Otvára vám rodič poštu?
Len taká otázka, či Vám to príde ok alebo nie.
Otvára Vám mama poštu? Keď Vám niečo príde domov, do schránky.
Moja mamina by to otvorila, ak by jej to bolo podozrivé typu, že či som si ďalšiu pôžičku nezobrala, či mi neprišla daka pokuta,...
Nie, odfoti mi obalku. Ja jej vacsinou poviem, nech to otvori, nech viem, co tam je.
Nie, nikdy. Obaja moji rodicia ctili listove tajomstvo. Muzova mamina u otvara postu, co mu este chodi na staru adresu. Z poistovne. Vzdy sa mi to nepacilo, ale ked to jemu nevadi...
Na druhej strane nacriem nieco ine - prave pristup mojich rodicov ma naucil respektovat aj sukromie mojej dcery. Pubiska, 13 rokov, ma zaheslovany mobil, no ako v dnesnej dobe ustriehnete, co decka pozeraju? Oni si velmi rychlo vedia odstranit rodicovske kontroly, ked bola mensia, rozpravala nam, ako jej naj kamoska vselico obchadza... cize nerobim si iluzie, ze vieme vsetko. Ale obcas, raz za cas urobime kontrolu - chcem vidiet zoznam poslednych konverzacii, ci tam nema nejake cudzie osoby. Nechcem vidiet obsah konverzacii. A tak aj ja ako rodic mozem byt trosku v klude, a aj ona ma sukromie.
Mne raz svokra prebrala úradnú zásielku z UPSVaR (potvrdenie o zaradení do poradovníka na adopciu) aj ju otvorila. Máme veľmi podobné meno + ona má titul, bývame blízko pri sebe, ale ulica je iná. Poštárka jej dala žltý lístok a na pošte vydali zásielku, ktorá bola na moje číslo OP.
Väčšinou som kľudný človek, ale toto ma strašne vytočilo. Nepoviem, keby je to dáky sprostý katalóg alebo niečo, ale úradná zásielka, nikto z rodiny nevedel, že riešime adopciu. Bola som im tam bordel riadny narobiť, prišlo mi aj písomné ospravedlnenie, ale predpokladám, že to bolo aj tak len pro forma. A svokre som tiež povedala svoj názor, vedela, že to nie je pre ňu. Robila to aj mužovi, keď mu tam ešte chodili nejaké veci, čo zabudol 10 rokov prehlásiť.
Ľudia si asi neuvedomujú, že listové tajomstvo nie je len etická záležitosť, ale sú na to aj zákony.
Nie neotrvarali. Ale svokra mužovi áno. Našťastie už to nerobí, príde mi to úbohé. A ty mame otváras poštu bez opýtania, nech vie aké to je?
Nie, neotvara. Nikdy neotvarala. Aj keď niečo príde a vyslovene jej poviem, aby pozrela, co to je, bráni sa ako lev, ze to počká, než prídem. Lenze niekedy neprídem aj mesiac a nutim ju otvoriť. Uplne tým trpí. Ani ja deťom neotvaram. Len mužovi 🤣🤣🤣 (na jeho výslovny príkaz, nie sama od seba)
Mne moja mama nie. Dokonca im poštu pootvaram ja ked k nim pridem ukladaju na kopku a potom im to otvaram a čitam. Nieže by nevedeli čitat no aj tak im veci vybavujeme my deti maju po 80tke. A ja dcere taktiež otvaram čitam nakolko je preč a dala mi plnu moc na to. Ale ak by mi nedala zvolenie nerobila by som to. Npr preberam aj poštu doporučenu mužovi a aj firemne a nikdy ich neotvaram necham to na neho ked pride pootvara si sam.
Ja mam 22 rocnu dcéru, ktora zije so mnou zatial a postu jej nikdy sama neotvaram, len ked mi povie nech otvorim a pozriem co to je.
