icon

Pohľad na islam ako syntézu duchovných tradícií

15. sep 2024

Nové náboženstvo však malo prekvapivo veľa spoločných prvkov s kresťanstvom a judaizmom. Niektorí, zvlášť sekulárni vedci, dokonca vylučujú nadprirodzený pôvod Mohamedových zjavení a považujú islam za mechanickú kompiláciu dvoch predchádzajúcich monoteistických systémov, judaizmu a kresťanstva, ku ktorej Mohamed pridal svojské, špecifické prvky.Takéto postoje nachádzame napríklad u Martina Janečka, ktorý píše: „Podľa islamskej tradície sa Mohamedovi zjavil archanjel Gabriel a diktoval mu Bohom zjavený text Koránu. To je jedným z podstatných článkov moslimskej viery. Pohľad cudzieho nezaujatého historika je však iný. Ten vidí islam ako syntézu predchádzajúcich duchovných tradícií a mravných a spoločenských noriem. Syntézu originálnu a ucelenú, zodpovedajúcu potrebám arabských kočovníkov. Možno povedať, že islamská tradícia do značnej miery sama pripúšťa tento výklad. Islam sa pokladá za dediča judaizmu a kresťanstva.“ (Poznámka č. 11)

veronika2021
19. sep 2024

@avene55 ano naposledy v puberte ,cize tak 20 rokov dozadu.Ale ja na vieru v Boha nepotrebujem Bibliu ani nabozenstvo,Boh nam dal svedomie a mozog,to je uplne dostacujuce na to,aby sme sirili lasku a nepachali zlo

autor
19. sep 2024

@eva8 Ano,pretoze ked citas dalej tak hviezda a polmesiac ale o polmesiac a slnko bolo znakmi Boha Basla.A nie je to zvlastne ze prave toto znázorňuje toez islam?Slnko a polmesiac znázorňuje mužské a ženské rody.(aspekty)Polmesiac je mužský a albo je ženský.Tym sa ako keby dopĺňajú.Aj niektore mešity maju na streche polmesiac a slnko(hviezdu) nasla som pekny obrázok ale neda sa mi ho sem vložiť.A este je velmi zaujimave video o Islamskom prorokovi Al Khadir.Tiez v spojitosti so symbolmi,súvislosťami.

autor
19. sep 2024

@dahliaa Ok dakujem o Aisu,s tym mesiacom sa nezhodneme ale to nevadi.A preco si myslis ze Lenka uznáva vyssi vek Aise?

dahliaa
19. sep 2024

@autorka Na věk Aishi jsou rozdílné názory. Ani jeden z nich se nedá s jistotou potvrdit. Nejpravděpodobnější je věk 9 let, ale není to jasně dané. Tak to znám já.

autor
19. sep 2024
eva8
20. sep 2024

Hned na zaciatku spomenul @zic zoroastrianizmus. Mozes si aj z toho nieco vyguglit.

Blog
Zoroastrianizmus je najstaršie monoteistické náboženstvo a malo veľký vplyv na neskôr vzniknuté náboženstvá ako Judaizmus, Kresťanstvo a Islam. Iránske sviatky ako No Ruz, Chaharshanbe Soori alebo Iránsky Nový rok a Shab-e yalda (zimný slnovrat) majú základy v tejto viere.
https://blog.sme.sk/hajdusek/nezaradene/zoroast...
Wiki:
je monoteistická a dualistická náboženská sústava, ktorej zakladateľom bol prorok Zarathuštra
https://sk.wikipedia.org/wiki/Zoroastrizmus
Putne miesta:
https://sk.sacredsites.com/stredný-východ/Irán/...

O kolkych nabozenstvach, kultovh este nevidme...

eva8
20. sep 2024

Horeuvedeny odkaz je pre @autorka

autor
20. sep 2024

@eva8 o tom som zbežne citsla,je to zaujimave ako aj tvrdenie ze Islam bol davno pred Mohamedom,Mohamed nol len jeho reformátor.Napriklad niektore viery zakazujú symboly ale zasa je to dolezity odkaz pre buducnost.Bez roznych symbolov a sôch by sme tak kulturu nepoznali ako dnes vieme predpokladať.

lenkakravcova
20. sep 2024

@zltalienka
Ježiš je považovaný v islame za Mesiáša. Očakávame jeho druhý príchod, kedy ho Boh pošle na Zem znovu, aby porazil Antikrista.

