icon

Prečo sú kvalitné potraviny v supermarketoch nedostupné?

15. mar 2024

Rozmýšľam nad tým prečo sa v bežných potravinách nedá kúpiť napríklad kvalitný sirup, kvalitný syr, olivový olej atď... To sú len príklady. Prečo sa nedá kúpiť napríklad bio zelenina z farmy, aj keby dajme tomu brokolica nestála 1€, ale 5€. Vy také niečo kupujete? Ja mám pocit, že som mimozemšťan keď si 90% potravín musím objednávať cez internet a napríklad v takom Tescu nemám čo kúpiť.

autor
15. mar 2024

@lenkakravcova a čo mám kúpiť keď tam nič nie je 🤔

iwesska
15. mar 2024

Pretoze Nutella stoji 4-5e, kym Slowtella,ktora stoji 12e lezi v policke v Terne od zaciatku roka a caka,kym si ju konecne niekto vezme. Keby neboli ceny za slovenske kvalitne produkty prestrelene,ludia by ich kupovali a obchodnici predavali.

autor
15. mar 2024

@katka700 ale ľudia majú aj na tú brokolicou za 5€ neboj sa. To dáva logiku, že im ide iba o zisk

janai1
15. mar 2024

Ty máš veľmi divnu predstavu toho čo je akože kvalitné. Kvalitný syr, šunku, maslo, jogurty, zeleninu kúpiš aj v tescu.

Keď chceš lepšiu alternatívu nutelly v tescu majú bombus alebo kolatch bežne dostupné.

lenkakravcova
15. mar 2024

Tak sa na to vykašli, a objednávaj si inde.
Ja tiež objednávam casto. Príde mi to praktické - nákup mi donesú pred dom, väčšinou nákupom naraz viac a dám do špajze (mám pri tom dopravné zdarma, takže ma to vyjde lepšie než niekedy hľadať tie špeciality v obchodoch osobne).

ibatanecnica
15. mar 2024

autor - sú ľudia ktorí jedávajú normálne a neprejedávajú sa, napriek tomu nie sú ochotní zaplatiť viac len preto, že určitý tovar sa predáva aj v Tescu. Ja osobne tie peniaze investujem radšej do niečoho iného ako zisk Tescu a kúpim kde je to lacnejšie. Nevidím dôvod kupovať drahšie ten istý tovar. A nie, neprejedáme sa.

laurita285
15. mar 2024

autorka, pridaj prosím ťa screenshot (ovšem bez adresy) posledných dvoch objednávok potravín domov, skúsim ti nájsť alternatívu v tescu 😀 verím že to nebude ťažké

viestta
15. mar 2024

Kvoli par odvazlivcom nekupia 3 debnicky brokolice. Je ten farmar schopny im dodavat kazdy den aspon tie 3 debnicky brokolice? Kazdy den povedzme v priebehu dvoch mesiacov ked ma brokolica vrcholnu sezonu. Bol by ten odvazlivec ochotny kupit aj brokolicu, ktora ma nejake poskodenia, pretoze ta kvalitna zelenina sa pestuje bez postrekov? A este dasie hladisko, ak farmar chce predavat bio zeleninu vo verejnej obchodnej sieti, musi mat bio certifikat.

ibatanecnica
15. mar 2024

autorka- a prečo by som dávala za brokolicu 5 eur keď tú istú môžem mať napr. za 2? Čo som úplne jeb...tá? Neviem čomu nechápeš, stále ideš dokola. Len preto, že pri dome máš Tesco.

btus
15. mar 2024

@janai1 ináč, majú tak aj ten jeden regál, že zdravé potraviny a aj vegánske. Čo som pozerala, tak tam majú aj sladkosti z Hrádku ( Naturline),zdá sa mi, že aj Dobré časy, aj nejaké čokoládové natierky. Asi Tesco, čo má autorka pri dome je len supermarket a nie hypermarket.

lakebabe
15. mar 2024

@btus tiež sa čudujem lebo u nás v hypertescu je obrovský regál s bio výživou dia vecami bezlepko bezlakto fakt od výmyslu sveta

viestta
15. mar 2024

Este ti to napisem aj inac. Supermarkety su pre beznych zakaznikov, castokrat su medzi nimi skupiny co idu pa cene a nie po kvalite a ti co idu po kvalite, tak tam svoj sortiment tiez najdu. Vas "odvazlivcov na brokolicu za 5€" je malo, preto nie ste vyznamna skupina aby ste pre supermarkety generovali dostatocny zisk.

btus
15. mar 2024

@lakebabe nápodobne aj u nás.

justxme
15. mar 2024

Mne príde až komické že toto sa niekto pýta. No pretože v supermarketoch ide o kvantitu, ako spoločnosť sme sa dostali do štádia, kedy každý chce všetko - ludia robia pravidelne veľké nákupy lebo jedia viac a častejšie ako v minulosti. No a tuto potrebu si splnia najjednoduchšie nákupom v supermarketoch kde je všetko pekne na jednom mieste. Aby supermarket mohol mať tak širokú ponuku, potrebuje čo najviac produktov (automatická pásová výroba, kedy stroje vyprodukujú za deň tisíce produktov) ktoré vydržia ideálne čo najdlhšie, preto sa pridávajú konzervanty. Je to lacnejšie a o to ide. To však automaticky neznamená, že sú tie veci nekvalitné. V konečnom dôsledku záleží od toho, ako s nimi budeš pracovať. Je jedno že si kúpis bio mäso a bio zemiaky, keď ich potom vyprazis na bio oleji. Alebo bio brokolicu rozvaris a následne upečieš. Navyše máš stále v supermarketoch dostatok normálnych nespracovaných potravín, ako rôzne obilniny, strukoviny, syry sa tiež dajú nájsť kvalitnejšie, a pre lepší pocit môžeš zeleninu kupovať niekde na trhu, aj keď to tiež nie je záruka kvality.

