icon

Poznáte nejaké domáce pokusy?

luciaalex
7. nov 2011

baby pamatáte si ešte ten pokus zo školy (tuším ešte prvý stupeň) - namiešali sme slaný roztok a potom sa tvorili kryštáliky soli? ako to presne bolo? a nejaké iné bezpečné chemické doma realizovateľné pokusy? mám 6 ročného "chemika" a moje znalosti končia pri namiešaní citrodeka a sody bikarbony. na nete nejaké veci sú, ale sú tam prísady o ktorých netuším čo sú: borax napr.

ikke
7. nov 2011

sol+voda do misky/na tanier, das to na radiator, ak chces, mozes polozit do toho krizom aj klasicku siciu nit (urobia sa potom "koraliky" na niti) a cakas par dni.

zele macko do pohara s vodou a sledovat, ako "rastie"

ivka225
7. nov 2011
anjelicek26
7. nov 2011

@luciaalex - pridaj teda riadne soli, ten roztok ma byt mutny a potravinarske farbivo, je to krasne farebne potom 🙂

divoska
7. nov 2011

narezat stonku bielej ruze /asi aj inej kvetiny/ a namocit do atramentovej vody - ako bude sat vodu, bude vidno zilkovanie na modro /inak na toto by asi bola dobra samostatna tema kde sa moze pridat viac ako jeden prispevok

barbora21
7. nov 2011

Vynikajuce su na to tri knizky - Maly vedec 1, 2, 3 cena za ks cca 6 eur. Su vydane v cestine aj slovencine. Ja s nimi robim v skole a su super a deti ich maju hrozne radi 🙂

mamabiba
7. nov 2011

Skúšali ste už niektorá cukríky mentos s kolou? funguje to? ale toto by chcelo asi skôr diskusiu ako otázku.

kvojtanikova
7. nov 2011

my sme nedavno robili z nejakeho detskeho casopisu sopku - matej si vystrihol kornutik dali sme ho spicom nahor,pod to som dala stamprlik do polovice naplneny sodou bikarbonou, zafarbenou potravinarskm arbivom na cerveno a nalievala som ocot cez otvor hore na kornutiku. Zacalo to (okrem smradu🙂 ) krasne penit ako keby vybuchovala sopka. Maly mal "oci pred okuliarmi" a ani nedychal🙂 (od toho smradu ani ja, ale co by clovek pre dieta neurobil)

modrofuzik11
7. nov 2011

dajte do cocacoly mentos a uvidite...

kathynka
7. nov 2011

skusali sme mentos s colou este v skole, ale urcite to nerobte doma...to treba robit vonku na volnom priestranstve, inak si z coly zalepite uplne vsetko...

minewka
7. nov 2011

Napr položiť obyčajnú klasickú voskovú sviečku do plastovej misky, naliať trochu vody a na sviečku položiť 7dc fľašu a sledovať, ako voda "zmizne" pod fľašou...aj keď to je fyzikálny pokus..🙂

mataharyy
8. nov 2011

Taková dětská klasika, kypřící prášek, voda a to plastové vajíčko z kinder, naleje se tam voda, nasype kypřák pořádně se to protřepe a hodí na zem, po pár vteřinách se to rozletí 🙂 Jen nevím zda to půjde s těma novejma "skořápkama" 😠
Pak psaní neviditelným inkoustem - citronová šťáva, napsat vzkaz a po zahřátí se ukáže 🙂 Je toho kopec, jen opravdu asi na diskusi, takhle hned mě toho moc nenapadá ☹

terezka
18. feb 2013

😎

maskulina
1. júl 2017

🐭