Pocit osamelosti a izolácie

mishaella
3. nov 2015

Nájde sa tu žienka, ktorá tiež odkedy otehotnela začala zažívať pocity osamelosti? Izolácie..? Skrátka že sa nemala s kým ani o tie radostné chvíle úprimne podeliť? Alebo len tak pokecat o čomkoľvek? Že už zrazu nikto z kamarátovza celé mesiace nemal čas.. A ostala sama.. Ak áno, ako to riešila, aby z toho neupadla úplne do depky?
Chápem že bezdetne sa nerady bavia s tehotnými o deťoch a tak a práve preto som tým nikoho ani zaťažovať nechcela ale aspoň o bežných veciach pokecat.. No nieje s kým. Pritom predtým roky do nás s manželom rypali najprv kedy sa už vezmeme keďže sme roky spolu a kedy už bude malé, že chcú kocikovat, že prídu nás navštíviť keď budeme vo svojom bývať.. Samé sľuby a skutky žiadne. Pritom sme ich veľakrát volali.
Keďže nemám auto odkedy som už doma do mesta sa moc nedostanem s MHD, ktorá tu chodí naozaj zúfalo zle a nikomu s autom sa za mnou zastaviť nechce. Pred tehu to tiež bolo tak ze som skôr ja chodila za ľuďmi ako oni za mnou.
V okolí je síce mamiciek dosť ale su skôr taká uzavretá komunita, ja som tu dostahovana a oni nové moc medzi seba neberú, to si všímam už teraz, neodzdravuju sa aj keď pozdravim (skôr psickari sa mi pozdravia, lebo máme tiež psíka ale nie ľudia s deťmi), na ihrisku vedľa nášho domu sa bavia len medzi sebou. Takže veľkú zmenu neočakávam ani po pôrode, teraz keď mi je fyzicky lepšie idem von aspoň so psíkom, potom budem chodiť s malým. Na to sa teším len ta osamelosť ma občas ubíja. Jedine na čo sa cez deň teším je manžel keď príde večer domov. Inak nemám s kým prehovoriť, teraz ešte to aj umocňujú hormóny že mi je z toho do plaču. Nemám mu ani čo nové povedať, keďže nič za celé dni nezazivam. Bojím sa že ho začnem časom nudiť. :( Človek je predsa len spoločensky tvor a keď zostane zrazu dlhodobo sám (pomaly sa už rozprávam sama so sebou) je zo ťažké. Bez auta sa ani nemám ako dostať že by som niekam dostala hoc medzi inú komunitu mám, a tu hoci prostredie je pekné som za ten rok a pol nezapadla. Skrátka domáci tu moc z nových obyvateľov niesu radi hoci som tiež z toho istého mesta ale nie z tejto štvrte.
Zažila ste niektorá podobnú situáciu? Ako ste sa s tým zzili a prekonali to osamelé obdobie?

beatrice1607
3. nov 2015

@mishaella to myslis vazne, ze ta ani neodzdravia??

liuliu
3. nov 2015

Aku izolaciu ved si tehotna nie infekcne chora. Jediny diskomfort ktory mi tehotenstvo prinieslo + vela :D kg a neustale hladanie wecka. Inak sa nic nezmenilo.

slnecnica174
3. nov 2015

@mishaella No bud si kup auto, aby si mohla trosku vypadnut medzi ludi, alebo aj ked sa ti tam zda byt ta komunita tak uzavreta, jednoducho sa im vtierni😉 Prihovor sa tym mamickam a pozvi ich k sebe na kavu. Socialny kontakt urcite potrebujes a najdi si aj nejaky konicek, co by ta tesil😉