autor
15. mar 2024

@laurita285 nejdem fotiť všetko, ale toto je moja posledná objednávka

autor
15. mar 2024
laurita285
15. mar 2024

pozriem ti to večer, ale hneď na prvú vidím že minimálne 3-5 produktov majú aj u nás v tescu presne tých istých (značka, balenie etc)

autor
15. mar 2024

@laurita285 super, ja budem rada 😁

autor
15. mar 2024

@lakebabe regál s bio výživou a dia? Ďakujem 😀

dzejny656
15. mar 2024

Tak my tiež nenakupujeme zrovna v Tescu, Lidli a pod., ale nemám pocit že by v kamenných obchodoch neboli kvalitné potraviny. Napríklad ja rada nakupujem v Starom otcovi, podľa mňa majú dobré veci, v Yeme alebo v bezobalových obchodoch.

lakebabe
15. mar 2024

Pýtala si sa na zdravé potraviny toto co si tu odfotila je objednávka skôr zo špecializovaného eshopu s talianskymi potravinami nie je to štandardný nákup zdravej výživy. Inak ryžu arborio pasirovane paradajky majú v dobrých značkách skoro všade
Inak odporúčam yeme keď ti tesco nestačí

tana85
15. mar 2024

je tu dostdiskusii prave o tom ako usetrit napr.na potravinach. v BA mame Yeme, v Devine Od nasich, tam taketo kupis. ale v BA je dopyt a kopec bohatych ludi, ktorych tam aj vidim. ale niekde dalej od vacsieho mesta sa to nepreda, toboz nie v Tescu syry za 10€ a brokolica za 5. obchodnik si robi prieslum trhu, ponuku prispoeobi vacsine dopytu. takze ano, niekolko ludi, ktori si take radi kupuju, nie su pre nich cielova skupina. ak ma rodina pevny budget na jedlo napr.300€, tak si velmi rozmysli za kolko kupi jogurty, maslo ci syr

h2
15. mar 2024

🤦🏻‍♀️ No ako tak pozerám na ten zoznam, tak autorke nejde ani tak o zdravé potraviny, ako o exkluzívne a drahé. Asi má niekde v hlave spojené, že drahé=kvalitné=zdravé. Čo je, samozrejme, blbosť.

autor
15. mar 2024

@lakebabe ale ja sa nepýtam na žiadnu špeciálnu výživu, ja sa pýtam na normálne potraviny. Čo je na ryži, syre, alebo olivovom oleji špecializované?

ibatanecnica
15. mar 2024

@h2 tiež mi to tak pripadá. Ja kupujem napr. Parmezán v Lídli, v Kauflande a nepripadá mi nekvalitný

autor
15. mar 2024

@h2 to nie sú žiadne exkluzívne drahé potraviny. Napríklad tá múka je s vysokým obsahom lepku, vhodná na pizzu. Kvalitný olivový olej, med atď. Nič žiadne exkluzívne

lakebabe
15. mar 2024

Špecializovaný výrobca - všetky značky ktoré si uviedla su taliansky výrobca. Predpokladám že s tescom nikdy mat zmluvu nebudú. Na niektoré značky a výrobky sú specializované eshopy ako tento tvoj. V tescu by sa im to neoplatilo predávať, lebo by to väčšina ľudí v týchto cenách nekúpila ani nie je o také konkrétne výrobky až taky záujem
K týmto výrobkom sú aj lacnejšie alternatívy, ktoré nie sú o nič menej kvalitné a dajú sa štandardne kúpiť v obchodoch.

h2
15. mar 2024

Hľuzovkový syr? Obyčajný tvaroh je oveľa zdravší, aj lacnejší. Neviem síce koľko by stál z eko bio mlieka, ale určite menej. Mňa už v úvodnom príspevku zarazilo, že sa pýtaš na sirupy. Lebo človek, ktorému ide o zdravie, pije čistú vodu. 😉

paradajkova
15. mar 2024

@autorka Ponuka zvycajne kopiruje dopyt. Uz len ked porovnas kaufland v malom meste vs. kaufland v petrzalke. V Petrzalke najdes viac bio ovocia/zeleniny. Nakupcovia jednoducho objednavaju to, co ocakavaju, ze sa im preda.

mimimoje
15. mar 2024

Neviem, či poznáš potraviny Yemme, napr. v Nitre sú, choď sa tam raz pozrieť, koľko je tam zákazníkov aby si zistila, o čo je naozaj medzi ľuďmi záujem. A potom sa pozri do Tesca, ktoré je hneď vedľa. To je zákon ekonomiky - kde je dopyt, tam je ponuka. Tesco si vie rýchlo spočítať, že keď má "nekvalitné" maslo za 2€, tak mu 99,99% ľudí nekúpi "kvalitné" maslo za 5€. A kvôli 0,01% ho ponúkať nebudú.