Tak to mame nenadhoď nenapadne ale priamo jej povedz, že ti to prekáža a neželáš si, aby otvárala tvoju poštu. Kým som bývala s rodičmi, tak mi nikdy nič neotvorili. Výnimky boli, keď som bola v škole (v inom meste a ostávala som pár dní v týždni tam) a volali mi, že mi prišiel list odtiaľ a odtiaľ a ja som ich poprosila nech mi ho otvoria, bola som zvedavá o čo šlo.
Do 26 rokov som žila s rodičmi a nemala som problém, keď mi otvorila mama poštu. Väčšinou, kto vybral poštu, ten otvoril obálky, či mama mne alebo ja rodičom. Reklamy sme rovno vyhadzovali. Otca nerátam, ten si neotvára svoju ani teraz.... Jediné čo sme si neotvárali bola pošta z banky, lebo chodievali výpisy ( v tých časoch ešte poštou) a to nikoho nezaujímalo, čo tam má ten druhý. Nikdy sme to nikto neriešili ako listové tajomstvo a nemali sme nejaké tajnosti. Dokonca som po maminej smrti našla listy, čo si písali s otcom, keď bol dva roky na vojne. Pekne ich mala odložené aj svoje aj jeho. Tiež som sa nepýtala otca, či si môžem prečítať ale so sestrou sme to čítali ako knihu. Ale tak keď ti to vadí, tak to mame povedz, nech ti neotvára, že si to neželáš.
Chodí mi k nej pošta ale nebývam tam..nie,nikdy.. vždy mi zavolá a keď ju poprosím tak mi to otvorí a prečíta,inak ma to čaká zatvorené u nich na poličke
U mna je to naopak. Mama vzdy vola ze cosi prislo a ja jej zakazdym poviem aby to najskor otvorila a potom volala co pisu. Ale zas mne k rodičom chodia len oficialne listy (banka, poistovna, urady..) a nie som tam casto, takze kym by som si postu otvorila ja, uz by mohlo byt neskoro. "Sukromny" list by mi ale neotvorila.
Áno, otvára a vyhovori sa, že ona dobre nevidela a že si myslela že to je jej pošta. Ja mam dosť problémy a dlhmi atď ktoré riešim a už je to na dobrej ceste ale vieš si asi predstaviť ako som sa citila keď otvorila poštu a tam na ňu vyskočila moj dlh. Ja už to riešim odstahovanim sa lebo toto je obrovský zásah do súkromia. Ale moja mama mi vždy do súkromia zasahovala, to tu písať ani nejdem, tá pošta je oproti tomu nič
Ja mam 40 rokov a staaaaaale 🙈 jej argumenty sú že pre moje dobro,pre kontrolu,či mi niečo nehrozí atď atď no nič som nikdy nedosiahla ,keď som sa sťažovala...🙆♀️
Zvycajne poslu foto obalky, ja im poviem nech otvoria a potom mi ofotia obsah a poslu. Ak nepodstatne, tak skladuju v skrinke, vzdy si tam najdem obalky na rovnakom mieste. Rodicia mi zvyknu aj do vlastnych ruk listy preberat.
otvarat cudziu postu je protizakonne .. aj ked sa jedna o rodica..kazdopadne odpovede tu ti nepomozu-tebe to vadi a musis to riesit s nou ..ak sa neda tak si davat posielat postu niekam inam alebo sa odstahovat
@deti95060810 pochopila som..
Moja tiez tam byva,kde tvoja😥
Ale kym zila,tiez to nikdy nerobila.
Este mam otca a sem-tam mi este aj tam chodi posta,/ja uz mam bydlisko inde/
Ale ocino mi vzdy zavola,ak mi nieco k nemu pride a ja mu zvyknem povedat,nech otvori a pozrie co to je.
Inak by to neotvoril.🥰
neotvaral mi nikto, ked manzelovi nieco pride vzdy mu zavolam a on mi povie ci to mam otvorit … listove tajomstvo sa tomu vravi
Urcite to nie je OK ak to este aj komentuju napr
Mne otvarali a v zivote to detom neurobim,otec aj v robote pred kolegynami (nehnevam sa na neho ale pamatam si tie pocity)
Svokra to do smrti nevedela odpustiť mame co jej citali listy s mladsimi sestrami a smiali sa na vyznaniach (poctivo tie listy boli este odložené,cela hrrrrba,este som im to odovzdavala po 30 rokoch ked sme im balili posledne veci) taku hodnotu pre nich tie listy mali
Veľmi záleží koľko máš rokov. Za neplnoletu osobu je právne zodpovedný rodič, takže otvárať úradnú poštu je celkom ok, ale súkromnú už je dosť cez čiaru.
