že to je krivé a treba to dať opravit, po 5r. bývania v byte je jasne, že sa niektoré veci opotrebuju, nie? Ďalej tapety a steny sú niekde popísane, to samozrejme dáme vymaľovať. Ale najviac čo nás zaráža, tak majiteľ bytu si stojí za svojim názorom, že máme dať byt my do pôvodného stavu a všetko opraviť na vlastne náklady. Nehovoriac o tom, že sme dopredu dávali nejaké peniaze pri podpísaní zmluvy ( cca 2100€).
Môže od nás žiadať majiteľ bytu, aby sme my ako nájomníci dali opraviť všetko čo sa v byte poškodili?
Ďakujem za odpovede.

Strana
z2
andreatytler
4. máj 2025
@mandzula

@andreatytler presne takto to vnimam aj ja. Sme v byte, kde pred nami malovane nebolo, bolo vidno, ze malovka je bezne opotrebovana, nijako poskodena, tak sme to neriesili, dali sme si vsak pozor, aby v zmluve nebolo, ze byt pri odchode mame automaticky malovat my, to by som odmietla. V najme si okrem holych stien platime aj za pouzivanie vsetkeho, co v byte bolo, od toho sa predsa odvija cena - ina je v holobyte, ktory si clovek zariaduje sam, ina v zariadenom a plne vybavenom.

@mandzula Ano, presne. Najomne co platis v sebe zahrna to bezne opotrebovanie ktore vznika pri beznom pouzivani veci. Tie dvierka na linke to sa mi nezda ako bezne opotrebovanie, ale clovek by musel tu linku vidiet. Tak isto zaluzie.
Ale tie vyhlasenia ze byt sa odovzdava v povodnom stave su absurdne. Ak takto funguju najome byty na Slovensku, tak to musi byt vela problemov medzi najomcami a majitelmi.

sense
4. máj 2025
@andreatytler

@janai1 Bezne si po stenach nekreslime, ale je to uplne bezne ze rodina s malym dietatom ma pokreslene steny. Mozes byt akokolvek starostliva a pozorna, tie deti si najdu sposob ako sa k tej stene dostat. Ja by som sa snazila pri odovzdavani to pokreslene vygumovat alebo umyt, ale to zanecha suchanec, takze ta stena sa musi, tak ci tak malovat. Urcite by som nechcela aby mi to najomca maloval. Bohvieaku farbu pouzije a este mi narobi viac problemov ako ked si to premalujem sama. Viem presne akou farbou a odtienom a tak je mozne ze premalujem len tu jednu stenu.

@andreatytler tak mne nepríde úplne bežné mať pocmarane steny a predpokladám že autorka si je vedomá toho že tieto chyby nie sú z dôvodu bežného opotrebenia aj keď zrejme lacného zariadenia . Na druhej strane klauzula v zmluve "dať do pôvodného stavu" je zavádzajúca, nakoľko sa zariadenie opotrebovava

betulinka1
4. máj 2025
@mandzula

Toto je velmi diskutabilna vec najma z dovodu, ze mnohi majitelia davaju do bytov ten najlacnejsi nabytok a vybavenie, ktore sa rychlo opotrebuvaju a je tazke jednoznacne odlisit opotrebenie a poskodenie. Napriklad tie dvierka - na lacnom nabytku moze kovanie z dvierok aj pri beznom pouzivani vyskakat skor ako z drahsieho nabytku. Ak sa vsak po dvierkach vesali deti, je to jednoznacne. A tie zaluzie - zavisi od toho, ci ich dieta strhlo alebo vyskakali gulky na ovladacich snurkach tym, za sa pouzivali. Sama vsak pises, ze su poskodene, teda si si vedoma toho, ze to nie je bezne opotrebenie, ale poskodenie sposobene vami.

@mandzula aj to, ze najlacnejší ale hlavne nikto nevie, kolko rokov pred autorkou, ta linka tam uz bola. Napr. My prenajímame s komplet vybavením aj nabytkom ale vzdy hovorime nájomcom aby hlásili veci hned a napr. aj panty. Lebo ked sa uvoľnia a nezatiahnu hned ako sa zacnu uvoľňovať, tak sa potom to uchytenie uvolni az poškodí. Nie kazdy nájomca je schopný to spravne utiahnuť. Radsej zbehne muz alebo svokor a opravia to. Tak isto sa stalo, ze nájomca poškodil otváranie zaluzi, taku tyčku ale ten byt ma 20 rokov. Cize ok tyčku sme zohnali a namontovali. Ale keby boli pokazené zaluzie alebo pomaľované steny, urcite chceme aby to dali do poriadku alebo to spravime my a stiahneme z depozitu, za malovanie a zaluzie. Ono ide aj o to, ze aj prenajímateľ sa musi zaujimat aky je stav. Zavolat nájomcovi z casu na cas, ci je vsetko Ok. Dbať na to aby boli pod nabytkom, ktory sa posúva silikónové alebo ine vankúšiky aby sa nepoškodzovali parkety, ci netiecie mycka, ci netečie pracka alebo sifóny. A aspon raz do roka zbehnut na kontrolu.

