Pohľad na islam ako syntézu duchovných tradícií
Nové náboženstvo však malo prekvapivo veľa spoločných prvkov s kresťanstvom a judaizmom. Niektorí, zvlášť sekulárni vedci, dokonca vylučujú nadprirodzený pôvod Mohamedových zjavení a považujú islam za mechanickú kompiláciu dvoch predchádzajúcich monoteistických systémov, judaizmu a kresťanstva, ku ktorej Mohamed pridal svojské, špecifické prvky.Takéto postoje nachádzame napríklad u Martina Janečka, ktorý píše: „Podľa islamskej tradície sa Mohamedovi zjavil archanjel Gabriel a diktoval mu Bohom zjavený text Koránu. To je jedným z podstatných článkov moslimskej viery. Pohľad cudzieho nezaujatého historika je však iný. Ten vidí islam ako syntézu predchádzajúcich duchovných tradícií a mravných a spoločenských noriem. Syntézu originálnu a ucelenú, zodpovedajúcu potrebám arabských kočovníkov. Možno povedať, že islamská tradícia do značnej miery sama pripúšťa tento výklad. Islam sa pokladá za dediča judaizmu a kresťanstva.“ (Poznámka č. 11)
@autorka
Estetika a umenie ti niečo hovorí? 😀 Vzhľadom na to, že v islame je zakázané zdobiť domy, mešity, miestnosti kresbami zvierat alebo ľudí, tak sa používajú neživé predmety. A symetria hviezd je pekná. Aj Boh v Koráne hovorí že nimi "ozdobil nebo" Však keď sa pozrieš na oblohu v noci, za dobrého počasia, tak to vyzerá ozaj prekrásne.
Opäť nič špeciálne.
@autorka
Ohľadom púte si to veľmi nepochopila. Nebola nariadená za života proroka Muhammada. Ale všeobecne. Veriaci putujú z dôvodu vyjadrenia svojej viery. Obetujú svoj čas, financie, preto aby urobili niečo, čo od nich Boh vyžaduje. Viem, že ako neveriaca tomu možno nepochopíš. Ale teda veriaci sa snažia splniť to, čo od nich Boh chce. A Boh chce, aby sme zažili tú atmosféru, kedy sa modlia státisíce ľudí na jednom mieste. K Jednému Jedinému Bohu. Ľudia rôznych farieb. Ľudia rôznych vrstiev. Ľudia rôznych národností. Jednotne.
Keby si to zažila, pochopila by si ako užasná je to vec.
@dahliaa Posledny krat ti k tomu napisem .Mohameda zidia vysmiali preto utiekol z mekky do mediny,ci kvoli apokalypse alebo jeho presvedčeniu sa v Korane žiaľbohu nedočítame.Kedze nie su ani ziadne dôveryhodne záznamy z tej doby,žiaľ to nie je uplne jasne.Ale tazko hladat nieco v korane ked kazda sura ma x vysvetlení ved ak vy moslimovia nie ste jednotní pretoze kazdy moslim tvrdi nieco ine.Cize ja ti kludne napisem sury ktore podla mna mozu byt apokalypsou a ludia Mohamedovej doby mohli chápať ze to mysli na súčastnost.
@autorka
Napíš tie sury, a nechoď okolo horúcej kaše. Spoločne sa na to pozrieme a rozoberieme si to. 🙂
Máš tu v diskusii minimálne dve - tri muslimky, takže určite dostaneš odpoveď.
@lenkakravcova Ja sa tu stale snazim poukázať len na to ze púte nie su znakom viery ale pozostatok pohanských tradícii.A tak ako sa to dotklo kresťanstva,zanechalo to stopu aj v islame.Ved naco by veriaci potreboval vidiet kocku ??
@autorka púť nie je kvôli "kocke" 😀 napísala som ti vyššie kvôli čomu je púť a čo si z nej veriaci odnesie.
@lenkakravcova Dostuduj si hlavne tie symboly a púte.Pozri si ktory staroveký boh mal symbol polmesiaca a co to znamenalo,taktiez hviezdy.Je naivne si mysliet ze to spadlo len tak z neba.A je známe Nelka uz pred Mohamedom bola miestom kde ludia chodili uctievať roznych bozikov,myslis ze to je len nahoda?
@dahliaa Ve jménu Boha milosrdného, slitovného. Až slunce bude svinuto, až hvězdy pohasnou, až hory se z místa pohnou, až březí velbloudice bude zanedbána a divoká zvířata shromážděna, až moře se povaří a duše až se spáří, až zaživa pohřbená bude tázána, pro jakou vinu byla utracena, až svitky budou rozvinuty a nebe bude staženo a peklo rozpáleno a zahrada rajská přiblížena, tehdy duše každá, co vykonala, pozná!
Korán, súra Svinutí (81:1–14)
@zltalienka Zvláštní. Pravda je o tom, že Ježíš zemřel a vstal z mrtvých. Ježíš, ale řekl 12Ještě vám mám mnoho co říci, ale teď to nemůžete unést. 13Až ale přijde on, Duch pravdy, uvede vás do veškeré pravdy.
