Pohľad na islam ako syntézu duchovných tradícií
Nové náboženstvo však malo prekvapivo veľa spoločných prvkov s kresťanstvom a judaizmom. Niektorí, zvlášť sekulárni vedci, dokonca vylučujú nadprirodzený pôvod Mohamedových zjavení a považujú islam za mechanickú kompiláciu dvoch predchádzajúcich monoteistických systémov, judaizmu a kresťanstva, ku ktorej Mohamed pridal svojské, špecifické prvky.Takéto postoje nachádzame napríklad u Martina Janečka, ktorý píše: „Podľa islamskej tradície sa Mohamedovi zjavil archanjel Gabriel a diktoval mu Bohom zjavený text Koránu. To je jedným z podstatných článkov moslimskej viery. Pohľad cudzieho nezaujatého historika je však iný. Ten vidí islam ako syntézu predchádzajúcich duchovných tradícií a mravných a spoločenských noriem. Syntézu originálnu a ucelenú, zodpovedajúcu potrebám arabských kočovníkov. Možno povedať, že islamská tradícia do značnej miery sama pripúšťa tento výklad. Islam sa pokladá za dediča judaizmu a kresťanstva.“ (Poznámka č. 11)
@autorka ak sa ťa môžem opýtať, ty si čo vlastne vierovyznanim? 🙂 resp k čomu máš zatiaľ najbližšie?
Prosím ta nejaký vedci tvrdia to a to a kadejaké báchorky. Prosím ťa vedec ? Je to len obyčajný človek a to sú jeho dohady jeho ,, skúmaním,, teda len obyčajný šarlatán,takýmto ja neverím ani nos medzi očami.A navyše ,, kresťanstvo,, je ofajč ktorému ľudia do dnes veria 😄 To akoby ľudia verili v jednorožcov s krídlami 😂😂
@lenkakravcova ja súhlasím s tebou 😉 Žiaľ nie všetkých ľudí dokážeš presvedčiť o pravde žiaľ tu pravdu sa dozvie každý až po smrti 🤷♀️
@lenkakravcova naozaj?Daj si do googlu symbol islamu ukaze ti toto este sj farba zelena.
https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2...
Si sa nikdy nezamýšľala .Al list zeleny mužíček.
Pozri si tie suvislosti na youtube a chod od zaviatku.Pohanske zvyky najdes v kazdom nabozenstve.A islam nie ue výnimkou.
Doporučujem si prečítať knihu "Spor o Abrahama' 🙂
@bambieblue neveri sa v krestanstvo, ale v p. Boha
@lenkasarka Allahu Akbar su silne slova. Nedovolila by som si z nich robit zarty. Hlavne, ked ich poznas len z ust teroristov.
@lenkakravcova Koran je kniha vychadzajuca z Biblie a vybornym spracovanim na zjednotenie Arabov. Mohammed bol zcestovany a inteligentny clovek, ktory vniesol aj prvky prava do Koranu.
mozno treba proste napisat ze nabozenstva maju historiu dlhsiu ako bolo ich oficialne zalozenie... preto je islam a judaizmus starsi v podsate ako krestanstvo, nie? Uz potom ako spisali svoje knizocky a podlozili to pribehmi a rozpravkami, to je o "vykone" ludi neskor, co si nasli, vymysleli, prisposobili. nemusite sa dohadovat, ktore nabozenstvo je spravne/nespravne.. :DD Si vyberte co sa vam paci
Nabozenstva ako take = viera, uctievanie, nejake tie pravidla, nepisane maju dlhu historiu a hlavne vyvijali sa podla mna prekne popri sebe v roznych castiach sveta. Niektore prezili ine nie.. to ze krestanstvo je v novej dobe najrozsirenejsie, je iba efekt penazi a misionarov.
@simca06022011 niekedy je dolezite, ktore nabozenstvo prevlada. Napr. Lenka pisala hned na prvej strane o strachu. A Lenka ma uprimne rada Islam, zameriava sa na to krasne
@lenkakravcova
@eva8 uz len tvoj názor je pre mna podstatný..
@eva8 mne je jedno ako sa s lenkou natahujete :DD nech ma kazdy rad nabozenstvo ake len chce. Staci mi pozriet na mojich znamych, tych vzornych krestanskych synov, ktori nie su schopni ani len vyzivne poslat detom (vid tu debata na mk dnes, o tom, ze stat ma platit ..) a tize to nie je ziadna vyhra... zatial co medzi muslimskycmi chlapmi, ktorych poznam takyto priprad nepoznam ani jeden jediny a deti aj zena sa maju ako v bavlnke. A naopak by sa tiez dalo co to vytknut o tom nepochybujem. Proste kazdy ma nieco, za spravanie jednotlivcov a fanatikov nemoze nabozenstov, ale nenormalnost tych ludi/jednotlivcov.
Aká som rada že som ateista. Aspoň nemusím riešiť tieto nekonečné žabomyšie vojny.
Teraz sa tu hadate, kt clovekom vymyslene nabozenstvo je to “prave”, no co mi to pripomina, to je tu uz starocia 🤦🏼♀️ kazde nabozenstvo, kt fanatizuje a prinasa extremne nazory je zle. Vela veriacich ludi je naozaj dobrych, pomahaju atd (to musim uznat bez ohladu na to, ze cele je to pre mna nezmysel) a vela je aj velmi zlych a hlavne netolerantnych ku vsetkemu inemu.
@simca06022011 tak "vzorný kresťanský syn" sa nemá rozvádzať.
