Pracujúce maminy, podnikateľky a tie, ktoré chcú pracovať
Ahojte kočky. Zakladám túto tému pre tie, ktoré pracujú alebo podnikajú alebo tie, ktoré ešte nezačali, ale chcú. V tejto téme by som sa rada venovala praktickým radám, tipom a príbehom tých z Vás, ktoré to nemali ľahké, no napriek tomu dokážu zladiť prácu s deťmi. A hlavne také, ktoré podporia maminy, ktoré takýto krok zvažujú, rozhodujú sa. Toto je moja priama reakcia na tému, či sme spokojné s RP vo výške 194,7 Eur. A reakcia na to, že chcem podporiť maminy, ktoré hľadajú spôsob ako byť spokojná. Nechcem podporovať cicanie štátu a fňukanie. Preto ak ste tu také, ktoré so mnou zdielate názor, rada Vás tu uvidím.
super téma. ja tiež zvažujem nástup do práce. len to mám o to tažšie že ma o rok čakajú mgr. štátnice. bola by som rada keby sa mi podarilo nájsť prácu v administratíve na čiastočný úvazok. ale moje želanie je nereálne. ale kto vie....
Parádna téma 🙂 Ja som zacala ked mala dcera 6 tyzdnov, zacala som dvakrat poobede na dve hodinky odbiehat. Teraz robim 4 krat tyzdenne poobede trenerku deti + z domu redaktorku pre inzertne noviny a zvladam vsetko. Malu mi poobede strazi ocino, alebo ju beriem na treningy a mm pride pre nu.
aj mne sa tato tema paci, aj ked scasti suhlasim aj s nazormi @jespera ze naozaj nie vzdy sa da nieco robit popri materskej. Su mesta/dediny kde si pracu nie je lahke zohnat a zacat podnikat - to vyzaduje trebars vacsiu pozicku z banky, a z toho ludia maju strach. Nie kazdy je intelektovo schopny podnikania v style manazovania/uctovnictva/danoveho poradenstva, ktore sa da robit bez vacsich financnych narokov z domu. Takisto nie kazdy je manualne zrucny, ze by mohol robit vecicky ako su na "sashe", alebo piect torty...atd. Vela zavisi od podpory rodiny, prekonania strachu a obav a predsudkov (nepojde to, neuzivi ma to, kto to bude splacat...).
Ja si tiez k materskej privyrabam - som prekladatelka, mam zivnost, robim to vsak iba v malej miere kedze nemam doma podporu - manzel s tym velmi nesuhlasi, pretoze podla neho, ak som pol dna za pocitacom, nestiham domacnost, ak sa snazim mat domacnost tip-top, musim robit po nociach a tym padom sa nevenujem jemu (rozumej, nemame tutu-mutu tak casto ako by on chcel 😅 ). Dcerka chodi na 4 hodiny do jasli, vtedy ku mne chodia studenti na doucovanie, takze aj takto trochu privyrobim. Peniaze idu vsetky mne, mam to ako "vreckove", kupujem za ne oblecenie pre seba aj deti, pripadne ine veci do domacnosti. Normalne vyzijeme z mojho rodicovskeho a manzelovho prijmu, takze to beriem ako hobby, a peniaze su pre mna bonusom. Bolo aj obdobie, ked som robila prekladatelstvo vo vacsej miere, ale popritom som aj normalne chodila do roboty ako ucitelka a to bolo fakt tazke. Vtedy som ozaj doma nic nestihala a asi odvtedy ma moj manzel z toho taku paniku. Teraz by sa to podla mna dalo v pohode zvladnut.
@xlea A pod to lze nacpat i obchodní činnost, povězme například takový e-shop? Protože když jsme byli zakládat živnost konkrétně na e-shop, tak jsme měli živnostenský list na velkoobchod a maloobchod... V Čechách je zprostředkování samostatná činnost, do které se dá schovat skoro všechno...
Ahoj,...večer si prečítam všetky strany dozadu..
Zareagujem, lebo mám malého syna, má 11 mesiacov a snažím si privyrobiť, zatiaľ len cez internet, večer keď spí, vyplňam dotazníky a hľadám aj iné možnosti...momentálne nemám inú možnosť, nemožem ísť do práce ani na 4 hodiny od neho, ale rady ako si pomocť aj z domu privítam 😀 okrem teda tých dotazníkov
@mimi21mimi redaktorku pre inzertné noviny? To by ma zaujímalo, ako si sa k tomu dostala? Ja sa snažím tiž niečo podobné, keďže som pracovala ako redaktorka asi tri roky dozadu
@xlea Tak to jsi potom víceúčelová pracovnice 😎 A když jsi si zřizovala živnost, tak tady taky platí že rozšiřuješ živnost, tak za každé rozšíření platíš, že? A to je potom jeden živnostenský list a k němu se jen dopisuje rozšíření, nebo máš více živnostenských listů...?
Jináč jsem se chtěla zeptat psali jste některá podnikatelský plán? Ať už pro sebe, nebo k žádosti o dotace atp.? Jak se taková věc tvoří, hledala jsem inspiraci na googl, ale to je takový krkolomný čtení o teoriích, ale kdyby to někdo uměl uceleně objasnit tak bych byla vděčná 😅
@martinkatinka Občas jsem vídala v časopisech (ať už těch v těch pro mámy, nebo jiných) nabídky na externí spolupráci dopisovatelky, ale nevím jak to tam funguje, jestli je to honorované a jak... Nikdy jsem si netroufla odepsat, nejsem si jistá že bych věděla co psát ve chvíli kdy bych musela 😅 😉
@mataharyy ja som na rozne aj odpovedala, len pravdu poviem, zaujímajú ma skor tie honorované...
