icon

Populačná vlna valcuje mnohé slovenské školy

h2
27. jún 2023

Ahojte, diskusia skôr len tak, na zamyslenie. Názov som si požičala z článku v novinách, na ktorý som dnes natrafila. Týka sa toho, že v najbližších rokoch nastupujú na stredné školy silné populačné ročníky, ktorým kapacita stredných škôl jednoducho nepostačuje. Čiže bude u nás situácia, aká už reálne je v ČR. Môj syn aktuálne končí 6. ročník ZŠ a mám preto reálne obavy o jeho umiestnenie na dobrej strednej škole. Učí sa dobre, rozhodne patrí medzi najlepších žiakov v triede. Ale takých je aj na iných ZŠ dosť. A kým na základnú školu musia prijať každého a v prípade potreby jednoducho musia navýšiť kapacity, tak pri stredných školách sa na to už prihliadať nemusí a keď nezoberú dobrého žiaka pre nedostatok miesta, tak proste skončí niekde na učňovke, jeho problém. 😒
Ani neviem, čo od tejto diskusie očakávam, píšem pod dojmom z toho článku. Lebo tam som sa nedočítala, že by sa s týmto problémom išlo niečo robiť. ☹️

oriesocek
27. jún 2023

@cookie29 pozerala som statisticky urad a porodnost v BA kraji velmi stupla - aktuálne rodia husakove deti (+ posun porodnosti do starsieho veku, atd.). synov rocnik bolo v Ba kraji narodených 4 628 (2001), rok 2017 je narodených v Ba kraji - 8 449 deti. takze na jednej strane klesa pocet narodených deti na zenu, ale teraz rodia silne rocniky z minulosti hlavne v Ba kraji. inde sa tento trend neprejavuje - pocty su stabilne. v BA je bohuzial dvojnásobok.....

h2
autor
27. jún 2023

@oriesocek To je logické, keďže počet obyvateľov BA každoročne stúpa hlavne tým, že sa sem stále sťahujú ďalší noví obyvatelia. Lebo určite je napríklad niekde na Kysuciach vyšší počet narodených detí na jednu ženu, než v Bratislave.

elmivelmi
27. jún 2023

@vkatush pritom vsade citam ze porodnost klesa ale ziakov je viac.Kde je teda pravda?

masinka
27. jún 2023

@h2 My sme len vyskusali, tiez som si vravela ze ked sa nedostane, nic sa nedeje, ostane v znamom kolektive, nemusi vstavat, cestovat, este aj obedy maju teraz zadarmo 😝 , ani na doucko nechodila, teraz ked vidim ten pretlak, tak trosku aj lutujem ze som viac na to netlacila. Nasu alma mater ani nebudeme skusat, tam je strasne sito uz dlhsie a zase okrem bazena tam nevidim nejaku extra pridanu hodnotu oproti inym skolam.

ivana11155
27. jún 2023

@h2 Autorka toto co si opisala sa dialo tiez, ked isli na stredne skoly "husakove" deti. Tiez to boli silne rocniky. Ja som vyrastala v KE, bolo tam kopec kvalitnych skol a skoro kazdy sa dostal tam, kde chcel. Ale na skusky sme sa ucili. Teraz cez koronu bol druhy stupen ako "dva roky prazdnin". Jasne ze niektorym detom to bude chybat. Nie vsetci su taki sikovni, ze si to dobehnu sami.
A co sa tyka skol, uz teraz je pretlak na dobre skoly. Ale aspon sa tam stretnu deti, ktore sa chcu ucit. Vidim to rovnako ako @abbey1, aspon sa udrzi uroven. Napr. nasa neter narodena v r. 2001, ked sa hlasila na 8rocne gym., hlasilo sa 25 a zobrali 25. Primacky sa pisali len proforma. Uroven 0bodov, otras, nikto nechcel ucit v ich triede. Po 4rokoch prestupovala na inu skolu, lebo to bola trieda, kde sa nikto nic neucil a nemalo to uroven.

zuzanaete
27. jún 2023

@elmivelmi Ono je to o prerozdeleni v ramci SR. Riesi sa tu najma BA a tak je vysoka koncentracia deti.

