Prečo sa východniari stále vyčleňujú?
Nikdy som nepočula nikoho povedať: "vieš, ja som zo západu" a ten významný úsmev k tomu.
Ale od východniarov to počuť stále, aj v TV, v živote, tu na MK stále sa pripomína že na východe sa málo zarobi, vieš ja som z východu....pritom na západe tiez na niektorých pozíciách rovnaká bieda.
Prečo to stále zdôrazňujú? Cítia sa byť iní, výnimoční?
Prečo?
@maryetta nasi spominali na Pasla kone na betone ako sa nase bratislavske pribuzenstvo stazovalo, ze nerozumelo. Ked zakontrovali, ze ked davali v telke Bytcianku z doliny alebo Svaka Ragana, tak vychodniarom nebolo treba titulky, tak to bolo ine, vsak tomu predsa rozumie kazdy... 🙄
Východ nevymažeš zo sebe
Ja som ako hornošarišan spokojný a hrdý. Ale nerozumiem prečo by som mal s tým na niekoho ísť odkiaľ som. Mám naopak opačnú skúsenosť. Po univerzite som sa presťahoval do Bratislavy. Spoznal som tam aj jednu dnes už známu lekárku ktorá pochádza tiež zo severovýchodu. A mi hovorí, že ma zoberie do spoločnosti, ale musíme popracovať na tom prízvuku aby nikto nepoznal odkiaľ som. Nechápal som, že prečo sa musí hrať na niečo, čo nie je a ja s ňou. Asi sa hanbila odkiaľ je. Ja sa nehanbím, nemám prečo. A keď sa s tou pani lekárkou stretnete a bude sa vás snažiť presvedčiť, že je originál blavaaaačka, tak nie je. Je zo Stropkiva (to nie je preklep)
@guiseppinka, noooo.... Tvary ako oni jeju (namiesto sú) alebo budúci čas v tvare budem prísť neriešim, beriem, ze slovenčina je ich "druhy" (aj keď materinský) jazyk. Ale tie dva eura ma vždy dostanú do kolien.
Ja som z vychodu 😊 a byvam na zapade 😏
@viestta, gramaticky mi to je jasné. Zvyšok Slovenska si parku oblieka a neje, ale tak, iný kraj, iný mrav 🤣
Moje deti boli v živote párkrát vo vysokých Tatrách, mimo toho vychodnara v živote nepočuli. Tak preto sa bavím, že nejaká renkarnacia východniarov sa nám ušla. Moju bratislavskú slovenčinu (aj keď len veľmi umiernenu) neopakujú vôbec...
Ja zijem tak dlho v zahranici, ze som rada ked ten prizvuk pocujem. Mala som kolegyne a mam jednu ak tu vychodnarku a ja to mam rada tu ich mentalitu. Hoci som tam nemala rodinu az na vychode a teda velmi nechodila. Mozno na Slovensku je to vypuklejsie. Ja som zvyknuta na vsetko mozne
Ja keď som kedysi prišla do Bratislavy, tak každý z Liptov alebo Oravy to zvyčajne spomenul. Ale keď som vnímala nejakú exkluzivitu v ľuďoch tak to Prespuráci, normálne si porovnávali, komu koľko generácií tam žilo 😃. Ale tak zase mňa bavilo počúvať odkiaľ ľudia sú. Ja nikomu nevesiam pôvod na nos ale tiež sa to pýtajú, tak to nebudem predsa tajiť. Proste buď im to preventívne povieš, alebo to z teba aj tak vypýtajú.
@vroni asi som slabá východniarka, lebo tvar "oni jejú" počujem teraz prvýkrát v živote, pritom nárečie ovládam
@zmrzlinka8 vronine deti maju skolsky jazyk nemcinu, po slovensky hovoria len doma s mamou a maminou stranou rodiny... z toho vznikaju taketo pre ne "logicke" odvodeniny - oni maju, oni jeju...
@zmrzlinka8, nie, to nie je nárečie, to je patvar. Ale občas im aj patvarom vyjde nejaké slovo a obvykle je to také používané na východe. Moja dcéra dodnes "prata" namiesto upratuje. Uši mi ti vykrúca, ani vysloviť to neviem a ona i tak prata (slovne, činnosťou uz menej)
@guiseppinka, tak. Doteraz som rozmýšľala, ako sa dostali k tomu jeju namiesto sú. Ale vlastne ano, podľa majú ...
