icon

Pes v byte

24. apr 2023

Je mozne mať psa, konkrétne zlatého retrievera v byte? Ale problém je ten, že žijem sama v byte a práca teda cas kedy som mimo domu je 9 hodín. Je možné, že by sa vycikal v byte niekde alebo na balkóne? Máte to tak niektorá? Alebo radšej mačku? Či vôbec radšej neuvažovat o zvieratku...?

tanya65
25. apr 2023

Radsej macku 😉 .

gab1sol
25. apr 2023

Máme v byte labradora (podobná rasa) - jeho hlavný pán je muž (pes má vždy len jedného pána). Ten si ho vačšinou berie do roboty, lebo má vlastný office. Ale stane sa, že ho proste musíme nechať cez deň doma. Samozrejme, že vydrží, ale až keď som s ním ostávala doma ja (napr. keď mám HO), tak sme viac-menej zistili, čo robí. Akonáhle muž odíde, pes sa dá do takého vypnutého modu - celý čas spí, nejde sa ani napiť. Nič nerobí, aby v podstate čo najdlhšie vydržal. Keď mu poviem, že ideme von (u nás je slovo VON také zázračné, ktoré mu spôsobuje najväčšiu radosť), tak mu chvíľku trvá, kým si uvedomí, že ideme von. Proste sa musí zapnúť/naštartovať. Vychádzky má dokopy za deň min. štyri - 2 veľké a 2 menšie. A keby bolo na ňom, tak sa prechádzame aj celý deň. A to sa o labradoroch hovorí, že 20 hodín denne spia a 4 hodiny sú extrémne aktívne. A je veľmi spoločensky - nepotrebuje, aby sme sa s ním hrali, ale potrebuje, aby sme pri ňom boli. Stále chce byť pri niekom. Kým sme v obývačke, spí tam, akonáhle sa presunieme do spálne, ide za nami a spí pri posteli, len aby bol pri nás.

Takže odpoveď na tvoju otázku - áno, vydrží toľko sám v byte, ale nebude to pre neho dobré. Radšej žiadneho…

dennoc1312
25. apr 2023

Nie take velky pes nepatri do bytu. A ked uz sa tak rozhodnes hlavne si po ňom zbieraj 💩. Lebo ani to na sidlisko nepatri...

mandarinka555
25. apr 2023

Pes je záväzok na cca 15 rokov!!!!!! Každý súdny človek vie, prečo sú všetky útulky preplnené, že?

sisi587
25. apr 2023

Ja mám mačku, v pohode vydrží sama, keď potrebujem odísť na viac dní, vtedy mi ju chodia kŕmiť a pohrať sa s ňou kamošky. Už je to staršia dáma, tak väčšinu dňa prespí.

lienka9
25. apr 2023

9 hodin pes isto vydrzi.my sme dali nasmu kameru,kym sme boli v robote a spal vkuse .max sa napil ,takze nemaj obavy,miliony ludi pracuju na plny uvazok a maju psa,da sa to..kamoska mala zlateho r.a uplne vpohode v byte.ale je pravda,ze ked prisla sa mu fakt venovala.a aj vyse hodka vonku.rano aspon 30min..a davala mu najma cez vikendy dlhe prechadzky..je to hlavne velky pes,prezisti si,ci ti je niekto ochotny strazit ho kym by si bola odcestovana napr..a fakt mega plzne-same chlpy vsade 🙂 aj to ci ti nebude vadit..inak je to pes dobrak od kosti,kamos najvacsi aj s detmi 🙂

bellugia
25. apr 2023

V žiadnom prípade... Je to spoločenský pes, potrebuje veľa aktivity a pozornosti...

mamusa123456789
25. apr 2023

@betulinka1 aj kamoška mojej maminky mali mopslika ktorý vyžadoval 3 krát denne aspoň 1,5 hod prechádzku za každého počasia a mimo toho valil celý po byte 🙂

erickatt
25. apr 2023

Poziciam ti jedno besne. Vyskúšaš.

zuzkapap
25. apr 2023

Prosím ťa nekupuj si psa keď budeš 9h preč každý deň... Jeden taký pes mi tu nonstop brese vedľa keď nemá majiteľov doma to sa nedá počúvať 🤦‍♀️ a to inak vidím, že sa mu venujú sú s ním vonku aj 3x denne ale pes to proste nezvláda keď oni sú v práci...

veronmai
25. apr 2023

Pes je spoločenské zviera, určite bude v byte, keď sa mu počas voľna budeš venovať, spokojnejší ako nejaký pes na dvore s výbehom.
Základ je ale naučiť ho byť doma samého, aby nezačal trpieť separačnou úzkosťou, "vybiť" ho z energie a zo začiatku určite počítať s nehodami v byte.
Ak si berieš šteniatko, určite by som sa snažila vybaviť si niekoho na prvé 3 mesiace na vyvenčenie a najdôležitejšia vec, pes je záležitosť na celý jeho život, treba počítať s tým, že ty si vyberáš jeho, nie on teba, takže prípadné sťahovania, zmeny práce a pod. by si mala pak do budúcna počítať aj s tým.
Keď si si neni na 100% istá, nešla by som do toho.