@zltalienka myslim, ze u vacsiny konci viera dnom krstu dietata (to musi v kazdom pripade byt, ved sme takaaaa krestanska rodina!! to je povinne, babky by to neprezili keby nie atd. Co sa deje mimo povinne "sviatosti", ktore okolie vidi a treba sa pochvalit nimi, je nepodstatne)... kde to este riesit co mozu a co nie :D
@gribka1 suhlasımmmm
Pro AUTORA: Tebou sdílený odkaz jsem si v rychlosti projela. Předpokládám, že když něco zmiňuješ, tak o tom tedy něco víš. Jelikož mám Korán také celkem nastudovaný, tak by mě velice zajímalo a jaké konkrétní, tebou zmiňované verše z Koránu se zde jedná: ,,Z niektorých súr Koránu možno vydedukovať, že by sa to malo stať ešte za jeho života. Čas však plynul a apokalypsa neprichádzala. Aj toto bol jeden z dôvodov posmechu a sarkazmu na jeho adresu. (Poznámka č. 19)"
Děkuji.
Jedním z mnohých důkazů pravosti Koránu pocházejícího od Boha je fakt, že se v něm nenachází ani jedna jedinná chybka nebo verš, který by si protiřečil. Je psán ve verších. Jsou v něm uvedené skutečnosti, které prorok Muhammad, ani nikdo jiný v té době nemohl znát, vědět, jelikož až dnešní věda za pomoci techniky je dokáže potvrdit.
Dále je velice zajímavé, že už jméno ,,Muhammadim" se vyskytuje v Bibli (SZ).
@lenkasarka a pre mna je aj tvoj 'nazor' podstatny 😉
@lenkakravcova za Mohamedovych cias poznali pojem "tsunami"?
@simca06022011 " krestanstvo je v novej dobe najrozsirenejsie, je iba efekt penazi a misionarov." - môže, nemusí byť. Dnes je najrýchlejšie rastúcim náboženstvom islam. V roku 1900 bolo na svete okolo 200tis sunni muslimov - oproti tomu okolo 600tis katolíkov. Dnes je to takmer 1:1
@eva8 Neviem, či takéto slovo poznali - je to vysvetlivka k danému veršu, až potom je citácia.
@bosorkabb ty si ateista, že neveríš, že Boh existuje, alebo odmietaš Jeho existenciu?
@lenkakravcova neverím že existuje. Ale akceptujem ak niekto verí nech to už nazve akokoľvek.
@bosorkabb Chápem.
Čítala si niekedy Korán ako knihu? (nemyslím nejaké zámerne vybraté verše z kontextu ale konkrétne knižku, stránku po stránke)
Pre tých, ktorí by hľadali PDF zdarma korán v slovenskom jazyku na stiahnutie, pridávam link: https://koran.sk/wp-content/uploads/2018/09/Kor...
Je to preklad JuDr Sbenatyho - najlepší preklad, ktorý máme na Slovensku momentálne k dispozícii. V tlačenej papierovej forme je v žltej farbe (s vysvetlivkami - to je vhodné pre úplných začiatočníkov) a potom v zelenej a červenej s arabským textom. Môžem tu pridať aj obrázky, ak by niekto chcel vedieť, o ktoré ide.
@lenkakravcova ja nepisem co je najrychlejsie rastuce, ja pisem, ktore je najrozsirenejsie. A to je fakt. je najrozsirenejsie. Aj ako sa sirilo od vzniku dlhe storocia, vplyvom kolonii, misii a pod. keby to robili muslimovia, rovnako by sa tak siril islam po svete dlhe storocia. Urcite napr migracia ma vplyv a bude sa rozsirovat dalej. Je to prirodzene.
A o tom ako sa rozsiruje islam pomlcim, tiez to nie je nic prijemne a rozpravkove, najma pod vplyvom saudi/wahhabismus/, napr. v USA a pod je to iba tikajuca bomba.. fanatizmus ako vysity. najma v tejto dobe "nepokojov", ked ludia sa daju oblbnunt rozkom. nema veru ziadne nabozenstvo iba jednu tvar a neprinasa len pokoj a klud.

@autorka
2 Pane, počul som tvoju správu, bál som sa, oživ, Pane, svoje dielo uprostred rokov, uprostred rokov daj vedieť; v hneve si pripomeň milosrdenstvo! 3 Boh prichádza z Temanu a Svätý z vrchu Faran; - (kniha Habakuk 3:3, Tora)
From Teman even unto Dedan shall they fall by the sword." From this it has been argued that Dedan (modern Arabic Al-'Ula) being in the south, Teman must, therefore, be in the north. But this does not automatically follow. Dedan is in fact in northern Arabia, being related to the peoples of Asshur
Opisuje sa tam Paran/alebo Faran pri Temane. To je miesto v severnej Arabii.
Islam nemá žiaden symbol. Polmesiac je typický symbol Turecka, nič viac. 🙂 Neuctievame ho, ani ho nemáme doma 😀 a hviezdičky vo výzdobe majú rôzne vierovyznania, však je to len o estetike
Piatok nie je deň pracovného pokoja. Iba deň, keď sa majú muži stretnúť k uctievaniu Jediného Boha v spoločnej modlitbe. Inak sa normálne pracuje. Len sa nemá vynechať modlitba. Preto mali Izraeliti predtým zakázané takmer všetko robiť, lebo inak sa vyhovárali na to, že sa nemôžu ísť modliť..