Ježíš říkal, že má mnoho co říci. - tedy už tehdy ,,chtěl" sdělit, že zemře a bude vzkříšen?? Tohle asi ta pravda o které hovoří nebude... Divné. Ale děkuji.
@autorka čo ak to nie je náhoda a Boh chcel, aby ľudia prestali s pohanskymi ritualmi a uctievali tam Jediného Boha? 🙂
A čo konkrétne na tých veršoch, čo si mám tu teraz dala, má akože znamenať, že Apokalypsa nastane hneď?
Konkretizuj. Lebo ja tam vidím len všeobecné znaky, ktoré nič nehovoria. Tie konkrétne som ti vypísala hore v tom dlhom dlhom príspevku pár komentárov spätne.
@lenkakravcova Národná vlajka Turecka. Okolo tejto vlajky máme hodne legiend, hlavne po stránke symbolov, ale ani jedna neudá priamu odpoveď. Prečo je tam polmesiac a hviezdička. Sama legenda nám to ani nemôže povedať, ale dejiny, áno. Polmesiac, po arabský Hilal, svoje dejiny má dlhšie, hodne dlhšie, ako sú dejiny islamu. Svojho času, polmesiac bol politickým, vojenským a i náboženským amblénom Byzantie a len neskoršie sa stáva aj symbolom Turecka, ba širšie, aj symbolom islamu. Polmesiac, vo svojej polohe v prvej štvrti, práve v tejto oblasti sa používal od najstarších čias. Bol to symbol aj bohyne Aštarte. Neskoršie sa stáva symbolom byzantskej rise.
@dahliaa Zabíjanie neveriacich som napisala vyssie a konkrétnu súri,snad mi nebudes klamať ze taka neexistuje🤦♀️
@autorka
Čo ma Turecká vlajka spoločne s islamom? 😀 Saudská Arábia a Turecko sú dve odlišné krajiny. Turecko je okrem iného najsekularnejsou krajinou spomedzi islamských.
A tie sury si dostala vysvetlené. Čítala si to? Či preskakuješ odpovede a len si ideš svoje?
Alebo čo týmto príspevkom vlastne chceš dokázať? 😀 Lebo zatiaľ poukazuješ len na hlúposti, ktoré nemajú veľmi spoločné niečo s vierou.
Opýtam sa ťa: veríš že existuje Jeden Boh? Stvoriteľ všetkého?
Pridám sa trocha bokom na zamyslenie -
Znak náboženstva je vlastná snaha zachrániť,očistit si svoju dušu,svoje svedomie od hriechov a zasluzeného trestu za hriechy ....
Nech prídete hocikde na svete všade ľudia NIEČO robia,aby si urobili toho svojho božika - zdržuju sa niektorých pokrmov,cestujú na zvláštne miesta,myslia na svojich predkov, sú vyznačené dní atď .....
A to je systém islamu,katolicizmu a ďalších.
Ale kresťanstvo je od začiatku o tom,čo Boh v Pánu Ježišovi Kristovi pre NÁS urobil! Ľudia furt čosi chcú robiť. Ale dôležité je znova opakujem čo Boh cez Ježiša Krista urobil pre nás
My všetci sme otroci hriechu,klamú určení pre zahrnutie, neschopní očistiť sa od samospravodlivosti,hriechu. Preto Pán Ježiš prišiel z neba, On je ten Mesiaš, aby sme boli slobodní od zlých myšlienok,skutkov a žili v pravde a láske, lebo ak uznáme svoju vinu, vstúpime si do svedomia - uvedomím si kam smerujeme a v srdci uverim,že Kristus trpel kvôli MNE, Boh má moc umyť svedomie a hneď učiniť človeka schopného pre nebeského kráľovstva - je dedičom neba kvôli krížu Pána Ježiša - lebo on nevinný zobral vinu za moju vinu a dlh je vyrovnaný.
Nikto sa za svoju dobrotu nedostane do neba.Ani jeden!
@lenkakravcova ak si stale nepochopila polmesiac bol znak bohyne Astare,Je to symbol islamu,Ale ty mas svoju pravdu a fakty prehliadas.
Odpoveď mi na otázku, neuhýbaj sa: veríš že existuje Jeden Boh?
@autor je to predsa estetika,umenie žiadny symbol😃😉
@anaj_janka čiže podľa toho sa Abrahám do neba nedostal? 🙂 on v žiadnu obetu neveril. Rovnako mnohí ďalší pred Ježišom.
Okrem toho, Boh v Biblii hovorí " milosrdenstvo chcem nie obetu" a potom podľa kresťanstva spácha samovraždu (lebo však vie dopredu do čoho ide) ako obetu, aby dokázal odpustiť ľuďom ich hriechy?
Bez toho by ľuďom odpustiť nevedel? Nemohol? Nechcel?
To nie je práve ukážka Všemocnosti.
Boh v Koráne hovorí, že odpustí komu chce a kedy chce.
@lenkakravcova Abrahám obetoval vo svojom srdci svojho Izáka - položil ho na oltár, lebo veril,že je Boh všemohúci a môže ho vzkriesiť. Boh ho vydal skúske - kto mu je drahší Boh alebo jeho jediný,milovaný syn Izák.
