icon

Prečo vďačnosť patrí Bohu a nie lekárom?

lila246
23. jan 2025

Mozno kontroverzne, no vzdy ma to dokaze vytocit. Narocne operacie precizne vykonane spickovym chirurgom - vdaka Bohu! Uspesne IVF po niekolorocnom neuspesnom prirodzenom snazeni sa - dakujeme Bohu! Niekolkohodinovy tazky , nakoniec uspesny, porod - vdaka Bohu! Vy, ktore ste sa v tychto vetach nasli, nenapadlo Vam niekedy ze je to kvoli ludom? Ktori obetovali kopec rokov svojho zivota aby vas mohli vyliecit? Ktori stravili nespocetne mnozstvo dni a noci studiom aby sa mohli stat lekarom, a vy dakujete za to Bohu? Keby bol ten Boh, ktoremu tolko dakujete, taky skvely, naco by Vam bolo IVF a preco ste nepocali prirodzene? Preco vam nefunguje chlopna spravne ale chce to zasah doktora? Preco vam Boh lusknutim prsta neodstrani zlcnikove kamene? Hej rozhorcila som sa, a to preto,lebo v rodine mame chirurga, a je to neskutocne psychicky, aj fyzicky, narocna praca. A dnes som bohuzial zasa v autobuse pocula konverzaciu dvoch babiek, ako “Boh vyslysal jej motlitby a Miskova operacia dopadla uspesne”. A veci podobne slachavam casto, a je to neskutocna urazka pripisovat pracu realnych hrdinov imaginarnemu vyplodu.

vikimed
24. jan 2025

@cecilia29 tak mi to vysvetli, ja že je všemohúci.

vikimed
24. jan 2025

@avicii18 a kto dostal pandémiu pod kontrolu, kto vynašiel vakcínu, lieky, Boh?

darinkal
24. jan 2025

@vikimed myslite tu pandemiu z laboratória. A pichali do nás bordel ? Keď mi to povedal sám moj doktor ktorí je krvopotne proti a ma svoj názor. Toľko mladých ľudí zomiera na infarkty. A pandemia odrazu zmizla. A nie koli očkovaniu. Tak to bolo naplánované.

cecilia29
24. jan 2025

@vikimed Myslíš ze sa to dá vysvetliť do komentára celá pointa? Prečítaj si 10 kníh od Márie Valtorty, Evanjelium ako mi bolo odhalene. Tam je to zrozumitelnejsie napísané.

vikimed
24. jan 2025

@cecilia29 ďakujem za odporúčanie, ale nebudem venovať čas bludom. Verím vede, výskumu a faktom. Na rozprávky už veľmi nie som.

vikimed
24. jan 2025

@darinkal aha takže epidémií, ktoré zabili milióny ľudí sme nezbavili očkovaním, ale preto, že to bolo naplánované. Už sa ani nedivím, že ako krajina tak upadáme.

cecilia29
24. jan 2025

@vikimed tak sa pýtaš. Preto hovorím, ram je to vysvetlene. A čítaj to ako rozprávku ci román. Tie sú tiež vymyslené.

majusik1304
24. jan 2025

@janinah trefa 🤩🤩🤩....

vikimed
24. jan 2025

@cecilia29 vymyslené veci nečítam, vrátane románov, ale aj tak ďakujem. Ale teda v skratke boh nieje všemohúci, on môže za všetky dobré veci a čo je na svete zlé, za to môže človek. Takto nejako to ty vnímaš?

larinka552
24. jan 2025

@vikimed presne, trosku pokory by to chcelo ale z obidvoch stran. Tak zacni od seba a respektuj ine nabozenske presvedcenie resp. iny nazor, pomenuj si to ako chces. A neutoc, ze vyhovorka, rozpravka, vymyslene veci. Inac ako mozes tvrdit, ze Boh ma zvratene plany, ked podla teba neexistuje?

vikimed
24. jan 2025

@larinka552 ja to neberiem ako útočenie. Pre mňa povedať o detských úmrtiach na rakovinu, alebo keď dieťa s matkou zomrú pri pôrode, že Boh mal s nimi iné plány, tak to sú ale že najviac zvrátené plány aké len môžu byť a kľudne mi to vyvráť. Racionálne argumenty sú vítané a posúvajú vpred.