nyusika
3. nov 2015

kasli na tie slepice a skamarat sa so psickarmi 🙂

mata1984
3. nov 2015

@mishaella nezávidím ti tvoju situáciu a ešte aj k tomu tehotenské hormony ☹ človek vtedy prežíva všetko trošku inak .... ja som tiež už od 12 tt bola PN kvôli tomu, že som bola na rizikovom (dvojičky), teda aspon cez vychádzky som chodila trošku do mesta, na návštevu sesternici, starkej, ale od kedy som bola hospitalizované v nemocke na týžden s bolestami(asi 21 tt), už som len bola doma, ale ako píšeš, nie vždy si ludia najdku tolko času a uprimne povedané, ku koncu som už len ležala a fakt som nič nevládala, ani sedieť, tak ma všetko tlačilo..som bola uplne na nervy, som sa hrozne nudila.....takže pokial môžeš, ako píšeš, aspon so psíkom, medzi ludí, kamoška sa možno nejaká najde, alebo nejaké materské centrá tam nemáš?? niekedy organizujú aj semináre pre tehulky, najlepšie by bolo, keby si si našla taktiež tehotnú kamošku 🙂 tak držím palce...a vela zdravíčka pre teba aj babatko 🙂

mishaella
autor
3. nov 2015

@beatrice1607 ako občas, nechcem im krivdit ale klasika medzi Slovákmi že pohľad do zeme hneď aby náhodou sa ta druha strana nechcela pustiť do reči. Napriek tomu že ja ani niesom ten tip, ale pozdraviť aspoň mi príde prirodzene, a keďže toto je také dedinské sídlisko v meste myslela som si ze tu ľudia budú komunikativnejsi ale omyl. :/

mishaella
autor
3. nov 2015

@mata1984 niesu tu žiadne, je tu kadečo pre deti ale už také čo chodia aspoň do škôlky, pre mamičky tehotné či s malými deťmi nie.

mishaella
autor
3. nov 2015

@liuliu no izolácia v zmysel že som celé dni sama. Ako som neznášala TV tak teraz mi ide celé dni nech sa aspoň ako tak necítim sama.

mishaella
autor
3. nov 2015

@slnecnica174 auto z materskej 🙂 uf no asi vyjde len na diaľkové ovládanie. Ale viem ze to myslíš dobre.
Prihovoriť som sa skúsila, veď som doma dva mesiace ale kde nieje vola nieje šanca.

hanka_april
3. nov 2015

@mishaella neviem, v ktorom si mesiaci a preco si doma? preco nie si v praci? my byvame na dome, tak by som sa venovala zveladovaniu domu a zahrady, zistila som, ze popri detoch uz tolko casu na to nie je 🙂 aj ked, ja som mala vzdy svoje auto, tak to je lahsie sa premotat na nakupoch a tak....ale stale mozes na internete nahanat vybavicku a tak...a ak uz si na riadnej MD, to uz ti ostava len chvilka, oddych uz sa ti zide 🙂 a rodinu nemas?

adela232
3. nov 2015

Ved ludia vacsinou obdivuju tehulky a ja som chodila do materskeho centra tam som spoznala kopu skvelych mamiciek tiez sme sa prestahovali inde ale je mi uplne fajn aj tak som vacsinou doma s detmi ale staci mi to uz nepotrebujem vyhladavat kontakty samozrejem niekedy sa stretnem s niekym ale vacsinou na ihrisku a tak deti ma maximalne zamestnavaju a som velmi stastna. Bud rada ze mas manzela kazdy vecer doma to je na nezaplatenie a o chvilu sa stanes tou najstastnejsou maminkou vsetko sa zmeni k lepsiemu bude to narocne ale krasne tak nezufaj a tes sa bud stastna ze budes mat dieta je to obrovsky dar 🙂

moni244
3. nov 2015

Ono si najprv treba vzdy zvazit, kde sa clovek stahuje, ake su moznosti dopravy, vyzitia v blizkom okoli, lebo ak uz teraz nikam nechodis, co budes robit dalsie 3 roky? Budes len nervozna, ze nemas kontakt s ludmi, vsetko ti bude vadit, treba sa premoct

