Pravopis vo fóre
jA SA PýTAM, žE PREčO SOM NIEKTORé VKLADáTE PRíSPEVKY, KTORé Sú PLNé PRAVOPISNýCH CHýB? pRED CHVíľOU SOM V JEDNOM NIEKOľKORIADKOVOM NARáTALA SEDEM CHýB - a to nebol jedný takýto príspevopk - inak mala som omylom zapnutý caps lock, nechce sa mi to znova písať - ale je naozaj hanba, keď niekto neovláda pravopis - a keď niektoré neviem, ako sa píše, tak pozriem do googla, nie???
@anjika42
1a) Osobne mi prispevky velkymi pismenami vadia viac ako par hrubiek, navyse ak uz vies co to znamena, preco po mne vrieskas?
1b) Za text velkymi pismenami davaju v niektorych diskusiach ban, to len tak, medzi nami dievcatami, aj ked ja dievca nie som, co si si asi podla textu, ani podla avataru nevsimla.
2) Nechce sa mi ich vsetky vypisovat, zdrzuje ma to. 😉
3) Ako mozes vyzadovat dodrziavanie pravopisu od inych, ak ho sama nedodrziavas a este zamerne, uvodzovky su pre pochopenie textu dolezitejsie ako nejaky ypsilon, dokazom su aj reakcie, ktore nepochopili ze si citovala inych.
4) Ocividne nedokazes pochopit podstatu textu, ani tu vec s capslock, ani toto, napisal som ze "niektore" a ak nepoznas vyznam niektorych cudzich slov, tak mas na to predsa google (ktorym sama rada operujes).
5) Takze spravit nezamernu chybu je zle, ale prejavovat agresivitu pomocou textu (capslock, vykricniky - ak si to slovo rozlozis, dostanes "vy-KRIC-nik), je dobre?
@amairim stane sa kazdemu... ja uz som tiez perlila "vysackou"... a ciarky a slovosled mi tiez sem tam ujdu...
pravda je, ze niektore prispevky su naozaj cista katastrofa. nemaju hlavu ani pätu, neda sa im rozumiet a ked k tomu pridas este aj hrubky ci ine pravopisne chyby, tak dovi-dopo... a ked na to upozornis, tak este urazas...
Neviem ci o tom viete, ale existuju aplikacie a rozsirenia na kontrolu pravopisu, pre program Firefox dokonca existuje aj verzia bez diakritiky, ak spravite chybu, slovo podciarknu cervenou, funguju v realnom case, teda ihned ako slovo napisete a je v nom chyba, podciarknu ho, pravym tlacidlom mysi nasledne mozete ziskat odporucanie na spravnu verziu slova, alebo ho mozete opravit rucne a ak je to spravne, podciarknutie sa odstrani.
Z tých čiarok plačem
Môj zlatý dreamer, ja okrem toho, že som nedávaLa citáty do úvodzoviek a že som mala zapnutý caps lock, nemám vo svojom texte ani jednu chybu. A keď niekto napíše - "Chcem sa opítať,","Čo mám robyť,", "Kúpiš to v lekárny", že to sú menšie chyby? Ak áno, tak sa daj vypchať.
Pred časťou vety - "že sú to..." malo byť "myslíš si".
@bobulazelena Pozriem sa "do googla", "na google" alebo skôr "pozriem si to cez google" 🙂.
@lorela neviem sama ako je to s tym googlom 😀
Najlepsie : ,, pozriem si to prostrednictvom weboveho prehliadaca google " 😀DD
@bobulazelena Najsamlepšie 🙂
@anjika42 Kde som ja napisal, ze hrubky su "mensie chyby"? Napisal som, ze prispevky velkymi pismenami mi vadia viac ako par hrubiek, rovnako pridavam, ze napr. vynechanie ciarky mi taktiez vadi viac ako hrubka, pretoze sa meni vyznam textu a je casto nutne precitat text opakovane, aby clovek pochopil spravny vyznam, pri hrubke sa pozastavim a citam dalej. To ale neznamena ze hrubky by boli mensie chyby, alebo ze by mi tiez nevadili, len som si uz zvykol na ich obcasny vyskyt.
Pises, ze okrem capslock a uvodzoviek nemas ziadne chyby, len vo tvojom ostatnom prispevku su hned dve (nie hrubky, ale chyby - a nie to co si si opravila), ak si ich nedokazes najst sama, posli svoj text so vsetkych prispevkov v tejto teme ucitelke slovenciny, potom nam napis, kolko chyb nasla a aku znamku by si dostala.
Dalej, ak uz kritizujes pravopis, preco si sama neopravis aspon tie svoje preklepy, to su tiez chyby a skoro v kazdom prispevku ich mas aj niekolko, da sa to opravit aj po odoslani, ale zrejme sa ti nechce citat svoje prispevky hned po odoslani.
Inak suhlasim ze tu uz diskusia nema vyznam, takze ak niekomu nieco vadi, nech to necita, ak si niekto nie je isty pravopisom a chce pisat spravne, opat odporucam rozsirenie pre rozne prehliadace, ktore samozrejme nie su dokonale, no urcite pomozu, odkaz pre Firefox je vyssie, pre ostatne mozete pouzit Google.