larinka552
24. jan 2025

@vikimed to su temy na dlho a uprimne, nebudem investovat cas ani energiu do niecoho, co su podla tvojich slov vymyslene veci a romany. Preco ta to vlastne zaujima? Aby si sa utvrdila vo svojej pravde? Alebo este pre nieco ine?

darinkal
24. jan 2025

@vikimed máte dôkazy ? Každý kto v mojom okoli mal kovid mal ťažkosti. Áno úplne iné ako klasická chrípka. A zomreli iba veľmi starí ľudia s chabou imunitou. Áno bol to plan na pretriedenie ľudstva. A to že je z labaku to už je aj potvrdené. Pekný deň.

vikimed
24. jan 2025

@larinka552 áno v podstate máš pravdu, úprimne chcem tomu porozumieť. V dnešnej dobe, keď vieme, že sú aj boli ľudia zodpovedni za milióny životov a do konca života si užívajú (užívali) peniaze, obklopený luxusom, milenkami. No a narodí sa dieťa s nádorom, ešte ani nestihlo žiť a už zomiera v obrovských bolestiach. A teraz ti niekto začne rozprávať o božej láske a spravodlivosti. Nie je ti z toho zle? Mne je...

vikimed
24. jan 2025

@darinkal dôkaz na čo? Že očkovaní proti covidu mal lepšiu imunitu a teda väčšiu šancu prežiť? Už musím trošku ostrejšie, ale tomu sa venovali iné svetové kapacity a najlepšie farmaceutické firmy zarábajúce miliardy. Nejaká sliepka alebo kokotlár o tom nemajú ani šajnu. V živote nič nedokázali, na nič neprišli ale idú mudrovať. Toto nikdy nepochopím takú ľudskú hlúposť a pohŕdanie svetovej vedeckej elity.

jurly
24. jan 2025

@terezka1947
@apolka77
hlboko sa sklanam a dakujem za vyjadrenie nazoru.
veci nebyvaju cierno biele. tiez mam taku skusenost.

cecilia29
24. jan 2025

@vikimed nie. Toto je asi taká predstava niekoho kto není veriaci ani vieru do hĺbky nerieši. Celá podstata je v dedičnom hriechu. Teda v tom ze Boh dal človeku slobodnú vôľu už v raji. Človek- Eva a Adam si vybrali zlo,"pocuvli hada" a tým priali do svojho života a do toho sveta aj zlo a satana . A s nim aj všetko čo dáva :pozemský pôžitok ale aj choroby, smrť a trápenie. Ak je človek veriaci , tak verí v lasku- Boha ale aj v zlo- satana. A preto sa na svete dejú aj dobre a aj zle veci. Lebo v ľuďoch je dobro aj v zlo. Majú slobodnú vôľu a podla toho konajú. A vo svete sa deju dobre veci z vôle Boha ale aj zle veci z vôle satana. To je následok dedicneho hriechu. Samozrejme ze dieta za to nemôže. Ale aj viera úplne vníma utrpenie. Ak niekto verí vo večný život. Tak čas na zemi je len okamihom. Našim cieľom nie je žiť 100 rokov ale žiť dobre konať dobro. Ježiš Boží syn prial ľudské utrpenie, a tiež trpel . Odčiniť tým naše hriechy a mi so svojimi krizikami si ich odcinujeme tiež. A všetko je len dôsledok dedicneho hriechu. Myslís ze tragédia v Spiskej bola dôsledok vôle človeka? Ciastocne , je to dôsledok zr pustil satana do svojho života a preto koná zverstvá. Kto sa drží kresťanského učenia ma zase ako hlavné prikázanie milovať Boha a blížneho ako seba samého.
Zázraky sú osobitá kapitola, je ich milión ale kto je hluchý nepočuje a kto je slepý nevidí. A hlavne kto necita a nevzdelava sa a nemá otvorenene srdce nevie.