teodox
3. nov 2015

🙂 viem uplne ako sa citis🙂) ja som bola doma 4,5 roka (2 deti po sebe, obidve rizikove tehotenstva) a nebyt psa a vdaka nemu pravidelnych prechadzok, tak sa doma urcite zblaznim alebo sa so mnou muz rozvedie🙂 Byvame tiez v novej lokalite v blizkosti velkeho mesta a vsetci sa tvaria ako by sa ich nic netykalo a ked sa im chce, tak pozdravia, ked nie, tak si vzduch, vrchol je, ked sa v obchode v meste tvaria, ze ta nepoznaju🙂. A to tu je dost mamiciek. Zo zaciatku som mala ponorku, ked bol prvorodeny vacsi, zahlasili sme sa na plavanie, neskor na tancovanie a ja som sa na tie dni tesila ako decko. Mala som sice auto taku staru herku, ale bola som zan vdacna ako za nic, lebo zo zaciatku k nam ani doprava nechodila, az neskor. A z vlastnej skusenosti viem, ze to vtieranie sa niekomu sa nevyplaca, nakoniec dopadnes tak, ze zistis ako ta ostatne medzi sebou ohovaraju a zavidia aj nos medzi ocami a i to, co mas na sebe a ze mas vlastny nazor a zdrave deti. Nechaj tomu priestor, ked uz budes mat babatko, uvidis, mozno sa najde 1/2, ktore sa pristavia, prihovoria a najdete si k sebe cestu. Bohuzial doba je taka divna a ja mam coraz castejsie pocit, ze tych dobrych a normalnych ludskych bytosti musis pomaly hladat lupou. Drzim palce a hlavu hore, treba vydrzat zimu a na jar bude lepsie🙂

jantyy
3. nov 2015

Ak to nie je tajomstvo...odkial si?

mishaella
autor
3. nov 2015

@adela232 len keď vidím ako ku kamoška čo ma teraz dvojmesačnu chodia stále nejakí známi s deťmi a aj ona sa socializuje tak za nami nebude mať kto. Obávam sa ze časom aj malému bude spoločnosť iných deti chýbať keďže do škôlky ho tak skoro nebudem chcieť dať.

mishaella
autor
3. nov 2015

@teodox úplne s tebou súhlasím.

mishaella
autor
3. nov 2015

@jantyy z Bratislavy.

mishaella
autor
3. nov 2015

@hanka_april už v 9tom. Mám rizikové tehotenstvo tak ma lekárka vypísala na MD v tom skorsom termíne od 32TT. Chcela aj skôr už na PN ale nechcela som práve kvôli tejto izolácii, hoci v práci to ružové nebolo (no aspoň som bola medzi ľuďmi aj keď za cenu vysokú) a po MD sa nemám aj tak kam vrátiť.
Ja bývam v byte, tu toho toľko na práci nieje, upratujem furt niečo len aby som zabila nejak čas.
Výbavu už mám, ani ma to netesilo ku koncu už nakupovať, predstavovala som si ako ju zháňam spolu s nejakou dobrou kamoškou a môžem sa s ňou o to celé podeliť.. :(

jantyy
3. nov 2015

Hmm, skoda. Lebo to co prezivas, poznam dokonale...
Vela stastia v hladani co i len jedinej spriaznenej dusicky. Nechcem ta demotivovat... Ale my sme sa prestahovali, je to uz 8.rok a stale tu nie je pre mna nik... No neboj, babatko ti vyplni minimalne 99% casu , nebudes mat cas s niekym klabosit. A mas to najdolezitejsie-manzela, s tk. Mozes pokecat. Vies kolko kocikujucuch mamiciek ho nemaju? A ked ta miluje,neboj, nezacnes ho nudit.

libka1
3. nov 2015

@mishaella ked sa ti narodi babo najdete s lokalnymi mamickami spolocnu rec. na ihrisku ani nevies ako a uz sa rozpravas s uplne cudzimi ludmi. a to ja som zrovna typ co zasadne nikoho cudzieho neoslovi, nevyhladavam spolocnost a malokedy sa mi stane ze sa tam s nikym nezahovorim. ja mam strasne zlu pamat na tvare a odkedy mam deti neustale ma zdravia cudzi ludia 😀 ja kolkorazy kukam ako pripecena, aj si to mozno niektori o mne myslia ze som na hlavu, ale ja som len prekvapena lebo toho dotycneho/dotycnu vobec nepoznam. 😀 a to su na 90% vacsinou ludia co ma poznaju cez deti (skola, skolka, ihriska, atd.)