Mne ako stredoškoláčke mama raz otvorila súkromný list, náhodou bol od nápadníka, trochu blbeho primitíva, hanbila som sa ako pes. Za tie drísty čo napisal, aj že mama otvorila list pre mňa. vysomrala som to mame a jemu vynadala- už našťastie nenapísal.
Odvtedy mi nikto listy neotvára, ani ja nikomu, pokiaľ si to vyslovene nepožiadame( napr.nieco súrne a sme ďaleko od adresy).
A hlavne - zásielky si dáme posielať na bezpecnu adresu, napr môj chlap, jemu mama otvárala všetko, ňurala mu výpisy z banky a nepríjemne komentovala.
On jej naznačoval, ale nemal odvahu povedať dôrazne, tak som nenapadne zakročila ja, a nakoniec si dáva posielať všetku poštu na moju adresu, tu mu ju nikto neotvára, zachovávame súkromie aj v listoch.
Moja mama bola proti tomu, aby mi otvárala poštu. Musela som ju prinútiť, aby ju vždy otvorila. Tak sa to potom naučila. Nemám čo pred ňou tajiť (zatiaľ 🤣) a meniť adresu tak skoro ani nebudem. Vybavili sme aj povolenie, aby mi mohla vyberať zásielky do vlastných rúk atď... Iba ak viem, že mi príde nejaký balík (darček atď) tak to jej vždy poviem, aby to neotvárala. 🤭
Ja otváram,ale nečítam len pozriem pre koho to je pošta. Dcéra mne tiež keďže máme rovnaké mená. Nevadí nám to, ale keby sa dal vrátiť čas nedala by také isté meno dcére.🙂
Neotváranie úradnej pošty rodičmi sa dá vyriešiť celkom jednoducho.
Zapnúť si doručovanie listov do schránky slovensko.sk + nastavenie schránky - Nastavenia oznámení - zapnúť si email a SMS notifikácie na priečinok prijaté.
Ak ste občan SR, elektronická schránka sa vám zriadi automaticky po dovŕšení 18. roku života.
Od vtedy už budú úrady posielať listy elektronicky a dajú sa prečítať cez PC/notebook aj mimo adresy trvalého bydliska aj zo zahraničia.
Potrebné je mať občiansky preukaz z čipom (ten sa vydáva už 9.5 roka) a USB čítačku dokladov. Ak nie je čítačka dá sa prihlasovanie potvrdiť cez aplikáciu https://play.google.com/store/apps/details?id=s... len na prvotnú aktiváciu aplikácie treba ísť k niekomu kto má čítačku dokladov a postupovať podľa https://ep.slovensko.sk/activation
Kto by chcel cez občiansky preukaz aj elektronicky podpisovať žiadosti a dokumenty, prepísať auto, robiť zmeny na na katastri alebo matrike potrebuje OP vydaný po 20.6.2021 a USB čítačku dokladov. Starý OP vymenia bez poplatku a USB čítačku poskytnú bezplatne na požiadanie.
Zabezpečte si čítačku čipových kariet - jednu dostanete zadarmo na oddelení dokladov.
https://www.slovensko.sk/sk/ako-zacat
sami od seba nie, ak mi niečo prišlo do ich stránky (stáva sa občas aj teraz, aj keď už s nimi 7 rokov nebývam), tak mi pošlú do našej skupiny foto s obálkou. keďže som zvedavý človek, tak vždy poviem, nech otvoria, že čo to je, nakoľko bývajú v inom meste 🙂

No na začiatku áno aj list do vlastných rúk
Vtedy som spravila bordel aj s postarkou a od vtedy mi neotvára nič