darinkal
24. jan 2025

@vikimed nikdy ste sa nezamyslela nad tým , ako možno funguje kolobeh ? Každý človek ma dušu. Duša je nehmotná. Keď zomrieme čo myslite , že sa stane. Dristom , že človek ide do pekla a zatratenia moc neverim. Myslite si že keď je človek v živote hnusná svina bez charakteru ktorá ubližuje iným ľudom , že to tak ostane , že zomrie a to je všetko ? Nemyslím si. Každý trepe o karme. Ok. Lenze niekedy vidíme , že človek ktorí by mal byt potrestaní si žije v pohode aj v pohode umrie. Bez potrestania. A teraz čo ak je to tak , že človek sa narodí v druhom živote a v tom zaplatí to čo v minulom spôsobil. Ja verím na reinkarnáciu na 100% aj keď je to hrozne. Ak je to tak. Mne sa to nepáči. Lebo človek nevie prečo sa mu deje čo sa mu deje nechápe to. Koľko ľudom sa stalo niečo comu nerozumejú. Koľko ľudí sa narodí s vrodenými vadami. Zdravým ľudom. Koľko ľudí čo sú v pohode nic im nie je odrazu dostanú rakovinu. Alebo odrazu zomrú .. zomrel mi Kamarat ktorému nebolo nic. Zdravý človek. Ráno sa nezobudil. Mojej tete zomrela mala dcérka s dvojičiek zdravá !!! Večer povedala máme, že vidí v izbe anjelika a ráno sa už nezobudila. A nemam dôvod klamať. Sú o veci ktoré sa deju naozaj. Viete koľko je týchto bizarov po svete , ktoré vám nikto nevysvetlí. Lebo sa to nedá.Alebo sa im stane zle z jasného neba. Že nikto nechápe. Osud je osud. Neujdete tomu Nazvite to ako chcete.

larinka552
24. jan 2025

@vikimed tu ti dala jedna komentujuca odporucanie na knihu, tak si napisala, ze su to bludy, to nebudes citat. Ty by si chcela pocut kratku a jednoduchu odpoved na zlozitu otazku, ktorou sa ludstvo a filozofi zaoberaju cele storocia. Takto sa to zial neda.
Otazka viery a Boha je zlozita a jednoducha zaroven. Ak by bola viera iba zlozita, bolo by to pre ludi prilis tazke nikto by nemal sancu uverit a byt spaseny. Ak by bola naopak iba jednoducha, neexistovala by teologia a krestanska filozofia, papezske encykliky, ucitelia Cirkvi atd.
Ano, svet nie je spravodlivy. Dobri ludia umieraju a zli sa maju dobre a ziju dlhy zivot.
Ja ti tu skopirujem iba jedno kratke podobenstvo, ktore mi pri tejto teme napadlo. To snad nebude problem precitat.

Bol istý bohatý človek. Obliekal sa do purpuru a kmentu a deň čo deň prepychovo hodoval. 20 Pri jeho bráne líhal akýsi žobrák, menom Lazár, plný vredov. 21 Túžil nasýtiť sa z toho, čo padalo z boháčovho stola, a len psy prichádzali a lízali mu vredy. 22 Keď žobrák umrel, anjeli ho zaniesli do Abrahámovho lona. Zomrel aj boháč a pochovali ho. 23 A keď v pekle v mukách pozdvihol oči, zďaleka videl Abraháma a Lazára v jeho lone. 24 I zvolal: »Otec Abrahám, zľutuj sa nado mnou a pošli Lazára, nech si namočí aspoň koniec prsta vo vode a zvlaží mi jazyk, lebo sa hrozne trápim v tomto plameni!« 25 No Abrahám povedal: »Synu, spomeň si, že si dostal všetko dobré za svojho života a Lazár zasa iba zlé. Teraz sa on tu teší a ty sa trápiš. 26 A okrem toho je medzi nami a vami veľká priepasť, takže nik – čo ako by chcel – nemôže prejsť odtiaľto k vám ani odtiaľ prekročiť k nám.« 27 Tu povedal: »Prosím ťa, Otče, pošli ho do domu môjho otca. 28 Mám totiž piatich bratov; nech ich zaprisahá, aby sa nedostali aj oni na toto miesto múk.« 29 Abrahám mu odpovedal: »Majú Mojžiša a Prorokov, nech ich počúvajú.« 30 Ale on vravel: »Nie, otec Abrahám. Ak príde k nim niekto z mŕtvych, budú robiť pokánie.« 31 Odpovedal mu: »Ak nepočúvajú Mojžiša a Prorokov neuveria, ani keby niekto z mŕtvych vstal.«“

michellemary
24. jan 2025

@lila246 mnohí lekári ti sami povedia, že lekár lieči, Pán Boh uzdravuje. Takže preto. 🙂