teodox
3. nov 2015

🙂 neboj, ono to navstevovanie u susedov tiez casom nebude take intenzivne, pridu sopliky, choroby, jasle, skolka ked budu dietatko starsie tak uz aj nejaky spolocny program ako rodinka na vikend, podvecer (prechadzka v meste, spolocny nakup potravin) a cas rychlejsie ubehne. Ja mam 2 babky na dochodku a pre mna najvacsim sklamanim boli prave oni, mali sme prve vnuca v rodine a ani jedna sa "netrhala" hoci sme mali zariadenu kompletne hostovsku izbu s normalnou postelou a zvlast kupelnou. Preplakala som veru x noci, potom som to zobrala ako fakt, prestavala nabytok, vymalovala na veselo izby, vyhodila postel a spravila z tej izby hernu. Teraz je to najveselsia izba v dome, nepotkynam sa o hracky v obyvacke, v kuchyni a v detskych a chalani tam maju svoj vlastny svet🙂 ja uz za chvilku nastupujem do roboty a velmi sa tesim, hoci si zopar veci skomplikujem, uz potrebujem ine myslienky a starosti. A casom som prestala okolie riesit, so psom sme chodili von aj 2-3x do dna za kazdeho pocasia, decka boli na vzduchu a to bolo to hlavne. Ako psickarka zistis, ze velmi vela mamiciek v tychto lokalitach chodi von len za "pekneho" pocasia, akonahle je pod 10 stupnov uz je velmi zima a nad 28 zas strasne horuco🙂 ja sa nad tym teraz len uz usmievam, ale boli dni, kedy mi bolo veru velmi tazko, no mam uzasneho manzela, ktory mi pomaha s detmi kde sa len da a hlavne ma vie vypocut bez komentara a to je velmi dolezite. Svoj domov mam velmi rada, ale niekedy boli dni, kedy by som tuto "slobodu so zahradou" vymenila okamzite za panelak🙂

spuntikmathiasko
3. nov 2015

@mishaella neboj sa ty nic, teraz debat so psickarmi a ked sa narodi male zacnes s mamickami. Ja som sa pristahovala za manzelom kym som nebola tehu bolo super kamarati, robotaatd. Potom som otehotnela a ostala na MD a zrazu nikde nikoho. Trvalo mi cca skoro rok kym som pochopilá, ze to jednoducho musim zmenit keby co bolo inak mi drbne. Tiez sa mi nedalo vtriet uz medzi skupinky maminiek a tak som maminu oslovila vzdy len ked bola sama bez kamaratky. Tak som spoznala jednu a sme kamaratky doteraz, sedela sama na lavicke maly jej spal v kociku mne spal maly tak som si prisadla. Dalsiu na ihrisku ked bol maly starsi atd. Pojde to neboj nic a zacni s mamickami co budu mat priblizne rovnako stare deticky, lebo tie este nebudu v ziadnej skupinke pravdepodobne 😀

mishaella
autor
3. nov 2015

@spuntikmathiasko sú to skôr ľudia čo sa už dlhšie poznajú nielen z dôb tehotenstva.
A všimla som si aj to ze väčšine nevonia keď vidia človeka so psom, hneď v ňom vidia nosiča všetkých možných chorôb, čo všade špini. My po našom krpatom vždy upraceme, dovolím si povedať že je čistejší a zdravší než mnohé z tých detí. Ale tie ich predsudky asi už ja nezmením.

mishaella
autor
3. nov 2015

@jantyy chápem ale mne to občasné pokecanie dosť chyba, a hlavne o témach iných ako sú deti a veci okolo nich.