@autorka
O Al-Khidr je napísané tu - môžeš si to prečítať. Je tam aj uvedený celý ten príbeh, takže z toho vyvodíš, prečo ryba a prečo zelená 🙂
https://muslimovia.sk/o-islame/v-co-verime/prib...

@maria200981
"@dahliaa odkial vies ze nas stvoril preto aby sme ho uctievali ??"
Stvoril som žinnov a ľudí len preto, aby Ma uctievali. (Korán, 51:56)
Nestvorili sme nebo a zem a čo je medzi nimi, nadarmo. Opak si myslia len tí, ktorí odmietajú veriť. (Korán, 38:27)
Uctievanie nie je len modlitba. Je to konanie každého dobrého skutku - napr. ak podáš smädnému manželovi, dieťaťu, alebo aj psovi vodu, tak tým uctievaš Boha. Prejavuješ milosrdenstvo.

Ja som túto tému nezaložila a ani Dahlia - ju som tu oslovila, že nech sa príde pozrieš, čo nám to tu niekto založil 😀 Ak by to založila niektorá z nás, tak by sme tu nemohli ani odpovedať menom (hej, ešte môže byť konšpiračná teória, že nový nick, ale na to nemám momentálne ani čas - aj preto odpisujem dnes po 2 dňoch skoro,, kus nestíham 🙂 tak to bude stručné)

@eva8
"Ked uz hovorime o Duchu od Boha. Odkial vzal Boh toho ducha?"
- asi ho stvoril? Tak ako nás alebo anjelov alebo jinnov? Netuším. Isto sa nestvoril sám 🙂

@veronika2021
"ludstvo nema mat nabozenstvo,ludstvo ma mat v srdci lasku ,nevsimla som si,ze by nabozenstvo robilo ludi lepsimi bytostami,skor naopak" - vieš čo, ja zase z mojich skúseností - najlepší ľudia, ktorých som stretla a ktorým sa dalo dôverovať boli veriaci. Či už verili v náboženstvo nejaké konkrétne, alebo mali presne definované normy v živote. Ale neboli to len ludia ktorí "mali lásku v srdci". Držali sa niečoho, čo im udávalo smer a podľa čoho sa vždy snažili žiť lepšie. Také vodítko hodnôt.

lenkakravcova
20. sep 2024

@autorka
"Bez roznych symbolov a sôch by sme tak kulturu nepoznali ako dnes vieme predpokladať." - to je už asi skôr o umení a to nemusí mať nič s vierou ako takou. Okrem toho, to čo dnes vieme, nie je isté, ani z hľadiska histórie. Napr. sa predpokladalo, že ľudia v dobe bronzovej robili to a hento.. v dobe kamennej boli primitívni. A do toho bum - objav Gobekli Teppe v Turecku a celá história sa ide prepisovať. Lebo v tej dobe mali ľudia žiť ako lovci a zberači, a oni hentam v Gobekli Teppe mali mesto, mali tam chrámy - proste civilizácia. Čiže ktovie na čo ešte časom prídeme a koľkokrát sa bude história ešte meniť 🙂
Pre zaujímavosť, v Koráne sa píše o spoločenstvách, ktoré zanikli (a boli ako naše), čiže môže to byť opis práve tých zaniknutých civilizácií - ktoré ktovie prečo zanikli (či vojny, nejaký vírus, alebo skrat v populácii? (akože vymretie z iného dôvodu). Toto by bolo zaujímavé, keby toto historici nejako časom skúsili objasniť.

autor
20. sep 2024

@lenkakravcova No vidis a keby ti v Gobekli strope nezanechali orave tie chrámy,symbolu nevedeli by sme o nich vobec🙂Preto je dobre ked niektore nabozenstva po sebe zanechala prave tie symboly,zvyky,tak sa po starych kultúrach lahsie Naďa,co zasa niektore nabozenstva zakazujú.Tak je jasne ze civilizacie zanikali,nie je to ziaden div .Aj homo sapiens nebol sam ale zil súčasne s neandrtalcom,densisanom,aj je dokázané ze spolu mali potomkov.Inak je to zaujimave v Biblii ,ci Korane sa pise ze boh stvoril Adama,pritom okremhomo sapiens zili este neandrtálci alebo dendisania nebol to ten istý druh ale patrili do skupiny humanoidov.