@lenkasarka vychodniari su predovsetkym srdecnejsi a otvorenejsi. Nemam pocit, ze by sa sami vyclenovali, skôr vnimam, ze ich vyclenuju ostatni, najmä zapadniari. Hoci stale neviem pochopit preco. A dost si z nich robia srandu. Tiez nechapem preco. Ved ludia su vsade taki aj onaki, vzdelani, zrucni, mudri i hlupi, veseli, smutni, optimisti aj pesimisti, a pije sa vsade, nielwn na vychode. A je to smutne, ze ludia jedneho naroda sa tak vedia nenavidiet.
@vroni oni jeju to by má zaujimalo kto toto používa. Budem prísť som naozaj nepočula,aby niekto v mojom okoli hovoril s tým som sa stretla len tu na Mk.
@lenkasarka, budem prísť, budem spraviť a podobne divotvary som už počula aj od čistých slovákov. Nemyslím, že je to súčasť nejakého dialektu, skôr súčasť hotetotstiny zo skupiny "tomu nechápem". Oni jeju tiež občas používajú malé deti, len väčšinou z toho vyrastú. Tie moje komunikujú v slovenčine máličko, tak im jeju zostalo.
Myslím že ak niekto zdôrazni to, odkiaľ pochádza robí to preto, že je hrdý na to odkiaľ pochádza a nie je na Tom nič zle.. zle je, ak sa niekto povyšuje nad druhými za to odkiaľ kto pochádza..
@viestta to aj v Liptovskom Mikuláši, tiež idú riadiť doma😉
@vroni mne je zle, keď počujem "budem sa sústrediť ".
@zmrzlinka8, noooooo..... Ale to by mal byť gramaticky správny tvar, či? Aky tvar by malo mať sústrediť sa v budúcom čase? 🤔🤔🤔
@vroni sústredím sa je budúci čas. prítomný čas je sústreďujem sa.
podobne aj prídem (zajtra) a prichádzam (teraz). nehovoríme "budem prísť".
existuje ale "budem prichádzať" (opakovane) a "budem sa sústreďovať" (opakovane).
@chiara996 to si napísala perfektne, stotožňujem sa
Neviem prečo si 'nevýchodniari' myslia, že nemajú im typický prízvuk, či iné 'nedokonalosti'. Nedávno sme mali stretávku po 25 rokoch z gymka. Ľudia sú rozlezení kade tade. Či v BA, či v BB, či v ZA, či v Čechách, Anglicku, Švajčiarsku. Žijú tam už roky a prízvuk danej oblasti sa na nich nalepil. A čo? Aký mám mať prízvuk, keď žijem celý život na východe? detviansky?
Večný výsmech dva/dve. Jednoducho je to zo šarišského nárečia, kde je všetko je dva..
Zvyšok Slovenska rozpráva krásne spisovne?
A čo to tvrdé Lúbim ťa? kde je naše krásne Ľ?
A čo veta - Postav sa pri dvere (?) daj ruky pri uši (?)
Či vyjadrenie záporu - Prosím si koláč - koláč je už neni.
Spomínané kraťase a medaile, či ten divne tvorený budúci čas už ani nespomínam.
A dalo by sa pokračovať špecialitkami jednotlivých oblastí....
Inak často čítame titulky typu 'Východniar to a to.' Neviem či som už niekedy čítala 'Západniar to a to.'
Rovnako tak našťastie nepoznám žiadneho alkoholika a na našej augustovej svadbe chceli takmer všetci iba vodu s citrónom a mätou 🤷🏻♀️
Ja si nemyslím, že sa východniari separujú, skôr mám pocit, že nás vyčleňuje zvyšok Slovenska 🤷🏻♀️
A nezabudni, že každý z nás je výnimočný. Nech sa narodil a vyrástol kdekoľvek 😉
@zmrzlinka8, vidíš, vlastne áno. Vôbec som si neuvedomila, že sústrediť sa je dokonavé a tým netvorí budúci čas s byt. 🤦🏼♀️ Asi sa budem musieť viac sústrediť 🤣🤣🤣 (a toto je správna väzba, budem sa vzťahuje k modálnemu spovesu a nie k plnovyznamovemu)
@nikaeli ja este pridam niekde z juhu slovenska daj mi malu, nech si ju pochovam🙈 ked som to prvykrat pocula, tak som ostala tak soknuta...

@sissy27 poznam vo svojom okoli vela vychodniarov, ale prizvuk ich neprezradil. Nie su vsetci aktivni, nemaju vsetci radi alkohol a neviem, su uplne rovnakí ako ostatní. Nevidim rozdiel, kym sami nepovedali ze su z vychodu. A ked sa zamyslim, tak viac ako polovica mojich priateliek je z vychodu 🙂