slnecnica174
3. nov 2015

@mishaella Haha 😉 No ja len hovorim z vlastnej skusenosti. Ja sa casto stahujem a teho som prezila na jednom nemenovanom ostrove, takze nemat auto, asi by ma drblo doma cely den 😉 Uz si na konci teho a ked sa ti male narodi, myslim, ze sa ti zo zaciatku socializovat ani nebude chciet, ale za par mesiacov aj dietatko bude potrebovat seberovnych, takze bud si naozaj najdes v okoli nejake normalne mamicky😉 alebo potom uz fakt len to auto, aj nejake proste riadne ojazdene 😉

spuntikmathiasko
3. nov 2015

@mishaella ved ked budes mat male nebudes mat furt aj psa pri sebe nie? Tak zacni nadvazovat kontakt ked nebudes mat psa. To nevadi, ze sa uz pred tym poznali. Istotne najdes taku babu. Aj tu co som ja spoznala na lavicke pozna skoro kazdeho v meste a predsa sme sa spriatelili.

spuntikmathiasko
3. nov 2015

@teodox Jezis to s tou teplotou mas cistu pravdu 😄 presne aj tu to tak funguje. Ja chodim s detmi kazdy den von nech je akokolvek a maly nezazil den aby nebol von lebo strasne dlho spaval v kociku. Aj ked prsi my sme von maly prsiplast ja nepremokava bunda mala v koci. Sem tam ludia pozeraju, ze naco sa s nimi trepem, ale mna by asi zavretu v byte s 2 detmi slak trafil 😀

moni244
3. nov 2015

@mishaella a to z ktorej casti BA si, ze nejde poriadne MHD? Lebo v BA je tolko moznosti

redlola
3. nov 2015

@mishaella napadlo mi, ci nezdravis potichu? mozno ta tei mamicky jednoducho nespoznavaju. ja osobne mam s tym problem. s detmi chodim denne von a rodicov si najcastejsie zapamatam podla deti a tie deti su najcastejsie vo veku mojho syna 🙂 ja viem ako sa citis. pravdepodobne si tehotna, si na pn a nemas do coho pichnut iba cakat na dieta 🙂 na ihrisku moc nemas co robit, lebo ak su tam aj mamicky, pobehuju za svojimi detmi a nemaju cas s tebou viest nejaku dlhsiu debatu. na tvojom mieste by som si nasla nejake kurzy pre tehotne. neviem odkial si. ja som chodila v tehotenstve na plavanie, tu v trnave je cvicenie pre tehotne, predporodna priprava. bolo to super, spoznala som sa tam s dalsimi zenami, vacsinou prvorodickami ako ja. aj ked sme nezostali nejake velke kamaratky, casom sme sa stretavali na ihriskach uz s vacsimi detmi a teraz uz spolu travime dni, castokrat sa neplanovane stretneme pri venceni deti, tak pokecame, ved mame o com, kedze sme sa stretavali na kurzoch a inych aktivitach pred tym, nez sa nam deti narodili a vlastne mame aj skoro rovnako stare deti. tak skus toto. ked sa babatko narodi, chodila by som do materskeho centra alebo na nejake podporne skupiny

cammeronka
3. nov 2015

@mishaella uplne ta chapem, ja zatial chodim len so psikom , vsade okolo mna "kočik mafia" a vzdy ma zarazi, ked dobehnu deti pohladkat psika a to ze nepozdravia to beriem ako ze ved su deti, ale ked ani ti rodicia co su s nimi a stoja nad nimi ako hladkaju psa ani mu ani bu...tak potom rozmyslam co vyrastie z tych deti..nechapem taketo spravanie..a tiez sa skor pozdravi psickar ako mamička s detmi..a rovnako sa stretavam s tym, ze psa vnimaju ako najvacsi zdroj bakterii..a pritom mnohe mamicky si nechaju dieta urobit potrebu rovno na ihrisku..to je uz len zdrave 🙂 drzim ti palce, nech si rychlo najdes nejaku milu kamosku..a tak ako hovoria baby, ked sa narodi babatko, vsetko nebudes mat cas smutit.. 😉