Prečo sa východniari stále vyčleňujú?
Nikdy som nepočula nikoho povedať: "vieš, ja som zo západu" a ten významný úsmev k tomu.
Ale od východniarov to počuť stále, aj v TV, v živote, tu na MK stále sa pripomína že na východe sa málo zarobi, vieš ja som z východu....pritom na západe tiez na niektorých pozíciách rovnaká bieda.
Prečo to stále zdôrazňujú? Cítia sa byť iní, výnimoční?
Prečo?
@misicka31 a čím?
Presne tou našou iróniou a sarkazmom, ktoremu nie každý chápe 👉👉👉
Mna natahuje z bratislavskeho ja som neni ... Nikdy neviem co mi nakoniec chce povedat :D
Zo mna si kolegovia robia srandu, ze som z vychodu a prizvuk ziaden a ziaden alkohol ...:D ze nie som prava
Si zaujatá
Pretoze sme HRDI vychodniari. Nemame sa za co hanbit ked sme sa narodili, vyrastli a zijeme na vychod do Vychodnej. Kludne moze byt hrdy aj Oravec, Zahorak alebo Detvanec. Tak to ma byt. Clovek ma byt hrdy na miesto odkial pochadza, nema sa za neho hanbit, pretoze niet sa za co hanbit.
Nemam pocit ze my z vychodu sa sťazujeme viac na plat. Skôr sme hrdí na to kto sme . Lebo každá časť Slovenska je niečím špecifická. Ja som východniarka žijúca na strednom Slovensku. A vidím veľké rozdiely medzi fungovaním na východe a tu či v BA. My sme na východe taky viac lokalpatrioti, viac druzní, temperamentní, mame možno viac praktizujucich tradicii a aj viac sa hlásime k svojmu pôvodu. Aj ja vždy hrdo poviem, že som vychodniarka ale nepovažujem sa za nad človeka.
Ja som z východu (asi prvýkrát som vyslovila tento výrok), tiež som si to všimla a tiež tomu nerozumiem. Teda rozumiem, ale nezdieľam.
@marhulka13 a ňé?šag ortodoxní nitrančani :D
neviem v akej oblasti pracujes alebo sa pohybujes ale ja teda mam nejakych kolegov aj priatelov z vychodu a ani jeden z nich sa tak neprezentuje 🤷♀️ maximalne to pocut na prizvuku, co pocut aj na bratislavskom neee
No dajce lajk, ľem tak zo srandy, keľo nas tu z vychodu? 😁 ...ja dam lajk perša 👍
PS: 18r zijem na zapade a milujem to tu ❤️ aj Bratislavu aj moju dedinku hned vedla.
@viestta milujem tvoje pohotove reakcie a povacsine totalne stotoznene suhlasim. Tiez vychodniarka. Momentalne na Kysuciach. Jasne mna hned zaradia-vy nie ste odtial…. Vy ste z vychodu? No ano mam talianskych predkov zrejme 😂😂😂😂
Ale veru. Napr aj tu kysucky privzuk je identicky. Liptov.
Zahoraka clovek tiez vie rychlo rozpoznat. Moj “svokor” je od Krupiny a uz cca 20rokov zije teda na vychode ale prizvuk ma “svoj”.
Neviem ak ked niektore slengove/narecove slova trhaju usi… vzdy si poviem ze je to ta roznorodost. Aj to je isty dialekt ktory je vsade. Aj v zahranici.
O to viac ma bavilo dnes v kine ked sme bolo na Kavej. Hned sa dalo “pocut”. Kto hlaskam rozumel a kto nie. Ale bavil sa zrejme kazdy….
ja som hrdá Stredoslovenka🙂 a z nášho kraja pochádzajú herci Kvietik, Pántik, Filčík, Kňažko, Janko Kráľ tu viedol vzburu, v okolí máme hrad, na ktorom sú odložené televízne bábky môjho detstva- Kuko, Matelko, Raťafák Plachta
@miskajerry presne, krásne napísané. Ono autorka je podľa mňa sústredená na východniarov, ale ked sa človek pozorne započúva, hneď zisti, koľko ľudí sa hrdo hlási k svojmu rodnému kraju, a východ to je len z času na čas. A aj keď sama poznám východniarov, ktorí kde prídu, tam ich je plno, poznám takych aj zo stredného Slovenska, aj zo západu.
Vychodniari sa nevyclenuju,len sorry za vyraz,ale urcita dr….a cast naroda ich takto vyclenuje …..