autor
20. sep 2024

@lenkakravcova Ano ja som videla lepsie vide o Al Khidr,mozno ak teba by zaujalo.

lenkakravcova
20. sep 2024

@autorka u neandertálcoch je síce teória ale dodnes chýba jeden vývojový článok v rozmedzí oproti dnešnému človeku.
V Koráne sa píše že Boh stvoril všetko v etapách. Nie je problém žeby tvoril takto aj ľudí. A dušu, schopnosti aké má človek dnes, dal až tomu homo sapiens sapiens Adamovi. 🙂 Nevylučuje sa to.

autor
21. sep 2024

@lenkakravcova Aky clanok chyba?Neandrtalci existovali,dokonca existovalo 14 d humanoidný.S dendisanmi a neandrtalcami sa homo s mal aj potomkov,preto mame (mozno aj ty) v svojej dna aj cast neandrtalskej😉Takze v Biblii s sice pise ,aj Korane ze Boh stvoril Adama ale okrem Adama tu bili aj ine druhy co sa v B a K nespomínajú.
A sice sa pose v Korane ze v etapách no homosapiens a neandrtálci a dendusanivia( este ai ini,bolo ich okolo 14) zili súčasne,nie v etaoach🙂Takze uz na zaciatku sa da stvorenie vyvrátiť.

zltalienka
21. sep 2024

"Ježiš je považovaný v islame za Mesiáša. Očakávame jeho druhý príchod, kedy ho Boh pošle na Zem znovu, aby porazil Antikrista."
@lenkakravcova ďakujem. JEŽIŠ je ten, ktorý ŽIJE. Budem sa držať jeho slov

tilonka
21. sep 2024

Jezis Kristus je Boh, Bozi Syn, ktory zomrel za nase hriechy na krizi a je zivy, kto v Neho uveri ma vacny zivot. Islam toto popiera, degraduje Pana Jezisa len na proroka-cloveka, tiez slovo Mesias ma u nich iny vyznam. Pan Jezis nebol len prorok, je nas Boh, Stvoritel, Vykupitel. Taktiez to ze bude bojovat proti antikristovi vykladaju v islame inak, v rozpore s Pismom. V tychto pripadoch vyzeraju pojmy a osoby rovnako, ale maju uplne iny vyklad, v rozpore s Pismom.

dahliaa
21. sep 2024

@zltalienka Takže Ježíš podle 13 verše spáchal sebevraždu.
@tilonka

autor
21. sep 2024

@dahliaa Sebevrah položí za koho zivot?

dahliaa
21. sep 2024

@autorka Jedna píše, že Ježíš je Bůh. Další, že nikdo nemá větší lásku než ten, kdo položí život za své přátele. On se obětoval - zabil se, aby mohl odpustit přátelům. To není sebevražda? A co je to?

tilonka
21. sep 2024

@dahliaa to nebola samovrazda, Pan Jezis sa obetoval, zomrel za nase hriechy, aby sme vierou v Neho mali vecny zivot. Nase hriechy, nas dlžobný úpis, ktory s predpismi (zakona) bol proti nam a nam prekazal, vymazal a odstranil, pribijuc ho na kríž.
Ale vy tak ako to uci Pismo odmietate, mate uplne iny vyklad, inybuz v zaklade, tym padom cela "stavba" bude uplne iba, kedze Jezis Kristus je ten uholny kamen. Hoci to vyzera podobne, no mate zamenene osoby v escgatologii, takze antikrist a prichod Pana Jezisa na zem, o com hovori Pismo nie je totozne s tym, co vyklade vy.

autor
21. sep 2024

@dahliaa Jeho zabili,on sam neskočil z mosta alebo sa neotravuj,a zabili ho pretoze miloval viacej druhých ako seba.Sebevrah skonci zivot kvoli sebe,nie inym ludom povatsine.

