icon

Pes z útulku

24. feb 2023

Chceme si zobral psíka z útulku, býval by u mojich rodičov. Naši bývajú od nás dve ulice, majú velikánsku záhradu, ja a staršia sme alergici u nás byť nemôže. Pozerala som FB stránku najbližšieho útulku, plánujeme tam ísť aj osobne.
Máte nejaké typy, dobré rady na čo sa zamerať? Ako to prebieha? Ako zobrať psíka domov 25 km?Pes by mohol byť kľudne aj kríženec stredného až veľkého vzrastu. Naši malí v minulosti vždy krížencov, nemeckého ovčiaka, labradora, slovenského stavača. Už nie sú taký aktívny asi by som sa vyhla adopcii šteniatka.

Strana
z3
ropucha6
26. feb 2023

@oblecenie99 vsak ked je pes adoptovany, ty si majitel, ty mas zodpovednost aj dane platis. To, ze ta mozu prist skontrolovat, sterilizacia atd, to mas v podmienkach zmluvy. Aj ked si kupujes psa od chovatela mas predsa dane podmienky (ak vyzaduje).

ropucha6
26. feb 2023

Inak niekto sa tu ohana dedinskymi psami, vsak tak to sj vyzera. My sme sa prestahovali na dedinu a vacsina tych psov, to je strasne. Vystekuju, nemaju ziadnu interakciu okrem toho, ked ide niekto okolo plotu, pripadne len smutne pozeraju. Ked ideme s nasim na prechadzku, furt tie iste psy su vonku, zvysok sa asi ani nevenci. Pes je spolocensky tvor, chce byt s clovekom.

estrella5
Autor odpoveď zmazal
marca12
26. feb 2023

@20mm V tom utulku su zavrete v kotercoch v hroznych pomeroch. Ale ked si myslia,ze tam im je lepsie ako v zateplenej bude a zahrnute kazdodennou laskou a pozornostou,nech si ich tam nechaju.

erickatt
26. feb 2023

Treba teda rozhodne hladat psa co ma rad deti, aj macky. Skor teda uz po puberte. Kludne aj dalej od vas. Zoberete deku a tu jednu cestu zvladnete. Auto sa povysava. Zistit ci nema alergie. Priniest si svoj obojok a voditko je plus.

oblecenie99
26. feb 2023

@ropucha6 Ja všetkému rozumiem, na papier sa dá dať všetko. Nemám čas skúmať tie zmluvy, preto ma zaujímalo, či sa s ním niekto nestretol.. asi je to riešené ako odstúpenie od zmluvy, netuším, lebo inak si neviem predstaviť, ako mi môže niekto len tak zobrať psa, ak podľa nich nesplním podmienky. Vychádzam teraz čisto z niektorých skúsenosti, ktoré som už čítala aj tu a dosť ma prekvapili. Ale tak asi porušili striktne podmienky zmluvy a útulok využil možnosť od zmluvy riadne odstúpiť, ináč si to predstaviť neviem.. celé je to veľmi zvláštne, ak teda môžem veriť niektorým príbehom, a keďže máme v rodine tiež skúsenosť (všetko prebehlo hladko), dovolím si napísať: preháňajú to, a dosť často. Česť výnimkám. Napr. autorka sa mi vôbec nezdá ako potencialny problémový majiteľ, napriek tomu tu teda dostala riadne na hlavu, myslím si, že veľmi nespravodlivo. Nie je stotožnená s tým, aby bol pes v dome, ja by som tiež nebola. Ak si vyberi plemeno, u ktorého to možné je, a poskytnú ináč podmienky, kedy sa môže skryť bezpečne pred vetrom a chladom, budú mu robiť spoločnosť a starať sa oň a mať ho radi, tak načo to ešte hrotit?

estrella5
Autor odpoveď zmazal
mirush17
26. feb 2023

Skúste mi pls napísať, viem o jednej fenke zvyknutej na deti aj mačky.. snáď ma ostatné neukrizuju..