A nie vsetci piju prvu ligu,moj muz je abstinent,sused detto,a kopa ludi v mojom okoli co vobec nepiju…
Su rozne narecia atd….. u mna by si dostala infarkt z mojho slovosledu niekedy a to pochadzam z liptova….. zi a nechaj zit
Tak ja som hrdá Bratislavčania. Ale moje deti sú samozvaní východniari. Nie som schopná im vysvetlit, že eura sú dve a nie dva. Od otca to nemajú, ten je inostranec a vychodnara od Záhoraka nerozlisi ani ma patste počutie.
@cecilia29 ved prave o to ide🤭🤭 vychodniar je bud trenovany alebo vie pit... nie nadarmo by bolo potom tolko vtipov o tom🤣
autorka, šíriš tu predsudky, ktoré sa vôbec nezakladajú na pravde.
@vroni mna sa stale vsetci kamosi (vacsina stredoslovaci) pytaju, ze ako je mozne, ze ja viem dva a dve rozlisit a muz nie... moja odpoved je, ze asi som v skole bola pozornejsia🤭 ale musim povedat, ze s ocom sme nikdy nehovorili narecim, ale s mamou som zacala mliet narecim este som len vystupila z vlaku🤣
Lebo sme na to hrdi, srdcom vychodnari. Ja to praveze oznamujem takmer v tretej vete, pri zoznamovani, aj to preto, len aby som sa nemusela lontrolovat dve/dva a citim sa hned uvolnene😁 plus mam taky pocit, ze nemoze byt dobra akcia bez vychodnara, milujem rotmanitost. Inak, muz moj je zahorak a veru, nikdy ked bol u nas na vychode to nikomu nepovedal, lebo ze nechce byt za sedlaka😁😁😁😁
@guiseppinka aj ja to viem rozlisit, ale
Kolko krat poviem radsej 3 lebo normalne v hlave
Hmla😁😁😁😁
Mne skor vadila obcasna retorika, ze prisli zachranit Slovensko alebo ze nebyt ich, tak SR by padlo, alebo ze na vychode uz porobili, tak teraz prisli do BA urobit poriadky. Teda ked to bolo zo zartu - ok, ale nasli sa i taki, kt.tomu fakt verili (zase urcite v kazdom meste po celom SR by sa nasli exoti, kt.si myslia, ze su nieco viac ako ini, len zrejme "bojom" vychod vs zapad je toto viac prepierana tema). Zeby sa stazovali alebo zdoraznovali, ze na vychode menej zarobia, tak toto sme bud nikdy nerozoberali, alebo ak aj ano, tak mna toto vobec neirituje, zrejme to beriem ako fakt a neriesim. A kedze poznam i vela super ludi z vychodu, urcite by som na zaklade par exemplarov nezovseobecnovala a nenalepkovala ziadnu skupinu ludi.
Nemám ten pocit (som z ba). Východniari za mňa v pohode 🤷. Mám ich rada, celkom je tu milé počuť ich tu.
Nie som ani z východu, ani zo západu, som zo Žiliny a ako počujem hrdých východniarov, počujem aj hrdých západniarov. Aj dolňákov, aj horňákov. A tiež poznám takých, ktorí budú večne súperiť proti druhým, či sú z východu, západu, alebo zo stredu. Ľudia sú rôzni a nájdu sa na celom Slovensku.
A keď mám hovoriť za seba, tak tá východniarska hrdosť sa mi veľmi páči, tak ako vedia držať spolu (takých som stretávala a stretávam).
@taynee 👍 tymi KE slovickami, si mi pripomenula moju mladost. Ja som uz vyse 20rokov na zapade, ale ked sa niekto spyta, ci som z vychodu, poviem, ze z Kosic.
@guiseppinka, ja chápem, keď ma "dva eura" niekto z východu. Ale u nás v rodine je najbližšie k východu švagor z Prievidze, takže netuším, kde tento tvar vzali. 🤣🤣🤣
@vroni 🤣🤣🤣 prievidza je uz daleky vychod🤣🤣🤣 inak co mna poraza u deciek, hlavne tych mensich je sklonovanie... oni obaja maju jeden maly zajac🤦🏼♀️ a prcek obcas pouziva nemecky slovosled v slovenskej vete

@viestta suhlasim.
Kekse a kratase by mali byt trestne, rovnako ako boli sme vonka 😃
Opakujem, som len zvedava, preco sa vychodniari predstavuju a zdoraznuju, ze su z vychodu. Aj moderatori, aj herci. TV vidim raz za pol roka a vzdy to tam zaznie.