point88
Autor odpoveď zmazal
elmivelmi
25. apr 2023

@veronmai lebo tebe to ten pes povedal,ze mu je lepsie v byte ako na dvore. A akym stylom ti to oznamil,nieco ako hav hav hav??🤦‍♀️

candii
25. apr 2023

Podľa mňa nie, je to veľký a spoločenský pes a susedia by ti isto poďakovali keby tých 9h čo nie si doma počúvali zavyjanie a stekanie psa. Taký veľký pes podľa mňa patrí do domu a nie do bytu

simca06022011
25. apr 2023

Vies co, je to bezna vec.. vydrzi, nauci sa. ALe na co? Preco? Si cely den prec, na co ti je pes? vecer vezmes von, rano von.. v noci spite.. v podstate ti je pes na nic. Radsje rybicky, plysaka. A to v dobrom pisem. Ja mam psa a vydrzi neist von, ale homeoffice, vystiskam, pohladkam, ak treba vezmem von aj na obed sa vyvetrat... keby som nemala dceru, dvor, homeoffice, psa nemame. Je to starost, riesit vsetky vylety, kam so psom, nepredvidatelne okolnosti... po praci musiet utekat domov.. no nie.. :D a takto stale.. denne.. roky, desatrocie...
Stekanie a pod, to robia aj male psy.. nema to nic s velkostou.. rovnako keby si planovala kupit civavu, napisem ti to iste na napad mat psa. Aj ked teda, civavu skor hodis do tasky, vezmes do hotela atd :DDD

palculienka40
25. apr 2023

Specifikom zlateho retrievera je jeho zapach. Jedna znama ma a vsade ho citit. Vydrzat vyzdrzi ake smrdi echt. Bol to lovecky pes na husy, kacky.., ma plavacie blany a v srati specialny maz ako ochrana pred studenou vodou. Vo vnutri v teple ho riadne citit a mam pocit, ze to ani nezmizne. Iny pes tak nie je citit. Treba zvazit.

zuzulka558
26. apr 2023

Mali sme ho keď sme bývali u rodičov zo súrodencami, na byte by trpel podľa nášho ako bol aktívny by si ho priam tyrala, my sme s ním chodili aj na celý deň, sme 3 súrodenci mal ako keby striedavo starostlivosť 🤣🤣 jeden prišiel išiel druhý neznicitelna rasa podľa mňa,,, u nás vedľa v bytovke bol pes mala mu hovorila kôň fakt bol veľký rada neviem, susedia si vydobili aby sa ho majiteľka zbavila, zavijal a asi aj iné, panička s nim išla dokopy na 2 hodiny von za celý deň inak pes v garzonke

tilly
26. apr 2023

Neuvažuj. Ak chceš psíka na venčenie a prechádzky, choď občas venčiť do útulku. Každý deň 9 hodín sam v byte... okrem toho retriever 🤦‍♀️, to je peklo. Na retrievera potrebuješ prvé mesiace pevnú ruku a dobrý výcvik, potom kopec trpezlivosti, lebo v cca 8 mesiaci prichádza puberta, ktorá je u retrieverov peklo a tá puberta niekedy nekončí. Retriever potrebuje dobrú výchovu a určite nepatrí do rúk začiatočníkom.

kikuska_wedge
26. apr 2023

Ja by som ti poradila navstivit nejaky utulok a zacat vencit psiky. Ked si nejakeho oblubis, mohla by so skusit docasnu starostlivost a uvidis ako sa to vyvinie.

alaska28
26. apr 2023

Macky a aspon 2.. ci jedna ci 2 uz nie je taky rozdiel... Oni sa spolu vyhraju.. macka je tiez spolocenska a sama trpi aj ked to neda najavo tak, ako pes... Ano su aj macky, ktore su individualistky ( skor starsie macky) ale aj taka potrebuje cloveka... Psa by som neriesila, 9 h je vela aby necikal, nekakal, sice to pes mozno vydrzi, ale popiera to jeho fyziologicke potreby.. na zachod by som neucila, niektori psi si to potom mylia a curaju kade tade..

