Prečo mnohí Slováci idealizujú zahraničie?
Uvedomujem si, ze politicka situacia na Slovensku nie je idealna a vsetci sme z toho frustrovani. Co ma ale udivuje je, ze si vela ludi mysli, ze odchod do zahranicia problemy vyriesi, akokeby bolo Slovensko krajina 3. sveta a zahranicie "raj na zemi". Zila som sama z zahranici niekolko rokov, v krajine kde si ludia kupovali nehnutelnosti bezne po 40tke, dieta bol luksus kvoli vydavkom na jasle a skolku, a pracovna kultura bola velmi narocna, bezny clovek pracoval aj 50-60 hodin denne. mne sa po navrate na Slovensko velmi zjednodusil zivot. Je to ale iba moja skusenost, kazdy ma skusenost inu. Co chcem ale povedat je, ze ma neustale unavuje ked Slovaci nadavaju na Slovensko, ako je tu zle a v zahranici vyborne, pritom v tom zahranici vobec nie je az tak skvele. Preco si to Slovaci myslia? Stretla som sa s tym aj u inych narodov ako u Slovakov. Problemy su vsade, nie je to tak, ze vo Svajciarsku dostavaju ludia Svajciarsky plat a maju Slovenske ceny,dokonca tam ani benzin nie je zadarmo 😅 preco si toto Slovaci o zahranici myslia?
@cafelatte asi všetky 🤣. Podľa toho, čo chceš jesť a aké máš chute. Ja mám rada stredomorsku diétu, tak juzanske krajiny, Španielsko, Taliansko, Grécko, Chorvátsko apod. Ak máš rada ťažšie jedlá s múkou a kapustou, tak severske krajiny. Ale asi všade majú kvalitnejšie potraviny. Rada nakupujem aj v nemecku napr.
@galioska ved vobec si neprotirecim. V mojom okoli su ludia co sa maju vyborne, ale nadavaju ako sa maju zle a v zahranici by sa mali lepsie. Neviem, pride mi ze dost rypes a hladas chyby na ludoch aj ked sa prezentujes ako clovek ktory sa nestazuje
@galioska väčšina zien mi tu napisala mudre veci a rozumny pohlad na vec ale ty len rypes. Bud ide o rozprudenie vasni tebe alebo si vytrhnuta z reality a nevies citat, ja inak neviem.
to si presne opisala seba, zalozis temu v ktorej sa potrebujes uistit, ze si urobila dobre a riesis cudzich ludi. Ja narozdiel od teba nemam problem vyjadrit nazor pod svojim nenom a realnou fotkou. Pekny den🙂
@galioska v zahranici bez skoly na dobru poziciu? 😂 Tak to je dobry vtip....na dobre pozicie bez skoly vacsinou nikoho nepustia a ked pustia urcite nie cudzincov hoc robit kancelsrskych poskokov na to tam netreba skolu..takto to maju aj v Holandsku, smetiari tam zarobia luxusne ale na lepsie fleky pozaduju VS a to dokonca len hoc jaku ale len prevazne len z ich krajiny
@judar vidis to ja mam opacnu skusenost, pre sikovnost, moznost urobit si popri praci rozne skolenia, treningy sa vypracujes aj na sefa🙂 Najma poliaci v tom vedia perfektne chodit🙂
Mimochodom vysoku skolu si robia aj cudzinci v zahranici bezne, maju vacsiu podporu ako vlastni, lebo maju nato mozgove zavity😜 ucenie, skolstvo v cudzine je casto primitivne, pokial nemas sukromnu skolu..
@galioska ja s tym mam problem lebo som citliva a beriem si veci k srdcu ked mi ludia nadavaju
kto ti nadava?
@galioska tak v roznych prispevkoch sa mi smiali a nadavali, tak radsej pridavam anonymne, osobne mi to pomaha, potom si to menej beriem k srdcu
hm toto ja neriesim, predsa je to internet☺️
autorka, v dobrom, nejaka si utlocitna, @galioska normalne dava svoje nazory a nie je na tom absolutne nic urazlive. Praveze ma obsah jej slov zial pravdu a ja v jej vyrokoch mic emocionalne nevidim.
@judar s vypracovanim sa bez skoly do dobrej pozicie v zahranici- tiez mi to nezapada do realu.Najde sa par ludi,ktori sa presadili zvacsa v MNC,alebo podnikaju v remesle,v ktorom su dobrí.Vsade sa k tebe spravaju slusne ale zvacsa chladne.Myslim,ze aj ked ovladas jazyk,pracujes a nezatazujes ich soc.system budes zvacsa pre vsetkych domacich vzdy len auslander.Je to len na tom samotnom cloveku co mu vyhovuje.A este
k Slovakom-nadavaju zvacsa na vsetky rasy,ale vsade v zahranicitie drzia zvacsa spolu. Nepodrazaju sa,neokradaju ,nebonzuju ako my.Pisem skusenost z nemecky hovoriacich krajin.@galioska v anglicku mam par znamych,ktori su tam 15-20 rokov a takych co 4-5 a uz je rozdiel v ich podani na zivot tam.Nikde to nie je ako bolo,vsade sa to zhorsuje.
