icon

Postupy slovenskej policie

21. mar 2020

Ahojte, pred par dnami som sa pýtala, či nahlásiť susedov za nedodržiavanie karantény, keďže sa im vrátila domov dcéra z Rakúskeho lyžiarskeho strediska Ischgl, kde pracuje. Takmer všetky ste mi radili nech ich nahlásim. Dlho som váhala a nakoniec som ich nahlásila. Boli tam policajti v utorok (v pondelok som danú rodinu upozornila, že by mali dodržiavať karanténu. Odpoveďou mi bolo, že oni môžu kašľať celú karanténu, že to sa takto nedá, že musia si nakúpiť). Po ich návšteve daná rodina stále nedodržiavala karanténu. V piatok som teda volala na políciu opäť, aby som sa opýtala, ako to doriešili. A co oni urobili? Prišli k tej rodine a porozprávali im kto ich nahlásil, ktorý deň a o koľkej. Daný pan mi prišiel búchať na dvere a začal sa mi vyhrážať. Vraj si mam začať dávať na seba pozor! Stačí mi. A nakoniec som zistila, že on je bývalý policajt. Kkt obyčajný. Len tak mimochodom, ich dcéra tu už nie je. Po utorkovej návšteve polície ju ukryli niekde mimo bytu. A teraz sa tvária, že tu ani nebola. Ale bola. Prišla cez víkend, to viem na 100 percent. Takže vidíte, neoplatí sa chrániť svoju rodinu ani ostatných ľudí, lebo nakoniec policajti zverejnia vašu osobne údaje, čím vystavili nebezpečenstvu mňa. Keby sme nemali na rukách naše 10 mes. dieťa pri jeho "návšteve", tak by nas asi aj fyzicky napadol. Nemal od toho ďaleko. Som zhnusena z tohto všetkého.

ufatess
21. mar 2020

Skôr by som povedala, že ste natrafila na jeho známych alebo bývalých kolegov. Ale sťažnosť by som isto podala, lebo stále vravia, že je to anonymné hlásenie, tak ako prečo. Nie je ľahké niekoho nahlásiť už len z toho morálneho hľadiska a nie to ešte tak, keď sa to má proti vám takto otočiť

judar
21. mar 2020

Inak tymito nahlasovaniami visc riskujete zivot nez pred virusom...takze si to 2x rozmyslite ci chcete riskovat aby vam niekto dal po papuly lebo uz je taka agresia ze ludia ludi aj pomimo nahlasuju a konci to bitkami atd

dante55
Autor odpoveď zmazal
bachled
21. mar 2020

Sú len dve možnosti. Buď to nechaj tak, alebo bojuj ďalej. Máš z neho strach, lebo sa vyhráža, to je metóda všetkých hlavohrudí. Ale niekoho zbiť či zabiť, to už je iné. To si musíš upratať vo vlastnej hlave. Je to len strach, už traja ľudia sa mi vyhrážali, dvaja ma napadli, zavolal som na nich políciu. Trestné oznámenie som už na nich nepodal, bol by to len priestupok a bez svedkov. Toto je iné, porušenie karantény je trestný čin. Podať trestné oznámenie (nie zatelefonovať, osobne na polícii a písomne) za porušenie karantény a vyhrážanie na polícii. Podať podnet na prešetrenie postupu polície, prezradenie informácií podozrivému na ministerstvo vnútra alebo policajnom prezídiu. To isté na generálnej prokuratúre. Dať podnet na Úrad verejného zdravotníctva, tí to začnú vyšetrovať seriózne - je pandémia. Tieto inštitúcie majú prístup k dátam mobilných operátorov, vedia presne zdokumentovať pohyb danej dievčiny, že prišla zo zahraničia, aj kde je teraz, že jej rodina nedodržala karanténu. Zaslať príbeh do médií, tie si na tom radi zgustnú. Zaslať podnet na nového ministra vnútra, zdravotníctva a predsedu vlády, vykrikujú že skončia s mafiánskymi praktikami, tak nech to dokážu teraz.

