Porcia navyše: Nedeľné koláče a domáci obed
Ahojte 🙂
Uvítali by ste možnosť v okolí predaja porcie, porcií nejakého domáceho obeda? Napr. ja neviem variť, piecť málo - zvyk, ktorý sa neviem odnaučiť.
Pečiem pravidelne domáce koláče, kysnuté, bábovky... varím omáčky, polievky, čokoľvek retro 😀
Že by vám suseda v paneláku ponúkla nedeľný koláč, či 2 porcie segedinu a domácu knedľu za symbolickú cenu.
Rozmýšľali by ste nad tým?🙂
Je mi to zatiaľ trápne ponúknuť 🙈
Ďakujem za odpovede
ja varim dobre, aj peciem.. ale som vyse desat rokov 'zena v domacnosti', varim kazdy den a niekedy ma to uz tak nebavi, ze keby mi niekto zaklopal, ci nechcem par porcii k veceri, tak ho vyvazim zlatom 😀
Píšeš, že nevieš variť a zároveň chceš akože prebytok ponúkať za peniaze. Nedáva mi to logiku
@martinkatinka pise, ze nevie varit malo 🙂 preto ma vzdy navyse
@reanda jaj malo..... To som tam nevidela, iba že nevie variť 😃
@martinkatinka no, ja som to tiez na zaciatku pochopila, ze nevie varit, tiez mi bolo divne, co vlastne riesi 😀
Mne by sa to páčilo. Fajn nápad, ale neviem ako by si to tu robila. Inak v ázijských krajinách to tak funguje. Navariť a vonku pred domom to predávajú. Aj moja kamarátka. Ľudia kupujú
Ale viem u nás je to inak...
Napadlo mi, nie je to tak, ze mozes oficialne predavat, len ked mas priestory na varenie/pecenie hygienikom schvalene a preukaz zdravotny?
neponukla, ani nekupila.
kup mensie hrnce, var z polovicnej davky
Hneď by som ťa brala za susedu😄
@iwesska @muchotrafka298 som rada že nebývam tam kde vy dve.
vlastne čím som dlhšie na koňovi tým mám radšej svoj život 🙂 mne to tu je tak strašne vzdialené. mám rada svoju životnú bublinu 🙂 autorka, neviem kde bývaš, u nás by sa to možno uchytilo, ale tu píšu ženy o stolčeku pred panelákom 🙈 taaak veľmi vzdialené od mojej reality...
Ja urcite ano. Coskoro rodim a pri dvoch baby detoch si neviem predstavit varit prve mesiace. Vareny domaci obed by bol super. Kiezby som mala taku susedu 😅
@zuzanka.zuzu kazdy zije tam, kde chce alebo kde ma moznost. To je cele. Nehovor ale, ze takto zije polovica BA ako ty, ze vsetci happy a nadseny komunitnym zivotom. Ja poznam ludi,ktorych takto byvaju a do skupin sa nezapajaju.
@iwesska nejake komunity funguju ale skor vnutrobloky a susedia kt byvaju xy rokov v tom istom dome niekedy 2-3 generacia. Bloku kde byva moja mama sa vsetci poznaju az na najomnikov v studentskom byte. Takze susedia si chodia zaliat kvety, vyvencit psa, na kavu, strazia akvarium atd … takisto s detmi sa organizuju akcie… starousadlicka stvrt … myslim, ze su aj na FB ale su to uzavrete skupiny. Jedlo ani pod si neponukaju… max kolace a nie za €
Podľa mňa to nie je zlý nápad. Ja osobne by som to nevyužila, pretože varím rada a dobre a tiež veľa 😁 Ale verím, že sú lydia, ktorí by to využili. Chutné domáce jedlo je určite lepšie ako donáška z restiky, kde varia ktovie z čoho (je mi jasne, ze sa dozviem, že všetci si objednávajú len z top restik, kde varia len z domácich lokálnych produktov 😉
Vyskúšaj vyvesit oznam q uvidíš.
Toto jedine realizovať že sa dohodnes so susedou, že raz navarí jedna a raz druhá, ale cudzím ľuďom nie, to si jednoducho predstavuješ.
Ja osobne by som sa bála kupovať obed len tak od niekoho bez povolení atď
Ale keby sa poznáme, tak problém nemám a padlo by mi to niekedy vhod
Susedom co s nimi velmi dobre vychadzam by som ten segedin ponukla, zadarmo. Alebo by som tie dve porcie navyse dala do mraznicky. Predavat jedine, ze by ma nejaky dochodca poprosil, ze ci mu nebudeme varit. Aj to by som vahala, lebo to uz je zavazok, ktory treba naplnit aj ked sa mi nechce varit.
Ja by som si kľudne kúpila kváskový chlieb, domácu štrúdľu, nejaké pečivo. Ale obed ani zvyšky nie ...
Mne sa raz stalo, ze som navarila strasne vela holubkov (plnene kapustne listy). Mala prist navsteva, ktora to nakoniec na poslednu chvilu odvolala, mrazak sme mali zrovna pokazeny, tak som to hodila do miestnej skupiny na fb. Zijem na Morave a toto jedlo tu nie je bezne, tak som neocakavala nejaky uspech. Ale len sa za nimi zaprasilo. A teda, davala som ich zadarmo. Islo mi len o to, aby sa to nevyhodilo zbytocne.
Inak ale takuto ponuku by som nevyuzila. Objednavam si vacsinou len z overenych restauracii a takto od niekoho cudzieho z domu, to by som sa bala, ze nie je cerstve a pod.