daja07
27. jún 2023

@oriesocek husakove deti dnes nerodia. Rodia sa im dnes vnucata. Takze to nie je tym ze tato silna skupina ma teraz deti. Bolo ich dost ale oni samotni uz nemali po tolko deti.
Co sa tyka porodnosti v BA kraji, kopa ludi z celeho slovenska sa tam stahuje. Zmysel ma pozriet vsetky kraje a aj celkovo slovensko ako je to s porodnostou. Ci sa ti ludia len nepresunuli na zapad. A potom je tam vacsi napor na skolach ako inde na slovensku

cookie29
27. jún 2023

@oriesocek ved o tom hovorim, demograficke zlozenie a hustota obyvatelstva. Bratislava pritahuje "mladsich" ludi ktori idu za pracou a podobne cize ludi v produktivnom veku je tam vela a teda aj vela deti. Ale to nie je populacna vlna na Slovensku, tu bohuzial ide len o lokalizovany problem.... konkretne u nas, byvam v mensom meste, mi deti vezmu do skoly (ZS) kdekolvek, aj ked tam nepatrime, lebo su radi, ze maju ziakov. Kamoska byva inde a tam je rada, ked sa dieta do skoly dostane...

zuzanockamt
27. jún 2023

@h2 Tiež mám šiestaka, vôbec nehysterčím ohľadom strednej školy. Na gympel určite nepôjde. Pôjde hneď technickým smerom - priemyslovka alebo dopravná soš, inteligenčne je nadpriemer, no má jednotky- dvojky.

simca06022011
27. jún 2023

Ja som.83ka.. bolo nás veľa v ročníku a ešte aj sa zaviedla rok pred tým 9.trieda, čiže išli do škôl stredných 8maci aj 9taci ... A dostali sme sa všetci, ktorí sme na to mali, všade. Predpokladám, ze stredne školy majú kapacitu, u nás otvárali vtedy triedu navyše atď. Tiež mi dcéra konci 6.triedy a som zvedavá... šťastie treba vždy;) netreba sa stresovať zbytočne, neovplyvnime to veľmi. Pravda je ze aj vtedy sa do školy dostalo kopec deti ktore na tu školu nemali, lebo "stastie". Ale to sa deje stále.. skôr sa snažím prísť na To.co.by chcela dcéra robiť, to bude väčší problém.

cookie29
27. jún 2023

@daja07 husakove deti bolo obdobie 1970-1989, najvacsi napor samozrejme na zaciatku 70tych rokov, ale aj tak neviem, kde zijes... ale Husakove deti, cast z nich ma 30-40 rokov, cize aktualna porodnost. Nie kazdy rodi v 18ke a do 40ky je aspon dvakrat babickou. Najma vo velkomestach nie

beronsche
27. jún 2023

@cookie29 to, ze mimo velkomiest bojuju skoly a skoly o deti nie je pravidlo.. nasa dedinska skolka odmietala z kapacitnych dovodov deti a skola bola nutena zmenit skolsky obvod (vyhodili jednu obec), pretoze by sa tam deti jednoducho nevmestili..

h2
autor
27. jún 2023

@masinka Ja nechám výber strednej školy na syna, ako aj mne to rodičia svojho času umožnili. Ale samozrejme, že ho usmerním a myslím, že ten náš gympel skúsime. Ale okrem toho určite viac ďalších záložných plánov.

h2
autor
27. jún 2023

@zuzanockamt Aj o lepšie priemyslovky, či odborné školy, hlavne tie technického zamerania, bude boj. ☹️

zuzanockamt
27. jún 2023

@h2 Je to možné, no stále vedú gymple a OA a bilingválne sekcie. A o manuálnu technickú prácu nie je záujem. Ja som ročník, keď sa zavádzala 9-ka, išli na prijímačky ôsmaci aj deviataci, rušili sa triedy na SŠ a prijali nás tých, ktorí sme boli fakt dobrí. A to bolo v okrese jedno gymnázium.