A to predtým Boh Otec, Pán Ježiš,Duch sv boli u neho na návšteve.
A celé toto malo poukázať na to, že Boh si obstará svojho BARÁNKA - áno Boh tam dal baránka a ten bol zabitý. Toto všetko sa dialo ako veľký predobraz - keď Boh Otec,Sudca vidí na kríži toho Baránka, ale teraz ho obetuje a Pan Ježiš zomiera. Či ti naozaj nejdú slzy do očí aká bola cena zaplatená, aby sa nebo otvorilo pre hriesneho človeka? Nevinný zomiera za vinníkov - On zomrel, nebo zaplatilo najvyššiu cenu,aby ty a ja sme mali možnosť získať prístup do neba.
Boh odpúšťa tomu,kto uveril, že Pán Ježiš zaplatil za každého jedného kto ho prijme, uverí mu, pre túto vec je Abrahám, David,Mária, apoštol Pavol, Peter každý je pre túto vec dnes v nebi - milovali Pána Ježiša Krista a dali mu takú vysokú cenu v svojom živote, ako ho ocenil Boh.
Boh keď stvoril svet povedal slovo, ale aby mi dal nové srdce a vstup do neba musel prísť z neba a zomrieť a potom vstal z mŕtvych, čo je vacsí zázrak? Dobre pozrime na ten kríž,tam bola výmena život za život, niekto zomrieť musel. A vedel,že On cez to prejde a nás oslobodí,ale my nie sme schopní polepsit sa.
Boh je Bohom poriadku, On nie je svojvoľný, ale sám sa riadi zákonom lásky, milosrdenstva a ostáva pritom zvrchovaný vo svojej vôli. On je tak dobrý Boh, Boh je láska,je svätý, čistý. Tu ide o vzťah s Bohom.
On sa vráti a myslím,že už skoro 🙂
"Hovorí ten, ktorý svedčí toto: Áno, prijdem skoro! Ameň. Áno, prijdi, Pane Ježišu!"
@anaj_janka
1. čo má spoločné podriadenie sa do vôle Božej u Abraháma s tvrdením, že sme všetci spasení cez vraždu/samovraždu Ježiša? Dve odlišné udalosti. Ale teda aj keby: Čo potom Mojžiš? Alebo Adam alebo Noe? Čo tisícky ľudí Jakuba? Alebo nasledovníci proroka Dávida? Oni do neba nemôžu? - keďže tvrdíš "Boh odpúšťa tomu,kto uveril, že Pán Ježiš zaplatil za každého jedného kto ho prijme" 🙂
2. Pýtaš sa: "a vstup do neba musel prísť z neba a zomrieť a potom vstal z mŕtvych, čo je vacsí zázrak? " Čo je väčší zázrak? 🙂 Napríklad to, že Boh nič také nemusí. Nemusí prísť z neba, prejsť cez nebo ani peklo, nemusí byť zabitý, a nemusí sa kriesiť sám seba - pretože On je ten, kto dáva život a smrť. On nie je životu ani smrti podriadený a nehrá divadlá.
3. "my nie sme schopný polepšiť sa" - vážne si to o sebe myslíš? Si neschopná ľútosti nad svojimi hriechmi a lepšieho života?
4. Áno, Boh je Milostivý, je Spravodlivý, je Večný, je Najvyšší. Všetko je mu podriadené. Nehrá s nami šachy "keď uveríš v smrť, tak ti odpustím..." - ale už od počiatku hovorí na rovinu: "verte v Jediného Boha a konajte dobré skutky" --- presne toto učil aj Ježiš. - veď aké je podľa neho najväčšie prikázanie? (je tam niečo o smrti Ježiša? )
Dokonca v Biblii NZ máte napísané, že povedal: "Ak však chceš vojsť do života, zachovávaj prikázania. (Biblia, Mt 19:17)" (nie verte v moju smrť, aby ste sa dostali do neba - zachovávajte prikázania!) 🙂
5. a posledná vec - aj v Poslednom súde kresťanov nie je odvolávka na vieru v Ježiša a jeho smrť, ale na konanie dobrých skutkov - pozri: „Hľa, prídem čoskoro a moja odplata príde so mnou, aby som odplatil každému podľa jeho skutkov!" (Zj 22:12)
Podľa jeho skutkov - presne ako v islame 🙂
@lenkakravcova
@lenkakravcova Pre mna najsilnejší odkaz v dejinach zanechal Jezis.Radikalni krestania dokazu existovať a zit v súlade s dobami,radikálni moslimovia uz nie,maju problem dnes existovať.Snad dostatočná odpoved.
@lenkakravcova a ty uz si teda pochopila coho ,koho je symbol polmesiac?Pohanskej bohyne a ma miesto aj v Islame.Pute-pohanské tradície-su aj v Islame.Dostuduj si a zameraj sa na lingvistiku,zvyky ,tradície.Najdes v nich odpovede .

@autorka Opět se snažíš odvézt pozornost jinam? 😀