anonymanonym
26. apr 2023

Dlhe ale super zhrnute https://pet-market.sk/pes-v-byte 🙂

marsmykkok
26. apr 2023

Ja len k tomu aký pes je vhodný do bytu vzhľadom k susedom. Najviac uštekané sú práve teriéry, teda obľúbený yorkshire, jack russel a tak. A najviac psov čo poznám so separačnou úzkosťou sú maltezáci. Rovnako jazvečík šteká vkuse aj bezdôvodne. Takže podľa mňa tie malé ešte väčšia katastrofa do bytu ako väčšie. Sama som mala vždy veľké plemená, síce v dome, ale dnu. Neštekajú vôbec a hoci sú na mňa vždy veľmi naviazané, kľudne vydržia bez mňa dnu s tým, že neštekajú a nič neničia. Poznám veľa psíčkarov,.čo majú psov v byte a problémy so susedmi kvôli štekaniu ak je pes sám majú práve majitelia malých plemien.

chovancova27
26. apr 2023

ja mám ročného retrievera, fenku. väčšinou pracujeme z Home office, vtedy je snami vo vnútri. sem-tam 1x za týžden musíme ísť obaja do práce a vtedy ju zavriem von do voliery (krásnej, veľkej, luxusnej, s pelechom), kde vydrží spať celý deň bez problémov a bez toho, aby sa pocikala. Skôr by som videla problém vo výbere plemena, nakoľko retriever je plemeno, ktoré k svojmu životu potrebuje blízkosť človeka. trpí, ked je sama. ked ju niekedy dám von na terasu, nech si ide pobehať po záhrade, ona si sadne k terasovému oknu a smutno zamnou pozerá dovnútra. jej stačí ležať v mojej prítomnosti a zamilovanie na mna pozerať. Retriever potrebuje proste spoločnosť. keď bude celé dni sám, môžu sa u neho prejaviť neželané prejavy časom, ako deštrukcia bytu, záhrady a pod, proste stane sa z neho psychoš. retriever urobí čo vám vidí na očiach, len aby ste sa mu venovali. potrebuje cvičenie, tréningy, socializáciu (nie len bezprízorné hádzanie loptičky 5 min). Ak bude celé dni zavretá v byte, nebude to pre ňu šťastný život.

chovancova27
26. apr 2023

@tilly prepáč, nesúhlasím. ja som začiatočník, moja retrieverka má 15 mesiacov, je krásne vycvičená a začíname už chodiť aj na výstavy🙂 práve že retriever je viac ako vhodný k začiatočníkom, keďže je to druhé najmúdrejšie plemeno psa, veľmi ľahko sa všetko naučí. skôr by som zdôraznila povahu retrievera, a teda že potrebuje spoločnosť a nedokáže byť sama celé dní. tiež je potrebný pravidelný dlhodobý tréning, čiže človek musí rátať stým, že pes spotrebuje veľa jeho voľného času, a aj peňazí.

tilly
26. apr 2023

@chovancova27 no ale cvičíš ju, trénuješ a o tom píšem. Retriever potrebuje pevnú ruku. To, že je inteligentný je niekedy na škodu, lebo má svoju hlavu a nie každý začiatočník na to má. A už vôbec nie niekto, kto ide na 9 hodín do práce a nechá psa samého doma, na toto retriever nie je vôbec vhodný, k tomu tá ich (hlavne teda u samcov) slobodomyselna povaha a keď sa ešte super vyvala v blate...
A aké je to najinteligentnejšie plemeno?
No a ešte aj závisí od toho, aký "kus" dostaneš do rúk, niektorí sú úplne sebavedomí a sebeckí, absolútne ich nejaký pán nezaujíma 🤣

anonymanonym
26. apr 2023

@chovancova27 len nie je zaciatocnik ako zaciatocnik. Ten kto ma chut sa psovi venovat a aj sa ucit co pes potrebuje a ako s nim pracovat sa nemoze porovnavat so zaciatocnikom, ktory si kupi psa a na nejake vzdelavanie o tom kasle. A tiez to, ze sa velmi lahko nauci je pre niekoho prave problem. Lebo rovnako lahko sa nauci aj to co nechceme a zaciatocnik s nezaujmom dokaze zanedbat toho vela a potom sa to tazko odstranuje ak sa zbada, ze hups mame problem.

zuzulka558
Autor odpoveď zmazal
zuzulka558
26. apr 2023

@tilly napríklad takýto sebec, dostal vynadane ako sa dostal dnu, ignoracia ani sa nepohol urazený ešte bol 🤣🙈 doteraz veríme že nám ho ukradli z dvora lebo sme ho nechceli dať na mladé neprehovorili nás, tak záhadne sme ho ráno na dvore nemali do 2 mesiacov

tilly
26. apr 2023

@zuzulka558 😪😪 tak to je mi ľúto. Náš sa dožil krásnych 14 rokov.

zuzulka558
26. apr 2023

@tilly aj nas by tak mal,, my sme ho hľadali vkuse 2 mesiace útulky, internet, kanály, cesty či nie je zrazeny