simca06022011
27. jún 2023

@h2 no napr u nás v meste a okoli už ledva nejaké spsky poznám(stavebna u nas zrusena, elektritechnicka jedna je este)... na SOS by som si dieťa nedala sikovne ak by vyslovene nechcelo robiť ten obor studovany. Proste nie. Nech hovorí kto chce čo chce, na tých školách aj za mojich cias končili deti slabšie v učení... ale teda pozriem si co teraz majú v ponuke .. týmto vylučovaním je pre mňa voľba pre jazykovo zdatne dieťa, kt sa naučí ked chce všetko gymnázium. Jednoznačne.

cookie29
27. jún 2023

@beronsche ja nehovorim, ze to je pravidlo. Snazila som sa povedat, ze ide o lokalizovane problemy, nie celoplosne....

h2
autor
27. jún 2023

@cookie29 Ale nejde o to, že by Husákove deti teraz rodili. Vo veľkej väčšine prípadov už majú odrodené. Ale že teraz majú deti, ktoré idú na stredné školy. (Ja považujem za Husákove deti tých, ktorí sa narodili v 70 rokoch, niekto, narodený v r. 1989, už podľa mňa do tejto kategórie veľmi nespadá.)

kaktusik007
27. jún 2023

no ja som s hrozou sledovala ako zaujem o osemrocny gympel narasta.. nastastie mladsi sa dostal a teraz konci primu. A starsi ide teraz do osmicky - zamakal na konci siedmeho, ma iba jednu dvojku a vie, ze na polroku v osmicke ma mat same jednotky. Rovnako vie ze olympiady uz nestaci len ze skusim ci spravim (vacsinou sa umiestni na 4 mieste v okresnych kolach), ale uz by bolo vhodne sa na ne aj adekvatne pripravovat. A mna si uz zabezpecil, aby sme sa denne od septembra pripravovali na prijimacky...

@h2 co ti mozem poradit, je, aby si syn vybral skolu kam chce a co preferuje - a tomu sa potom prisposobili. Uz by mali mat skoly zverejnene podmienky prijatia na 2024/25, v oktobri potom 2025/26. Tam vidis co treba --- na tie nase gymple beru iba polrocne vysvedcenia, viem ze su skoly kde beru aj koncorocne rok ci dva dozadu... Rovnako su tam uvedene taxativne olympiady / sutaze za ktore su body. A niektore gymnazia maju za sutaze z matematiky este body navyse - pretozse preferuju prirodne vedy.... Mladsi si tak vybral jedno gymnazium, zo 120 deti bol piaty. Druhe sme dali ako poistku, ale tam ist nechcel, ze radsej bude dochadzat a vybral si toto tazsie... A starsi uz tiez preferuje jeden bilingval - takze sa ideme pripravovat cielene ten typ testov, ktory je tam.
Bude to narocne, to ano. Uz teraz mam z toho stres, prave preto co pises - su skoly, kde byt dobrym nestaci a ked mas 250 zaujemcov a otvaraju triedu s 30 detmi, tak... je to na maslu.

cookie29
27. jún 2023

@kaktusik007 pozri, ja som sa na taku skolu hlasila, 300 prihlasenych, brali 25. Dostala som sa. Brat sa hlasil o par rokov tiez a nedostal sa. Tak isiel inde a teraz s velkym odstupom casu, si clovek uvedomuje, ze sme obaja spoko.

masinka
27. jún 2023

@h2 to mas super ak chalan vie co chce, u nas zatial ani len moja 14 rocna nevie co by chcela v buducnosti robit, tak decka zatial smerujeme na gymple. Keby od malicka snivali napriklad o tom, ze pojdu na zdravotnu alebo veterinu ako kamosky mojich dcer, tak by som im tiez nebranila v slobodnej volbe.

diewcatqoo
27. jún 2023

Zijem v CR a toto tu je uz, bohuzial, par rokov. Moje dieta je sice este male (tento rok este len nastupi na ZS), ale v rodine mame deti, ktore sa ucia velmi dobre (jednotkari) a nedostali sa na tie skoly, kde planovali. Vlastne nedostali sa ani na skoly, ktore mali uvedene ako nahradne (odborne skoly - obchodna akademia, technika, pedagogicka), muselo sa obvolavat kade tade, aby sa naslo nejake volne miesto na akejkolvek strednej skole. Bohuzial, dievca z rodiny pred dvoma rokmi vzali len na sukromne gymnazium, aj to len na naliehanie rodicov, ktori, samozrejme, musia platit. Zas na druhej strane treba spomenut, ze baba je na sukromnej skole velmi spokojna, maju pestrejsie vyucovanie ako na klasickom gymku, kazdy rok chodi na niekolko vymennych zahranicnych pobytov a pod, akurat to teda ide do penazi. Rodina z nizsim prijmom by si to dovolit nemohla.
Takze tato situacia s nedostatkom skol sposobila, ze zacinaju ako na beziacom pase vznikat sukromne stredne skoly, kde sa za vzdelanie plati a kvalita moze byt otazna.