Ak to chces ponukat za peniaze, myslim, ze na to potrebujes kopu povoleni, splnat hygienicke standardy, mat pokladnicu, vydavat blocky, viest si uctovnictvo. Myslim, ze na SR by bola len otazka casu, kym by ta niekto udal, ze to robis na cierno.
Ponúkla by som len koláče a to zadarmo. Od nikoho by som nekupovala porcie jedla, varím na viac dní a keď sa mi nech sa variť, mám suchú stravu.
Nie, ale medzi susedmi si bezne nosime kolace na kostovku. Pripadne ak sme chori, donesieme si vyvar navzajom
Najprv sa opytaj susedky, u ktorej vidis, ze by sa jej to hodilo. Dones len tak na ochutnanie kolaciky, ze pre jej deti. Ked sa opat stretnete a suseda nadhodi, ze kolaciky chutili, povedz, ze rada pecies, varis, ci by nebola rada, keby si jej niekedy pomohla tak, ze jej kedykolvek prinesies obed/veceru/kolacik, ked iekde pojde a nebude stihat. Ked povie, ze to nieco aj stoji, tak odpovedz, ze moze zaplatit symbolicku cenu. Alebo ponukni obedy starsim susedom. Postupne sa tvoje "sluzby" rozsiria, ked budu chutit a poputaju si zaujemcovia samy. Oficialne to nemozes vypisat. Ked nahodou bude nejaka surovina nie tvojou vinou nekvalitna, koledujes si o pruser. Jedine na kamaratskej susedskej baze. Zadarmo sa to neda, suroviny, plyn, elektrina, voda aj na umyvanie, atd. vsetko nieco stoji
@eva8 U nas maju dochodci obedy za symbolicku cenu v SJ. Neviem si predstavit, navarit polievku a druhe za 2 -3 eura. Tie obedy totiz dotuje miestny urad. Tak neviem ci by mala velky uspech - varit zdravo, chutne a aj lacno. Jasne, segedin je z tych lacnejsich jedal, ale inak to moze byt dost problem..
@dadis navyse to predavanie obedov a kolacikov na vlastnu past nesie so sebou riziko. Co ked bude nejaka ingrediencia skazena nie vinou "kucharky"? Salmoneloza, pripadne alergia na nieco.
Na druhej strane verim, ze sa chce podelit o svoje kucharske umenie. A varenie mozno len pre 1 osobu (samu seba) ani nebavi.
Mám kamarátku, ktorej teta po smrti manžela ostala sama. Už má vyše 80 rokov, ku kamarátke (neteri) sa odmietla presťahovať a kamarátke sa tiež nedá každý deň cestovať cca 100 km, aby jej navarila, keďže teta (ako každá správna stará žena 😆), odmietla platiť "šlichty", čo sa dajú objednať cez rozvoz stravy pre dôchodcov. Takže takýto osamelý starý človek by možno takúto možnosť ocenil (alebo aj nie, lebo "to nie je podľa jeho chuti", "je to príliš slané/neslané, ťažké, mastné, málo omastené atď., atď., atď."). Ale ak to chceš reálne niekde predávať, pozor na "dobré duše " a potrebu mať živnosť, zdravotný preukaz (preukaz na prácu s potravinami), aby z toho napokon neboli iba opletačky. Možno by som radšej prebytky dala zadarmo osamelému susedovi - dôchodcovi, ako predávala...
nie, ak by mi ponukol na predaj 🙂 ja davam zadarmo, lebo mam dobrych susedov
Kolegynina dcéra takto doma pečie pre suseda - je to chlapček na Zš s milion alergiami a kadejakými intoleranciami a nebolí ho brucho len ak zje koláče a pečivo od nej… ona mu pečie aj také slané pečiva a tak.. čize áno niekto to robí ale musis mat presne konkrétne osoby ktoré by to potrbovali. Napr otec ktory nevie varit a vychovava dieta sam… Ďalej dochodcovia ktori si nevladzu sami navariť.. ale pocitaj s tym, ze potom ti ludia budu vzdy ocakavag ze vzdy budes mat naviac uvarene aj pre nich. A naozaj vzdy varis tak ze velmi vela ostava ? Ved odloz si na druhyy den
@reddflowerlife preco by to mali vzdy ocakavat? ved existuje predsa dohoda.. a ked aj budu ocakavat, no tak sa nedockaju, no.. ja neviem, preco je tak v oblube u ludi, vidiet za vsetkym len mozne problemy 🙂
Mne sa dnes prave stalo to, ze som navarila viac a volal mi zhodou okolnosti kamarat, ktory zije sam s mamou a viem, ze ona je na tom dost zle a uz ani nenavari. Vari on 4 x tyzdenne maju vajcove spagety. Tak som mu povedala,ze by som mu doniesla jedlo aj kvazi dezert (palacinky). On ostal uplne vydeseny, ze by mal odo mna nieco jest (nie som excelentna kucharka, ale zas ani ako v tom vtipe, ze rodina sa modli pred jedlom, lebo matka tak hrozne vari aby prezili). On zje len co sam navari doma alebo z restiky. Prvy a poslednykrat som takto niekomu ponukla jedlo. A to ho poznam 8 rokov, cize nie je to cudzi clovek a aj tak nechcel.

Nie, nikdy by som to nevyužila. Jedlo objednávam z reštaurácie, zákusky z cukrárne. Varené jedlo zjem len také, ktoré pripravím ja alebo rodina. Od cudzieho nie.