oblecenie99
26. feb 2023

@estrella5 Áno, hrotit. Prečo by mala napísať a sem? A čo bližšie ma špecifikovať? Závisí to asi aj od konkrétneho psa, ešte žiadneho nemajú... Väčší, menší, mladší, starší, poľovný, atd. Píše, že pes bude u rodičov, ktorí na to majú vhodné podmienky, mali aj iného a podľa toho čo píše, tak sa dožil vysokého veku, snáď mal dobrý život, tak asi vedia, čo robia. Píše, že rodičia sú doma, celý deň sa motajú po vonku, majú aj iné zvieratá, o ktoré sa starajú, tak ten pes predpokladám (ja neviem, vychádzam z toho, čo som videla aj doma a v čom som vyrástla, a nie, naše psi neboli ani týrané, ani zanedbané, ani v depresii) bude tých majiteľov sprevádzať, a počas AJ tých úkonov sa mu budú venovať, pohladkať, pomojkat, hádzať loptu, vyvenčiť, atď. Prečo by to mala konkretizovať? Písala, že ten pes bude na Tom pozemku celý deň sám? Nepísala. Ja teda neviem, čo poznám ľudí v mojom okolí, či vidím v bloku, kde bývame, tak sú to psi celý deň doma, ráno vyvenčiť, majitelia sú v práci, často 12 tky, prídu domov, opäť vyvenčiť, mojkat sa a padla. Nie, nemôžu sa tým psom objektívne viac venovať, ak nie sú doma. Vynahradila si to vo voľné dni myslím.. tak prečo by bol konkrétny pes u rodičov autorky, ktorí sú doma od rána do večera a majú robotu na dvore aj v záhrade na Tom horšie, ako hociktorý iný pes v byte u toho najnajnajoddanejsieho majiteľa, ktorý, aj keď sa aj roztrhne, s ním nemôže byť, keďže reálne doma nie je. Ja nič nič zle na Tom, čo písala autorka nevidím.

estrella5
Autor odpoveď zmazal
akvi
26. feb 2023

@marca12 prosím ťa konkretizuj, v ktorom presne útulku sú psy v hrozných pomeroch, pretože ak také existujú, treba ich nahlásiť. V útulkoch je o psy postarané v zmysle jedla, čistoty, veteriny a aj zateplené búdy, teplé miestnosti pre šteniatka a vramci možnosti aj venčenie a pozornosť. To je viac, ako dostáva drvivá väčšina "dvorovych" psov.

nika523
27. feb 2023

Nechápem načo je niekomu pes keď ho nepustí do vnútra, načo fakt by som chcela vysvetlenie. Preto že sme v dome a k domu patrí pes alebo ako hračka pre deti alebo živý zvonček? Neviem si predstaviť že by môj pes, člen našej rodiny ktorý s nami spí, leží nám pri nohách, robí mi radosť keď som smutná atď... mal byť len von a nie s nami vo vnútri všetko s nami prežívať tak načo mám mať potom psa????

nika523
27. feb 2023

A podmienky útulkov sú úplne v poriadku jasné že psy ktoré sú zachránené nedajú len tak aby živoroli niekde na nejakom sprostom dedinskom dvore ale chcú pre nich aby boli členmi rodiny, domácnosti

nika523
27. feb 2023

A načo psa pri ktorom sa píše že neznesie mačky keď sú tam mačky? To akože kde budú keď tam bude taký pes keď ani dnu ísť nemôžu?

nyusika
27. feb 2023

@estrella5 načo by sa mu venovali, má k dispozícii veľký pozemok.
Môže predsa behať z jedného konca na druhý.
A legendárna veta k tomu "pes patrí na dvor"....

nyusika
27. feb 2023

@nika523
Chápem v prípade pracovných psov - ale aj s nimi treba pracovať, mať kontakt, venčiť ich, výcvik...