mandzula
4. máj 2025
@betulinka1

@mandzula aj to, ze najlacnejší ale hlavne nikto nevie, kolko rokov pred autorkou, ta linka tam uz bola. Napr. My prenajímame s komplet vybavením aj nabytkom ale vzdy hovorime nájomcom aby hlásili veci hned a napr. aj panty. Lebo ked sa uvoľnia a nezatiahnu hned ako sa zacnu uvoľňovať, tak sa potom to uchytenie uvolni az poškodí. Nie kazdy nájomca je schopný to spravne utiahnuť. Radsej zbehne muz alebo svokor a opravia to. Tak isto sa stalo, ze nájomca poškodil otváranie zaluzi, taku tyčku ale ten byt ma 20 rokov. Cize ok tyčku sme zohnali a namontovali. Ale keby boli pokazené zaluzie alebo pomaľované steny, urcite chceme aby to dali do poriadku alebo to spravime my a stiahneme z depozitu, za malovanie a zaluzie. Ono ide aj o to, ze aj prenajímateľ sa musi zaujimat aky je stav. Zavolat nájomcovi z casu na cas, ci je vsetko Ok. Dbať na to aby boli pod nabytkom, ktory sa posúva silikónové alebo ine vankúšiky aby sa nepoškodzovali parkety, ci netiecie mycka, ci netečie pracka alebo sifóny. A aspon raz do roka zbehnut na kontrolu.

@betulinka1 presne tie podlozky pod nabytkom, nechapem, ze to tam ludia nedavaju, doma ich mam vsade. V prenajatom byte sme v ramci upratovania odtahovali sakra tazky gauc a poskriabal kusok plavacky. Stve ma to, ale nepovazujem to za svoju chybu, kedze gauc sa proste zdvihnut neda.
Dalsia vec, ako pises, je hned vsetko hlasit, tak to aj robime. A majitelia sa tu obcas aj zastavia, nie cielene, ale napriklad vtedy, ked sa odpisuju merace a nie sme tu, takze vidia, v akom stave byt je.

huxy
4. máj 2025
@andreatytler

@huxy Ale ved to je je nerealne. Novo vymalovana stena, alebo nova kuchynska linka bude vyzerat uplne inac ako stena a linka co sa 10 rokov pouzivala. Bezne opotrebovanie sa musi brat do uvahy a najomnik za to nema platit.
3 roky su perne kratka doba. To sa nemusi malovat ak to dobre vyzera. Ale potom pride dalsi najomnik co ostane 3 roky a po tom by sa uz malovat malo.

@mandzula
@andreatytler lenže to, čo opisuje autorka, NIE je bežné opotrebovanie. Ani počmárané steny, vypadnuté dvierka, zničené žalúzie nie je obyčajné opotrebovanie.
A počarbané steny v byte s malými deťmi nie je teda vôbec bežné. Vlastne, niekomu ano. Ja som to naživo videla len u 1 kamarátky, inak nikde 🤷🏼‍♀️

A písala som, dať do pôvodného stavu +- (plus, mínus).

huxy
4. máj 2025

A inak,v byte kde sme bývali, tak nič nebolo fungel nové. A za tie roky sme ozaj nič nezničili. Linka aj nábytok vyzeral skoro rovnako, ako keď sme tam šli. Píšem "skoro" len preto, aby ma nik nechytal za slovíčka, že to nemôže byť pravda. Proste sú ľudia čo im je šumafuk, ako sa správajú k cudzím veciam, na nič nedávajú pozor. A ja som sa aj v podnájme ku všetkému správala tak, ako by to bolo moje, čiže nič som neničila

