Prečo sa v supermarketoch nedajú kúpiť kvalitné potraviny?

15. mar 2024

Rozmýšľam nad tým prečo sa v bežných potravinách nedá kúpiť napríklad kvalitný sirup, kvalitný syr, olivový olej atď... To sú len príklady. Prečo sa nedá kúpiť napríklad bio zelenina z farmy, aj keby dajme tomu brokolica nestála 1€, ale 5€. Vy také niečo kupujete? Ja mám pocit, že som mimozemšťan keď si 90% potravín musím objednávať cez internet a napríklad v takom Tescu nemám čo kúpiť.

janai1
15. mar 2024

neviem do akého tesca ty chodíš ale v každom obchode sa dajú kúpiť kvalitne potraviny

autor
15. mar 2024

@janai1 v Tescu aké napríklad? Napíš mi jednu položku. Jednu

kristinaanna
15. mar 2024

čo je kvalitná potravina? všetky produkty ktoré kúpiš v obchode by mali spĺňať normy kvalitnej potraviny. nemôžu predávať niečo čo nespĺňa normy ( na to sú tamtie kontroly a nie len v predajni ale aj u výrobcu a tak ďalej,) samozrejme že stále sa niekde niekto nájde - výrobca - kto chce normy obísť, ale to neznamená že potraviny vo veľkých predajniach sú nevyhovujúce nevyhovujúce

marsmykkok
15. mar 2024

Lebo by to nik nebral, do takých veľkých obchodov chodia ľudia kvôli cenám.

laurita285
15. mar 2024

Ešte treba brať do úvahy či to čo kupuješ je reálne kvalitné alebo si len vystrašená a následne na teba zafungoval greenwashing marketing. Tým nechcem povedať, že v supermarketoch kupujem všetko ale dá sa tam zohnať veeeľa vecí, ktorým niet čo vytknúť

h2
15. mar 2024

Lebo ľudia nie sú sprostí, aby si za 5€ kúpili presne takú istú brokolicu, akú si môžu kúpiť za 1€, len bez veľkého nápisu BIO na obale.

lenkakravcova
15. mar 2024

Ako žiadne?
Múka, maslo (majú aj slovenské), toaletný, vreckovky - to sa tam dá bez problémov nakúpiť normálne.
A nejaké také že 100% sirup, kvalitné ďatle alebo iné špecialne maličkosti kupujem v špecializovaných obchodoch.

ibatanecnica
15. mar 2024

mňa by zaujímalo, ako vieš, že to, čo objednávaš cez net, je ozaj kvalitné. Ak chce niekto produkovať niečo pre zisk, tak určite to nebude 100% eko bio probio - bez chémie. Na SK, už ani pôda nie je kvalitná, a na nekvalitnej nemôžeš dospestovať nič kvalitné.

autor
15. mar 2024

@kristinaanna jasné, že sú tam potraviny z ktorých sa neotrávim. Myslím zdravé a kvalitné potraviny. Napríklad taká Slowtella. Všade majú iba Nutellu. Keď si chce dať niekto zdravú alternatívu na palacinky tak má smolu.

janaolas332
15. mar 2024

Mňa fakt zaujima podľa čoho vieš,že brokolica napr.je kvalítna, bio,eko čistý biznis si myslím, tak kvalitné sa stravovať je sezonne len...aby potraviny nešli cez pol sveta,a nechcem jahody v januári,lososa, avokádo a podobne, alebo fakt pestovať všetko doma,comu sa mi tiež nechce veriť že to má niekto len takto.

lenkakravcova
15. mar 2024

@h2 ten kto sám nepestuje v BIO ten rozdiel nikdy nepochopí..

ibatanecnica
15. mar 2024

autorka - Slowtelu kúpiš aj v DMke

autor
15. mar 2024

@janaolas332 vieš si pozrieť kde a za akých podmienok je to vypestované

autor
15. mar 2024

@ibatanecnica ja viem, len rozmýšľam nad tým prečo takéto potraviny nemôžem kúpiť napríklad v Tescu, ktoré mám kúsok od domu. Majú nekonečný sortiment a žiadne takéto potraviny...