nikyball
21. mar 2020

V ischglu bolo najviac nakazených a nijak sa to nepodchytilo. Nahlásila by som ich aj za túto cenu, dokonca by som to posunula ďalej, a nahlásila aj dotyčných policajtov, s tým že tomu susedovi by som to pekne krásne oznámila ..vieš prečo ti vybuchoval? Lebo vie že z toho môže mať veľky problém . Ani sa nečudujem že sa korona takto šíri keď najviac chodia medzi ľudí práve tí, ktorí majú byť v karantene

lujza123
21. mar 2020

K tomuto ma napadajú len dve veci
1. Je zábavné sledovať ako si verejnosť myslí že polícia naozaj nieco vyrieši 😂😂😂. Nie, vacsinou narazíte na totálnych idiotov, česť výnimkám. To sú také pribehy že príde zbity okradnuty človek na políciu a oni ho úplne odpalkuju lebo keď nemá občiansky (ten ukradnutý) tak nic riesit nebudú lebo bez občianky predsa nemôžu spísať zápisnicu....

2. Bonzovat susedov sa neoplaca. Vírus pominie ale blbé vzťahy pretrvajú roky. V tejto situácii si naozaj nepomôžete, státisíce ľudí má karanténu na salame, s tým nič, ale absolútne nič nespravíte. Skôr či neskôr sa nakazí každý, vírus sa drží na povrchoch niekoľko dní a inkubačná doba môže byť až 21 dní. Čiže vás mohol nakaziť niekto už pred 3 týždňami kedy si ešte všetci veselo podávali ruky a bozkali sa na líca.
Jedine co človek môže spraviť je chrániť sám seba a nejako to preckat

mariannavav
21. mar 2020

Sused sa boji o pokutu 1659e za nedodrzanie karanteny. Myslim, ze by sa to dalo velmi lahko zistit, ak by prislo k vysetrovaniu podla jej mobilu, kde sa pohybovala.

autor
21. mar 2020

@lujza123 tu nejde o bonzovanie na susedov a finančný postih za to. Mne šlo len a len o to, ochrániť svoju rodinu a ostatných spolubývajúcich daného paneláku kde tu žijú cca 50% dôchodcov medzi nimi sú tu cukrovkari aj onkologický pacienti. Ide o princíp!!! Keď je raz vládou nariadené, že je povinná 14 dnova karanténa, tak si nemôže jedna rodina povedať noačo, ja si budem robiť, čo ja chcem. Teraz sa skôr obávam, že aby to neprepuklo v ich rodine. Chem len dodať, tu sa mali robiť razantne kroky od vlády.Každý kto prichadzal domov z rizikových oblasti, mal hneď putovať do karantény napr do Gabčíkova alebo inde aj keď to stojí 300e.Kludne to mohla aj riešiť splátkovým kalendárom pre tých, co si to nemôžu dovoliť (10-30e) splatkami. Ved 2 týždne není koniec sveta predsa. A neboli by tieto situácie ani nastali, keby sa včas nato myslí.

autor
Autor odpoveď zmazal
habibim
21. mar 2020

Ja som tiež policajt a nikdy som nepovedala meno oznamovatela, nikdy! Tak ako píše
@mondolina
A treba sa sťažovať, nadriadenému ak už to meno povedali, uviesť do sťažnosti aj to, všetko, nič nezamlcat! By ma zaujímalo, akí to boli policajti, či nie nejakí mladasi, čo si potrebujú dokazovat..

nikanu
21. mar 2020

Teraz sa začnú ľudia ešte viac báť na takéto čosi poukázať, lebo nebudú mať istotu anonymity. Je to choré a vôbec to nie je ľahké sa teraz takému dačomu vystaviť. Ľudia sú extrémne nervózny a nevieš, čoho je kto schopný

alexandraalexandrova
21. mar 2020

napis staznost, posli to doporucene, vyjadrit sa k tomu budu musiet. Podla mna tvojho suseda ti policajti dobre poznali osobne, preto prezradili tvoje meno, preto mu poradili ako sa vyhnut pokute...nemyslim si ze je to vseobecne o policii, natrafil si proste na jeho kamosov...urcite si to ale nenechaj a tu staznost napis...a ked s tym nepochodis, zmedializuj to, normalne to posli do novin, do telky...

alexandraalexandrova
21. mar 2020

@habibim ja si myslim ze to boli nejaki velmi dobri znami alebo doslova kamarati toho suseda ( byvaleho policajta ). To by vsetko vysvetlovalo...pravidla vedome porusis len ak chranis kamaratov, nie len tak bez priciny...