@dulazh, ked ostaneš trčať v slovenskej komunite, budes Ausländer na veky vekov. A môžte sa tam navzájom potlapkavat po pleci, ako vám chudakom domáci ubližujú. Nikto sa ku mne nesprával chladne, lebo som odnekadial. Ale tiež som nečakala, že som mnou bude chodiť po úradoch ďalší Slovák a že mi robotu dá kamoš, ideálne v sklade/kuchyni plnom Slovákov, Čechov či v najhoršom poliakov, po desiatich rokoch budem stále len koktat ich nix deutsch a nadávať, ako ma, chudáka Ausländera z ostbloku, zneužívajú. Mám tu dlhoročné priateľstva s miestnymi, kedykoľvek si pomozeme stretávame sa, hoci s niektorymi už bývame pár stovák km od seba. A vypracovala som sa na slušnu pozíciu, hoci som študovala niečo úplne ine. Slovenskú komunitu som nikdy nepotrebovala a nevyhladam ju, hoci tu pár Slovákov poznám a normálne komunikujeme. Ale sú to znami, takí istí ako ktokoľvek iný a nie moja záchranná sieť.
@vroni ja tiez netvrdim,ze sa neda nadviazat dobry kontakt s domacimi,ale vsetko zalezi aj kde zijes.V De boli susedia zdvorili,pozdravili aj sa niektori potrozpravali,ale na uradoch to uz bolo horsie ked prislo na to z kadial si.V CH zdvorili,ale tak zo slusnosti a tym to haslo.Tam zas na uradoch podla mna lepsie.Ono zalezi,ci byvas medzi mladsou alebo starsou generaciou.Napr.v CH starsia generacia /original Svajciar/je dost tazky oriesok.Zas mozem napisat len za nemecke kantony-v inych som nezila.
@alessavandervelden aj u vas vladne mafia ako nam na SK? pre mna je napriklad toto najdolezitejsi argument,ovplyvnuje vsetky oblasti zivota. aj tam,kde si ludia myslia, ze ich to to neovplyvnuje, tak to len o tom nevedia...
@alessavandervelden myslim, ze casy, ked si Slovaci mysleli, ze trava je zelensia u susedov su prec a malokto je v dnesnej dobe takto naivny. ale ak by si zila na SK, velmi rychlo by ta optimizmus presiel. mozno hned na prvom prechode pre chodcov, kde by nemal vodic problem ta zramovat.jedna z xy veci samozrejme.a korupcii ani nehovorim . Vies, ze zijes v najmenej skorumpovanej krajine EU a my sme na konci rebricka?
@alessavandervelden takze dakuj Bohu aj za tie dane a ze mas adekvatne tomu sluzby a dostojny zivot. ver mi, ze vela ludi by si tie dane rado zaplatilo v neskorumpovanom systeme namiesto toho, aby mizli v deravom vrecku nasho statu...
@zuzinabila zuzi, poznáme sa, dúfam, že sa môžem opýtať priamo (no offence), nemáte s tým problém, zw ste už vo vyššom veku na radikálne zmeny, akou jw presťahovanie? Dievčatá by si bez problémov zvykli a naučili sa jazyk veľmi rýchlo? Roznyslam nahlas, u nás by bolo možno nejaké dieťa čo by to zvládlo lepšie a iné možno horšie. Šli by ste dobrovoľne aj do výrazného zhoršenia životnej úrovne, minimálne prvé roky (dráhy nájom, vyššie energie, dane, deťom platiť krúžky by bolo ťažšie atd). Neodradzam, len som zvedavá.
Samozrejme, držím palce, jw extrémne dôležité nájsť si v živote svoje šťastie.
Ja zmeny nesiem ťažšie, preto ta prvá otázka.
Každopádne, odporúčam tam v lete ísť na nejaký čas a urobiť si názor na mieste, ja som bola len v nórsku dávno pradávni, krajina ma ocarila, aj mentalita, zvyšok menej. To je ale veľmi subjektívny názor.
@slniecko5 Zuzi, nikdy sme neboli odhodlanejsi na radikalnu zivotnu zmenu tak ako po tychto volbach. aj prestahovanie do tohto domu kde sme je len cast vacsieho planu🙂tym, ze som na vybore v ministerstve vidim, kam idu peniaze aj z tvojich dani, hovorim si , ze sladka nevedomost, ked som bola mimo tychto veci a zila v bubline...a ano, mame konkretny plan kedy a co, ktory ked nevyjde, nejdem skakat z mosta a stale je tu plan B a C🙂, stale sme mladi a verime v lepsiu buducnost... verim, ze som odpovedala.
@zuzinabila áno🙂
Držím palce✊🏽.
@zuzinabila choďte tam v lete, posunie vás to míľovými krokmi dopredu. V zmysle hľadania prace, bývania atd. Teda ja by som už mala letenky kúpené 🙂.

@tilly ktorú krajinu by si odporučila na základe kvalitných potravín?. Lebo toto vadí aj mne.