h2
autor
27. jún 2023

@masinka Nepovedala by som, že vie, čo chce. Keď sa o tom rozprávame, tak prichádza do úvahy IT, alebo architektúra. Ale ktovie, čo bude o pár rokov. Práve preto dúfam, že si zvolí gymnázium, nech má otvorené všetky možnosti, keby zmenil názor.

kaktusik007
27. jún 2023

@cookie29 vies, za nasich cias boli sice gymnazia a OA vyberovymi skolami kam sa vsetci co chceli nedostali, ALE boli kvalitne aj stredne odborne skoly. Za tych 25 rokov, co mam od maturity, kvalitne stredne skoly zrusili, v lepsom pripade zlucili spolu s ucilistami. A toto je ten problem - teraz nemas kam dat dieta. Bud mas gymnazium, alebo obchodnu, alebo zdravotnu (pricom posledne dve su specificke skoly), a potom mas stredne skoly, ktore su kvalitovo niekde ako kedysi boli ucilistia. Tam aj ked mas nejake slusne triedy, vacsina tych deciek mala na zakladnej v lepsom pripade trojky a ako pardon, do takehoto prostredia si syna nedam. Iste, vie sa zopsut aj na gymnaziu - ale ta sanca je tam vyrazne mensia.
teraz som mala stretavku a zrovna sme to riesili, ako uroven nasej priemyslovky upadla a ako by sme tam svoje dieta uz teda nedali ani nahodu. A triedny s nami suhlasil.

ivangeline
27. jún 2023

Moze a nemusi vzniknut. Domace vzdelavanie je cesta. ;D Byt rok dlhsie doma dalsia. ;D

matenka
27. jún 2023

@h2 nie je to take zle, dcera sa dostala na 3 bratislavske gymnazia a to sa bavime napr o gamci, je jednotkarka, ale moc sa neuci, takze ani do toho nedala nejak vela usilia ;), pokial viem tak aj dvojkari sa dostali na gymnazia

h2
autor
27. jún 2023

@matenka Wau! Ja som zatiaľ veľmi nezisťovala úroveň gymnázií, ale za mojich čias bola Gamča jedna z najlepších. Dcérka je šikulka. Obzvlášť, keď ju to nestálo veľa úsilia.

h2
autor
27. jún 2023

@ivangeline ??? Domáce vzdelávanie stredoškoláka?

oriesocek
27. jún 2023

@matenka dostala sa tento rok? Tak to je šikovná, keďže tento rok je pretlak na gymnáziá. Neter išla 3 roky dozadu a prijali ju na všetky školy, kde si podala (bilingválne+ klasické gymnázium). Teraz už je horšie ako bolo 3-4-5 rokov dozadu...

matenka
27. jún 2023

@h2 ona sa dostala na gamcu vlastne 2x, na bezne gymnazium a aj na matematicke pre nadane deti, ale aj na hronca a metodku by sa dostala bez skusok nakolko spravila t9,
U nas sa naozaj aj deti s 2 na vysvedceni bez problemov dostali na gymnazia ( metodku, saru, bilicku), poznam aj dievcatko co sa s 3 dostalo na gymnazium, ale mala specialnu pripravu/doucovanie, tak to beriem s rezervou
Ale v rocniku sa vsetci niekam podostavali (mnohi na niekolko skol)
Hlavne si treba zistit ako sa da ziskat co najviac bodov aj mimo testov (gamca ma distancne testovanie, na hroncovi su tiez nejake priklady mimo skusok za body, atd.) Moja dcera sa vykaslala na MO a skoro sa nedostala na matematicke, prist o 46 b len tak a skusky su za 150 sakra boli