deedol
21. mar 2020

@draik prepac, ze ta oznacujem, ale mozno poradis?

inak to stredisko je ohnisko nakazy, vela nemcov a skandinavcov sa odtial vratilo z dovolenky a doniesli si domov ochorenie :(

habibim
21. mar 2020

@alexandraalexandrova nahlásiť to nadriadeným! Najlepšie čo môžeš urobiť.. Zákon je pre všetkých rovnaký!

draik
21. mar 2020

Preverovanie deliktov policajtov má na starosti Inšpekcia ministerstva vnútra, možno kontaktovať ju a všetko popísať.

jancejance
21. mar 2020

A to sa nedalo nahlásiť bez toho aby si im nehovorila kto si? Ja som raz volala na policiu a povedala, nech sa nehnevaju, ze by sa mi potom pomstili, tak to brali ako anonym... V každom prípade už to je jedno, dúfam že nič nechytnete ☹

mondolina
21. mar 2020

Postup polície nahlásiť na odbor kontroly KRPZ.

autor
21. mar 2020

@jancejance bolo to nahlásené anonymne

rybkoava
21. mar 2020

Tak my sme raz ešte, keď sme bývali v prenajatom byte nahlásili že sused bije priateľku. Prišla polícia, samozrejme hneď povedali manželove priezvisko, že volal on. V tom momente som volala na políciu, že s akého dôvodu povedali kto ich nahlásil. Ospravedlnili sa nám, za chybu ktorú urobil ich kolega. Našťastie sme sa zo susedmi nepoznali len s videnia a na dverách bolo meno pána od ktorého sme mali byť.

stevvvka
21. mar 2020

Ja mam bohuzial viac skusenosti s policiou nez by som chcela. Verim, ze su tam cestni ludia, ale...
Ked podas pisomne trestne otnamenie, oni sa tym musia zaoberat, a aj sa budu, ale ako? Strasna byrokracia. V lepsom pripade sa to neprehadtuje zo sudu na sud. V lepsom pripade to vybavia po 2 mesiacoch. V aktualnych skratenych hodinach sa tym budu zaoberat tak v juni. V lepsom pripade mu daju pokutu.
Ale co dalej?

Ja som ostala tak strasne sklamana z ich postupov.
Priznavam, ze som bola naivna, cakala som, ze budu realne konat..konali len podla nariadenia, smernic, ale vibec nie podla zdraveho rozumu.

777januska777
21. mar 2020

Ešte raz ti chcem povedať, že si urobila dobre, keď si ich nahlásila. Chválim ťa. Ja by som urobila to isté, keby som vedela, že niekto porušuje karanténu. A súhlasím s babami, sťažuj sa. Ja by som to ešte aj dala do telky.

dante55
Autor odpoveď zmazal
milanm_
21. mar 2020

15 na 3 okresný radi rozdávajú tiež by som podal sťažnosť.

ibrunova
Autor odpoveď zmazal
ibrunova
21. mar 2020

Si to nahlásila anonymne a povedala si im svoje meno?

autor
21. mar 2020

@ibrunova meno som nepovedala a žiadala som o diskrétnosť, nakoľko ich najmladšia dcéra sa kamarátila s mojou staršou. To je už jedno. Kamarátit sa už nebudú

marca12
21. mar 2020

Stazuj sa na riaditelstve,ide o hrube porusenie a kopiu by som zaslala aj na vyssie miesta. Akoze toto uz nie je normalne,co si policajti dovoluju. Tak nas buzeruju a medzi sebou robia taketo svinstva.

autor
21. mar 2020

@dante55 poviem úprimne, keďže už sa mi bol dotyčný pan raz vyhrážať, mam strach zverejniť okres. Sme malé mesto a mohlo by sa to doniesť k nim. Nepreveria to, ten má evidentne tam svojich ludi. Viac to riešiť nebudem. Ak on na mňa naozaj poda trestne oznámenie, potom to budem riešiť cez kraj príp vyššie.

ibrunova
21. mar 2020

A skade potom vedeli tvoje meno? Ale aj tak si urobila dobre, že si to nahlásila.