Nie že priveziem psa na dvor a koniec - žiadny výcvik, venčenie, hranie sa s ním
..

punkreas534
27. feb 2023

Psík je svorkove zviera potrebuje spoločnosť. Sam vo veľkej záhrade keď sa mu nik nevenuje nie je šťastný preto sa stávajú tie prípady ze psík pohryzie aj rodinného príslušníka. To je rada mame psíkov už 30 rokov. Ale verím ze sa rozhodnete správne.

akvi
27. feb 2023

@punkreas534 presne. A nielen človeka, aj ostatné psy. Máme na ulici žiarivý príklad. Poľovnícke plemeno nechane napospas na velkom dvore, jediná jeho činnosť je behať hore dole popri plote. Pohrýzol už dva psy, keď ušiel. Roztrhal susede mača. Bojím sa ho, keď idem okolo. Žiadny výcvik, žiadna pozornosť, žiadna socializácia či s ľuďmi, či s inými psami. Ja keď chodím venčiť nášho psa, už normálne vidím, že ktorý pes je vonku raz za uhorský rok a ktorý chodí von pravidelne. Tie nesocializovane psy sa nevedia správať, "nečítajú" druhého psa. My sme prvý rok chodil pravidelne na cvicak, tak isto k nám domov chodila cvičiteľka, aby nás naučila pracovať so psom. Pes proste nie je vec. Prvé roky chce toľko pozornosti, ako malé dieťa. Kto si toto nechce uvedomiť, tak smer hrackarstvo, nie utulok.

kvietocek87
27. feb 2023

@zelenakobyla123 Panebože veď tie psy sú na také teploty stavané vaše spomínané husky či malamut.Pre nich je sneh a teploty -15 nič.Staci nech majú nejakú búdu vonka, nech sa majú kde schovať keď prší a atď.Ved tu na Slovensku už ani nie sú také zimy.A potom psy chorí lebo sú nevymrznutí

zelenakobyla123
27. feb 2023

@kvietocek87 veď presne to som napísala, čo neviete čítať? Alebo je chyba v čítaní s porozumením?😀

saxana000
27. feb 2023

@1andrea111 pretoze mala strasne vela naucenych chyb ktore sme uz nedokazali odstranit.agresia na chlapov palice capice.. pazravost neskutocna v jednej chvili dokazala vybielit stol fakt kym sme vyprevadili navstevu vsetko zmizlo zo stola.ona vedela ze spravila zle lebo hned bola v pelechu na hambe ale proste asi naucena ze co si neuchmatnem to sa.mi neujde.pred tym nez prisla.k nam bola v 4 rodinach pokazde ju vratili.my sme ju lubili a mala sa u nas dobre ale dalsieho psa by som uz z utulku nechcela.. jednoznacne len od steniatka a natvrdo vychovavat.

ropucha6
27. feb 2023

@oblecenie99 hlavne ona mat toho psa nebude, budu ho mat rodicia, cize logicky by ho mali adoptovat oni. Predpokladam, ze s nou ziadny utulok zmluvu neuzavrie, ked povie, ze pes byva u niekoho ineho. A ano, vyznelo to, ze pes bude behat po dvore bez riadneho vencenia aspon trikrat denne. Snad sa mylime.

nika523
27. feb 2023

@punkreas534 presne aj v hocijakom malom byte je pes s človekom šťastnejší ako sám na veľkom dvore a neviem či na tom dvore s ním stále budú aj v zime po daždi atď

nika523
27. feb 2023

Ľudia sú sebeckí, nestarajú sa ako bude tomu psovi, ako bude tým mačkám ak nebude znášať mačky len Ja chcem psa alebo deti chcú psa tak bude 😪

jancazvalova
27. feb 2023

Nechapem, chceme si vziat psa z utulku, ale bude byvat u rodicov, uz len toto mi nejak nesedi, nechapem. A presne rodiacia maju macky, a vy vobec netusite ako macky znesu psy ale ani ci prave ten pes, ktoreho si vezmete z utulku bude mat rd macky

nika523
27. feb 2023

@jancazvalova im je to jedno chcú psa a iné ich nezaujíma

Strana
z3