zltalienka
21. sep 2024

@dahliaa vzhľadom k tomu, ze je celkom dobre popísané ako Ježiš zomrel nevidím dôvod tvrdiť ze spáchal sebevraždu. Chytili ho, dali do väzenia, odsúdili, mučili, zabili. Vy to máte ako?
Lenka písala toto (kuk screen) . Teda aj podľa vás žije. JEŽIŠ ŽIJE. Verím tomu, ktorý aj po 2000 rokoch ŽIJE.

tilonka
21. sep 2024

Maju to prekrutene, inak ako uci Pismo, uplne. Oni neveria, ze Pan Jezis zomrel na krizi za nase hriechy, na 3 den vstal zmrvych a vystupil na nebesia.
Neveria ze na krizi zomrel on, ale ze iny mladik na miesto neho zomrel a ich "Jezis" isiel zatial do raja, co je total v rozpore s Pismom. Tym padom neveria ani ze sa obetoval za nase hriechy, neveria tiez ze Jezis Kristus je Bohom, ze je bezhriesny. Oni to napisu tak, ze to vidia podobne, rovnako ako krestania a pritom ked ides hlbsie to vykladu tak to maju uplne inak.
Jezis Kristus ako Boh, je nestvorena bytost, nie je zivy len 2000 rokov ale bol tu vzdy, je vecny, nema zaciatok ani koniec.

zltalienka
21. sep 2024

@tilonka aj keď sa začítam do toho co píšu oni v Koráne, tak Ježiš žije, ved sami píšu, že nezomrel. Ale Mohamed zomrel. JEŽIŠ ŽIJE.

tilonka
21. sep 2024

@zltalienka pre nich zije ako clovek, ktory bol fyzicky presunuty zo zeme do raja a fyzicky nezomrel, preto hovoria ze je zivy, zivy ale ako clovek.
Pismo ale uci ze Boh je vecny a Jezis je zivy Boh.

dahliaa
21. sep 2024

@tilonka @anonymka Tak ho zabili (nedobrovolně - vražda) nebo se obětoval (dobrovolně - sebevražda) za nase hriechy, aby sme vierou v Neho mali vecny zivot?
@tilonka tvrdí, že Ježíš je Bůh, tak jakápak oběta? Však mu muselo být jasné, jak to dopadne, co nastane potom. A pokud to Bůh netušil, tak pak pro vás neplatí tvrzení, že Bůh je Vševědoucí. Nejprve Ježíš s hrůzou křičel ,,Eloi, Eloi, lama sabachthani." a pak chodil jako hrdina, že se obětoval za hříchy lidí. Nepřipadá vám už jen tohle absurdní? A to nezmiňuji, že ,,Bůh zabil sám sebe, aby mohl někomu odpustit.

zltalienka
21. sep 2024

@tilonka aha. Fyzicky živý človek vyše 2000 rokov ...takže tým pádom musí byť raj nejaké fyzické miesto, kde má čo jesť a co piť. Kde to miesto podľa nich je?
A prečo ostatní idú do raja bez tela?

tilonka
21. sep 2024

@dahliaa nema zmysel svedcit niekomu kto nechce pocut..odpoviem na jednu, pride druha otazka, to bude nekonecne...chcela som len vysvetlit, ze je rozdiel vo vykladoch uz v zaklade

tilonka
21. sep 2024

@zltalienka to su uz take prakticke otazky. Hlavna myslienka je, ze odmietaju Pana Jezisa ako Boha a Spasitela.
Napriklad Elias bol fyzicky vzaty Bohom, cize zije, pretoze fyzicky nezomrel, je clovekom, prorokom.

dahliaa
21. sep 2024

@zltalienka Ale nikde není řečeno, že Ježíš se nachází v Ráji. Na to jsi přišla jak?
Ježíš byl povznesen do nebe/do vyšších světů, ale ne do Ráje. (Tedy podle mých znalostí). Pokud Bůh chce tak Ježíš nemá potřebu jíst a pít.
Súra 3:55
A hle, pravil Bůh: „Ježíši, nyní tě odvolám a povznesu tě k Sobě a očistím tě od (špíny) těch, kdož neuvěřili. A ty, kdož tě následovali, učiním vyššími než ty, kdož nevěřili, až do dne zmrtvýchvstání. A pak se ke Mně všichni navrátíte a rozsoudím mezi vámi to, v čem jste se rozcházeli.