vikimed
24. jan 2025

@cecilia29 ja teda neverím, no celý život počúvam, že Boh je všemohúci. To teda nieje pravda? A modlenie sa potom vlastne aký dáva zmysel, keď nič nevie ovplyvniť. Ak je tam dedičný hriech, tak modliť sa nič nezmení, ani žiť dobrý život. Môže ti aj tak blízky zomrieť na ťažkú chorobu. Boh s tým nič neurobí. Chápem tomu správne? Trošku mám problém s tými vecami, ktoré sa nedajú overiť. Či dedičné hriechy, či život po smrti. Vieš, takých vecí sa dá navymýšľať. Ja chcem veriť na dobro, lásku a spravodlivosť, ale skutočnú, úprimnú, súčasnú a overitelnú, pretože inak to môže byť kľudne aj podvod. Prepáč, ale ak z toho nejaká skupina ľudí môže mať zabezpečený luxusný život, musím zohľadniť aj túto možnosť.

vikimed
24. jan 2025

@cecilia29 a ešte k tým zázrakom, možno by nebolo zlé začať v centrách detskej onkológie.

martinmmartin
24. jan 2025

@vikimed plus si tam zarad miliardy "pomylenych blbeckov" ktori vyznavaju hinduizmus budhizmus a pod a boh to toleruje ovela dlhsie ako vymyslel krestanstvo a zazraky sa deju aj im jak na beziacom pase akokeby to nemalo ziadny efekt ze v ake bozstvo veria..... A biblia jasne hovori ze budu smrtelne potrestany ( nebudes uctievat ineho boha)

mandzula
24. jan 2025

@vikimed kasli na to, Boh bol v podstate prvym influencerom s paradnym PR, ktore evidentne funguje.

canerko
24. jan 2025

Ked som pred rokom a nieco mala prometnu nehodu,povedali v zahranke ze sam Boh stal pri nas lebo auto bolo na srot,zelezna šipka sa zastavila na centimeter od skla a keby ju prepichne tak som podla kutu kam smerovala bola zalepwna o sedadlo presne cez srdce.Vysli sme z tej havarky len z odretim vieckom a pomliazdenim kolenom.Dokonca sa ani vzdušny vankuši neotvorili.A odvtedy kazdy den ked si sadnem do auta pomodlim sa a chytim sa ruzenca ktory mam v aute lebo sa takto citim bezpecne a verim ze je Boh pri nas a ze nas ten den zachranil.To je nieco co cloveka drzi v istote ze vsetko bude v poriadku.

vikimed
24. jan 2025

@martinmmartin to je ďalší fakt, že tých bohov a náboženstiev je mnoho a to aj oveľa starších. Mňa keď niekto presviedča argumentami, ktoré sa nedajú overiť, mám sa na pozore. Cirkev nám už ukázala, že na zabezpečenia moci a bohatstva, nemá problém ľudí klamať, či dokonca vraždiť. Ak klamali ľudí vtedy, len vďaka tomu, že si ľudia niektoré javy nevedeli vysvetliť, ako máme veriť,že je tomu teraz inak?

canerko
24. jan 2025

Co myslis ze si povie dnes tento vodič ked vysiel z tejto nehody bez ujmi na zdravy?Povie vdaka Bohu,lebo dnes sa druhy krat narodil

cecilia29
24. jan 2025

@vikimed je všemohúci ale dal nám slobodnú vôľu , takže mi sa rozhodujeme, bud pre dobro alebo pre zlo ..ale ako píšem, pár riadkov na MK ti nepomôžu pochopiť. Možno keby si niekoho poznala ... môjho spolužiaka brat prežil haváriu. Už bol vlastne mŕtvy, stratil toľko krvi a mal toľko zranení, ktoré niesu zlučiteľne zo životom https://www.slovoplus.sk/grafik-a-dizajner-mate...

vikimed
24. jan 2025

@canerko to skôr bolo šťastie nie? Predpokladám, že fyzika tam platila. To zažil asi každý z nás, že stačilo málo a bolo by všetko inak, no fyzikálne zákony normálne fungovali, žiadne náznaky nadprirodzena aspoň u mňa neboli.

martinmmartin
24. jan 2025

@canerko Nemyslim si , takyto vodic vzdy chce zistit pricinu nestastia a hned na to mozog pracuje na odovodneni co ten postihnuty urobil zle a co my robime inak aby sme si sami sebe naprogramovali ze nam sa take ani stat nemoze ( bol to blbec, ja blbec urcite niesom tak som safe - huraa)