tramtada31
4. máj 2025

Tazko povedat ako boli na tom dvierka, ale mne dcéra tiež jedny doma vylomila z horného pantu, lebo sa po nich vešala, ale ostatne drzia bez problemov. Neviem, či sú steny biele, ale my ich prechádzame savom (dávali sme vodeodolny náter, čiže sa neničia a aj voskovky manzel dal dole savom bez toho, aby nater porušil a už sme museli tuto procedúru opakovat niekoľkokrát. Žiaľ deti strašne veľa veci znicili aj nám. Veľa veci sme kupovali kvalitnych, aby odolali psacim pazurom a aj boli vodeodolne, napriklad podlahy, to ako tak vydrzali, ale take dvere by si zasluzili aj u nás vymenu, pritom, keby nemame deti, určite by vydrzali roky

miskakyska
4. máj 2025

Mám 25 ročnú kuchynskú linku a dvere mi z nej doteraz nepoodpadávali😄🤔

mandzula
4. máj 2025
@huxy

@mandzula
@andreatytler lenže to, čo opisuje autorka, NIE je bežné opotrebovanie. Ani počmárané steny, vypadnuté dvierka, zničené žalúzie nie je obyčajné opotrebovanie.
A počarbané steny v byte s malými deťmi nie je teda vôbec bežné. Vlastne, niekomu ano. Ja som to naživo videla len u 1 kamarátky, inak nikde 🤷🏼‍♀️

A písala som, dať do pôvodného stavu +- (plus, mínus).

@huxy ja netvrdim, ze to, co riesi autorka, nie je poskodenie. Vyjadrujem sa k povodnemu stavu, ako ho vnimas ty a ako ja.

huxy
4. máj 2025
@mandzula

@huxy ja netvrdim, ze to, co riesi autorka, nie je poskodenie. Vyjadrujem sa k povodnemu stavu, ako ho vnimas ty a ako ja.

@mandzula pre mňa dať do pôvodného stavu, ako pri prebratí, znamená nič nemať poškodené, ak som niečo vŕtala, pribila, tak to dať do poriadku. A samozrejme poriadiť.

ivik4
4. máj 2025

Nadhera mat podnajomnikov ktory mi pokreslia steny.
Ano, vsetko by ste si platili. Ja teda byvam v nasom, ale v zivote by som nedovolila nieco take. Nie este v cudzom

joannita
4. máj 2025

Autorka a prečo by mal platiť všetky tieto škody majiteľ? Samozrejme a logicky by ste skody spôsobili tak vy ich musíte opraviť. On chce byť asi ďalej prenajať a prečo by to mal platiť zo svojho

matkahelka
4. máj 2025

A toto je dovod, preco drviva vacsina majitelov neprenajima byty rodinam s malymi detmi. prenajimame 2 byty, v oboch sme mali najomnikov takmer 2-nasobok toho, co byvate v byte vy a ani v jednom z bytov sme po 10 rokoch nemali poskodene zaluzie, odtrhnute skrinky na linke a popisane steny. tie byty vyzerali presne tak, ako ked sa pred 10 rokmi do nich nastahovali. ale byvali tam dospeli a normalni ludia, ktori k tomu bytu pristupovali ako keby to bol ich byt. a vo svojom byte tiez nikto neotrhne zaluzie, ani skrinky na linke. a to pisem ako matka 3 rocneho extra ziveho dietata. suma sumarum, vsetky poskodenia zaplatite tym, ze vam depozit nebude vrateny, pretoze nic z tebou vymenovaneho nie je bezne opotrebenie, ale poskodenie z nedbanlivosti a lahostajnosti.

sisska96
4. máj 2025

Majiteľ má pravde, keď ste byt zdevastovali dajte do poriadku ! Práve preto nechcú dávať do nájmu s deckami, lebo takto dopadne

mia781312
4. máj 2025

Hm bola som vo Vašom prípade pfenajimala som byt rodine z deťmi 5 rokov boli tam síce veľké deti ale aké steny mi nechali to sa nevyjadrujem, v zmluve mal ze musel dat do pôvodného stavu ale chrápun ušiel, pozdravujem jeho ženu aj tu.
Ale keď ze keď mi byť odovzdávali už bol 99 percent novej majiteľky tej to bolo jedno, byt išiel do celej rekonštrukcie. Ale teda áno ak máte v zmluve žiaľ áno

mia781312
4. máj 2025

Alebo ako píšu baby depozit, ja som mu spať nedala mohol sa aj na hlavu postaviť

mnamko
6. máj 2025

Fu,mam tri deti a nič stoho mi deti nespravili ani ja po piatich rokoch som nemala odpadnute dvierka

Strana
z2