Tak predsa som sa rozhodla to sem skopírovať - "Prosim vas o radu uz neviem co dalej ci este vydrzat aleboi to uz riesit s neurologom alebo psichologom.nas syn 20 mesiacov ma problem zo zaspavanim a celkovo je nadmeru uplakany.uz od narodenia nedokazal byt sam ako nahlevsa zobudil tak stale musel byt niekto pri nom lebo inac plakal..casom ked sa zacal trochu pohybovat tak chvylami vydrzal aj sam ale naozaj len na chvylu.od malicka nevie zaspavat sam musim ho uspat tak ze si knemu lahnem a zaspavame ale od 10 mesiaca nam uspavanie trva kolkokrat aj hodinu dve no teraz posledne dva tyzdne zaspavame aj 3-4 hodiny s s totalnym krikom placom je az v takom amoku za sa zacne sam byt po hlavicke alebo si bacha o stenu a niektore dni sa podary zaspat o nieco skor ale ked potiahne 3-4 hodinky tak nakoniec zaspi uplnim vycerpanim lahne a vytuhne... A cez den to nierje onic lepsie to mavame niekedy aj dvoj hodinove vycinaninkrik rav a samonublizovanie a posledny tyzden uz cez den ani nespi ties sme pobede uspavaly hodinu dve no teraz uz vobec nezaspi ako nshle chcem aby isiel spsr tak sa spusti kolotic placu buchania hlavou a bytia sa. A este sa poniektore noci zobudi niekedy ne hodinu niekedy dve tri hodiny pocas bdenia sa chce hratvalebo place.. Prosim vas moc o radu uz neviem co robyt som vycerpana musim sa starat aj o troj mesacnu dceru a uz nevladzem a hlavne ma zoziera ta bezmocnost ked neviem ako mu pomoct utisovanie nema zmysel ako nahle sa mu v amoku prihovorim alebo ho chcem obiat spusti este vatsi plac dakujem vam za odpoved" Ja nemám slov, čo sa týka počtu chýb.
Ja neovládanie pravopisu ovlásam v prvom rade za lenivosť, lebo určite KAĎÝ, pokiaľ nie je dysgrafik, sa dokáže naučiť Y a I.
za druhou úvodzovkou som tabla dať bodku.
Za druhou uvodzovkou....
@anjika42 - len Ty sa asi nedokážeš naučiť, že si máš po sebe, a to hlavne v tejto téme, príspevky čítať, aby si v každom jednom, aj 1-riadkovom, nemala x preklepov, dokonca aj v tom jedinom slove napísanom pomocou Caps Lock, ktoré tu kričí na pol strany. Potom by si tu nemusela zahlcovať 48 ďalšími príspevkami, v ktorých tých pár predošlých preklepov (neviem, podľa čoho vyberáš, ktoré opravíš a ktoré nie) opravuješ.
Mimochodom, podľa Tvojej teórie si čo máme o Tebe myslieť, keď napíšeš slovo "KAĎÝ" vo vete o lenivých ľuďoch, ktorí sa podľa Teba nedokážu naučiť i/y? Ja nemám slov, čo sa týka počtu preklepov v Tvojich príspevkoch.
To som písala rýchlo - ale aby niekto napísal - chvýľami, robyť, obiať...je fakt des. To nie je nepozornosť.
@anjika42 Ale už mám toho dosť! 😀
Prosím, ber to ako dobre mienenú radu; nezaťažuj sa gramatickými chybami ostatných, sama so sebou máš čo robiť, a to síce, do veľkej miery zlepšiť svoj písomný prejav (pravdepodobne aj hovorový), pretože momentálne, ako tu dokazuješ, je na veľmi nízkej úrovni. Gramatika nie je všetko...
Ja sa na tom uz len bavim...
"Ja neovládanie pravopisu ovlásam v prvom rade za lenivosť, lebo určite KAĎÝ"
"za druhou úvodzovkou som tabla dať bodku."
"Za druhou uvodzovkou...."
Prva oprava jednej bodky a hned dve nove chyby, druha oprava prvej opravy, opravila velke "Z" a zabudla dlzen na "u" - teda dalsia chyba a ani si nevsimla to "tabla" - to je uz mega-preklep, namiesto "zabud" napisat "tab", ale ostatni su lenivi - a to ani nespominam, ze opat prestala pouzivat uvodzovky.
Boze ludia ze vas to este bavi sa zaoberat touto prkotinou.. Prepnime radsej na iny level😀
Mňa viac vytáčajú ženské čo tu chodia rýpať do diskusií a mudrujú akoby boli v danom odbore študované s červeným diplomom, a keď nevedia už inak argumentovať tak sa chytajú vašich gramatických chýb ( zažila som že ma zďubala jedna za to, že vykám a že tu si všetci tykajú .Dostala som poučenie o písaní v a V..)takže tak;))chyby robí každý čo už;)

@bubelko no vidis, prave si mi ukazala, ze aj ja tam mam hrubku 🙂