Na jednom portáli sme aj rozbehli spoluprácu, vyťahali zo mňa rozumy a potom sa neozvali ☹
Mám aj kontakty v regionálnych novinách, ale zase nemám auto, aby som mohla chodiť reportáže 😒
ale ešte prejdem portáli a popozerám... no teraz si musím dať prestávku, ideme s malým na operáciu a bude to náročné sa o neho starat... aj teraz je dosť náročný, ale zase večer pekn spinká, tak aspoň tie dotazníky stíham, keď nejaké dojdú.
@martinkatinka To je mi jasný že ty honorované jsou lepší 😀 ale jak říkám fakt netuším, do tohoto jsem se nikdy nepouštěla a ani jsem u toho inzerátu nikdy neviděla zmínku o honorářích, takže nevím jak to je... No reportáže jsou fajn, jen jak říkám toto není obor ve kterém si věřím... Já mám co říct, když se můžu rozhodnout za chci něco říkal, ale jak musím, tak mi to moc nejde 😀 Teda ne v takové formě abych to mohla prezentovat na úrovni novinařiny, by psala jiné články 😀 😀
Juj, no tak držím palce ať operace dobře dopadne a vše je v pořádku a rychle za vámi 😉
ahooojte maminky,
aj ja sa chystam uz coskoro do prace..tri roky doma si neviem predstavit byt doma...malinka je chvalabohu zdrava,preco nie?ja som aktivny clovek a potrebujem a chcem pracovat.ak zvladnem vsetko,budem max.spokojna
@mataharyy ja mam aj podnikatelsky plan za sebou, inak jej to celkom fajn vec 🙂 a zivnostensky mas na kazdu cinnost samostatny, cize ked mas 5 cinnosti, mas 5 zivnostakov, ked 10 tak ich mas 10 samostatnych papierov.. aspon tu.. kedysi to bolo vsetko na jednom, teraz mas zbierku papierov 😀
Dievčatá prosím mohli by ste mi poslat link na tu sashu čo tu spomínate, som sa snažila na googli , ale som nejaká ľavá.
@mataharyy Daňově se dělá jedno, pokud jsou činnosti pod jedním IČO a pod jedním IČO mohou být různé činnosti.
@leiladelly Velký klad 😀
@martinkatinka Ja pracujem pre Regionpress... oni maju noviny skoro vo vsetkych regionoch,. Kedysi som ta prispievala len tak z casu na cas a pocas materskej im vypadol redaktor, tak som sla na pohovor a pracujem este s jednou babou na spravodajstve.... je to celkom v pohode popri tej materskej.
@mataharyy
zivnost kazda zvlast, stoji 5 Eur/jedna zivnost resp. jeden predmet. Odporucam Sprostredkovanie obchodu v rozsahu volnej zivnosti a Predaj tovaru konecnemu spotrebitelovi maloobchod. to na zaciatok staci ak chces e-shop alebo pre niekoho nieco sprostredkovat. Za 10 e a do tyzdna mas hotovy zivnostensky list. Nemusis nikam behat, na zdravotku a socialku to ohlasi Zivn. urad, aj vypis z registra trestov si vycucnu oni. Iba zbehnes na danovy urad sa zaregistrovat, dostanes potom karticku s DICom. Neviem ako to frci, ale bolo tak, ze prvy rok podnikania nie si povinna platit odvody do socialky. do zdravotky ano. no a podnikas. ja prechadzam na sro, pretoze to je lepsia forma, zamestnam samu seba sa 😀 a odvodovo budem na tom lepsie ako zivnostnik. ked mas este tak-tak pomenej prijmov, sa da, ale akonahle ti to vyskoci, lepsie ist do sro a lepsie si aj chranena. ako zivnostnik pri pruseri rucis celym svojim majetkom, ako sro len do vysky zakladneho imania. zalozenie sro dnes do 300 e, hlavne ak ti to vie niekto spravit elektronickym podanim, je to lacnejsie. inak osobne mas poplatok za zalozenie sro 300 aj volaco. su firmicky, ktore ti zalozia za par dni sro novu, tvoju za 290 e so vsetkym, ty iba podpises a overis podpisy. alebo je tzv. ready amde spolocnost, cista, uz zalozena, bez historie a za cca 400 e a za 24 hodin je tvoja 🙂 ja som szco uz desat rokov a uz bolo nacase to zmenit. ICO mas len jedno, ja tomu hovorim, ze je to druhe rodne cislo zivnostnika. ty aj ked zrusis zivnosti a za 5 rokov zakladas znovu zivnosti, tak ti daju uplne to iste ICO aj DIC. s fakturami si nelamem hlavu, robim ich online cez idoklad.sk uplne super vecicka. naklady si pausalizujem 40%.

@mataharyy to je už na tebe. Ja som s.r.o. ale určite to može byt na zivnost. Sprostredkovanie, fuha, tak to neviem, ale zistim. 😉