lenkakravcova
15. mar 2024

Toto čo si napísala posledné je iná vec úplne. Takéto špecializované výroby nedodávajú do veľkých reťazcov typu Tesco, lebo sa im to nevyplatí. Tie by to predávali drahšie (čo by nepredali) alebo by žiadali a žiadajú nižšie ceny na dodanie produktov a ešte vtipné je to, keď výrobcu požiadajú aby si ich sám prišiel vyložiť a kontroloval záruky - toto robia ak neberú produkty z veľkoskladu. Takže toto je dôvod toho čo píšeš.

ibatanecnica
15. mar 2024

autorka- ako sa hovorí, ,,papier znesie všetko,, Ty si myslíš, že sa všetci priznajú ako to pestujú?

viestta
15. mar 2024

biely zivy jogurt Hollandia, je jeden z najkvalitnejsich na trhu
Dalsia vec preco v supermarkete nekupis tovar z farmy je obmedzena produkcia farmarov. Drobny farmar nie je schopny vypestovat tolko tovaru aby bol schopny dodavat tovar v potrebnom mnozstve pre supermarket. Pretoze vacsina zakaznikov nie je schopna a ochotna zaplatit taku cenu za farmarove produkty aby mu pokrylo naklady.

autor
15. mar 2024

@lenkakravcova ktoré maslo? Ja kupujem farmárske a teda neviem ktoré z Tesca je dobré

lenkakravcova
15. mar 2024

@viestta no a keď dodáva len do jedného supermarketu alebo dvoch troch lokálne, tak mu supermarkety dajú "super" podmienky, ktoré sa neodmietaju (nízka výkupná cena alebo buzerácia s vykladanim a kontrolou produktov) 😂

ibatanecnica
15. mar 2024

veď napíš do Tesca, žiadny predajca - obchodný dom nie je povinný predávať všetko. Každý má určitý sortiment. A ako píše viestta - konečná cena by bola oveľa vyššia pre spotrebiteľa + toho tovaru by nebolo toľko. Ja neviem či si ozaj tak zaneprázdnená ale ja si nájdem čas ísť aj do iných obchodov, nielen tých, ktoré mám pri doma. Sú potraviny, ktoré si môžeš nakúpiť aj do zásoby a nemusí každý deň obehávať.

lenkakravcova
15. mar 2024

Mne príde Tami - tatranska mliekareň Kežmarok maslo chutné i kvalitné.

autor
15. mar 2024

@viestta môžu dať výrobky drahšie. Pár odvážlivcov by to určite kúpilo

autor
15. mar 2024

@ibatanecnica cena oveľa vyššia, čiže skutočná hodnota potraviny a museli by sme jesť menej. Tragédia 😀

btus
15. mar 2024

čo mám potom hovoriť ja, keď najbližší obchod mám 5 km? A keď už sadnem do auta, tak mi je jedno, či obehnem 2 alebo 5 obchodov. 🙂

btus
15. mar 2024

Tami, majú aj Rajo. Nemajú len nekvalitné veci.

autor
15. mar 2024

@btus ja nemám možnosť ísť autom nikam iba do Tesca a ku nám do koruny. Všetko objednávam

katka700
15. mar 2024

Autorka čo nechápeš že reťazce typu tesco chcú dodávateľa čo im dodá tovar pre celé Slovensko ideálne zadarmo? Ako inak by produkovali tie obrovské zisky? Lacno kúpia, draho predajú.
Nie každý má na brokolicu za 5 eur.

lenkakravcova
15. mar 2024

@autorka Začni nakupovať tie kvalitné veci (pár ks určite nájdeš) v supermarkete pravidelne. Zavolaj aj kamošky, známych nech to kupujú - keď bude väčší dopyt, zvýši sa aj ponuka.

minenkak
15. mar 2024

Bio potraviny neexistujú

lakebabe
15. mar 2024

V každých potravinách v ktorých som kedy bola áno aj v tescu som vždy zohnala kvalitné slovenské maslo, kvalitné jogurty, bezlepkové bezlaktozove veci aj kadejaké doplnky k bio výžive. Dokonca aj v dedinskej jednote. Špeciálne potraviny vieš kúpiť v dmke, ktorá je mimochodim skoro vedľa každého väčšieho tesca vo väčšine miest tým pádom to obeham z jedného parkoviska 🤷‍♀️